Kada biste birali izmedju...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

che

#1 Kada biste birali izmedju...

Post by che »

Biti voljen ili voljeti nekoga...Sta biste izabrali?

Pitanje je komplikovanije nego sto izgleda na prvi pogled jer se tice osobnog htjenja i stremljenja u zivotu.
Mada sam se pozabavio ovim pitanjem i potonjim odgovorom, ne bih trubio dalje dok ne pristignu odgovori i tema se razradi...Naravno odgovori tipa "oboje" ne dolaze u obzir jer nisu svrha teme.

I samo zato sto red nalaze da budem prvi ... :D

Izabrao bih da volim nekoga... :)
bino2

Post by bino2 »

Kada volis spreman si da dajes, da se posvetis, da sve podredis tome...
Kada si voljen i pored svega moguce je nezadovoljstvo.

Stoga: DA VOLEM :oops:
Ana sa tri pistolja

#3 Re: Kada biste birali izmedju...

Post by Ana sa tri pistolja »

che wrote:Biti voljen ili voljeti nekoga...Sta biste izabrali?

Pitanje je komplikovanije nego sto izgleda na prvi pogled jer se tice osobnog htjenja i stremljenja u zivotu.
Mada sam se pozabavio ovim pitanjem i potonjim odgovorom, ne bih trubio dalje dok ne pristignu odgovori i tema se razradi...Naravno odgovori tipa "oboje" ne dolaze u obzir jer nisu svrha teme.

I samo zato sto red nalaze da budem prvi ... :D

Izabrao bih da volim nekoga... :)
i ja bih birala isto.. :)
beba

Post by beba »

ja sam malo sebicna... vise mi godi kad me vole :-) ...mozda zato ne mogu nikako da se zaljubim :?
Lace

Post by Lace »

ja bih rado izabrala oboje...al che rece ne moze...a znam da sam ja zapravo vec izabrala isto ono sto bi i on izabrao ...a zeljela bih oboje ...ne da se usranom do potoka :x :D :D
zensko

Post by zensko »

hmm..:roll:

che, buduci da si se pozabavio tim pitanje i tim odgovorom, bas me zanima kakvo ce tvoje objasnjenje biti..

misljenja sam da u svakoj vezi/braku uvijek neko malo vise voli..(naravno ovdje je rijec o nijasama ali cini mi se da ta 'razlika' postoji)

kada se to uzme u obzir, vrlo je tesko dati odgovor na ovu temu..

ali evo, samo za tebe..

izabracu odgovor 'biti voljen' jer iskustvo mi kaze da sam, skoro uvijek, ja bila ta koja je vise voljela :D

red je da se uloge promjene

:D
Lace

Post by Lace »

zensko wrote:hmm..:roll:

che, buduci da si se pozabavio tim pitanje i tim odgovorom, bas me zanima kakvo ce tvoje objasnjenje biti..

misljenja sam da u svakoj vezi/braku uvijek neko malo vise voli..(naravno ovdje je rijec o nijasama ali cini mi se da ta 'razlika' postoji)

ali evo, samo za tebe..

izabracu odgovor 'biti voljen' jer iskustvo mi kaze da sam, skoro uvijek, ja bila ta koja je vise voljela :D

go zensko go!!! :) :)
zensko

Post by zensko »

lace, tezak je to task - iziskuje puno truda i odricanja, za one koji su zaljubljive prirode, poput mene.. :D

znaci, ne smijes se puno zaljubiti, raditi sve te lude stvari na koje si spreman kad nekoga bas volis..vec se nekako moras kontrolisati

Lace

Post by Lace »

ali kako? :-?
zensko

Post by zensko »

ne znam kako, ali vrijeme je za promjene! Do konacne pobjede! :D

ali razumijem ja tebe, ili volis ili ne volis..nema sredine

zato sama sebe i dovodim u kontradiktornost sa ovim sto pisem

Lace

Post by Lace »

jah...nema nama lijeka :D
zensko

Post by zensko »

ima nam lijeka..

revolucija

Lace

Post by Lace »

che nam mora dati trening iz revolucije ... :D
zensko

Post by zensko »

:lol:

jest'

Revolution for dummies!

che

Post by che »

zensko wrote:hmm..:roll:

ali evo, samo za tebe..

Zensko

Prvo da se zahvalim na "britkom" ogovoru. :D

U svojim nastojanjima da usaglasim odgovor u svojoj glavi , otisao sam korak dalje i pokusao protumaciti covjekove osnovne potrebe.Doslo je do toga da je bilo tesko razluciti sta je veca ljudska potreba od gore pomenute dvije.Misljenja sam da postoji puno toga ambivaletnog sto je vezano za moguci odgovor jer je fluktuacija misljena uzrokovana trenutnim ljubavnim zivotom prevelika da bi rezulat ove manga funkcije bio konacan(bar metematicki gledano). :D
Stoga sam zado' u razmisljanja o Malom Princu i uslovima zivota kad nije moguce reflektovati emocije.Kad je ono sto je ljudsko svedeno na najednostavnije potrebe.Uzevsi u obzir da se mnogo od toga sto mi nazivamo ljubavlju u stvari izvor nalazi u seksualnoj frustraciji kao i cinjenicu da 'biti voljen' ima dosta veze sa prihvacenoscu pojedinca u drustvu, skonto sam da taj isti Mali Princ ne moze ocekivati od nezivog da uzvrati ljubav(ovdje rasprava moze otici u drugom pravcu..ali haj sad :-) ).Po tome sam koncept 'biti voljen' moze biti dosta apstraktan i ostavljen na cjedilo nekome koji zeli uloziti dosta napora i vjere da je ostvarivo.
Evo vidis masa danasnjih religija se zasniva na tome da ,bilo sta da uradimo u zivotu, uvijek je neko tu cija se ljubav ne zasniva na nasim djelima i koja je nezavisna od lanca vremena.Drugom rijecju da smo oduvijek voljeni i pazeni od strane Boga.
Ovo sad povlaci pitanje o slobodi volje pojedinca u tom slucaju..Ali to je rasprava za neke depresivnije dane...Danas bih jednostavno volio... :oops: :D
Kareem Abdul-Jabbar

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

:) interesantno :)

ne znam, ne znam :-)

ustvari znam:

1. oboje (nije po pravilima , znam :lol:)
2. nijedno (nije naglaseno :lol:)

ovo ostalo ne funkcionira :(....tako da je svejedno u jednu ruku...... :-)

a stvarno se ne bih mogao odluciti-nekako mi je "strasno" :-) i jedno i drugo
Lace

Post by Lace »

zamoljena sam da par svojih isprekidanih misli u vezi ove teme pokusam sloziti u smislen post...pa da pokusam

potreba da budemo voljeni i da volimo nam je usadjena...jednostavno dar...psiholozi bi to objasnili na raznim primjerima potrebe za bliskoscu...osjecajem toplote koju daje ta bliskost, osjecajem pripadnosti, osjecajem da smo nekom potrebni i da nama neko treba ...imamo potrebu da volimo i da budemo voljeni...jednostavno je tako...ima izuzetaka ...onih koji "nemaju potrebu za tim", njih zovemo hladnima...proracunatima...oni koji smatraju da je jedna od najvecih slabosti covjeka ranjivost izazvana potrebom da nekog volimo i da nam taj neko uzvrati...
beba

Post by beba »

zensko wrote:ima nam lijeka..
:-) ma samo ti voli...ali on ne mora to da zna 8-)
pitt

Post by pitt »

zmijaIzmaj wrote:mozda je "biti voljen" manje zanimljivo od "voljeti"...
ma ja pocninjem voljeti ovu malu guju :D:D:D
zensko

Post by zensko »

Che,

hvala na ovom sveobuhvatnom i nadasve mudrom odgovoru, kao sto na chatu rekoh..steta sto ne pises vise, jer imas sta reci. :)

elem, da ne laskam vise..

pokusacu da pojednostavim neke stvari. Kao sto si i sam rekao, voljeti i biti voljen je najveca ljudska potreba - i sa tim se slazem. Ta potreba i ostvarivanje te potrebe je ujedno i najveca zivotna vodilja. Pokretacka energija i sta sve vec ne..ali to je prica za drugu temu. :)

sto vise razmisljam o tvom postavljenom pitanju, iako sam vec dala odgovor - utoliko sam sigurna da pravi odgovor ne postoji.

Jer, idealna vizija onoga sto je nasa osnovna zivotna potreba je 'voljeti i biti voljen'. :D

Moj odgovor je proizasao iz revolta..i sigurna sam da nije zadovoljavajuci.

Ne mozes biti voljen a da i sam ne volis - jer to je uzrocno-posljedicna reakcija. :D
pitt

Post by pitt »

Ma neke vise a neke manje D:D:D
Zox

Post by Zox »

Pitanje na mjestu...
Odgovor ne znam.
Ali ja ne bih bio ja da nemam par konsideracija.
Voljeti je strahovita pokretacka snaga u zivotu.
Biti voljen, ne nuzno. Ljudi se ponekad opuste na lovorikama. Biti voljen zadovoljava mnoge nase potrebe (to je, tacnije, vec pola smisla zivota, drugo pola je smrt, i oko te dvije stvari se vrti sve), nisam bas siguran ali cini mi se da te to moze malo zakociti u zivotu i ambicijama.
Naravno, kad se "voljeti" i "biti voljen" kompenziraju (pokretacka snaga i osjecaj ispunjenja) onda si na konju!
Lace

Post by Lace »

zensko...citas mi misli.....to uzrocno*-posljedicno obrisah u svom postu...jer mi che skrenu paznju da se baziram na posljedice...a imala sam sta reci...bas nekako ovako...pogledaj sama

[23:09] <Lace> ljubav je jedan urocno - posljedicni proces
[23:09] <Lace> ako nas ne vole...ne osjecamo se dobro
[23:09] <Lace> ako nas vole osjecamo se dobro
[23:09] <Lace> jednostavno je tako
[23:11] <Lace> naravno ima izuzetaka...ako nas vole oni koje mi ne volimo...osjecamo se lose
[23:11] <Lace> jer ne mozemo uzvratiti

[23:16] <Lace> pored potrebe za hrtanom, vodom
[23:16] <Lace> potreba za ljubavlju je primarna
[23:17] <Lace> sada neko bira opciju daj sta das pa prihvata da samo voli
[23:17] <Lace> bez da trazi ista zauzvar
[23:17] <Lace> dok drugi sve daju ali sve i traze
[23:17] <Lace> ali to je vec od osobe do osobe
[23:18] <Lace> treci opet samo traze a nista ne daju
[23:18] <Lace> nema pravila
[23:18] <Lace> samo par sablona ljudskog ponasanja i rezonovanja
[23:19] <Lace> koja su uzrokovana, nasim odgojem i navikama
[23:21] <Lace> dijete koje je citav zivot gledalo oca kako se ponasa porema majci (ne pokazuje ljubav samo trenira strogocu) sutra moze izabrati da se isto tako ponasa prema svojoj zeni a moze izsbrati suprotno...da pokaze ljubav iz razloga sto je njegova majka nikad nije osjetila
[23:22] <Lace> jel shvatas sta zelim reci...ljubav je potreba...koja se manifestuje na jedan od par nacina...po nekom od par sablona
mama32

Post by mama32 »

Ma dajte...
Neko uvijek mora naciniti prvi potez u potrazi za ljubavlju. Koliko vam se puta desilo da se neko u vas zaljubio , a onda i vi u njega, a koliko puta ste se zaljubili onako - iz cista mira?? Mora postojati neka iskrica koja pokrece stvari.

Sto se mene tice, mislim da ne bih mogla voljeti nekog ako nema sanse da i on mene zavoli. Previse volim i drzim do sebe, da bih gubila vrijeme u cekanju na truncicu ljubavi od nekoga, pa makar on bio i... dobitnik Oskara :lol:

Pitanje nije na mjestu :x , imas li drugo ...? :D
Zox

Post by Zox »

Hej, mama (ima neka pjesma koja ide tako) meni se desilo jedno od to dvoje vise puta.
Post Reply