Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bezVolana

#1 Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by bezVolana »

S vremena na vrijeme mi se provrti ovo pitanje kroz glavu. Koliko je i na koji nacin sve rat iscupao ljudske sudbine i prebacio ih drugdje, promijenio - u velikom i najvecem broju slucajeva unistio.

ja sam bila mlada i ne sjecam se puno toga, nekad sam uspjela izdefinisati par trauma koje su pocele u ratu, ali nije to nista prestrasno. ali evo, mislim, da nije bilo rata da bi porodica (uza i sira) bila u dosta manje raspadnom stanju nego sad, da ja ne bih zivjela vani i da bi mi jako bliska osoba bila manje bolesna.

vise me zanimaju price starijih ljudi, koji su pubertet ili tinejdzerske godine proveli u ratu, koji su bili u vojsci, koji su bili roditelji itd... sta mislite, sta bi bilo drugacije?
stakasa

#2 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by stakasa »

Spremi se na trijade o perfektnim zivotima, veliku vecinu je rat prekinuo taman kad ih je krenulo, inace je samo nebo bilo granica :D
bezVolana

#3 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by bezVolana »

:lol:
jbg
da je bar prvu stranicu ispisati nekim normalnijim postovima :D
stakasa

#4 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by stakasa »

bezVolana wrote::lol:
jbg
da je bar prvu stranicu ispisati nekim normalnijim postovima :D
Rat je strasni potres. Mislim da smo prestrogi prema sebi s obzirom sta nas je sve snaslo. Sam taj prelazak sa socijalizma na kapitalizam je bolan a u nasem kontekstu ga niko ne spominje jer i jeste mizeran u odnosu na svu krv koja se je prolila
bezVolana

#5 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by bezVolana »

stakasa wrote: Rat je strasni potres. Mislim da smo prestrogi prema sebi s obzirom sta nas je sve snaslo. Sam taj prelazak sa socijalizma na kapitalizam je bolan a u nasem kontekstu ga niko ne spominje jer i jeste mizeran u odnosu na svu krv koja se je prolila
Vidis, meni taj prelazak nije ni naumpao. Vec ono, bio rat, kakav prelazak sta ?!
Doduse, opet, ja sam mladja, nisam bila uposlena prije rata pa samo znam price za kako je bilo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by Truba »

ljudi moji rat bi bio kad tad u to budite uvjereni
dakle što bi bilo kad bi bilo ne pije vode

jedino da se 1991. iskrcalo stranih 100000 mirovnjaka spremnih na rat :D

nisam ni u šta uvjereniji nego u činjenicu da se nije moglo izbjeći... možda opseg i broj civilnih žrtava
sve ostalo sumnjam

osobno mislim da nikad ne bih upisao gimnaziju niti završio fakultet :D

bio bih kakav bauštelac ili krimos :D :lol: jer sma bio upao u loše društvo koje je tek počelo pljačkati trafike i markete :D
uglavnomja

#7 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by uglavnomja »

svi smo mi iscupani iz korijena, bez obzira da li smo otisli ili ostali, ili otisli pa se vratili, ili otisli poslije rata ...
tacnije korijen je iscpan iz nas.
odrasli smo u Sistemu sa velikim S, u kojem se znao red i zakon, ekonomska i socijalna sigurnost, uglad u svijetu, pasos bez viza, vrhunski sport, medicina i ostale nauke na svjetskom nivou, inovatori, istrazivaci ... u zemlji koja jeproizvodila sve, od igle do lokomotive.
u sistemu gdje je sposobnost dolazila prije podobnosti (gotovo svi su bili clanovi partije tako da ta podobnost nije bila nesto vazna, automatizam)

drugo, 20+ godina odrastanje i zivota u jednom gradu povlaci hiljade poznatih ljudi, svi razredi po skolama, komsiluk, raja, kafane ...

i onda odjednom ostanes bez poznatih ljudi. ili su oni otisli ili si ti otisao.
u svakom slucaju moras ispocetka stvarati krug ljudi, a sto je covjek stariji sve je teze (zato su fejsbuci ovih malo starijih jako aktivni, skupljamo se sa svih strana svijeta)

ekonomski - kako ko. cinjenica da su oni koji su bili na dnu neke hijerarhije sada na vrhu :-? ne po sposobnosti, mahala i raja su imale nos da otkriju iq :D

a generalno sviet ide u neku stvar, sto je samo biber po pilavu.

o ratu necu, ima po netu dovoljno

ali o parama opljackanim u ratu i poslije - to bi trebao svako pricati.
u tom grmu lezi zec sadasnjeg ekonomskog stanja.
da su milijarde ulozene u razvoj i obnovu, druga bi prica bila.
nismo mi iz socijalizma presli u kapitalizam nego u mutant feudalizma i robovlasnistva, sve pod politickom klernacionalnom mafijom koja je ukrala sve.
bezVolana

#8 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by bezVolana »

nije mi cilj bio ulaziti u pljackanja, razloge, mogucnosti .. tome gdje smo sad i u kolikoj rupi... ne znam ima li smisla palamuditi o tome :|

vec jedna apsolutno imaginarna situacija, gdje bih ja bio/la da nije bilo rata. da je bosna jedna drzava, normalna, sa zastavom i himnom sa rijecima, politicarima onako korumpiranim kolko svugdje u svijetu itd.
da je normalna situacija. i da nije bilo rata

bas ovo sto je swan rekao - taman poceo pljackat trafike kad zaratilo se :lol:
piupiu

#9 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by piupiu »

uglavnomja wrote:svi smo mi iscupani iz korijena, bez obzira da li smo otisli ili ostali, ili otisli pa se vratili, ili otisli poslije rata ...
odrasli smo u Sistemu sa velikim S, u kojem se znao red i zakon, ekonomska i socijalna sigurnost, uglad u svijetu, pasos bez viza, vrhunski sport, medicina i ostale nauke na svjetskom nivou, inovatori, istrazivaci ... u zemlji koja jeproizvodila sve, od igle do lokomotive.
u sistemu gdje je sposobnost dolazila prije podobnosti (gotovo svi su bili clanovi partije tako da ta podobnost nije bila nesto vazna, automatizam)

drugo, 20+ godina odrastanje i zivota u jednom gradu povlaci hiljade poznatih ljudi, svi razredi po skolama, komsiluk, raja, kafane ...

u svakom slucaju moras ispocetka stvarati krug ljudi, a sto je covjek stariji sve je teze (zato su fejsbuci ovih malo starijih jako aktivni, skupljamo se sa svih strana svijeta)

ekonomski - kako ko. cinjenica da su oni koji su bili na dnu neke hijerarhije sada na vrhu :-? ne po sposobnosti, mahala i raja su imale nos da otkriju iq :D

nismo mi iz socijalizma presli u kapitalizam nego u mutant feudalizma i robovlasnistva, sve pod politickom klernacionalnom mafijom koja je ukrala sve.
Manje-više, u bobu. :thumbup:
sadie_forever

#10 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by sadie_forever »

bezVolana wrote:nije mi cilj bio ulaziti u pljackanja, razloge, mogucnosti .. tome gdje smo sad i u kolikoj rupi... ne znam ima li smisla palamuditi o tome :|

vec jedna apsolutno imaginarna situacija, gdje bih ja bio/la da nije bilo rata. da je bosna jedna drzava, normalna, sa zastavom i himnom sa rijecima, politicarima onako korumpiranim kolko svugdje u svijetu itd.

Rat je nastao zato sto Bosna to navedeno nikad nije ni bila a mi bosnjaci smo htjeli da to stvorimo sebi
uglavnomja

#11 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by uglavnomja »

bezVolana wrote:nije mi cilj bio ulaziti u pljackanja, razloge, mogucnosti .. tome gdje smo sad i u kolikoj rupi... ne znam ima li smisla palamuditi o tome :|

:thumbup:

ok, do mene je, sorry :oops: promasaj poente

a u varijanti sbb kNbb :?

samo je jedno N sigurno: da me norveska NE bi vidjela :D mozda tursiticki jedino

neka ocekivanja su bila posao u energoinvestu, hidrogradnji, unisu ... vss sefovska pozicija :D vremenom
bez nekih velikih planova o stalnom lutanju iz firme u firmu :oops:

a sve obrnuto, za 4 ratne godine vise poslodavaca nego starci za 40 + 40 godina staza :P
pa onda polsije rata :-) ... cv od kilometar kad se ukljuce ova nasa 3 jezika koje govorim i pisem tecno i jos 3 nematernja
madner

#12 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by madner »

Bio bi pilot i bombardovao siptare. :D
tranquil

#13 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by tranquil »

Bolji.
mad_max_ba

#14 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by mad_max_ba »

šbb kbb

ko zna, dosta nas misli da bi bio bolji, međutim postavlja se pitanje da li bi.
100% znam da bih ranije izgubio nevinost već što sam :D :D
stakasa

#15 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:svi smo mi iscupani iz korijena, bez obzira da li smo otisli ili ostali, ili otisli pa se vratili, ili otisli poslije rata ...

Po meni si u kontradikciji - bila bi sefica u Energoinvestu i Hidrogradnji jer je bio sistem i uredena zemlja gdje se cjeni sposobnost a ne podobnost. I onda sve to dobijes u Norveskoj i - nista.
Previse se kurcimo, nije to bilo bas tako bajno ni prije. Ali sigurno puno bolje od ovoga sada. Mi smo istraumatizirani, samo to zivot danas cini gorim
Maraschino

#16 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by Maraschino »

tek me bilo krenulo.
izgubio 20-25 god. da bi se povratio.
zadovoljan prvo sa glavom na ramenima pa sve ostalo sto sam stekao.
za vise se nema snage a sve manje volje.
Hajvan

#17 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by Hajvan »

pred rat upisao fakultet koji mi nije bio dovoljno zanimljiv.
upisao ga po inerciji i na nagovor starijih i “iskusnijih", jer mi “matemaika ide”...
u ratu prekinuo to, te iz zafrkancije (te da provjerim vlastite granice u necemu za sto kao nisam talentiran) upisao nesto sto me vise intrigiralo, pa nakon rata otisao vani i zavrsio studij.
putovao po svijetu, zahvaljujuci tome…
a mozda bih isto i da sam prvi onaj faks zavrsio, ko zna. ne razbijam glavu o tome...
Alfons Kauders

#18 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by Alfons Kauders »

navuko bi se na hors i umro
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#19 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by JoseMujica »

nemam predstave
Hajvan

#20 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by Hajvan »

Alfons Kauders wrote:navuko bi se na hors i umro

vidis, nije ta daleko ni od moje sbb-kbb sudbine :lol:
stakasa

#21 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by stakasa »

Alfons Kauders wrote:navuko bi se na hors i umro
:D
bezVolana

#22 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by bezVolana »

ja bih se mozda i udala dosad :lol: :lol:

zdravlje je definitivno otislo na gore. mislim da tu nema diskusije
i ima na stotine hiljada tuznih prica i grozota.

ali sto se tice zivotnog puta, mislim da je veliki broj ljudi koji su napravili puno "vise" nego da su bili u comfort zone. prosto zato sto su morali. a sto se mora nije tesko.
VladaFBiH

#23 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by VladaFBiH »

hmmm... vjerovatno bih otišao iz BiH trbuhom za kruhom ili bih postao narkoman 8) jer su 3-4 godine prije rata najgore u mom životu - firme propadaju, otac bez posla (isti čim nađe firma ode u stečaj - energoinvest, unioninvest,... sve giganti), željan čokolade a more da ne spominjem jer ga nisam vidio od 1988 (o tada je počeo raspad socijalizma i giganti su počeli da padaju na koljena...) onaj ko misli da bi bolje živio ili je bio "partijski" poslušnik (kao i sada) ili mu je neko bio u JNA ili je samo imao sreće za razliku od velike večine... uglavnom dovoljno je pogledati makro i mikro ekonomske pokazatelje (max zaposlenost, broj nezaposlenih, odnos administracija/privreda) i vidjeti da smo već tad bili u *urcu - istina ne ovolikom ali nije baš bilo puno bolje kako se to sada prikazuje...
HAVANA

#24 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by HAVANA »

Cesto sam razmisljao o tome.I nisam nista skonto.
bezVolana

#25 Re: Kakav bi bio moj zivot da nije bilo rata

Post by bezVolana »

HAVANA wrote:Cesto sam razmisljao o tome.I nisam nista skonto.
mislim da se ne moze nista ni skontati, samo mozemo nagadjat.

generalno nisam ljuibtelj tema sbbkbb - to je sto je, i nosi se s tim najbolje sto mozes. ali eto, zamislis se nekad.
Post Reply