Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Atrus

#1 Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Atrus »

Image

Jedan od boljih plagijata postovanog gospodina Gorana Bregovica http://www.youtube.com/watch?v=_GHEWcUdcD0
Prepisao i dobro savladao gradivo, pa prodao sirokim narodnim masama. Aferim, majstore.
Feliks

#2 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Feliks »

Majstor plagijata. Nakon njega, tu slavnu tradiciju su nastavili Zana, Prljavo kazalište, Merlin, Crvena jabuka i drugi foleri... :-x
Jazz_Junkie

#3 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Jazz_Junkie »

Feliks wrote:Majstor plagijata. Nakon njega, tu slavnu tradiciju su nastavili Zana, Prljavo kazalište, Merlin, Crvena jabuka i drugi foleri... :-x
Potpisujem se i prstom na ovo. :D
Para

#4 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Para »

Feliks wrote:Majstor plagijata. Nakon njega, tu slavnu tradiciju su nastavili Zana, Prljavo kazalište, Merlin, Crvena jabuka i drugi foleri... :-x
slazem se za vecinu ovih ali samo da mi je znati koga je to Drazen Ricl(Crvena jabuka) kopirao? ili si mislio na ovu krnju danasnju jabuku sa zerom na celu
Van Halen

#5 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Van Halen »

Jabuka s Ričlom je bila jedan od naših najjačih bendova ikad.
Para

#6 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Para »

Van Halen wrote:Jabuka s Ričlom je bila jedan od naših najjačih bendova ikad.
:thumbup:
sheilak

#7 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by sheilak »

Drazen Ricl jos uvijek nedostaje :(

Crvena Jabuka za mene u zadnjih nekoliko godina jednostavno ne postoji, bez obzira sta radili.
_Reuf_

#8 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by _Reuf_ »

Ne vidim u cemu je belaj...
Svak na svijetu cim god da se bavi, ima uzora u tom poslu i pokusava da ga kopira. To je sasvim normalna pojava.
al evo posto je zapoceto na temu muzike i gitarista, samo da nekoliko primjera navedem.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Izzy_Stradlin ,ovdje ti stoji kako je Izzy Stradlin kopirao Keitha Richardsa.
Opste poznata stvar je da je Malmsteen kopirao Blackmore-a.
Eric Clapton se furo na Hendrixa..
Image

Megadeth se fura na Metallicu..
Crvena jabuka i Bombaj stampa su se u pocecima svog rada furali na Rolling Stonse
NA koga li se Bebek furo da mi je znat...mmmm sacekaj sec da iskopam sliku sa neta..
Image
ko bi reko..
Image
David Byron - Uriah Heep..

i ima jos milion takvih kopija
I kakve to na kraju veze ima to sto je Brega licio na Pagea???
Haveru ne volim ni ja Bregu, al mu fala na pjesmama uz koje sam odrasto.
Ne kontam haveru na sta si ti kivan..
niko te ne tjera da ih slusas, niti te tjera da ih kupis..
Atrus

#9 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Atrus »

_Reuf_ wrote:Ne vidim u cemu je belaj...
Svak na svijetu cim god da se bavi, ima uzora u tom poslu i pokusava da ga kopira. To je sasvim normalna pojava.
al evo posto je zapoceto na temu muzike i gitarista, samo da nekoliko primjera navedem.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Izzy_Stradlin ,ovdje ti stoji kako je Izzy Stradlin kopirao Keitha Richardsa.
Opste poznata stvar je da je Malmsteen kopirao Blackmore-a.
Eric Clapton se furo na Hendrixa..
Image

Megadeth se fura na Metallicu..
Crvena jabuka i Bombaj stampa su se u pocecima svog rada furali na Rolling Stonse
NA koga li se Bebek furo da mi je znat...mmmm sacekaj sec da iskopam sliku sa neta..
Image
ko bi reko..
Image
David Byron - Uriah Heep..

i ima jos milion takvih kopija
I kakve to na kraju veze ima to sto je Brega licio na Pagea???
Haveru ne volim ni ja Bregu, al mu fala na pjesmama uz koje sam odrasto.
Ne kontam haveru na sta si ti kivan..
niko te ne tjera da ih slusas, niti te tjera da ih kupis..
Na koga se to furao Richards, na koga Hendrix, na koga Page, na koga Blackmore? Znam da su njih cetvorica izlegli gomilu imitatora, ali niko nije doslovno prepisivao pjesme od A do Z kao Goran (mozes to nazvati plagijatom ili kradjom). Saban Bajramovic je bio samo posljednji u dugom, lopovskom, nizu.
_Reuf_

#10 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by _Reuf_ »

Jimi Hendrix:
Utjecaj na malog Jimija ima Al Hendrix, njegov otac koji svojim blues i jazz kolekcijama ploča stvorio prve uzore kao što su legende Howlin' Wolf, Muddy Waters, B.B. King, Robert Johnson...
iz izvora: http://hr.wikipedia.org/wiki/Jimi_Hendrix

Blackmore:
Utjecaj na njegov glazbeni stil imali su rock umjetnici poput britanskog gitariste Hanka Marvina i američkog rock and roll pionira Genea Vincenta, a kasnije i country izvođači kao što je Chet Atkins.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ritchie_Blackmore

Jimmy Page:
Early years

Page was born to parents James and Patricia Page in the West London suburb of Heston, which today forms part of the London Borough of Hounslow. His father was an industrial personnel manager and his mother was a doctor's secretary. In 1952 they moved to Feltham, and later again to Miles Road, Epsom which is where Page came across his first guitar. "I don't know whether [the guitar] was left behind by the people before, or whether it was a friend of the family's - nobody seemed to know why it was there."[5] First playing the instrument at the age of thirteen years,[1] he took a few lessons in nearby Kingston, but he was largely self-taught. Among his early influences were rockabilly guitarists Scotty Moore and James Burton, who both played on recordings made by Elvis Presley. Hearing the Elvis Presley song "Baby Let's Play House" is cited by Page as being his inspiration to take up playing the guitar.[6] His first guitar was a second hand 1959 Futurama Grazioso, which was later replaced by a Telecaster.[6][7]

Page's musical tastes included skiffle and acoustic folk playing, particularly that of Bert Jansch and John Renbourn, and the blues sounds of Elmore James, B.B. King, Otis Rush, Buddy Guy, Freddie King and Hubert Sumlin.[8] "Basically, that was the start: a mixture between rock and blues."[6] At the age of 14, Page appeared on Huw Wheldon's All Your Own talent quest programme in a skiffle quartet, a popular English music genre of the time. One performance on BBC TV in 1957. The group played "Mama Don't Want To Skiffle Anymore" and another very American flavored song, "In Them Ol' Cottonfields Back Home". Televised Contest. When asked by Wheldon what he wanted to do after schooling, Page said, "I want to do biological research" to find a cure for "cancer, if it isn't discovered by then". Page was very enthusiastic about the idea of becoming a career researcher studying germs, while expressing reservations that "I haven't got enough brains" to become a doctor.

Keith Richards
Richards' first guitar hero was Scotty Moore.... i tako dalje..

Pazi drug.. vako..
Svi imaju svoje uzore i svi su u jednom momentu htjeli da izgledaju kao oni, da se oblace kao oni da sviraju kao oni itd...
shvatas li me.. to je normalna stvar..
To sto se tice plagiranja, jasno mi je da ti nije pravo, al nacin na koji si otvorio temu (sa slikama, ko na koga lici), nema veze sa sustinom teme..
I na kraju molim te objasni mi, sta tebi smeta sto neko nekog plagira??
Ako je tebe ko plagiro, tuzi ga..

Moze li mi neko tacno navest koje su pjesme od dugmeta plagirane..posto 100 godina slusam kako je brega pokro, a ne sjecam se da sam naletio na original pjesme..
ja cu ti drug rec nesto sto nisi znao...
Pjesma od dugmeta Ne gledaj me tako i ne ljubi me vise.. U toj pjesmi solo na gitari je sefardska tema..
i recu ti jos nesto. Da brega nije iskopo tu temu, vjeruj mi da niko nikad ne bi znao za nju..

Da ti jos nesto kazem.
Pjesma Kad ja podjoh na bembasu.. Muzika je 100% sefardska.. tako da se nekad ne zajebes pa budes tvrdio kako je to izvorna pjesma ono original..
Sevdalinka "ruse kose curo imas", Melodija nije sa ovih prostora, nego je iz turske..
vidis i u starim vremenima se plagiralo..

i majke ti sta to vas boli sto je neko nekog plagirao..
postavljas slike kako brega lici na pagea i to ti je najjaci argument za temu plagiranja..
onda se neko drugi javi i nabraja ostale "folere"..
na cem si ti odrasto drug?
Atrus

#11 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Atrus »

Jedno je imati uzore, a drugo je krasti. Brkas stvari haveru.
_Reuf_

#12 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by _Reuf_ »

okk..
Page mu je bio uzor i Brega se maksimalno furo da izgleda ko on..
sad mi reci sta je to sta je ukradeno od Led zeppelina? eto 15 godina i dugme i zeppeline sam sluso, pa nisam naso istu pjesmu ni isti motiv..
Furku da je neko ukro ne mozes rec.. jer je to bila furka 60-ih i 70-ih godina... svi su tako izgedali i oblacili se..
uzmi indexe... i njih mozes optuzit da su se furali na Floyde i da su mazijali od njih...a znamo i ja i ti da ih indexi nisu pokrali..
Atrus

#13 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Atrus »

Brega je veliki kompilator i veliki plagijator. Argent iz 1972: http://www.youtube.com/watch?v=_GHEWcUdcD0
Sta je ovo, ako ne plagijat???
Last edited by Atrus on 24/01/2009 21:41, edited 1 time in total.
dugacki

#14 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by dugacki »

Evo jos jedne sto ju je Brega "mahno'' od Zeppelina : Since I've Been Loving You. :run:
U Breginoj verziji ide nesto u stilu: Nikad se necu vratit' u svoj rodni kraj...ili tako nekako
_Reuf_

#15 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by _Reuf_ »

Atrus wrote:Brega je veliki kompilator i veliki plagijator. Argent iz 1972: http://www.youtube.com/watch?v=_GHEWcUdcD0
Jes ukradeno sto posto,
a de mi sad reci, al iskreno.. Jel ti draze cut, Sta bi dao da si na mom mjestu ili I am the dance of ages..
kontas sta te pitam?
dugacki wrote:Evo jos jedne sto ju je Brega "mahno'' od Zeppelina : Since I've Been Loving You. :run:
U Breginoj verziji ide nesto u stilu: Nikad se necu vratit' u svoj rodni kraj...ili tako nekako
ova usporedba je nidje veze...matere mi..
muris varajic

#16 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by muris varajic »

Covjek je stvarno radio plagijate masovno
sto nema veze sa izgledom, furka je nesto drugo
a i godine su bile te kad su svi slicno igledali, kao sto _Reuf_ rece.
Al toliko pokradenih pjesama, i svakim danom otkrivas nove i nove?
Neznam, to u meni dosta rusi njegov kredibilitet kao kompozitora.
I ne samo to, cak i one pjesme uz koje smo svi odrastali
mi sad zvuce nekako drugacije, kad znam porijeklo.
"Dobra" stvar je to sto sve te pjesme nisu vise neki veliki hitovi danas (nisu na MTV-u, ako nista drugo)
tako da su male sanse da ce ga neko sudski goniti... il mozda grijesim?
dugacki

#17 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by dugacki »

_Reuf_ wrote:
Atrus wrote:Brega je veliki kompilator i veliki plagijator. Argent iz 1972: http://www.youtube.com/watch?v=_GHEWcUdcD0
Jes ukradeno sto posto,
a de mi sad reci, al iskreno.. Jel ti draze cut, Sta bi dao da si na mom mjestu ili I am the dance of ages..
kontas sta te pitam?
dugacki wrote:Evo jos jedne sto ju je Brega "mahno'' od Zeppelina : Since I've Been Loving You. :run:
ova usporedba je nidje veze...matere mi..
Mozda si ti u pravu. Mozda je Page mazno pjesmu Bregi..
_Reuf_

#18 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by _Reuf_ »

dugacki wrote:
Mozda si ti u pravu. Mozda je Page mazno pjesmu Bregi..
jooo provale..šega si fakat baš..
eeee haj majke ne lupaj. Pusti jednu pa drugu pjesmu..haj molim te.. svega ti

jarane zajednicko za te dvije pjesme je samo blues.
isto da si reko Malmsteen mazno od Bacha i Mozzarta..

eee vidi ovo ..
http://www.youtube.com/watch?v=WxTWQD91b5c
pazi sad ovo..
http://www.youtube.com/watch?v=LAjdRHzH4M8
blues jarane..
kontas ista?

ono sto je Atrus postavio je 1000% plagijat..

Ne branim ja ni bregu ni dugme, nego mi ide na zivce sto se godinama povlaci na temu brega plagijator.. To je vise i papa potvrdio..nego se ko iznova otvara ta tema, ko eto sad se prvi put to skontalo..i ono sad su svi sokirani sto to cuju..
to je ljudi sazvakana prica...
a niko se ne buni sto Zele tu i tamo klepi koju pjesmu, koji riff.. niko se ne buni sto plavi orkestar nako malo klepi kakvu ideju ili cak citavu matricu. ima negdje, mrsko mi sad trazit (ne znam jel Alen ili je Tifa) klepio od zeppelina pjesmu all my love...
foreigndude

#19 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by foreigndude »

_Reuf_ wrote:. ima negdje, mrsko mi sad trazit (ne znam jel Alen ili je Tifa) klepio od zeppelina pjesmu all my love...
Tifa.
dugacki

#20 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by dugacki »

Reufe moj, ako si mojih godina (4 banke) onda su Bregine kradje za tebe i za mene svakako sazvakana prica, medjutim odrastaju nove generacije koje tek otkrivaju ono sto ti i ja znamo o Breginim ''pozajmljivanjima''. Kao sto tebi ide na zivce ova prica tako meni ide na zivce kovanje Brege u zvijezde.
dugacki

#21 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by dugacki »

Obama, tvoju parolu ''Yes, we can'' (kopirati Led Zeppelin) je obilato koristio bas Bregovic.
LSD

#22 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by LSD »

Pjesma Blues za moju bivšu dragu je ukradena od Led Zeppelina (Since I've been loving you sa Zeppelin 3. albuma) dakle nekih 4-5 kasnije Bregovic je ukrao ovu pjesmu...stara varalica Brega :mrgreen: ali mora mu se odati priznanje da je znao prodati masama koja nisu slušala ni pratila stranu rock muziku tih godina.

http://www.youtube.com/watch?v=igkgY5hsYq4

http://www.youtube.com/watch?v=wY73_EzCuhw

Ocito je da je u pitanju kradja.
Feliks

#23 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Feliks »

Para wrote:
slazem se za vecinu ovih ali samo da mi je znati koga je to Drazen Ricl(Crvena jabuka) kopirao? ili si mislio na ovu krnju danasnju jabuku sa zerom na celu
Naravno, izuzimam iz gornje rečenice originalnu postavu s Buhom i Ričlom koja je snimila prvi LP. Ali sve ostalo... :-)
Atrus

#24 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Atrus »

dugacki wrote:Reufe moj, ako si mojih godina (4 banke) onda su Bregine kradje za tebe i za mene svakako sazvakana prica, medjutim odrastaju nove generacije koje tek otkrivaju ono sto ti i ja znamo o Breginim ''pozajmljivanjima''. Kao sto tebi ide na zivce ova prica tako meni ide na zivce kovanje Brege u zvijezde.
:thumbup: Kovanje u zvijezde covjeka sumnjivih moralnih i etickih vrijednosti i talentovanog prodavaca dima. Pokrao ih je sve: od svjetskih rock muzicara do Bajramovica, uz aplauz neobrazovanog puka.
Para

#25 Re: Kada je Bregovic imitirao Jimmy Page-a

Post by Para »

Feliks wrote:
Para wrote:
Naravno, izuzimam iz gornje rečenice originalnu postavu s Buhom i Ričlom koja je snimila prvi LP. Ali sve ostalo... :-)
:thumbup: a sto se prljavog kazalista tice oni i dan danas kopiraju stonse gledao sam isjecak sa koncerta u Zagrebu bina u obliku onih usta sa isplazenim jezikom ili nesto slicno uglavnom onaj prepoznatljvi logo stonsa
Post Reply