Hvala na informacijama, stručnjaci!
Kada se presađuje crnogorično drveće?!
Moderator: anex
- chuchumbamayumbe
#1 Kada se presađuje crnogorično drveće?!
Pokušavam da pronađem na netu kada se (proljeće ili jesen) i kako presađuje crnogorično drveće, posebno me interesuje ariš. Jeste da njemu opadaju iglice, ali je crnogorica.

- HAVANA
#2 Re: Kada se presađuje crnogorično drveće?!
-
amar_tesanj
#3 Re: Kada se presađuje crnogorično drveće?!
Neznam za aris, ali crnogoricno drvece se presadjuje preko sisarki. Poberu se sisarike i suse se preko zime pa u proljece rasadjujes. Valjda. 
- chuchumbamayumbe
#4 Re: Kada se presađuje crnogorično drveće?!
Ma mene ne interesuje sadnja, nego rasada!?
Znači, u obližnjoj šumi ima bruka samonikle crnogorice, kada da je je iskopam i presadim kod sebe koje drvce?!
Jesen ili proljeće?!
Stručnjaci.

Znači, u obližnjoj šumi ima bruka samonikle crnogorice, kada da je je iskopam i presadim kod sebe koje drvce?!
Jesen ili proljeće?!
Stručnjaci.
- Maraschino
#5 Re: Kada se presađuje crnogorično drveće?!
sumokradico...chuchumbamayumbe wrote:Ma mene ne interesuje sadnja, nego rasada!?
Znači, u obližnjoj šumi ima bruka samonikle crnogorice, kada da je je iskopam i presadim kod sebe koje drvce?!![]()
Jesen ili proljeće?!
Stručnjaci.
-
zelenashica
#6 Re: Kada se presađuje crnogorično drveće?!
Kasna jesen....prije mrazachuchumbamayumbe wrote:Ma mene ne interesuje sadnja, nego rasada!?
Znači, u obližnjoj šumi ima bruka samonikle crnogorice, kada da je je iskopam i presadim kod sebe koje drvce?!![]()
Jesen ili proljeće?!
Stručnjaci.
- chuchumbamayumbe
#7 Re: Kada se presađuje crnogorično drveće?!
Znači, sada je vakat da se sadi !?
Ma nisam šumokradica, neću krasti po pošumljenim dijelovima, ovo je fakat samoniklo, znaš, ono, šuma od 100 godina i ispod stabala poneki izdanak, ne viši od pola metra. Tamo gdje ću ih presaditi biće im baš lijepo, ja ću ih maziti, paziti...

Ma nisam šumokradica, neću krasti po pošumljenim dijelovima, ovo je fakat samoniklo, znaš, ono, šuma od 100 godina i ispod stabala poneki izdanak, ne viši od pola metra. Tamo gdje ću ih presaditi biće im baš lijepo, ja ću ih maziti, paziti...
-
VjecitiStudent
#8 Re: Kada se presađuje crnogorično drveće?!
Ako si u BiH tesko da je stogodisnja ariseva suma u pitanju, jer aris nije autohtona vrsta, tek pedesetih godina proslog stoljeca je nesto malo sadjeno po novim sumama. U svakom slucaju ovo drvo je najbolje presadjivati nakon sto mu opadnu iglice. Potrebno je prvo iskopati jarak oko drveta koji je siri od krosnje drveta i onda kopati polako prema i ispod drveta.chuchumbamayumbe wrote:Znači, sada je vakat da se sadi !?
Ma nisam šumokradica, neću krasti po pošumljenim dijelovima, ovo je fakat samoniklo, znaš, ono, šuma od 100 godina i ispod stabala poneki izdanak, ne viši od pola metra. Tamo gdje ću ih presaditi biće im baš lijepo, ja ću ih maziti, paziti...![]()
Sadjenje je detaljno opisano ovdje
http://www.doityourself.com/stry/planttreesandshrubs
- chuchumbamayumbe
#9 Re: Kada se presađuje crnogorično drveće?!
Gospodin si, kao i uvijek, i hvala.VjecitiStudent wrote:Ako si u BiH tesko da je stogodisnja ariseva suma u pitanju, jer aris nije autohtona vrsta, tek pedesetih godina proslog stoljeca je nesto malo sadjeno po novim sumama. U svakom slucaju ovo drvo je najbolje presadjivati nakon sto mu opadnu iglice. Potrebno je prvo iskopati jarak oko drveta koji je siri od krosnje drveta i onda kopati polako prema i ispod drveta.chuchumbamayumbe wrote:Znači, sada je vakat da se sadi !?
Ma nisam šumokradica, neću krasti po pošumljenim dijelovima, ovo je fakat samoniklo, znaš, ono, šuma od 100 godina i ispod stabala poneki izdanak, ne viši od pola metra. Tamo gdje ću ih presaditi biće im baš lijepo, ja ću ih maziti, paziti...![]()
Sadjenje je detaljno opisano ovdje
http://www.doityourself.com/stry/planttreesandshrubs
Ovo za 100 godina, mislio sam više figurativno.