kafomat....

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
c4dinamit

#1 kafomat....

Post by c4dinamit »

e ovako, neznam gdje da stavimo ovu temu....

zna li mi neko objasniti kako rade oni kafomati (odnosno na koji princip primaju i "provjeravaju" kovanice)....

i kako ih se ne moze prevariti falsifikatima...hehe
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Kriminalac jedan...:D...nauci teoriju magnetnog polja i sve ce ti biti jasno... :D .
c4dinamit

Post by c4dinamit »

e jesi mi pomogao....ima li gdje na netu kako bi to moglo....

nemogu jos da to povezem sa TEP-om
c4dinamit

Post by c4dinamit »

ama nisam....nemam ti ja vremena da "kradem" od aparata....nego me zanima kako to funkcionira
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

Imas jedan hepek minus...imash jedan hepek plus..izmedju njih vlada privlacna sila...kad proturish izmedju njih jedan treci hepek ta sila ce uzburkat...isto kao kod ljudi :lol: .Eh taj treci hepek nekad uzburka vishe nekad manje :D u zavisnosti od hemijskog sastava a cetvrti hepek sve to mjeri i usporedjuje... :-) .
c4dinamit

Post by c4dinamit »

e hvala ti hepek-man.....

sad idem da falsifikujem kovanice od pola marke
sulesavic

Post by sulesavic »

Zeznuti ti hepeci... Ja mislio da su bitni oblik i te¾ina/masa/¹taliveæ...
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

sulesavic wrote:Zeznuti ti hepeci... Ja mislio da su bitni oblik i težina/masa/štaliveć...
I ja :roll: :D
Jer ako nije tako, zasto vending masina nece da uzme kanadski quater a hoce nas (Americki)....yebalo majku, zna koji je koji :lol:
sulesavic

Post by sulesavic »

Lucy01 wrote:
sulesavic wrote:Zeznuti ti hepeci... Ja mislio da su bitni oblik i te¾ina/masa/¹taliveæ...
I ja :roll: :D
Jer ako nije tako, zasto vending masina nece da uzme kanadski quater a hoce nas (Americki)....yebalo majku, zna koji je koji :lol:
"More èojek iz Bosne, al' ne more Bosna iz èojeka"
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

sulesavic wrote:Zeznuti ti hepeci... Ja mislio da su bitni oblik i težina/masa/štaliveć...
Pa je..u zavisnosti od oblika i hemijskog sastava kovanice promjene u magnetnom polju su razlicite,Comparator usporedjuje napon pri prolasku kovanice kroz magnetno polje...ako je on indetican na pr. za kovanicu od 0,5 KM on registruje prolazak iste :) .Sve se to da matematicki pokazat ali :-) davno je to bilo :-) .
sulesavic

Post by sulesavic »

Bobi wrote:
sulesavic wrote:Zeznuti ti hepeci... Ja mislio da su bitni oblik i te¾ina/masa/¹taliveæ...
Pa je..u zavisnosti od oblika i hemijskog sastava kovanice promjene u magnetnom polju su razlicite,Comparator usporedjuje napon pri prolasku kovanice kroz magnetno polje...ako je on indetican na pr. za kovanicu od 0,5 KM on registruje prolazak iste :) .Sve se to da matematicki pokazat ali :-) davno je to bilo :-) .
Zanimljiv je problem i kada kafomat tek iz treæeg-èetvrtog-petog poku¹aja (ili nikako) primi kovanicu od 0,5 KM...
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

Problem je taj comparator...nanese se prljavstina na magnetnim polovima.
Hendrix

Post by Hendrix »

Provjereno na aparatima za kafu kod nas djeluju kovanice srbijanskih dinara , zaboravio sam apoen , imali smo kolegu koji je iz Srbije donosio kovanice a mi cugali kapućino za netto vrijednost 10 feninga u KMovima. :D
Mogu mislit face liku koji kupi pare kad otvori a tamo ukupno 50 srpskih dinara.
Post Reply