Kajmak i mermelada

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
findsivro

#1 Kajmak i mermelada

Post by findsivro »

E ovako, grupa stranih studenata je izrazila zelju da napravi subtitle za Djurin film Kajmak i Mermelada. Naravno, sve rijeci nisu mogli naci u rjecniku, pa su se obratili meni. Helem, uspio sam im prevesti vecinu rjeci koje nisu znali, ali rijec "pakabana" nisam. Zna li neko sta znaci rijec "pakabana" u slijedecem kontekstu:

Šta je tebi? Pa to ne idemu u…. Pa kako si to obucen? Ko …Pakabana.
Božo: Pa nemam odjelo ni jedno. Imam jedno. Možete me sacekat minutu? Odmah dolazim.
1: Šibaj … Ali ljiepo sam rekao Baji, da ne treba da radimo sa ameterima.
Goran: Ma dobar je Božo, nego malo ima problema sa stilom.
1: Nemoj ti cicao sa stilom, mater ti je… Vidi taj sako na dvoredno kopcenje. Tko to jos nosi?
_: Sta fali?
1: Eto te, ko da si sa parlementa.
eh hvala ti!!!

unaprijed zahvaljujem

:bih:
milivoje

#2 Re: Kajmak i mermelada

Post by milivoje »

findsivro

#3 Re: Kajmak i mermelada

Post by findsivro »

ima li sta detaljnije ? :D
milivoje

#4 Re: Kajmak i mermelada

Post by milivoje »

findsivro wrote:
ima li sta detaljnije ? :D
'Os da ti nacrtam??
:lol: :lol:

Image
sesalmir

#5 Re: Kajmak i mermelada

Post by sesalmir »

Nije pakabana, vec jedna rijec kopakabana u tom kontekstu se odnosi na to da je obukao neko odijelo ili kosulju kao da je krenuo na plazu, vjerovatno neko smijesno odijelo kakavo niko ziv ne nosi, pa se sad snadji da to prevedes jer je to zargonski govor, iliti slang koji film upravo i cini smijesnim, tako da nikakav title tu ne pomaze.Sretno sa tim.
findsivro

#6 Re: Kajmak i mermelada

Post by findsivro »

sesalmir wrote:Nije pakabana, vec jedna rijec kopakabana u tom kontekstu se odnosi na to da je obukao neko odijelo ili kosulju kao da je krenuo na plazu, vjerovatno neko smijesno odijelo kakavo niko ziv ne nosi, pa se sad snadji da to prevedes jer je to zargonski govor, iliti slang koji film upravo i cini smijesnim, tako da nikakav title tu ne pomaze.Sretno sa tim.
ok thanx
pita

#7 Re: Kajmak i mermelada

Post by pita »

mimo teme....kajmak i mermelada...skup predrasuda Slovenaca o Bosancima ...meni osobno je film low quality...takve kritike sam i citao...
sesalmir

#8 Re: Kajmak i mermelada

Post by sesalmir »

Naravno da nije nikakav vrhunski film, vec low budget film koji jedino moze uspjeti pricom i skecevima koji su u ovom filmu jako dobri ( npr. kad voze imigrante u cisterni pa glume da su na granici sa italijom pri cemu bjelogrlic govori nesta u stilu ''bonjorno, batistuta, roma, ciao'' :lol: i naprave par djirova po parkingu i izbace imigrante u neki sumarak uz cestu ) tako da nije definitivno film koji bi preporucio nekom strancu, jer pola stosova upravo zbog nemogucnosti adekvatnog prevoda nece skontati + za njih je totalno nevazno to kakve stavove imaju slovenci o nama, dok je po meni to dosta bitno nama samima, te je sasvim realno prikazano, jer nas vecina (naravno ne svi) slovenaca smatra obicnim barbarima kojima bi trebalo zabraniti ulazak u zemlju.
pita

#9 Re: Kajmak i mermelada

Post by pita »

sesalmir wrote:Naravno da nije nikakav vrhunski film, vec low budget film koji jedino moze uspjeti pricom i skecevima koji su u ovom filmu jako dobri ( npr. kad voze imigrante u cisterni pa glume da su na granici sa italijom pri cemu bjelogrlic govori nesta u stilu ''bonjorno, batistuta, roma, ciao'' :lol: i naprave par djirova po parkingu i izbace imigrante u neki sumarak uz cestu ) tako da nije definitivno film koji bi preporucio nekom strancu, jer pola stosova upravo zbog nemogucnosti adekvatnog prevoda nece skontati + za njih je totalno nevazno to kakve stavove imaju slovenci o nama, dok je po meni to dosta bitno nama samima, te je sasvim realno prikazano, jer nas vecina (naravno ne svi) slovenaca smatra obicnim barbarima kojima bi trebalo zabraniti ulazak u zemlju.
vecina granicara i policije :D
sesalmir

#10 Re: Kajmak i mermelada

Post by sesalmir »

pita wrote:
sesalmir wrote:Naravno da nije nikakav vrhunski film, vec low budget film koji jedino moze uspjeti pricom i skecevima koji su u ovom filmu jako dobri ( npr. kad voze imigrante u cisterni pa glume da su na granici sa italijom pri cemu bjelogrlic govori nesta u stilu ''bonjorno, batistuta, roma, ciao'' :lol: i naprave par djirova po parkingu i izbace imigrante u neki sumarak uz cestu ) tako da nije definitivno film koji bi preporucio nekom strancu, jer pola stosova upravo zbog nemogucnosti adekvatnog prevoda nece skontati + za njih je totalno nevazno to kakve stavove imaju slovenci o nama, dok je po meni to dosta bitno nama samima, te je sasvim realno prikazano, jer nas vecina (naravno ne svi) slovenaca smatra obicnim barbarima kojima bi trebalo zabraniti ulazak u zemlju.
:D Tu vec nije vecina, nego svi, iako sam samo jednom isao gore, tako da nemam previse iskustva oko toga, ali po prici od ljudi koji dosta cesce putuju, to je uzas zivi, cim vide da si sa bosanskim pasosem mozes pocet do gaca da se skidas i da lagano razsarafis komplet auto da ti ne bi nasli neku robu da svercujes, drogu ili mozda imigranta umjesto rezervnog tocka.
pita

#11 Re: Kajmak i mermelada

Post by pita »

sesalmir wrote:
pita wrote:
:D Tu vec nije vecina, nego svi, iako sam samo jednom isao gore, tako da nemam previse iskustva oko toga, ali po prici od ljudi koji dosta cesce putuju, to je uzas zivi, cim vide da si sa bosanskim pasosem mozes pocet do gaca da se skidas i da lagano razsarafis komplet auto da ti ne bi nasli neku robu da svercujes, drogu ili mozda imigranta umjesto rezervnog tocka.
Ljubav je to...
inace rulja je ok, od integracije u eu nacionalizma parkticno vise nema---osim do hrvata :-) ...jer svakim danom je vse vise i vise bosanaca tu..stazom gdje trcim pored ljubljanice rijetko cujem slovenski... :roll:
sesalmir

#12 Re: Kajmak i mermelada

Post by sesalmir »

pita wrote: Ljubav je to...
inace rulja je ok, od integracije u eu nacionalizma parkticno vise nema---osim do hrvata :-) ...jer svakim danom je vse vise i vise bosanaca tu..stazom gdje trcim pored ljubljanice rijetko cujem slovenski... :roll:
:lol: :lol: dobro je ovo je tebi nasao pametovat kakvo slovenci imaju misljenje o bosancima, a ti gore trcis im po ulicama. :lol: :lol:
Last edited by sesalmir on 25/04/2008 16:21, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#13 Re: Kajmak i mermelada

Post by vjesticanametli »

pa ima ludaka sto izvrcu sve ali zadnji put bogami ja prodoh s autom i bh tablama bez ikakvih problema a ljude iz ZG izvrnuse :D
milivoje

#14 Re: Kajmak i mermelada

Post by milivoje »

vjesticanametli wrote:pa ima ludaka sto izvrcu sve ali zadnji put bogami ja prodoh s autom i bh tablama bez ikakvih problema a ljude iz ZG izvrnuse :D
Mora da si sarmirala slovenacke granicare
:lol: :lol: :lol:
Drugi put vodim tebe sa sobom...ne treba mi viza :razz:
vjesticanametli

#15 Re: Kajmak i mermelada

Post by vjesticanametli »

ugovorili su jeftiniji ukopu u bih i ne bi problema :oops: :lol: ĐŽ
pita

#16 Re: Kajmak i mermelada

Post by pita »

vjesticanametli wrote:pa ima ludaka sto izvrcu sve ali zadnji put bogami ja prodoh s autom i bh tablama bez ikakvih problema a ljude iz ZG izvrnuse :D
MEne svaki put pita ako ima cevapcice, pitu i malo rakije :D ...i da li sam naletio na kravu ili konje na putu kad sam se vozio po bosni...kaze da zadnji put na autocesti u bosni naletio na krave...
rekao sam bosna nema autoceste :lol:
Post Reply