Kada društvo ne želi da zakaže

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nachbar

#1 Kada društvo ne želi da zakaže

Post by Nachbar »

Drago Društvo,

Znam da na ovome forumu ima ljudi koji su i profesionalci i strucnjaci iz prava, socijalnih službi, ljekara, psihologa, sociologa, filozofa, policajaca itd...a i onih koji iz svog ili tuđeg iskustva saznali/naučili nešto.

Svi smo svjedoci kada se desi neki nemio događaj da se Društvo krivi da je zakazalo. Tako smo na žalost izgubili Denisa, gdje ga ubiše u punom tramvaju. I malog Smaju... Da li je naše da se petljamo? Šta u stvari mi možemo kao društvo da uradimo da bi nekome spasili život? Ja imam malo komplikovanu i tužnu priču.

Bila jedna porodica koja je u svoj svojoj bijedi imala i niz tragičnih događaja. Pogibija jednog sina, zeta(borac), pogibija žene (jedan od najpoznatijih tragičnih slučajeva u Sarajevu), iznenadna smrt kćerke...
Otac, sin i unuk (od pokojne kćerke) zive u jednom stanu. Otac i sin su alkoholicari. Za sina kazu i da se drogira. Sin krade novac od oca i troši na alkohol. Često su gladni. Unuk, fin mladić (25) kojem je dijagnosticirana depresija i jos nešto (na psihičkoj bazi) je neko ko pokušava da sve dovede u red. Kada pričate sa njim, drhti...stid ga je, gladan je, nemoćan je... Ima djevojku koja je student i mislim jedina svijetla tačka u njegovom životu.
On bi da se odseli od njih ali kuda ce on sa 350 KM (nisam sigurna da li radi ili mu je to penzija od oca). U socijalnom su mu spominjali stan na koji bi imao pravo kao šehidska porodica...i samo (kako kaže) treba izganjati papire. A ja, iskreno, mislim da mu lažu i daju lažnu nadu.
On živi sa dva alkoholičara, koji osim sto sav novac popiju, stvaraju probleme i cijeloj zgradi. Oni uriniraju na sred stana. Veliku nuždu obavljaju pored wc šolje. Njihov štok od vrata je krvav jer udare glavom kada pokušavaju da otključaju...često spavaju u liftu ili ispred vrata...Njihov stan je izvor zaraze. Gratis jos dodamo i žohare koji hodaju po njihovom izmetu i kroz cijevi hodaju po našim stanovima. Tu ima scena kada sin istuče oca i unuk pozove policiju a otac sve negira. Kada je prvi komšija sa kojim dijele balkon povratio na balkonu od nepodnošljivog smrada, unuk se izborio da tu sobu preuzme kao svoju i očisti balkon.
Česma u kuhinji im curi i pravi poplave komšiji ispod...pokušajte zamisliti takvu fleku na svom plafonu...pogotovo ako ste svjesni da po tim podovima oni uriniraju.

Kako pomoći ovom mladiću? Šta tu mogu uraditi socijalne službe i kakav zakon štiti njega a i ostale stanare te zgrade?
Da li možemo pokrenuti i neku akciju u kojem bi pomogli neko vrijeme sa hranom i sredstvima za higijenu? Kantu boje da okreći zidove? Novac se ne može dati jer bi mu sigurno ukrali i popili. Kaže da su mu pokvarili računar i pitao me da li ima neki i3 po razumnoj cijeni da kupi.
Iskreno, bojim se za njegovo stanje i ne bi voljela da stojim sa strane i da kasnije bude „društvo zakazalo“. Šta se može uraditi?
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by Zviz »

Najbolje je da neko ko bar zna u zgradi mirnim tonom da barata da se fino sastane sa njim tj. taj mladic i nekoliko vas dvoje maks. I da normalnim tonom popricate, ali tako da saslusate njega i sta bi on najvise zelio, a onda da ostali vi koji zelite da pomognete da pokusate to realizovati kroz moguce kanale koje su na volju. Mozda je solucija, ako on isto zeli, da se izjasni zalba nad tim alkoholicarima pa da neka socijalna skrb preuzme brigu o njima, jer ometaju mir, pa bi tako lakse mogli njemu pomoci.

Iskren da budem tesko ce te njemu pomocu u tom drustvu u kojem je.

Zalostno u p.m.
insomnia78

#3 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by insomnia78 »

De ba Zviz, o Bosni pricamo
Uostalom decko ima 25 godina, nema tu drzava sta da trazi
Nachbar

#4 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by Nachbar »

Mi i jesmo razgovarali sa unukom. On u nama vidi slamku spasa. Koliko god glupo zvučalo zbog njegovih 25 godina, o njemu nema ko da brine a on sam jedva opstaje pod tim okolnostima. Mi se ne žalimo njemu na probleme koje prave deda i sin nego se on nama zali kako ih pokušava da ispravi stvari i kako ne zna kome vise da se obrati. Deda je nosilac stanarskog prava i on njega ne može odatle iseliti...niti bilo ko od nas...a kako da se on odseli sa svojih 350 KM? Ima li on pravo na svoj život kao i svaki njegov vršnjak? On place i trese se kada prica o svojoj borbi...pocne da muca i grči ruke...pitanje je...koliko je dug njegov fitilj? Kada čovjeka prelomi? Mi smo svi generalno u govnima...ali neko to može da podnese a neko počne da puca...i pukne... On nije dobro.
insomnia78

#5 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by insomnia78 »

Mozda zvuci "surovo" al' zasto on ne nadje pos'o?
Nije dijete, nije maloljetnik vec formirana licnost, ako ti se ne svidja pod djedovim krovom bujrum brale plati sebi kiriju
Nachbar

#6 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by Nachbar »

Nije surovo, pitanje je na mjestu. Onih 350 KM ne znam da li je sehidska penzija ili plata koju negdje zaradi. Ovdje i za kopanje kanala treba stela. Ne moze biti konobar jer mu se tresu ruke. Vjerujem da bi objerucke prihvatio posao koji bi mu omogucio platu sa kojom moze otici u podstanare i pobjeci od ove dvojice. On je pod antidepresivima. Zelim da napomenem da nije on rekao da ne moze biti konobar nego je licno moj zakljucak.

Ali, ono sto nas takodjer zanima, da li se zakonski moze njega zastiti/pomoci i da li mi kao komsije mozemo uz pomoc zakona pomoci i njemu i sebi.
Queen_of_hearts

#7 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by Queen_of_hearts »

Cim se bavi inace,da li je zavrsio neku skolu ?
Pomozite mu da nadje bilo kakav posao da ima bar 500 KM mjesecno ,nek mu djevojka nadje kakve studente sto rentaju stanove,nek podijeli troskove sa nekim......to za pocetak........samo neka se skloni odatle....nece on te ljude dovesti u red,moze samo potonuti skupa s njima.
Poslije,je sve poslije .....ima raznih organizacija koje pruzaju psiholosku pomoc i savjetovanje,na to ima pravo i kao korisnik redovne zdravstvene zastite.
Rinzler

#8 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by Rinzler »

Troll level, amater :)
mudrac2

#9 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by mudrac2 »

insomnia78 wrote:Mozda zvuci "surovo" al' zasto on ne nadje pos'o?
u
da si juče u bosnu doša sa kriptona nebi postavljao ovako glupasta pitanja. što u bosni ne nađe posao, baš i mene čudi.
insomnia78

#10 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by insomnia78 »

mudrac2 wrote:
u
da si juče u bosnu doša sa kriptona nebi postavljao ovako glupasta pitanja. što u bosni ne nađe posao, baš i mene čudi.
Jah
Lakse kmecati po komsiluku
stakasa

#11 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by stakasa »

mudrac2 wrote:
u
Uvijek ima onih najgorih poslova koje uzimaju samo najocajniji. A ovaj momak bi trebo biti ta grupacija. Tako da je pitanje donekle i na mjestu. Pod uslovom da njegovo psihicko stanje moze odgovoriti izazovima bilo kojeg poslo. A moglo bi mu se desit da mu poso i terapija bude. Zalosno i tuzno kako god
insomnia78

#12 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by insomnia78 »

Ljudi ba, pricamo o momku od 25 godina
stakasa

#13 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by stakasa »

insomnia78 wrote:Ljudi ba, pricamo o momku od 25 godina
Dobro ali evo kaze da je bolestan
insomnia78

#14 Re: Kada društvo ne želi da zakaže

Post by insomnia78 »

stakasa wrote:
insomnia78 wrote:Ljudi ba, pricamo o momku od 25 godina
Dobro ali evo kaze da je bolestan
Pa nista, nek ga mlada onda dovede sebi
Tako ce ga spasiti
Haman je on ljepuskast a ona upala u standardnu zensku klopku o spasavanju jadnika Rahmana
Njemu socijalne sluzbe, sto se tice stana, nemaju sta niti ce pomagati, dakleM il pos'o i selidba odatle il suti i trpi
Post Reply