Kada ce biti film o ratu u BiH !?
- vjesticanametli
#76 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
de dodaj i zenu u radni naslov 
- seln
#77 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Primjedba na ovaj drugi: Lov u Bosni nije film o ratu.maybelline wrote:Objektivan i realan film o ratu nece se, po mom, misljenju moci jos godinama, mozda i decenijama moci snimiti, a da ne zaudara po nacionalizmu, primitivizmu i konstantnom nadmetanju. Koliko vidim i po samom forumu, cim neko spomene cinjenice, neko drugi ga zalijepi rijecima "Ma nemas ti pojma", mislim da to sve govori o nasoj situaciji. A inace, filmovi koji su po mom misljenju iole realniji i edukativniji su Nicija zemlja i Lov u Bosni (sad ce naravno bujica vas da krene sa napadima, tako tipicino za nas tolerantne i prozapadnjacke narode)
I sta fali filmu Savrseni krug?
- madner
#78 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Opet su ovi partizanski ratni bili realni u pm.
Pricao je meni dedo, niko od partizana nije brze trcao. Nikad ih nisu mogli stic
Pricao je meni dedo, niko od partizana nije brze trcao. Nikad ih nisu mogli stic
- maybelline
#79 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
seln wrote:Primjedba na ovaj drugi: Lov u Bosni nije film o ratu.maybelline wrote:Objektivan i realan film o ratu nece se, po mom, misljenju moci jos godinama, mozda i decenijama moci snimiti, a da ne zaudara po nacionalizmu, primitivizmu i konstantnom nadmetanju. Koliko vidim i po samom forumu, cim neko spomene cinjenice, neko drugi ga zalijepi rijecima "Ma nemas ti pojma", mislim da to sve govori o nasoj situaciji. A inace, filmovi koji su po mom misljenju iole realniji i edukativniji su Nicija zemlja i Lov u Bosni (sad ce naravno bujica vas da krene sa napadima, tako tipicino za nas tolerantne i prozapadnjacke narode)
I sta fali filmu Savrseni krug?
Mozda nije o ratu, ali imas i tu jasne simbolike i konkretno dijeljenja na good i bad guys. I opet sam rekla "iole realniji".
-
VjecitiStudent
#80 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Da ti nije dedo bio medju onima sto su statirali ko ustase u Neretvi sa vlastitim uniformama?madner wrote:Opet su ovi partizanski ratni bili realni u pm.
- madner
#81 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Jok, promjenio covjek dres na vrijeme.VjecitiStudent wrote:Da ti nije dedo bio medju onima sto su statirali ko ustase u Neretvi sa vlastitim uniformama?madner wrote:Opet su ovi partizanski ratni bili realni u pm.
Doduse za vrijeme Neretve je bio na Ivanu i sprijecio proboj prve proloterske, samo nesto to nisu prikazali
- madner
#82 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Ma jok, nego bio dobro naoruzan. Lako je njima bilo trcat, ali nema kod svaba cile mile. Te ruksak, te municija, te oruzje, te bajonetseka wrote:i imao kratke nogeVjecitiStudent wrote:Da ti nije dedo bio medju onima sto su statirali ko ustase u Neretvi sa vlastitim uniformama?madner wrote:Opet su ovi partizanski ratni bili realni u pm.
-
VjecitiStudent
#83 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Jesu, samo nisi ti dobro gledao. Osim toga, ima na Ivanu i dan-danas spomen ploca posvecena tom dogadjaju.madner wrote: Jok, promjenio covjek dres na vrijeme.![]()
Doduse za vrijeme Neretve je bio na Ivanu i sprijecio proboj prve proloterske, samo nesto to nisu prikazali
Naravno, tvoj dedo nije ni spomenut
- madner
#84 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Jesu spomenuli, ali ne sjecam se da je bila scena.VjecitiStudent wrote:Jesu, samo nisi ti dobro gledao. Osim toga, ima na Ivanu i dan-danas spomen ploca posvecena tom dogadjaju.madner wrote: Jok, promjenio covjek dres na vrijeme.![]()
Nepravda ljudi razbili zabare, rasturili cetnike, a ni pet minuta o porazu najbolje jedinice od domace ekipe
- vee-jay
#85 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
posto se krenulo u za*ebanciju, sto je najbolje sto se ovako glupoj temi moglo desiti, predlozio bih snimanje jednog dobrog ratnog zombi-filma, moze i malo vukodlaka i vampira (cetnika zombija, ustasa vampira, partizana vukodlaka). glavna licnost bi se mogla zvati walther, a moze da ga glumi i onaj orginalni...
-
VjecitiStudent
#86 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Cini mi se da taj lokalni poraz bas i nije utjecao na cjelokupan ishod bitke.madner wrote:Jesu spomenuli, ali ne sjecam se da je bila scena.VjecitiStudent wrote:Jesu, samo nisi ti dobro gledao. Osim toga, ima na Ivanu i dan-danas spomen ploca posvecena tom dogadjaju.madner wrote: Jok, promjenio covjek dres na vrijeme.![]()
Nepravda ljudi razbili zabare, rasturili cetnike, a ni pet minuta o porazu najbolje jedinice od domace ekipe
- madner
#87 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Kako nije, doveo je partizane u tesku poziciju. Nisu oni htjeli preci Neretvu i ostaviti svu tesku opremu.VjecitiStudent wrote:Cini mi se da taj lokalni poraz bas i nije utjecao na cjelokupan ishod bitke.madner wrote:Jesu spomenuli, ali ne sjecam se da je bila scena.VjecitiStudent wrote: Jesu, samo nisi ti dobro gledao. Osim toga, ima na Ivanu i dan-danas spomen ploca posvecena tom dogadjaju.
Ocekivali su prodor prema Sarajevu, sto bi bilo pogodnije.
Ovako su morali ici u pravcu Crno Gorske vukojebine sto ce dovesti do teske situacije u bitci za Sutjesku i gubitka ranjenika i gubitak velikog broja boraca.
Taj poraz je mogao biti katastrofican, ali srecom za njih uspjeli su razbiti cetnike.
- seln
#88 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Haj' ba, u revansu na Bleiburgu su partizani kao gostujuca ekipa ostvarili ubjedljiv rezultat.madner wrote: Kako nije, doveo je partizane u tesku poziciju. Nisu oni htjeli preci Neretvu i ostaviti svu tesku opremu.
Ovako su morali ici u pravcu Crno Gorske vukojebine sto ce dovesti do teske situacije u bitci za Sutjesku i gubitka ranjenika i gubitak velikog broja boraca.
Taj poraz je mogao biti katastrofican, ali srecom za njih uspjeli su razbiti cetnike.
- madner
#89 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Naravno, kada su u transfer periodu 44 uzeli najbolje protivnikove igrace i dobili podrsku jakih sponzora.seln wrote:Haj' ba, u revansu na Bleiburgu su partizani kao gostujuca ekipa ostvarili ubjedljiv rezultat.madner wrote: Kako nije, doveo je partizane u tesku poziciju. Nisu oni htjeli preci Neretvu i ostaviti svu tesku opremu.
- straggler
#90 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Bez ulazenja previse u filmske vode,stara oficircina poput mene,mozda ne moze reci sta je to film ali o tome sta je bitka,stvarno pojma nemas.[/quote]kijameta wrote:
Nemaš ti blage veze o čemu pričaš...Odbrana Igmana i Krajina... E jesi obaviješten u p.m.
E upravo zbog takvih treba snimiti čitav jedan serijal o velikim bitkama pa da se malo educirate. Po ovome se uviđa neophodnost takvog čina. Srbijanski ređiseri su samo promijenili dres, jer 'pomirljivim i mirotvornim' filmovima valja pokušati oprati onolike zločine. A ovo za bosanske režisere mi se toliko gadi kao i ti da mi je mrsko i komentarisati...
Stara oficirčina je izgleda ostala na teorijama i pričama iz knjiga,
-
VjecitiStudent
#91 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Mescini da te dedo pogresno obavijestio. Namjera Prve proleterske nije bila proboj u pravcu Sarajeva, već zauzimanje Konjica, kako bi proboj prema jugoistoku, prema tradicionalno slabijoj talijanskoj okupacionoj zoni, isao laksim terenom kroz dolinu Neretve.madner wrote: Kako nije, doveo je partizane u tesku poziciju. Nisu oni htjeli preci Neretvu i ostaviti svu tesku opremu.
Kako to nije uspjelo, morali su se verati po Prenju, na kojem je u tom dijelu godine jos uvijek visok snijeg.
Proboj prema Sarajevu, pored jakog njemackog garnizona, apsolutno nije imao smisla.
- seln
#92 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Ja sam siguran da nisu uzimali igrace iz te momcadi, sama pripadnost navedenom klubu je znacila automatsku diskvalifikaciju.madner wrote:Naravno, kada su u transfer periodu 44 uzeli najbolje protivnikove igrace i dobili podrsku jakih sponzora.seln wrote:Haj' ba, u revansu na Bleiburgu su partizani kao gostujuca ekipa ostvarili ubjedljiv rezultat.madner wrote: Kako nije, doveo je partizane u tesku poziciju. Nisu oni htjeli preci Neretvu i ostaviti svu tesku opremu.
Svi koji gube se ljute, jasna stvar. Ta ekipa se nije zalila dok je 3 godina bila sponzorirana od stranih korporacija i borila se protiv omladinskog pogona momcadi partizana. Takodje, ta ekipa je cesto priredjivala loptanja protiv amatera i nimalo se nije brinula za sportsku cast, tako da nimalo nisam tuzan zbog katastrofalnog poraza te ekipe. Poslije toga, ekipa je rasformirana, a pojedini igraci su igrali u prekookeanskim zemljama.
No, bojim se da smo malo offtopic.
-
kijameta
#93 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Stara oficirčina je izgleda ostala na teorijama i pričama iz knjiga,straggler wrote:Bez ulazenja previse u filmske vode,stara oficircina poput mene,mozda ne moze reci sta je to film ali o tome sta je bitka,stvarno pojma nemas.kijameta wrote:
Nemaš ti blage veze o čemu pričaš...Odbrana Igmana i Krajina... E jesi obaviješten u p.m.
E upravo zbog takvih treba snimiti čitav jedan serijal o velikim bitkama pa da se malo educirate. Po ovome se uviđa neophodnost takvog čina. Srbijanski ređiseri su samo promijenili dres, jer 'pomirljivim i mirotvornim' filmovima valja pokušati oprati onolike zločine. A ovo za bosanske režisere mi se toliko gadi kao i ti da mi je mrsko i komentarisati...
Sine od 14 godine do 1997 sam u vojsci. A od 97 do danas pri vojskama.U bosanskom ratu su bile samo te dvije bitke a ostalo su sve sporadicni sukobi manjih jedinica.Ranjen sam dvaputa u tim puskaranjima ali to opet nije razlog da od toga pravim epske bitke.Nego se tebi govno smrzlo od neke granatice,pa se izgleda jos nije odledilo i vrsi pritisak na neke organe.
@Maybelline ima jako pozitivan i realan stav po pitanju BiH kinematografije. Dok @MADNER pokusava prikazati smijesnim i dobrocudnim hrvatske fasiste,koji uopce nisu bili ni smijesni ni dobrocudni.
- madner
#94 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Nakon drugog neuspjesnog pokusaja zauzimanja Konjica, prvoj proleterskoj je naredjeno da se poveze sa 3. sandzackom brigadom. Medjutim tada nastupa borbena grupa Anacker i zauzima Ivan sedlo i odbacuje partizane te pocinje napredovat prema Konjicu.VjecitiStudent wrote:Mescini da te dedo pogresno obavijestio. Namjera Prve proleterske nije bila proboj u pravcu Sarajeva, već zauzimanje Konjica, kako bi proboj prema jugoistoku, prema tradicionalno slabijoj talijanskoj okupacionoj zoni, isao laksim terenom kroz dolinu Neretve.madner wrote: Kako nije, doveo je partizane u tesku poziciju. Nisu oni htjeli preci Neretvu i ostaviti svu tesku opremu.
Kako to nije uspjelo, morali su se verati po Prenju, na kojem je u tom dijelu godine jos uvijek visok snijeg.
Proboj prema Sarajevu, pored jakog njemackog garnizona, apsolutno nije imao smisla.
Partizani vrse kontraudar, ali ih opet zaustavljaju juzno od Ivan Sedla.
Mozda je blago pretjerao
- madner
#95 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Propustio si 44 i poziv da svi igraci koji nisu radili igrali previse prljavo predju u pobjednicke redove, jer je vjetar poceo tako puhati sa istoka da se vidilo ko ce pobjediti.seln wrote:Ja sam siguran da nisu uzimali igrace iz te momcadi, sama pripadnost navedenom klubu je znacila automatsku diskvalifikaciju.madner wrote:Naravno, kada su u transfer periodu 44 uzeli najbolje protivnikove igrace i dobili podrsku jakih sponzora.seln wrote: Haj' ba, u revansu na Bleiburgu su partizani kao gostujuca ekipa ostvarili ubjedljiv rezultat.
Svi koji gube se ljute, jasna stvar. Ta ekipa se nije zalila dok je 3 godina bila sponzorirana od stranih korporacija i borila se protiv omladinskog pogona momcadi partizana. Takodje, ta ekipa je cesto priredjivala loptanja protiv amatera i nimalo se nije brinula za sportsku cast, tako da nimalo nisam tuzan zbog katastrofalnog poraza te ekipe. Poslije toga, ekipa je rasformirana, a pojedini igraci su igrali u prekookeanskim zemljama.
No, bojim se da smo malo offtopic.
- madner
#96 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?
Sine od 14 godine do 1997 sam u vojsci. A od 97 do danas pri vojskama.U bosanskom ratu su bile samo te dvije bitke a ostalo su sve sporadicni sukobi manjih jedinica.Ranjen sam dvaputa u tim puskaranjima ali to opet nije razlog da od toga pravim epske bitke.Nego se tebi govno smrzlo od neke granatice,pa se izgleda jos nije odledilo i vrsi pritisak na neke organe.kijameta wrote:Stara oficirčina je izgleda ostala na teorijama i pričama iz knjiga,straggler wrote:Bez ulazenja previse u filmske vode,stara oficircina poput mene,mozda ne moze reci sta je to film ali o tome sta je bitka,stvarno pojma nemas.kijameta wrote:
a ako budeš fin možda ti ovaj čiko što 'pojma nema' opiše neku od bitaka iz prve ruke...
Al' u četiri oka, jer,
nešto mi mrsko pisat'...
@Maybelline ima jako pozitivan i realan stav po pitanju BiH kinematografije. Dok @MADNER pokusava prikazati smijesnim i dobrocudnim hrvatske fasiste,koji uopce nisu bili ni smijesni ni dobrocudni.[/quote]
Bosanski musliman za vrijeme WW2 nije imao afinitet prema partizanima. Partizani su bili pokret koji je imao prolaz kod radnika i malih seljaka, ali covjek koji je imao imovinu i bio imalo imucniji im se nije mogao pridruziti.
Ustase nisu bile smjesne ni dobrocudne, ali su bile najblize onom sto je nama odgovaralo.