Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

#1 Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by location »

Veseli, tuzni ili ste samo mislili da ispalite iz dvorane gdje je dodjela bila da bi mogli nazad na posao. U Americi naprave ceremoniju od toga kao da je dodjela Oscara. Mozda u drugim zemljama samo dodje postom.

Ja sam licno imao dozu veselja u sebi. Drugi su plakali oko mene, pogotovo azijati, ljubili americku zastavu, a ja sam se prisjetio kada sam postao pionir i pjevalo se racunajte na nas:). Nekako mi je to bila ljepa asosijaicja, skoro pa isto. Mislim da sam imao majicu sa petokrakom i titom kada sam dobio drzavljanstvo.
lunci

#2 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by lunci »

U Aus se dobije drzavljanstvo za 2-4 god.Ja sam dobila za 2ije i nisam imala bas nekih osjecaja.Isto ko kod vas sala, kolaci, pica ,cajevi .Sa drzavljanstvom svako dobije po zastavicu i sadnicu Aus. drvo ili cvijet da zasadi negdje.Nisam bas nesto ni bila sretna jer i prije toga sam imala sva prava osim glasanja.Do toga tad mi nije ni bilo a ako neglasam placam kaznu.
Mada prosle godine sam jedva cekala da glasamo i skinemo tadasnju vladu.Uhh lijevica lakse se dise.
Zhaba

#3 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Zhaba »

pa koji si onda razlog imala uzet aus. drzavljanstvo? :? :?
Bosanac_21

#4 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Bosanac_21 »

Sjecam se kad je moja majka polagala americko drzavljanstvo, koje je samo zivce ispila i ona i svi ukucani da bi dosla do tog drzavljanstva po stare dane - nezna engleski, a procedura i papiri ko vagoni, al eto sve sto dodje i prodje. Sala je bila puna, fotoaparati bljeste, snima se, narod veseo - masu zastavicama, a nas neka tuga mori da smo docekali da na ovaj dan uzimas tudje drzavljanstvo :sad: Tudja zemlja, nigdje nikog svoga do onih najmilijih u Bosni, uzimas to drzavljanstvo zbog "neceg" boljeg, a unutar sebe se sam grizes i kunes sudbinu.
Dosta sam posmatrao ostale, vecinom su bili iz africkih zemalja, dva-tri engleza koja uzimaju drzavljanstvo zbog nekih poslova - svi nasmijani kao da ih nista nikad nije vezalo za maticnu zemlju. Tad se sjetih one: "Mozes istjerati Bosanca iz Bosne, al ne mozes Bosnu iz Bosanca!"
Zhaba

#5 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Zhaba »

Bosanac_21 wrote:Sjecam se kad je moja majka polagala americko drzavljanstvo, koje je samo zivce ispila i ona i svi ukucani da bi dosla do tog drzavljanstva po stare dane - nezna engleski, a procedura i papiri ko vagoni, al eto sve sto dodje i prodje. Sala je bila puna, fotoaparati bljeste, snima se, narod veseo - masu zastavicama, a nas neka tuga mori da smo docekali da na ovaj dan uzimas tudje drzavljanstvo :sad: Tudja zemlja, nigdje nikog svoga do onih najmilijih u Bosni, uzimas to drzavljanstvo zbog "neceg" boljeg, a unutar sebe se sam grizes i kunes sudbinu.
Dosta sam posmatrao ostale, vecinom su bili iz africkih zemalja, dva-tri engleza koja uzimaju drzavljanstvo zbog nekih poslova - svi nasmijani kao da ih nista nikad nije vezalo za maticnu zemlju. Tad se sjetih one: "Mozes istjerati Bosanca iz Bosne, al ne mozes Bosnu iz Bosanca!"
:sad: :cry:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#6 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by pape »

Ja to nisam ni trazio. Meni poslali pismo i kazu, .... gospodine, ... vasi papiri za drzavljanstvo su pripremljeni, .... dajte, napisite pismo, ... pro forme, ... da vas skinemo sa liste izbjeglica.
Haj` rekoh, ... haj` kad ste navalili, ... :zoka:
Vozdra raja :-)

#7 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Vozdra raja :-) »

Ja radim u Hong Kongu, i kad god hocu mogu zatraziti drzavljanstvo sa kojim mogu putovati po vecini drzava. Ali nesto mi neda... :-?

Vec sto sam ovdje osjecam se kao izdajnik, kao otpadnik svoje domovine. kada bi tek dobio drzavljanstvo, mislim da bi me kap strefla. Neznam, kako ko to prigvati...

Kada o tome razmisljam, uhvati me tuga. Sjetim se nasih boraca, Zajke..., oni su imali petlje poginuti za zemlju, a ja nemam petlje ni da u njoj u miru budem. Pih na samog sebe... Ogromna je razlika izmedju recimo komandanta Bole koji je poginuo u borbi, i mene koji u miru ,kukavicki, hinjski, i ljigavo bjezi iz domovine za koju su se oni usudili da poginu. Ako je Bolo mogao poginuti za Bosnu, zasto i ja nisam barem djelimicno hrabar i da ostanem u Bosni, rame uz rame sa svojim svojetom... :cry: :? :-?
lunci

#8 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by lunci »

Zhaba wrote:pa koji si onda razlog imala uzet aus. drzavljanstvo? :? :?
Evo kad vec pitas g.... pitanje.Zato sto nisam imala ama bas nikakav pasos .Bosanski trajao samo 5 god..Da sam ga obnavljala odavde izasao bi me $250 a aus sve ukupno samo $100 .Mi tad nismo imali nikakve testove ni forme pa sto da ne...
Brisbane

#9 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Brisbane »

lunci wrote:
Evo kad vec pitas g.... pitanje.Zato sto nisam imala ama bas nikakav pasos .Bosanski trajao samo 5 god..Da sam ga obnavljala odavde izasao bi me $250 a aus sve ukupno samo $100 .Mi tad nismo imali nikakve testove ni forme pa sto da ne...
Ja se pripremam za taj test. Nadam se da mi nece previti neke probleme. Inace da Bosna ude u EU, rahat bi sve u halu pa pustio vodu.
Zhaba

#10 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Zhaba »

lunci wrote:
Znaci zbog para :-? Ajde barem si iskrena
bosan

#11 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by bosan »

Nije bilo nikakvih emocija . Jednostavno poslovni potez ,ja sam bar to tako shvatio.Jednostavno dosadilo vise svaki chas mijenjati pasose ,pa prebacuj vize .Nas cetvoro ,kamara para otisla za papirologiju.
lunci

#12 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by lunci »

Brisbane wrote:
lunci wrote:
Ja se pripremam za taj test. Nadam se da mi nece previti neke probleme. Inace da Bosna ude u EU, rahat bi sve u halu pa pustio vodu.
Cula sam da je test fakat zeznut.Pitanja su tipa imena nekih pra istoriskih kriketasa idr..Nego Rudd nam obeca da ce novi laksi testovi biti uradjeni u aprilu .Pa eto ako nezuris bas ,sacekaj.
lunci

#13 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by lunci »

Zhaba wrote:
lunci wrote:
Iskreno nije samo to.Ali stvarno neznam zasto te to toliko u detalje i interesuje imam ili imala sam ja svoje planove.
Ako znas i malo zakone Aus. nebi takva pitanja ni pitala(dosla sam na vizu stalni drzavljanin i ovako i onako.Dijete Australaca).Nama pasos ne sluzi samo za putovanja(koja ko student i ovako nemogu da imam).Nego gdje god da se okrenes trazi ti pasos ili milion drugih stvari.Pa lakse onda pokazati samo pasos.Bilo da trazis posao ili stan ili kupujes auto ili sta ti ja znam.Sta hoces da ti kazem da sam se odrekla bih ili nekontam(Sve i da hocu da se odreknem nemogu jer sam tamo rodjena to je zakon BIH)a nisam rekla ni da zelim.Para nepara nije tvoj posao da se brines.Ovo mi bas i ne nedostaje iz BiH .Ko sta ? kako? gdje? zasto? sta ko jede za rucak ? i to..I nakraju stave svoj zakljucak bezobzira sta kazes...Drzi se ti svog drzavljanstva,pasosa i privatnog zivota a ja cu za svoj da se sama brinem a i za novcanik ne brini.
Ako imas neko direkno pitanje pitaj? Te zakljucke ostavi za mahalu koju znas
Last edited by lunci on 24/03/2008 12:35, edited 1 time in total.
ahmed_dv

#14 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by ahmed_dv »

Uzeo sam drzavljanstvo Svedske iskljucivo zbog pasosa jer sam mogao putovati u BiH bez ikakvih viza i problema. Dugo nisam htio da ga uzimam iako sam imao pravo nakon 5 godina boravka u Svedskoj jer nisam htio izgubiti bosansko drzavljanstvo, medjutim kad je postignut bilateralni sporazum izmedju BiH i Svedske uzeo sam ga. Nisam osjecao nista posebno, samo neko olaksanje kad putujes pa te ne gnjave na svakoj granici kao da si dosao krasti, ubijati ili neznam sta.
bhxxl

#15 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by bhxxl »

ne kontam zasto u opce uzimati necije drzavljanstvo i jos se odreci svoga .... kad jednostavno sa vizom u bh pasosu mozes da putujes i zadovoljava osnovne potrebe... ja imam priliku da uzmem drugo drzavljanstvo ali ne pada mi na pamet ... ovako je extra bih pasos sa vizom na neograniceno vrijeme . samo sto je bosnjacima lakse dati dio svoga identiteta nego malo para
Zhaba

#16 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Zhaba »

lunci wrote:
Zhaba wrote:
lunci wrote: Evo kad vec pitas g.... pitanje.Zato sto nisam imala ama bas nikakav pasos .Bosanski trajao samo 5 god..Da sam ga obnavljala odavde izasao bi me $250 a aus sve ukupno samo $100 .Mi tad nismo imali nikakve testove ni forme pa sto da ne...
Iskreno nije samo to.Ali stvarno neznam zasto te to toliko u detalje i interesuje imam ili imala sam ja svoje planove.
Ako znas i malo zakone Aus. nebi takva pitanja ni pitala(dosla sam na vizu stalni drzavljanin i ovako i onako.Dijete Australaca).Nama pasos ne sluzi samo za putovanja(koja ko student i ovako nemogu da imam).Nego gdje god da se okrenes trazi ti pasos ili milion drugih stvari.Pa lakse onda pokazati samo pasos.Bilo da trazis posao ili stan ili kupujes auto ili sta ti ja znam.Sta hoces da ti kazem da sam se odrekla bih ili nekontam(Sve i da hocu da se odreknem nemogu jer sam tamo rodjena to je zakon BIH)a nisam rekla ni da zelim.Para nepara nije tvoj posao da se brines.Ovo mi bas i ne nedostaje iz BiH .Ko sta ? kako? gdje? zasto? sta ko jede za rucak ? i to..I nakraju stave svoj zakljucak bezobzira sta kazes...Drzi se ti svog drzavljanstva,pasosa i privatnog zivota a ja cu za svoj da se sama brinem a i za novcanik ne brini.
Ako imas neko direkno pitanje pitaj? Te zakljucke ostavi za mahalu koju znas
HALO BA ohani malo :roll: Fino sam te pitala! U tvom prvom odgovoru na moje pitanje jasno si napisala da je zbog para!N ista ja tu nemam zakljucivati. A ako pise se o temi naravno da se i pita sto neko menja drzavljanstvo :roll: :roll: Ocito imas ti problem dok tebe obicno pitanje tako izludi. Mene tvoj privatni zivot ni malo ne zanima! Niti sam pitala za njega! Idi oguli jabuku
lunci

#17 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by lunci »

Ovo pitanje je jasno i nije tema o tome sto ste uzeli drzavljastvo nego kako ste se osjecali.Ja cu da ogulim jabuku a ti nazad na cas bosanskog jezika.
Lunci wrote:Evo kad vec pitas g.... pitanje.Zato sto nisam imala ama bas nikakav pasos .Bosanski trajao samo 5 god..Da sam ga obnavljala odavde izasao bi me $250 a aus sve ukupno samo $100 .Mi tad nismo imali nikakve testove ni forme pa sto da ne...
A iz ovoga si mogla izvuci tri jako vazne stvari.Pasos koji je BIh meni dala je samo na 5 god.Da je bar 10 nebi ni uzimala Aus.E sad valjda mozes da zakljucis zasto je $250 odavde.Zato sto BiH ga ni ne izdaje nego Austrija.I na kraju puno manje papirologije.Eto sad nadam se da sam ti sve fino nacrtala ,kontas.
Zhaba wrote:Znaci zbog para :-? Ajde barem si iskrena
A ovo je tvoj zakljucak i na kraju ajde barem si iskrena .Otkud znas da jesam??? zato sto se prezivam Iskrena.
Zhaba

#18 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Zhaba »

uhh jesmo sad pametne ispala ne seri...ja sam u Njem. imam istu papirlogiju i meni vazi pasos kao i svima samo 5 god. to nije nikakav razlog! Jos iz Austrije skok do Bosne i za pola sata mozes sve srediti. Rekla sam da si barem iskrene jer si navela da je pare ulogu igralo a to retko ko hoce priznati. Da li si ti u ostalom iskrena ne zanima ni 5 %.
A sta se tice teme, kad se ulazi u neku temu normalno je da se pita za stvari koju su na neki nacin vezane za temu! A ti si zadnja koja meni moze reci da ja moram na cas bosanskog jezika ;-) s tim je ova tema za mene zavrsena. Necu cu s tobom vise raspravljati!
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#19 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by karabaja-x »

nista posebno nisam osjecao, obicna biznis as usual transakcija, potpis ovdje, zakletva onde, osmijeh za ruzne face i ostale levate, inace imam u vidu skupit jos par tih pasosa, a igrom slucajnosti dosao sam u magnifikantnu situaciju za jos najmanje dva haha, to mi je kao sverceru (drugi su rekli o meni) u usponu neophodno da dosegnem do topa i ostanem on the top, of the game, naturlich
Šeha

#20 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by Šeha »

Osjecao sam se radosno. Radosno sto cu moci putovati bez peripetija. Radosno sto me moja ambasada nece musti svake dvije godine po $200-$250 dolara za najskuplji najbezvrijedniji komad papira na svijetu (Bos. pasos)

Svijet bez viza, redova, sikaniranja...
lunci

#21 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by lunci »

Zhaba wrote:uhh jesmo sad pametne ispala ne seri...ja sam u Njem. imam istu papirlogiju i meni vazi pasos kao i svima samo 5 god. to nije nikakav razlog! Jos iz Austrije skok do Bosne i za pola sata mozes sve srediti. Rekla sam da si barem iskrene jer si navela da je pare ulogu igralo a to retko ko hoce priznati. Da li si ti u ostalom iskrena ne zanima ni 5 %.
A sta se tice teme, kad se ulazi u neku temu normalno je da se pita za stvari koju su na neki nacin vezane za temu! A ti si zadnja koja meni moze reci da ja moram na cas bosanskog jezika ;-) s tim je ova tema za mene zavrsena. Necu cu s tobom vise raspravljati!
Ma jasno sve ko dobar dan ti si samo malo polupala ama bas sve loncice ali nema veze.
Nego ti nama raci kako si se ti osjecala kad si uzela njem. papire ? i zasto?
Nadam se da ovdje na ovu temu nisi dosla da nama dijelis smilie
pirmin

#22 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by pirmin »

Isti dan sam obukao dres "Rapid"-a , kupio gajbu jeftine pive iz "Hofer"-a i kilu onih punomasnih kobasica te otpoceo svoju kampanju :"Ausländer raus!"
shana_majka

#23 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by shana_majka »

@lunci izmedju ostalog,kako ti kao studentica ne mozesh putovati?
Jel' zbog finansijskih razloga ili zbog toga shto ne mozesh imati pasosh?
bosan

#24 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by bosan »

pirmin wrote:Isti dan sam obukao dres "Rapid"-a , kupio gajbu jeftine pive iz "Hofer"-a i kilu onih punomasnih kobasica te otpoceo svoju kampanju :"Ausländer raus!"
I presao u firmu AMS :D :D
pitt

#25 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?

Post by pitt »

ne kontam sto bi se trebao lose osjecati, nisam morao odreci se naseg drzavljanstva.....samo kao sto seha rece dobio cage da putujem gdje hocu :D
Post Reply