Kada upalim grijanje - izlazi neka para

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Panasonic

#1 Kada upalim grijanje - izlazi neka para

Post by Panasonic »

Kada upalim grijanje u autu, ponekad izlazi nesto kao vodena para ?
I stakla se isto magle unutra...

Sta to moze biti?
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Imao isti problem, u pitanju je mali hladnjak/grijac/radijator koji se nalazi ispod komandne table.

Dugo sam se patio s tim dok nisam se nakanio i platio (poprilicno) da mi se to napravi.
Panasonic

Post by Panasonic »

Koliko poprilicno??
Panasonic

Post by Panasonic »

Kod mene izlazi vruc zrak - ali pomijesan sa parom?? Je li kod tebe izlazio vruc zrak?
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

kada upalis grijanje poslje toga ti fali malo vode/antifriza od motora?

ja vjerujem da ti je puko taj grijac i da pusta pomalo. neznam da li znas kako grijanjeradi ali evo.....
kad se motor zagrije tj kad zagrije antifriz i kad upalis grijenje protok antifriza je promjenjen u taj grijac koji se cesto nalazi na suvozacevoj strani i imas ventilator koji gura zrak prko toga hladnjaka/grijaca (izgleda skoro isto ko hladnjak naprijed u auta samo manji) i grije ga. sad ako imas malu rupicu na cjevi tog grijaca iz nje izlazi para koja ti ulazi u auto. to se ne desava kad grijanje nije upaljneo jer voda ne ide tim putem uvjek

moj savjet (ako vec znas i umijes) je da dodjes do grijaca i vidis gdje je ta rupica. stavis malo kita na rupu i nema vise problema.

....ili imaju one tecnosti (i cak neki pjesak ili cak neko koristi kafu) koje uspes kad ti je hladnjak puko upalis grijanje na najjace pustis auto da radi i to bi ga trebalo da "popravi"

nadam se da sam pomogo
Panasonic

Post by Panasonic »

Imam tecnost koja sluzi da se zacepi onaj veliki hladnjak sa prednje strane auta. Da li tu tecnost uspem tamo gdje ide antifriz?
nineac

Post by nineac »

Ništa od toga Panasonic, ti prašci i tekućine funkcionišu kada ima rupicu u hladnjaku veličine pola mm i manje, a iako jest tolika rupica on će se proširiti, međutim kako je to pod pritiskom može voda naglo da prodrije u unutrašnjost, tj. da hladnjak bukvalno eksplodira (što nije rijedak slučaj kod VW auta, posebno Corrada) i sada nećeš valjda da te zalije voda od nekih 90 stepeni???
Nađi nov hladnjak, ako ne polovan, i to ŠTO PRIJe, da ne najebeš!!!
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ne sjecam se koliko poprilicno ali nije jeftino bilo, radio sam to skupa sa jos nekim popravcima pa neznam koliko tacno.

A jeste meni izlazila i para i vruc zrak.
dajdzarile

Post by dajdzarile »

mene je svojevremeno taj kvar izasao oko 200 km sa rukama
kod mahalskog majstora naravno... mozda je sada sta pojeftinilo
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Panasonic wrote:Imam tecnost koja sluzi da se zacepi onaj veliki hladnjak sa prednje strane auta. Da li tu tecnost uspem tamo gdje ide antifriz?
da to bi trebala da uradi trik
bar se nadam :-?
Monsignor

Post by Monsignor »

Pa mislim da ne bi skodilo probati s tom tekucinom za zaptivanje hladnjaka jer je to isti sistem samo kad ju naspes pazi da je motor vruc,da radi i da je grijanje upaljeno kako bi tekucina prosla u skroz do hladnjaka ispod dashborda. Best case scenario je da uspijes zacepiti rupu a u najgorem slucaju skidaj dashbord i mijenjaj hladnjak sto je prilicno ruzna stvar koju moras raditi svom autu :)
Sretno.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Niposto ne koristiti tekucinu.
Ja sam to uradio svojevremeno i mal mi nije auto prokuhalo jer je doticna tecnost zacepila sve protoke tecnosti osim te proklete rupice na grijacu.

Nista tecnost, samo novi grijac, i sve ces probleme rijesiti.
nineac

Post by nineac »

Pazi auto je koliko toliko novije generacije i vrlo lako može imati filter na pumpi, u tom slučaju NIPOŠTO sipati tekućinu!
Mjenja hladnjak i završena priča!
Edin H.

Post by Edin H. »

The_Flyer2002 wrote:
Panasonic wrote:Imam tecnost koja sluzi da se zacepi onaj veliki hladnjak sa prednje strane auta. Da li tu tecnost uspem tamo gdje ide antifriz?
da to bi trebala da uradi trik
bar se nadam :-?
Meni je pomogao prasak, zacepio rupu. Tako da to nije lose privremeno rijesenje. Ali onda je crko termostat nakon recimo godinu dana, vjerovatno kao posljedica gustine u sistemu. Tako da mozes probati zacepiti sa tim, ali vrlo brzo moras procistiti hladnjak i ako i dalje curi zna se. Novi hladnjak. Jedno 150 maraka, samo za hladnjak.
LeKo

Post by LeKo »

ne znam koje auto vozis, ja sam prije jedno 5g to isto mijenjao na audiju 80, hladnjak 80 KM + ruke 50 KM, hladnjak nov, ruke polovne :lol:
Post Reply