Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Alfons Kauders

#1 Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by Alfons Kauders »

Blokiran poštanski saobraćaj iz Hong Konga prema BiH

http://www.klix.ba/vijesti/bih/blokiran ... /150422094
U Javnom preduzeću BH Pošta d.o.o. Sarajevo svjesni su problema te su se obratili Svjetskom poštanskom savezu tražeći pojašnjenje razloga obustavljanja pružanja usluge prijema paketskih pošiljaka za primaoce u BiH, kao i tumačenje ovlasti pošte Hong Konga za poduzimanje ovakve mjere.

“Po dobijanju odgovora od Svjetskog poštanskog saveza pružit ćemo vam detaljnije informacije”, rekli su za Klix.ba iz JP BH Pošta.
Malo se pravimo budale, a poštari? Kakvo pojašnjenje vam treba? Hoćete li da vam ja objasnim - ljudi su skontali da kradete pošiljke stoko balijska. :izet:

Ovo je odavno javna tajna, u Tuzli dosta raje prestalo naručivati stvari (mahom sitnice za kuću ili posao, elektronika). Čim bi skontali da ide pošiljka bez trackinga, u pošti bi je ukrali. Moglo bi se pričati i o imenima, :D ali ne želim da se petljam (pola grada ih svakako zna). :D Isto je i u drugim gradovima.

Ni carina nije nešto bolja, i tamo znaju imati ljelpljive prste, ili prekršiti zakon na drugi način, npr. otvarajući pošilje i ucjenjujući vlasnike da plate carinu ili neke izmišljenje troškove bez zakonskog osnova.

Idioti mislili da mogu krasti do mile volje, Kinezi budale pa neće skontat - al kurca graha. :D

Uglavnom, barem pedesetak ljudi u pošti bi za ovu pizdariju moralo dobiti nogu i krivičnu prijavu, a broj bi mogao biti i veći, jer svi znaju šta se i kako radi. Mislim da je sad vrijeme da pojedincima proradi guzica, tek će neke stvari da izađu u javnost, a oni da uđu na sud. Glupani kontali lopovska država pa mogu i oni malo kajmaka maznuti, ali samo probrani smiju krasti, s jakim leđima - a ne oni.
VjecitiStudent

#2 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by VjecitiStudent »

Ne odustajmo tako lako, nastavimo akciju "kupimo poštaru nešto sa eBaya"!
karanana

#3 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by karanana »

a znaci razlog je kradja od strane postara?

ja sam konto da nije kakva prevara o kojoj su pisali neki dan, nisam citao ali naslov je bio nesto kao: "kako prevariti kineske prodavce na ebayu"
VjecitiStudent

#4 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by VjecitiStudent »

Ne samo eBay i pošiljke izvana, poštari kradu i pošiljke koje se šalju unutar BiH.
mO k3

#5 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by mO k3 »

VjecitiStudent wrote:Ne samo eBay i pošiljke izvana, poštari kradu i pošiljke koje se šalju unutar BiH.
:thumbup:
bas iz tog razloga ne saljem nista u bih putem poste..... mamu im
GAU8

#6 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by GAU8 »

Plaćajte tracking i skuplju poštarinu, jbg. :(
karanana

#7 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by karanana »

nisu postari krivi nego balijanderi koji su varali kineze.
ok, postari imaju svoju krivicu, ali mislim da je to druga tema u odnosu na prevaru zbog koje se ovo desilo.
VjecitiStudent

#8 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by VjecitiStudent »

Osim kuknjave po forumu, jel iko ikad pravio frku pošti i ako jeste, kakvi su bili rezultati?
GAU8

#9 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by GAU8 »

Alfons Kauders wrote: Moglo bi se pričati i o imenima, :D ali ne želim da se petljam (pola grada ih svakako zna).
To je naš problem, treba država da ih zna, čemu skrivanje imena (naravno ako imaš pouzdan dokaz)
GAU8

#10 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by GAU8 »

karanana wrote:nisu postari krivi nego balijanderi koji su varali kineze.
ok, postari imaju svoju krivicu, ali mislim da je to druga tema u odnosu na prevaru zbog koje se ovo desilo.
O čemu ti :D
Kako ćeš prevarit kineza tita ti :D
mO k3

#11 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by mO k3 »

VjecitiStudent wrote:Osim kuknjave po forumu, jel iko ikad pravio frku pošti i ako jeste, kakvi su bili rezultati?
i sta rizikovati?da te policija uhapsi?
VjecitiStudent

#12 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote:nisu postari krivi nego balijanderi koji su varali kineze.
Nikad nikog varao nisam, 10 pošiljki u zadnjih 5 godina mi je nestalo, svaka druga, ubrajajući i to "napucane" čestitke izvana.
karanana

#13 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by karanana »

pa bio je clanak bas jucer prekjucer:
balijander naruci posiljku, onda prijavi kinezu da mu nije stigla, kinez mu vrati pare a posiljka stigne. ne znam druge detalje kako je ovo moguce uraditi, ali siguran sam da ces naci tekst negdje.

a naravno da ima i postarske mafije itekako.
VjecitiStudent

#14 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by VjecitiStudent »

mO k3 wrote:
VjecitiStudent wrote:Osim kuknjave po forumu, jel iko ikad pravio frku pošti i ako jeste, kakvi su bili rezultati?
A zašto policija da hapsi prijavljivača?
Ja jesam prijavio, rezultati naravno nikakvi, "nije nam stiglo", premda je i tracking pokazivao da jeste.
karanana

#15 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by karanana »

evo izvolite, evo kako bosnjo vara sistem. opet kazem, dosta postara je gamad, ali i dosta bosanaca i hercegovaca su gamad takodjer.
Nakon što je portal Radiosarajevo.ba objavio priču o problemima koje građani Bosne i Hercegovine posljednjih sedmica imaju prilikom narudžbi i kupovina putem interneta, odnosno eBaya, na našu adresu stiglo je zanimljivo pismo čitatelja.

Gdje je zapelo: Naručili ste poštu putem eBaya, a paket ne stiže - zašto?

Naime, čitatelj nam je detaljno pojasnio sistem prevare koji je, kako je kazao, godinama funkcionirao bez problema. Bilo je tako, ali neće biti više. Što je varao, varao je. A kako je to izgledalo?

Piše: Čitatelj portala Radiosarajevo.ba

"Kako sam to radio? Lako i jednostavno! Naručim artikl, on stigne na adresu, javim dobavljaču recimo nakon mjesec dana koliko je on postavio rok da roba stigne - da artikl nije stigao i to je 'pola posla'. Dakle, žalim se da ništa nisam dobio, a oni gotovo u pravilu ponude novo slanje artikla ili vrate novac. Mogao sam birati.

Na samoj ponudi artikla uvijek piše da je refundacija zagarantirana u slučaju ne dolaska artikla iz ovog ili onog razloga. Nude to iz jednog jednostavnog razloga: samo da bi dobili pozitivnu ocjenu odnosno dojam.

Obično sam prilikom kupovine pokušavao shvatiti kako čitav posao funkcionira. Odlučivao sam se za velike prodavnice s hiljadama prodanih artikala. Ako mu povjerenje na profilu nije dobro, ljudi manje kupuju. Poznajem mnogo ljudi koji su tako zarađivali.

Znalo se desiti i da roba stvarno ne dođe, ali i to se može iskoristiti. Oni vrate novac, da bi artikl često znao stići sa zakašnjenjem. U tom slučaju, samo 'šutim' i novac ostaje, a artikl je tu.

Prevariti ih je nemoguće kad pošalju robu s pratećim brojem, jer u tom slučaju oni prate kretnje pošiljke i znaju kada dođe na carinu. Tada se ne mogu žaliti, ali sam probao, žalio sam se, i nekad uspijevao dobiti novac nazad jer se dešavalo da i oni izgube trag pošiljci'', pojasnio nam je čitatelj.

I onda se čudimo zbog ''crne liste''...

Podsjećamo, odmah nakon stupanja na snagu ove odluke BH Pošta je obavijestila korisnike o suspenziji. Prema informacijama koje smo dobili iz JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo oni su se obratili Svjetskom poštanskom savezu tražeći pojašnjenje razloga obustavljanja pružanja usluge prijema paketskih pošiljaka za primaoce u BiH, kao i tumačenje ovlaštenja pošte Hong Konga za poduzimanjem ovakve mjere.
VjecitiStudent

#16 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by VjecitiStudent »

Čovjek testirao naše pošte, slao obična pisma iz Švedske, evo poraznih rezultata
"Pisma koja ne stizu"
Danko Mihajlovic
”Pisma koja ne stizu” - Napravio sam jedan test slanja obicnih pisama u BiH, u oba njena entiteta, sa namjerom da se ukaze na jedan veoma neprofesionalan i necivilizaciski postupak, pojedinaca ili grupe zaposlenika, u BiH postama.

http://www.youtube.com/watch?v=95VsQNcw ... cation=ufi
sinuhe

#17 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by sinuhe »

Zar se moze paket danas 2015 poslati bez trackinga?
Prije ce da je problem u Bosni a ne naivni Kinezi. A ljudi svega gladni i zeljni.
mO k3

#18 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by mO k3 »

VjecitiStudent wrote:
mO k3 wrote:
A zašto policija da hapsi prijavljivača?
Ja jesam prijavio, rezultati naravno nikakvi, "nije nam stiglo", premda je i tracking pokazivao da jeste.
ma pod "frku praviti" samo mislio napraviti belaj :mrgreen: , nekome glavu razbiti ... ko zna
stafi

#19 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by stafi »

karanana wrote:pa bio je clanak bas jucer prekjucer:
balijander naruci posiljku, onda prijavi kinezu da mu nije stigla, kinez mu vrati pare a posiljka stigne. ne znam druge detalje kako je ovo moguce uraditi, ali siguran sam da ces naci tekst negdje.

ja mislim da je taj članak naručen od strane poštanske mafije, kao priprema terena za objavu vijest o suspenziji pošiljki.

naivno bi bilo povjerovati da se taj članak slučajno pojavio par dana prije vijesti o suspenziji.
mO k3

#20 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by mO k3 »

VjecitiStudent wrote:Čovjek testirao naše pošte, slao obična pisma iz Švedske, evo poraznih rezultata
"Pisma koja ne stizu"
Danko Mihajlovic
”Pisma koja ne stizu” - Napravio sam jedan test slanja obicnih pisama u BiH, u oba njena entiteta, sa namjerom da se ukaze na jedan veoma neprofesionalan i necivilizaciski postupak, pojedinaca ili grupe zaposlenika, u BiH postama.

http://www.youtube.com/watch?v=95VsQNcw ... cation=ufi
..... jednom prije rata je moja tetka poslala tada u bih 500 DM i to pismo nikada nije doslo :) ...
sinuhe

#21 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by sinuhe »

stafi wrote:

ja mislim da je taj članak naručen od strane poštanske mafije, kao priprema terena za objavu vijest o suspenziji pošiljki.

naivno bi bilo povjerovati da se taj članak slučajno pojavio par dana prije vijesti o suspenziji.
Da, a i odgovoran je i onaj sto objavljuje takav clanak. Kao neki dobronamjerni savjet za prevaru :lol:
mO k3

#22 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by mO k3 »

sta sarafina na sve ovo kaze?
Detaljna analiza slijedi ubrzo
VjecitiStudent

#23 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by VjecitiStudent »

sinuhe wrote:
stafi wrote:

Da, a i odgovoran je i onaj sto objavljuje takav clanak. Kao neki dobronamjerni savjet za prevaru :lol:
Od naših portala i copy-paste novinara, za male pare možeš naručiti bilo šta.
stafi

#24 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by stafi »

sinuhe wrote:
stafi wrote:

poštari bacili kost a ti zagrziao ko pitbul.
Alfons Kauders

#25 Re: Kada će početi hapsiti poštansku gamad?

Post by Alfons Kauders »

GAU8 wrote:
Alfons Kauders wrote: Moglo bi se pričati i o imenima, :D ali ne želim da se petljam (pola grada ih svakako zna).
To je naš problem, treba država da ih zna, čemu skrivanje imena (naravno ako imaš pouzdan dokaz)
Nemam dokaz, al rekoh da je to javna tajna. Da mi bas treba dokaz, imao bi ga u roku od 24h. Nije moj problem i imam pametnija posla (zato me i nema po forumu)

Uostalom nije moje da radim taj posao. Imamo neke cike u uniformama koje bi trebale hapsiti lopove, neke druge cike u fensi odijelima koje bi ih trebale procesuirati i osuditi.

A da se krade, krade se, to svi znamo. Ja poznajem masu ljudi koji su prestali narucivati kojekakve pizdarije radi toga (vecinom hobisti, ono fotografija, video, audio i sl - uzimali fakat sitnice).

Ima li prevaranata? Sigurno, ali mislim da je malo veci problem hapanje u posti. Kako ce Kinezi skontati ko je prevarant kad nestane svaka druga posiljka? Bilo bi lako naci prevarante kada bi sve ostale posiljke uredno stizale, ne bi se imali iza cega kriti.
Post Reply