Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#26 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

Post by corolla02 »

kaboom wrote:@corolla02
da preformulisem pitanje posto vidim da ti nije bas najjasnije sta pitam
dakle ... ko se sukobio u Ravnom, koje i cije jedinice, u kojoj zemlji i kada ... jasnije?
nemoj mi samo reci da vjerujes da je JNA ukopala haubice u Popovom polju da se obracuna sa grupom penzionera :lol:
da to su prvi sukobi na teritoriji BiH, i to odmazda je izvrsena od Hercegovackog korpusa nastanjenog u Trebinju, koji je bacao proektile i na Dubrovnik. Ne vidim sta je tu diskutabilno sa tvoje strane :cry:
Last edited by corolla02 on 12/08/2010 20:31, edited 1 time in total.
Chisum

#27 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

Post by Chisum »

dakle ... ko se sukobio u Ravnom, koje i cije jedinice, u kojoj zemlji i kada ... jasnije?
nemoj mi samo reci da vjerujes da je JNA ukopala haubice u Popovom polju da se obracuna sa grupom penzionera :lol:
Zasto da ne... U "okrsajima" s vama opancharima, pored herojskih jurisa na zene, djecu i nenaoruzane, koje i danas slavite kao najvece ratne podvige, ni penzionerska populacija nije bila postedjena.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#28 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

Post by corolla02 »

kaboom wrote:
corolla02 wrote:
da to su prvi sukobi na teritoriji BiH, i to odmazda je izvrsena od Hercegovackog korpusa nastanjenog u Trebinju, koji je bacao proektile i na Dubrovnik. Ne vidim sta je tu diskutabilno sa tvoje strane :cry:
pa aj idemo jedno po jedno heh
BiH nije nezavisna zemlja u to vrijeme, vec jedna od republika, cija je regularna vojska bila JNA. Dakle, da jos jednom uprostim - s kim se sukobila ta regularna vojska u Ravnom
Ocjepljenjem Slovenije od preostale YU ni JNA nije vise bila JNA, kapis :-? nespominjuci Hrvatsku ili BiH. Al, je trebalo da ge dogodi Sarajevo pa da tek onda postane agresorska vojna formacija na teritoriji BiH; po meni, vrlo zalosno je bilo sve to, zato se i dogodilo to sto se dogodilo u BiH te ex JNA zaposjevsi sve komunikacije i kote bez ispaljenog metka.
corolla02

#29 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

Post by corolla02 »

kaboom wrote:nije mi jasno zasto izbjegavas odgovor na krajnje jednostavno pitanje ... da jos jednom pojednostavim ...
1. ne znas ?
2. pravis se lud ?
sta je od ovo dvoje u pitanju ?
pa ti si covjece mozda neki marsovac :D pa ne znas da je Ravno u BiH i da su objekti koji su upaljeni sa klipa pripadali gradjanima BiH!
Chisum

#30 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

Post by Chisum »

Nema potrebe odgovarati majmunu koji se pravi lud jos od samog pocetka, kada je - uz osmijeh - propratio postavljeni video o zlocinu u Ravnom.

Zna se dobro kada je poceo rat.... onda kada su poceli da zveckaju koscurama, te, uz budjenje starih bolesti - 500 godina starom frustracijom Kosovom i Turcima - poceli da sanjaju nikad dosanjani san o nekoj, satro, velikoj Srbiji.

E sad, to sto su nas vodili idioti i izdajnici, pa nas do samog ispaljenog metka pozivali da - spavamo mirno, te da rata nece biti, to je drugi par rukava... to ne znaci da rat nije poceo vec davno, davno...
Last edited by Chisum on 12/08/2010 21:51, edited 2 times in total.
corolla02

#31 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

Post by corolla02 »

kaboom wrote:vrlo ja dobro znam gdje je Ravno, nego reci ti meni kanis li mi odgovoriti na pitanje ?
OK, jel ti to sad opravdavas granatiranje Ravnog i njegovih stanovnika?
markopolo

#32 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

Post by markopolo »

Ovde svi sve znaju... samo niko nezna koje to napadnut u Ravnom !?? ccc...
corolla02

#33 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

Post by corolla02 »

markopolo wrote:Ovde svi sve znaju... samo niko nezna koje to napadnut u Ravnom !?? ccc...
u Ravnom su napadnuti lokalni mjestani, a sad od koga legitimne ili para Armije?
Bosanski_kralj

#34 Re: Kada je stvarno počeo rat u BiH?!

Post by Bosanski_kralj »

pustopoljina wrote:
zambaklija wrote:hmmm,datuma se nesjećam aali ipak mislim da je rat 8.9.91,kada su u b.otoci zarobili Martića a Vikić ga oslobodio isutradan topnički napad na B.Krupu.... :x :run:
21.aprila,1992. je krupa napadnuta i pala je tad. mislim,odbrane nije ni bilo,jbg.
na bajram '92. (4./5.april ) je most u bos. otoci bio blokiran (neki lik postavio kamion) , tj. put prema bos.novom.
a martic je...ako se dobro sjecam nekad u ratu kod nas u krajini negdje na minu naletio sa vozilom.

bio je lik iz otoke koji je u JNA bio pilot, on je helikopterom pred rat doletio u bosansku otoku, i navodno donio nesto oruzja...i kad se vojska povlacila (preko ivanjske??? ovo sad lupam,ne sjecam se...) valjda su se 2-3 kamiona odvojila,navodno po dogovoru...to je sve april '92.
samoinicijativne radnje.
korpus je formiran kasnije.
Martić jeste zarobljen u B. Otoci, samo ne onog datuma koji je naveo zambaklija.
Locked