Kafa-kahva-kava-coffee :)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

FFK as Lucy01

#1 Kafa-kahva-kava-coffee :)

Post by FFK as Lucy01 »

Kahva u Bosni (a bogami i Hercegovini) nije samo topli napitak koji vam pomaze da se probudite ili ostanete budni.....ne, ne...ona je nesto mnogo vise.

Prilika da se ljudi vide i cuju. Da cuju o drugima i kazu za druge. Da vide i budu vidjeni. Da se izjadaju. Da se pohvale. Da suosjecaju, pocaste, odobrovolje......

Da uzivaju....

Volite li kafu i vaznije, je li za vas kafa samo napitak :) .

Heeej, haj'te na kafu ;-)
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

volim je.
pijem je puno i cesto. nema veze sto sam prestao pusiti pijenje kafe mi je i dalje nezaobilazni ritual. pogotovo ujutro. najvise volim ustati u suncano jutro, naspavan i bez nekih obaveza, pa si pristaviti dzezvicu Image
i lagano ocejfiti. prije sam citao jutarnje novine, sad ih samo prelistam dok se kompjuter pali :-) :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Godinama zivim na zapadu, ali mi je kafa bila i bit ce socijalni dogadjaj :D .

Sestra ako mi dodje, nema price....ma ni pocinjati dok se ne prihvatimo solja :lol: .........interesantno je da sam sjedila u drustvu (nasih ljudi, naravno) i da se primijeti da razgovor ozivi kad dodje taj carobni napitak :)

Vaznije od kafe mi je drustvo u kojem je pijem 8-)...nisu ni svi ljudi/zene da se s njima ispija :D

A najdraze mi je ono kod nas prije....ides negdje i sretnes nekog koga dugo nisi vidio i ono "haj' na kafu" i odes....i ostanes 1-2h neplanirano :D .....ej, gdje mi je ono slobodno vrijeme otislo u MP3 :lol:
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

FFK as Lucy01 wrote:Godinama zivim na zapadu, ali mi je kafa bila i bit ce socijalni dogadjaj :D .

A najdraze mi je ono kod nas prije....ides negdje i sretnes nekog koga dugo nisi vidio i ono "haj' na kafu" i odes....i ostanes 1-2h neplanirano :D .....ej, gdje mi je ono slobodno vrijeme otislo u MP3 :lol:
jedino sto je bolje od toga je kada neko kaze "jebo kafu, ja cu pivo". pa i ostali naruce pice i onda se zalomi tako par sati :D
kEN0

Post by kEN0 »

kafa je zakon
kEN0

Post by kEN0 »

Falcon wrote:Caj je bolji... sa mlijekom i medom, ljeti hladan a zimi vruc. Ja sam tea man
wow :-?
maccarona

Post by maccarona »

carobni napitak koji vraca u zivot 8-)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Ja sam ovisnica :roll:
d2

Post by d2 »

u zadnje vrijeme skoro pa iskljucivo nescafe vanilija...
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Ujutro obavezno, i to najvise volim sama, dok se ne odjutrim :D onda obicno ako poslije jedna ili dvije, u zavisnoti od drustva :D
Sammurraj

Post by Sammurraj »

Ujutro, umjesto alarma navijem da mi kafa cvrci, nema boljeg budjenja.

A podne mi ne promakne bez Tim Horton , large double-double.
Aorta

Post by Aorta »

Must-have. : ) Uh, sto volim kafu! Evo je trenutno pijuckam na poslu. Najvise volim nasu, iz soljice, i uz komadic cokolade. Mmmmmmm.....cejf.
Shoshana

Post by Shoshana »

d2 wrote:u zadnje vrijeme skoro pa iskljucivo nescafe vanilija...
Meni kad ponude instant kafu - k'o da mi samar opale :oops:
water

Post by water »

FFK as Lucy01 wrote:Godinama zivim na zapadu, ali mi je kafa bila i bit ce socijalni dogadjaj :D .

Sestra ako mi dodje, nema price....ma ni pocinjati dok se ne prihvatimo solja :lol: .........interesantno je da sam sjedila u drustvu (nasih ljudi, naravno) i da se primijeti da razgovor ozivi kad dodje taj carobni napitak :)

Vaznije od kafe mi je drustvo u kojem je pijem 8-)...nisu ni svi ljudi/zene da se s njima ispija :D

mislis ono 'na kafu" dok se neucugate ko majke :D

Volim kafu u svim oblicima :D . ja toliko volim kafu da cak i pijem onu filterusu u ofisu (sto bi reko moj drug guto, vruca voda kroz prljave carape); tokom dana skokne se na pokoji espresso, a navece kad se kuci dodje, lijepa dzezva. Ja namjerno necu da kupim onu espresso masinku, to me motivise da izadjem malo iz kuce "na kafu". Jos kad bi ko znao ovdje kako da je zamuti. BTW najgore mi je kad se vozim na Turnpike-u nakon tri cetiri sat ubio bih za dobru kafu, svratim do Starbaksa, kad tamo dijete od trinest godina da ti pravi kafu. I jos ti uzme pet dolara za to. neise, interesuje me za sve vas koji u USA uzivate u kafi, koju kafu koristite kuci. Ja sam promijenio svakojakih, jeftinih i skupih, organic i fair trade, azijskih i juzno americkih, ali me sramota reci nekako mi najvise pase eight o clock arabica (mozda sto je najjeftinij :lol:

enihu, imal'ko za kafu?

umalo ne zaboravih upravo ispijam kaficu, zena mi napravila carrot cake, nemere bolje
Jara

Post by Jara »

Navika...uz čokoladu, čokoladne kekse, kolačiće... :)
Može i ajskafe...
@water, molim te recept za carrot cake !
cyprus

Post by cyprus »

Pijem kafu samo zbog društva, jer valjda ne znam šta bih drugo radio u društvu. Al inače nisam prevelik ljubitelj te je nikad ne pijem sam, ni kod kuće, a okus mi je poprilično bezveze, ali Bože moj... :D
encian

Post by encian »

ja kako god agdu napravim s kafom, opet mi gorka :). al nekad ocejfim kapucino. moji mi kazu da nisam bosanka :)
water

Post by water »

Jara wrote:Navika...uz čokoladu, čokoladne kekse, kolačiće... :)
Može i ajskafe...
@water, molim te recept za carrot cake !
cim zena dodje kuci pitacu je. ako si negdje blizu hajde navrni na kafu :lol: i kolac
pitt

Post by pitt »

water wrote:

mislis ono 'na kafu" dok se neucugate ko majke :D

Volim kafu u svim oblicima :D . ja toliko volim kafu da cak i pijem onu filterusu u ofisu (sto bi reko moj drug guto, vruca voda kroz prljave carape); tokom dana skokne se na pokoji espresso, a navece kad se kuci dodje, lijepa dzezva. Ja namjerno necu da kupim onu espresso masinku, to me motivise da izadjem malo iz kuce "na kafu". Jos kad bi ko znao ovdje kako da je zamuti. BTW najgore mi je kad se vozim na Turnpike-u nakon tri cetiri sat ubio bih za dobru kafu, svratim do Starbaksa, kad tamo dijete od trinest godina da ti pravi kafu. I jos ti uzme pet dolara za to. neise, interesuje me za sve vas koji u USA uzivate u kafi, koju kafu koristite kuci. Ja sam promijenio svakojakih, jeftinih i skupih, organic i fair trade, azijskih i juzno americkih, ali me sramota reci nekako mi najvise pase eight o clock arabica (mozda sto je najjeftinij :lol:

enihu, imal'ko za kafu?

umalo ne zaboravih upravo ispijam kaficu, zena mi napravila carrot cake, nemere bolje
eki carrot cake :D:D:D pa sto nije makar hurmashice :D:D:D
Nego kolega....kad otopli malo otici cemo na Walnut st ondje na cosku u jeeters kod kolege ravija :D:D Malo vani sjesti, kahvenisati i mahalat raju sto prolazi :D:D
Ergot

Post by Ergot »

Ja pijem crni caj. 8)
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Pijem samo ovu iz filtera, sa mlijekom, bez secera.
Nasa mi je prejaka, imam uvijek osjecaj da cu dobiti infarkt...

Sto se tice ceifa..rijetko kad uz kafu..ono, pijem je da se razbudim..ili dok radim ili ucim.. :(
selmap26

Post by selmap26 »

Kako je sve počelo ?
Cuveni arapski filozof i naucnik Avicena (980 -1037), u svojim spisima pominje "bucum", lek porekolom sa Jemena. Cinjenica da je ovaj vrstan naucnik znao za kafu i dosta pre njenog masovnog uzgajanja govori o njegovoj velicini. Vecu popularnost kafa dobija tek od 15. veka u Osmanlijskom carstvu, kada narod pocinje da je konzumira u ne ogranicenim kolicinama. Uvidevši da se stavar otela kontroli sultani pocinju borbu protiv crnog blaga, proglasivši da se njno konzumiranje kosi sa ucenjima iz Kurana. Selim II se prvi usprotivio u 17. veku da bi Murat IV stotinak godina kasnije doneo naredbu o zatvaranju i rušenju kafana u Carigradu. Uprkos zabrani kafa poput zabranjenog voca pocinje da se konzumira u još vecim kolicinama.
selmap26

Post by selmap26 »

A šta je, zapravo kafa ?
Voda, pa kafa. Dobro, oni koji drže do starih dobrih obicaja i gostoprimstva dodace i slatko, ali "voda, pa kafa" trebalo bi se podsetiti na cinjenicu da je posle vode kafa najpopularnije pice na planeti. Statisticari tu tvrdnju potkrepljuju podatkom da se godišnje u svetu popije oko 400 milijardi šoljica kafe. Kafa (Coffea) je zimzelen višegodisnji žbun visok 7 do 8 metara. Poreklom je iz Etiopije, ali je preneta u mnoge zemlje Afrike, u Indiju, na Antile i u žarke pojaseve Latinske Amerike, gde se danas sa uspehom gaji. Najvece plantaže kafe nalaze se u Brazilu. Plod kafe je koštunica spolja slicna trešnji. Ispod crvenog kožastog omotaca nalaze se dva polujajasta rožasta crna zrna sa dubokom brazdom sa pljosnate strane. Od pržene i sitno samlevene kafe sprema se okrepljujuci napitak. Iz kafe se izdvaja i vrlo aromaticno ulje - kofein, koje ubrzava rad srca. Upotrebljava se u medicini.
be highirly

Post by be highirly »

kafu pijem tri do cetiri puta dnevno ...najvaznija mi je ona jutarnja na gladan stomak uz 'par cigara' :D da se razhavizam...koliko god kafa bila kvalitetna ako nije voda kako treba od nje nema nista ...pa se uvijek sjetim da mi na moru kafa klincu ne valja a sve naravno zbog vode ...od prije par godina zivim u sydney-u i u pocetku sam pravio bosansku kafu medjutim nista nije valjala te sam se teska srca presalto na muckalicu (moccona) koja eto ko na nesto i lici ...ustvari mozda mi i lici na nesto iz razloga sto je nisam nikad ni pio pa mislim da takav ukus i treba da bude :D
pitt

Post by pitt »

Ergot wrote:Ja pijem crni caj. 8)
ja evo upravo bijeli pijem. Mada i zeleni volim. :-D
Post Reply