Kada umremo...

Rasprave o vjerskim temama.
Tesssa

#76 Re: Kada umremo...

Post by Tesssa »

beautyfool wrote: Sto se tice komentara ostalih korisnika , pa svako ima pravo na svoje misljenje, nebi ni valjalo da smo svi isti i da mislimo svi isto.
Molim te, nemoj nam prosipati suplju pricu kako svako ima svoje misljenje, jer smo svi mi to naucili kad nam je bilo jedno 5 godina. :roll:

Sta li vam je ispralo mozak da mi je znati...
mamica papucarka

#77 Re: Kada umremo...

Post by mamica papucarka »

Pakleni wrote:
beautyfool wrote:
fia wrote:ovako, @beautyfool,
Itekako ima šta analizirati na temu „kada umremo“, i ja sam se na neki način obradovala da će mi konačno neko komplexno objasniti kako islam gleda na tu temu i tvoje postove sam skopirala za kasnije, da je mogu pročitati u vremenu kad putujem. Znači da nisam je pročitala,... i u medjuvremenu sam stavila svoj post kao prvi sa Biblijskim stavom šta znači duša. I namjeravala sam nastaviti, ...naravno, jer ovako nema puno smisla.

Od tada kad je @sensei istaknuo taj „divan odlomak“, i još više nakon reakcija @sffovaca, povrača mi se i izgubila sam svu volju nastaviti...
To sto sam postirala je dio knjige u kojoj autor objasnjava smrt a ako mislis da ima dosta toga analizirati na temu"kada umremo" hajde pocni, bujrum :) bas bih htjela vidjeti i tvoje misljenje.

Sto se tice komentara ostalih korisnika , pa svako ima pravo na svoje misljenje, nebi ni valjalo da smo svi isti i da mislimo svi isto.
kada umres, kraj. Kao sto neko rece, hrana si za crve, a oni opet hrana nekom drugom....i sve tako. Jednostavno prestanes da postojis. Niti imas neku visu svrhu zasto si rodjen niti ce ici tvoja dusa u raj ili pakao. Dusa kao dusa kakvu je ljudi zamisljaju iliti teisti, ne postoji. To je sve mozak, kad njega ugasis nemas ni "duse" ni svijesti, ni savjesti...moral etika sve nestaje..ugasis se i cao...Ako je ljudima lakse da vjeruju da ce vjecno postojati u ovom ili nekom drugom obliku, stanju...ok, sasvim je normalno da covjek tesko shvata da nije vjecan. ja licno ne razmisljam puno o tome, jer nista fino ne mogu zakljuciti, niti mogu smrt izbjeci. Zato pokusavam sto bolje da se provedem a da s tim ne zakinem druge, jer i oni imaju samo ovaj jedan zivot...ni manje ni vise
odakle znas??? jos si ziv sucur Alahu??? :oops: :D
ja nemam pojma sta se desava kada covjek umre. Jos uvijek sam sa ove strane :mrgreen:
Meni je nekako lakse prihvatit da nakon smrti nema nista. Ali, opet kazem, bila sam samo sa jedne strane ;-)
callmethebreeeze

#78 Re: Kada umremo...

Post by callmethebreeeze »

jebes misljenje kad ga svako ima.
:-)
citav dan mislim o glupostima sto procitah ovdje. sto vise razmisljam o onom tekstu sve mi je apsurdniji. zamisli, dodjes kuci s puta, ne pitas ni gdje ni kako je dijete, rucas, pa se malo karas, i nakon nezapamcenog orgazma zena ti, dok otpuhuje dimove prve post-orgazmicne cigarete, kaze:
"ah, da, prije nego zaboravim; mali je mrtav, eno u ga u sobi lezi."
:run: :-) :roll:
mamica papucarka

#79 Re: Kada umremo...

callmethebreeeze wrote:jebes misljenje kad ga svako ima.
citav dan mislim o glupostima sto procitah ovdje. sto vise razmisljam o onom tekstu sve mi je apsurdniji. zamisli, dodjes kuci s puta, ne pitas ni gdje ni kako je dijete, rucas, pa se malo karas, i nakon nezapamcenog orgazma zena ti, dok otpuhuje dimove prve post-orgazmicne cigarete, kaze:
"ah, da samo prije nego zaboravim; mali je mrtav, eno u ga u sobi lezi."
pa mozes ako si printer :D
callmethebreeeze

#80 Re: Kada umremo...

mamica papucarka wrote:
callmethebreeeze wrote:jebes misljenje kad ga svako ima.
"ah, da samo prije nego zaboravim; mali je mrtav, eno u ga u sobi lezi."
pa mozes ako si printer :D
?
ne kontam, kakav printer?
mamica papucarka

#81 Re: Kada umremo...

tako moze reagovati samo neko ko nije zivo bice. :oops: Mislim, dijete ti umre, a ti se odes sexat, jest i tako to :roll:
callmethebreeeze

#82 Re: Kada umremo...

mamica papucarka wrote:tako moze reagovati samo neko ko nije zivo bice. :oops: Mislim, dijete ti umre, a ti se odes sexat, jest i tako to :roll:
a, sad kontam...
cak i da se negdje nesto ovako desi tu zenu ili muskarca kojem je vaznije da jede i guzi bi trebalo odmah u ludnicu poslati.
:)
mamica papucarka

#83 Re: Kada umremo...

callmethebreeeze wrote:
mamica papucarka wrote:tako moze reagovati samo neko ko nije zivo bice. :oops: Mislim, dijete ti umre, a ti se odes sexat, jest i tako to :roll:
a, sad kontam...
cak i da se negdje nesto ovako desi tu zenu ili muskarca kojem je vaznije da jede i guzi bi trebalo odmah u ludnicu poslati.
nisam sve procitala, ali mislim da je poenta u toj ljubavi prema Bogu koja treba da je jaca od ljubavi prema djetetu. Znaci, Bog dao, BOg uzeo. Teoriski razumljivo, ali prakticno nemoguce izvesti bez obzira na ogromnu ljubav prema Bogu koju sojeca vjernik.I prema djetetu se osjeca ogromna ljubav

Medjutim, cesto se zaboravlja da je covjek nesavrseno bice i da je nemoguce poslije smrti vlastitog djeteta samo slegnuti ramenima i nastaviti kao da nista nije bilo. Izuzev ako nisi na igli, ili polulud :oops:
callmethebreeeze

#84 Re: Kada umremo...

mamica papucarka wrote:
callmethebreeeze wrote:
a, sad kontam...
nisam sve procitala, ali mislim da je poenta u toj ljubavi prema Bogu koja treba da je jaca od ljubavi prema djetetu. Znaci, Bog dao, BOg uzeo. Teoriski razumljivo, ali prakticno nemoguce izvesti bez obzira na ogromnu ljubav prema Bogu koju sojeca vjernik.I prema djetetu se osjeca ogromna ljubav

Medjutim, cesto se zaboravlja da je covjek nesavrseno bice i da je nemoguce poslije smrti vlastitog djeteta samo slegnuti ramenima i nastaviti kao da nista nije bilo.
kao i mnoga druga vehabijska naklapanja i ovo je totalno bez kontakta sa pamecu i stvarnoscu.
black

#85 Re: Kada umremo...

Post by black »

Zemlja je smrtnim
sjemenom posijana
Ali smrt nije kraj Jer
smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je
samo obasjana
Staza uspona od gnijezda
do zvijezda.
Pakleni

#86 Re: Kada umremo...

Post by Pakleni »

odakle znas??? jos si ziv sucur Alahu??? :oops: :D
ja nemam pojma sta se desava kada covjek umre. Jos uvijek sam sa ove strane :mrgreen:
Meni je nekako lakse prihvatit da nakon smrti nema nista. Ali, opet kazem, bila sam samo sa jedne strane

jesil sigurna da je lakse? bez svrhe, cilja, nade? nemoj samo odgovarati kako je teze zivjet s uvjerenjem da nesto ima jer postoji i "pakao". Ti se bar mozes truditi i nadati da ces zavrsiti u "raju". Kad znas da ti je kraj, nema nikakve nade necemu.

Razumijem da je neshvatljivo, jer ko vjeruje da nesto postoji poslije smrti, ne moze tek tako iskljuciti vjerovanje da vidi kakav je osjecaj zivjeti sa uvjerenjem da stvarno dolazi kraj postojanju.
Puno je lakse kad postoji opcija za vjecnost. Naravno strah od pakla je isto tu, ali da bilo ko ovdje od teista se ne nada ici u raj, ispizdio bi.

Zivjeti u nadi (i truditi se,) da ces "zasluziti raj" je puno laksa opcija od zivljenja iz dana u dan sa uvjerenjem da ces za odredjen broj godina jednostavno prestati ekzistirati.
mamica papucarka

#87 Re: Kada umremo...

ne , nisi razumio :oops:
Kazem, da je meni prihvatljivije da ne postoji nista poslije smrti. Ali, isto tako nisam sigurna 100 % :oops: Meni su fakat super ljudi koji kazu bijelo je, ili crno je. :D Nije mi jasno odakle im tolika sigurnost :oops: , kada smo tako mali i kada smo tako malo vidjeli :oops:
meni su i vjernici i ateisti u istoj korpi. Jedni sa jedne strane, a drugi sa druge :oops:
lady midnight

#88 Re: Kada umremo...

Post by lady midnight »

Izgubiti zhivot nije velika stvar; ali posmatrati kako se gubi smisao zhivota, to je nepodnoshljivo.
(Albert Camus)
pitt

#89 Re: Kada umremo...

Post by pitt »

nego gdje nestade dajdzincin odgovor na onaj morbidni isjecak :D :D :D
callmethebreeeze

#90 Re: Kada umremo...

pitt wrote:nego gdje nestade dajdzincin odgovor na onaj morbidni isjecak :D :D :D
nije bio prikladan ovoj nadasve dubokoumnoj temi.
:D
pitt

#91 Re: Kada umremo...

Post by pitt »

vala ne znam.....bas je bio ono u pojednostavljenim izrazima da plitkoumni skontaju :D
callmethebreeeze

#92 Re: Kada umremo...

ne zachatavaj
Arminovski

#93 Re: Kada umremo...

Post by Arminovski »

Hvala na (vecinom) lijepim pricicama (nisam procitao bas sve). Da li ce one biti istinite ili ne meni licno nije ni vazno jer ne vjerujem da cu ista moci tog momenta promijeniti.
Tema je "Kada Umremo", znaci nije tema ona zena i djete, autor knjige je vjerovatno s tim primjerom htio da uporedi koliko ljubav prema Bogu treba da bude veca od neke ovosvjetske ljubavi, znaci treba razumiti i stil pisanja autora,jer je ipak to pisano od covjeka koji ima takvo vidjenje na stvari, taj dio nije neki ajet iz Kurana ili dio hadisa, vec samo razmisljanje i poredjenje autora knjige.
Moje misljenje: Namjera dobra, primjer traljav. Seks dok je mrtvo dijete u drugoj sobi je nemoralan akt i za krajnju osudu (citaj: kaznu i zatvor). Grubo receno umjesto da spremaju dzennazu oni se... znate vec sta. Meni bi srce stalo da mi to kaze nakon svega toga. Uostalom, kao roditelju, moje prvo cim udjem u kucu bi bilo: gdje mala? Kakav je to otac koji nakon povratka i ne pominje svoje bolesno dijete vec mu je vaznija p**** (i vecera bez djeteta i tus). Izvinite, ali koliko god da te volim i taman da ti visi plast sa slovom S iz nje, to nije u redu a osoba (u ovom slucaju majka) koja moze da se uzbudi neposredno nakon djetetove smrti nije normalna. Njoj treba pomoc. Zapitao bi se ujedno i kakav je odnos autora prema zenama jer iz pricice se moze naslutiti da je uloga zene prvenstveno kao sluskinja. Koliko on uopste ima dodira sa stvarnoscu kad moze da navede ovakav bizaran primjer?
ja71

#94 Re: Kada umremo...

Post by ja71 »

sto vrli pisac nije naveo izvor price :?

ko zna ko ju je i sa kakvim namjerama izmislio :idea:
rogic

#95 Re: Kada umremo...

Post by rogic »

ja71 wrote:sto vrli pisac nije naveo izvor price :?

ko zna ko ju je i sa kakvim namjerama izmislio :idea:
:thumbup:
Post Reply