Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Vozdra raja :-)

#1 Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by Vozdra raja :-) »

Filmovi poput;

Sindlerova lista
Hrabro srce
Djecak u prugastoj pidzami
Titanik
Ples sa vukovima
Granice gospodnje
Bitka na Neretvi
Gladijator

...su filmovi koji opisuju historiske dogadjaje i koji su zapanjili svijet!

Kada ce se kod nas poceti snimati ozbiljni filmovi o ratu u BiH, filmovi u kojima ce se tacno znati ko je agresor a ko zrtva!? Zbog buducih generacija, da bi znali sta se ovdje desilo, mislim da bi bilo iznimno vazno napraviti film o npr. bitci za Zuc, film o Srebrenickom genocidu, film o opsadi Sarajeva itd... kako bi djeca za 50 godina gledajuci te filmove mogli znati ko su bili losi a ko dobri momci, kako bi bili opomenuti i kako bi ostalo zapamceno!

P.S. U filmu Nicija zemlja, u jednom momentu i jedan i drugi govore kako je njihova strana kriva za rat. Nakon agresije i genocida kroz koje smo prosli i 100,000 ubijenih, mora se tacno znati i pokazati ko su bili losi a ko dobri, bas onako kako se to jasno zna i predstavlja u filmovima o holokaustu!
Bosanac sa dna kace

#2 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by Bosanac sa dna kace »

nemoj tako, pa u ratu su svi krivi :oops:
holowey

#3 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by holowey »

Vozdra raja wrote:Filmovi poput;

Sindlerova lista
Hrabro srce
Titanik
Ples sa vukovima
Granice gospodnje
Bitka na Neretvi
Gladijator

Kada ce se kod nas poceti snimati ozbiljni filmovi o ratu u BiH, filmovi u kojima ce se tacno znati ko je agresor a ko zrtva!? Zbog buducih generacija, da bi znali sta se ovdje desilo, mislim da bi bilo iznimno vazno napraviti film o npr. bitci za Zuc, film o Srebrenickom genocidu, film o opsadi Sarajeva itd... kako bi djeca za 50 godina gledajuci te filmove mogli znati ko su bili losi a ko dobri momci, kako bi bili opomenuti i kako bi ostalo zapamceno!

P.S. U filmu Nicija zemlja, u jednom momentu i jedan i drugi govore kako je njihova strana kriva za rat. Nakon agresije i genocida kroz koje smo prosli i 100,000 ubijenih, mora se tacno znati i pokazati ko su bili losi a ko dobri, bas onako kako se to jasno zna i predstavlja u filmovima o holokaustu!
takvu vrstu filmova prave pobjednici, a kljucni problem kod nas je sto se nakon rata u nasoj zemlji ne zna ko je pobjednik...prije bi se reklo da su svi gubitnici...

kad vec spominjes niciju zemlju, u njemu vidim neku simboliku: na kraju filma srbin i hrvat ginu, a musliman/bosanac ostaje da lezi na mini - na buretu baruta, koje ce kad tad da ponovo eksplodira i onda cemo imati novu palestinu na nasem tlu... :(
insider

#4 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by insider »

Jedini film koji mi se svidio, a koji se odnosi na ratna desavanja u Bosni je Savrseni krug.
Nije potpuno ratni film, ali je ubjedljivo najjaci od svih gluposti koje su nakon toga snimljene!
seln

#5 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by seln »

@vozdra_zlaja, born to whine.
Toliko je zabrinut za kismet bosnjaka da je previdio da i srbin i bosnjak priznaju krivicu pod prijetnjom oruzjem.
kijameta

#6 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by kijameta »

Nicija zemlja apsolutno jasno govore ko su dobri a ko losi momci i ima jako jasnu simboliku i poruku,koju samo malouman ne razumije i koja ce biti razumljiva i za 50 godina kako je razumljiva i sada.Cak je film zbog silne simbolike i poruka,premalo filmican,sto se odrazuje na samu komercijalnost filma. I zbog toga taj film mada maksimalno nacionalisticki,ne zadovoljava skroz nacionalste,koji bi spektakle poput nabrojanih sa liste.Samo zaboravljajuci pri tome najvaznije svi ti spektakli kostaju bruku para a ako bi ih snimao namjenjujuci ih publici od pola miliona ljudi(Bosnjaci) dozivio bi totalni ekonomski krah.Zato takve filmove niko nikada nece snimiti.Sto i nije neka nesreca.
karanana

#7 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by karanana »

Slazem se sa postavljacem teme i vec je pricano o ovome. Ja uvijek uzimam u primjer dvije knjige po kojima bi se zaista mogao napraviti odlican film. Jedna je vezana za desavanja u Srebrenici i zove se Roman o Srebrenici. Zaista knjiga citajuci je stavlja te u sred toga mjesta, mada je slicna kao onaj film zaboravio sam kako se zove gdje se radnja desava istodobno u dva rata i dva vremenska razdoblja.

druga knjiga koja bi bila zaista fenomenalna vodilja za film a koja bi vise pratila ratni put i borbe, i koju zaista citajuci vec dobijate slike u glavi je Bore oko ociju - Dnevnik bosanskog vojnika, pisana od naseg forumskog kolege pospanka ciji je blog bio jedan od najposjecenijih bh blogova.

ali mislim da su problem nasi reziseri i reditelji, oskarovci i zlatni medvjedi. mislim da ih je strah da se ne zamjere jednoj ili drugoj ili trecoj strani pa se uzdrzavaju od pokretanja ovakvih projekata.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#8 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by Woody »

Ja, ja, nastavi ... zauzimanju Varesa, bosanska strana "Oluje", Sijekovac, odbrana Grabovice, operacija Ozren. Moglo bi se nabrojati dosta toga. JBG i to se desilo u ovom ratu. Mislim da nasa djeca ne bi bas puno naucila za 50 godina. Pocesi se malo po glavi, prisjeti se svega i nemoj lupati fraze o dobrim i losim momcima. :roll:
kijameta

#9 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by kijameta »

karanana wrote:Slazem se sa postavljacem teme i vec je pricano o ovome. Ja uvijek uzimam u primjer dvije knjige po kojima bi se zaista mogao napraviti odlican film. Jedna je vezana za desavanja u Srebrenici i zove se Roman o Srebrenici. Zaista knjiga citajuci je stavlja te u sred toga mjesta, mada je slicna kao onaj film zaboravio sam kako se zove gdje se radnja desava istodobno u dva rata i dva vremenska razdoblja.

druga knjiga koja bi bila zaista fenomenalna vodilja za film a koja bi vise pratila ratni put i borbe, i koju zaista citajuci vec dobijate slike u glavi je Bore oko ociju - Dnevnik bosanskog vojnika, pisana od naseg forumskog kolege pospanka ciji je blog bio jedan od najposjecenijih bh blogova.

ali mislim da su problem nasi reziseri i reditelji, oskarovci i zlatni medvjedi. mislim da ih je strah da se ne zamjere jednoj ili drugoj ili trecoj strani pa se uzdrzavaju od pokretanja ovakvih projekata.
Da,oba prijedloga su odlicni za filmovanje ali jasno je da se ti filmovi moraju praviti sa jako malim budzetom,jer zanimaju izuzetno mali krug ljudi(ko ce to gledati ???) a sto se tice onoga o oskarovcu,tu nisi u pravu.Tanovic i njegov film su itekako crno-bijeli i sa srpske strane su dozivljeni i dozivljavaju se kao nacionalisticki,sto i jeste a taj film i kod stranih ljudi koji ga gledaju,stvara istu sliku.Ne znam kako se Srbima vise zamjeriti nego sto se zamjerilo u tom filmu.To je nemoguce.
seln

#10 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by seln »

kijameta wrote: Da,oba prijedloga su odlicni za filmovanje ali jasno je da se ti filmovi moraju praviti sa jako malim budzetom,jer zanimaju izuzetno mali krug ljudi(ko ce to gledati ???) a sto se tice onoga o oskarovcu,tu nisi u pravu.Tanovic i njegov film su itekako crno-bijeli i sa srpske strane su dozivljeni i dozivljavaju se kao nacionalisticki,sto i jeste a taj film i kod stranih ljudi koji ga gledaju,stvara istu sliku.Ne znam kako se Srbima vise zamjeriti nego sto se zamjerilo u tom filmu.To je nemoguce.
?????

Ako ovo nije sarkazam, onda ne znam sta je. Film koji prikazuje dvije strane koje ratuju, regularnu vojsku na frontu i susret dva vojnika u rovu koji postaju skoro pa prijatelji...time se zamjera Srbima?
karanana

#11 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by karanana »

ni ja nisam vidio neku preveliku nastranost u nicijoj zemlji a da ne govorimo o nekome ko je stranac i ko jos manje razumije desavanja, mislim da njemu izgleda sve potpuno isto osim mozda sazaljenja jer nas vojnik lezi na mini i pati. jedino sto je kamera i radnja naravno vise vremena provodila na nasoj strani nego na strani vojske republike srpske ali da su jedni prikazani kao good a drugi kao bad guysi ne bih bas rekao, ali mi nije smetalo, film je dobar.
SiSaJuMe

#12 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by SiSaJuMe »

Koji ce vem .... film, otvorite prozore i gledajte seriju zvana : Za TOR smo se borili, u toru zivimo,.
kijameta

#13 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by kijameta »

seln wrote:
kijameta wrote: Da,oba prijedloga su odlicni za filmovanje ali jasno je da se ti filmovi moraju praviti sa jako malim budzetom,jer zanimaju izuzetno mali krug ljudi(ko ce to gledati ???) a sto se tice onoga o oskarovcu,tu nisi u pravu.Tanovic i njegov film su itekako crno-bijeli i sa srpske strane su dozivljeni i dozivljavaju se kao nacionalisticki,sto i jeste a taj film i kod stranih ljudi koji ga gledaju,stvara istu sliku.Ne znam kako se Srbima vise zamjeriti nego sto se zamjerilo u tom filmu.To je nemoguce.
?????

Ako ovo nije sarkazam, onda ne znam sta je. Film koji prikazuje dvije strane koje ratuju, regularnu vojsku na frontu i susret dva vojnika u rovu koji postaju skoro pa prijatelji...time se zamjera Srbima?
Srbi su u filmu; nepismeni,glupi,debeli,ruzni,brutalni,surovi,prosjaci,nemuzikalni,onaj Srbin,jedini koji u filmu ima iole ljudske osobine na kraju filma biva ubijen kao pas. Bosnjaci su u filmu;kulturni,duhoviti,prozapadnjaci ,englesko govoreci,lijepi,sa smislom za dobru muziku-rokeri,zrtve,borci za pravdu i na kraju odlucni borci da po cijenu zivota brane sve te zapadne vrijednosti koje oni isijavaju tokom filma i da jos su zrtva strane politike koja jos uvijek treba pomoc da nastave borbu protiv takvih zlih i odvratnih Srba,sve uz zvuke Rolling Stones-a i uz tekbir na usnama.
nineinchnails

#14 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by nineinchnails »

Vjerujem da bi film o Srebrenici svako gledao. Vjerujem da bi se takav film prikazivao i u Kanu i u Berlinu i Puli i na SFF-u i "gdje sve ne".
Zamisljam ga nesto kao "Sutjeska" ili "Neretva" ili "Hrabro srce".....Mogao bi se napraviti spektakularan film.

O Sarajevu imamo par dobrih filmova koje su pravili "stranci": "Welcome to Sarajevo"(1995) i "Shot through the heart"
Ima i dobar roman: "Impermanence" - Mark Lipman (2000)
mirzazmaj

#15 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by mirzazmaj »

@kijameta otjerjte ovo sa foruma :mrgreen:
nineinchnails

#16 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by nineinchnails »

kijameta wrote: Srbi su u filmu; nepismeni,glupi,debeli,ruzni,brutalni,surovi,prosjaci,nemuzikalni,onaj Srbin,jedini koji u filmu ima iole ljudske osobine na kraju filma biva ubijen kao pas. Bosnjaci su u filmu;kulturni,duhoviti,prozapadnjaci ,englesko govoreci,lijepi,sa smislom za dobru muziku-rokeri,zrtve,borci za pravdu i na kraju odlucni borci da po cijenu zivota brane sve te zapadne vrijednosti koje oni isijavaju tokom filma i da jos su zrtva strane politike koja jos uvijek treba pomoc da nastave borbu protiv takvih zlih i odvratnih Srba,sve uz zvuke Rolling Stones-a i uz tekbir na usnama.
Gdje ti je u filmu tekbir, i to "na usnama"???
karanana

#17 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by karanana »

nineinchnails wrote:
kijameta wrote: Srbi su u filmu; nepismeni,glupi,debeli,ruzni,brutalni,surovi,prosjaci,nemuzikalni,onaj Srbin,jedini koji u filmu ima iole ljudske osobine na kraju filma biva ubijen kao pas. Bosnjaci su u filmu;kulturni,duhoviti,prozapadnjaci ,englesko govoreci,lijepi,sa smislom za dobru muziku-rokeri,zrtve,borci za pravdu i na kraju odlucni borci da po cijenu zivota brane sve te zapadne vrijednosti koje oni isijavaju tokom filma i da jos su zrtva strane politike koja jos uvijek treba pomoc da nastave borbu protiv takvih zlih i odvratnih Srba,sve uz zvuke Rolling Stones-a i uz tekbir na usnama.
Gdje ti je u filmu tekbir, i to "na usnama"???
dobro, mislim da je ovo bio sarkazam, jer ni ja se ne sjecam toga.
Kubura

#18 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by Kubura »

Roman o Srebrenici i Bore oko ociju - Dnevnik bosanskog vojnika. Na osnovu ove dvije knjige, moze se snimiti film, koji bi dao pravu sliku rata u BiH, jer je sve opisano u detalje iz prve ruke.

Bojim se da bi niskobudzetni film sa projekcijom zavrsio u krugu onih koji su to vec prezivjeli, a njima nije potreban film, da bi dozivjeli rat u BiH.
kijameta

#19 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by kijameta »

nineinchnails wrote:Vjerujem da bi film o Srebrenici svako gledao. Vjerujem da bi se takav film prikazivao i u Kanu i u Berlinu i Puli i na SFF-u i "gdje sve ne".
Zamisljam ga nesto kao "Sutjeska" ili "Neretva" ili "Hrabro srce".....Mogao bi se napraviti spektakularan film.

O Sarajevu imamo par dobrih filmova koje su pravili "stranci": "Welcome to Sarajevo"(1995) i "Shot through the heart"
Ima i dobar roman: "Impermanence" - Mark Lipman (2000)
Da bi obezbijedio dobar budzet i snimao spektakl,treba da se film prikazuje u americkim kinima a od Berlina,Kana i Pule se ne zivi,niti hljeba jede. I ta dva filma koje si pomenuo Welcome i Shot su finansijske katastrofe.
Slazem se da se o Srebrenici moze napraviti odlican film ali iskljucivo malobudzetna drama za ex-yu publiku.
palermo

#20 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by palermo »

Sinoć sam na FTV-u opet pogledao 10 minuta od Imamovića i opet se uvjerio da je (barem meni) to najbolje nešto što je kinematografija Bih ponudila o ratu.
Vozdra, lupaš gluposti........stvarno smanji malo doživljaj
karanana

#21 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by karanana »

pa gdje su veze i vezice koje su jasmila a posebno danis stekli u francuskoj i evropi? sigurno bi oni nasli nekoga da pogura ovaj film o srebrenici, za ratni put vojnika armije bih nisam siguran da je interesantan strancima, ali genocid jeste.

danis vec rezisira za francuze fimove teske po par i vise miliona eura. da li je probao izaci sa idejom tim nekim lovatorima?
seln

#22 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by seln »

kijameta wrote:
seln wrote:
?????

Srbi su u filmu; nepismeni,glupi,debeli,ruzni,brutalni,surovi,prosjaci,nemuzikalni,onaj Srbin,jedini koji u filmu ima iole ljudske osobine na kraju filma biva ubijen kao pas. Bosnjaci su u filmu;kulturni,duhoviti,prozapadnjaci ,englesko govoreci,lijepi,sa smislom za dobru muziku-rokeri,zrtve,borci za pravdu i na kraju odlucni borci da po cijenu zivota brane sve te zapadne vrijednosti koje oni isijavaju tokom filma i da jos su zrtva strane politike koja jos uvijek treba pomoc da nastave borbu protiv takvih zlih i odvratnih Srba,sve uz zvuke Rolling Stones-a i uz tekbir na usnama.
U filmu su blize prikazana dva Srbina (Rene i Mustafa), Rene dobar, Mustafa ne tako dobar. Prikazana su i dva nasa: Djuro i Filip, obojica tu negdje. Gdje si ti cula rock-muziku, gdje tekbir? Kako su predtavljeni glupi Bosnjaci koji zalutaju u magli i stalno govore "odo ja u stab"? Srbin gine na kraju...a Bosnjak?
Ako mislis na Srbe na barikadi koji ne govore engleski...ko od one dvojice u rovu govori engleski?
I ova paranoja postaje zarazna....
Feliks

#23 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by Feliks »

Vozdra raja wrote:Filmovi poput;

Sindlerova lista
Hrabro srce
Titanik
Ples sa vukovima
Granice gospodnje
Bitka na Neretvi
Gladijator

Buduce generacije ce saznavati cinjenice o ratu u bivsoj Jugoslaviji (nije samo Bosna bila u ratu) prvenstveno citajuci knjige a ne gledajuci filmove. Ne postoji "ozbiljan film o ratu" koji prezentuje potpune cinjenice - dobar film o ratu predstavlja umjetnicko vidjenje autora i u pravilu je anti-ratni. Film koji glorificira borbu bilo koga moze biti samo propagandni...
kijameta

#24 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by kijameta »

kijameta wrote:
seln wrote:
?????

U filmu su blize prikazana dva Srbina (Rene i Mustafa), Rene dobar, Mustafa ne tako dobar. Prikazana su i dva nasa: Djuro i Filip, obojica tu negdje. Gdje si ti cula rock-muziku, gdje tekbir? Kako su predtavljeni glupi Bosnjaci koji zalutaju u magli i stalno govore "odo ja u stab"? Srbin gine na kraju...a Bosnjak?
Ako mislis na Srbe na barikadi koji ne govore engleski...ko od one dvojice u rovu govori engleski?
I ova paranoja postaje zarazna....[/quote]
Srbin u rovu govori ocajan engleski,Bosnjaci na barikadi govore odlican engleski uz ljiljane u pozadini.Cak i malo boljeg Srbina(Rene) ceka osveta i metak.Bosnjak na kraju gine,zrtvujuci se,ostvarujuci pravednu osvetu svojih poginulih drugova,simbolizirajuci tako odlucnost bosnjackog naroda za osvetom i pravdom,makar u toj borbi morali dati i svoj zivot.I Djuro u filmu,nosi majicu,Rolling Stonesa.Gledao sam film i u drustvu iskljucivo Srba i iskljucivo stranaca i odlicno znam njihove reakcije.Tanovic nije neodredzen,on je bio vojnik ArBiH kao i svi Tanovici u proslom i svim proslim ratovima.
seln

#25 Re: Kada ce biti film o ratu u BiH !?

Post by seln »

kijameta wrote: Srbin u rovu govori ocajan engleski,Bosnjaci na barikadi govore odlican engleski uz ljiljane u pozadini.Cak i malo boljeg Srbina(Rene) ceka osveta i metak.Bosnjak na kraju gine,zrtvujuci se,ostvarujuci pravednu osvetu svojih poginulih drugova,simbolizirajuci tako odlucnost bosnjackog naroda za osvetom i pravdom,makar u toj borbi morali dati i svoj zivot.I Djuro u filmu,nosi majicu,Rolling Stonesa.Gledao sam film i u drustvu iskljucivo Srba i iskljucivo stranaca i odlicno znam njihove reakcije.Tanovic nije neodredzen,on je bio vojnik ArBiH kao i svi Tanovici u proslom i svim proslim ratovima.
Idi pogledaj film zajedno sa @vozdra_pamet pa zapisi njegove reakcije. Ponesi apotekarsku vagu i sastavi eticku komisiju koja ce kadar po kadar ocjenjivati film. Objasni @vozdra_zlaja zasto je antibosnjacki Danis u filmu prikazao kukavickog Bosnjaka koji ranjava nenaoruzanog srpskog vojnika. Zasto je prikazao teroristickog Bosnjaka koji oruzjem prijeti svima, ubija nenaoruzane i pravedno biva uklonjen od MZ. Na kraju, udaj se za @vozdra_film, savrsen ste par.
Locked