Kada bi ste imali 100 000 ?
Moderator: anex
- Monsieur Ramboz
#51 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Razmisli malo
Monopol je produkt konkurecije, njen (krajnji) cilj (iliti njen najmiliji sin
). Tačno je da guši "svoje kćeri" konkurentice, ali ih nikad ne može (ili neće, ne smije
) pogušiti, jer bi onda "car bio go" 
-
alenthekiller
#52 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Uvijek se sjetim onog West Coast Custom koji je sa 5000 KM posudjenih od svog dede pokrenuo biznis koji ga je napravio milionerom. Posto je familija u slicnoj situaciji, imas priliku otvoriti neku firmu za odrzavanje dvorista. Poslovni prostor ili stambeni prostor uzmi, nikad neces izgubiti na cijeni a pare dolaze kad iznajmis. Ako hoces tipa kafica, mora ti biti bas extra inovativno. Samo naprijed 
- ExNihilo
#53 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Možeš ti "čiste savjesti" reći, ali to ne znači da si u pravu.iamia wrote:jesi li bilo kad koristio my space ?? ja jesam.Ellinor wrote:[
To što su i fb i myspace socijalne mreže - ne znači da iza njih stoji ista ideja. I linkedin i twitter su socijalne mreže, ali ne isto što i fb.
Bazirani su na različitim "svjetonazorima".
Myspace je bio anonimna, javno pristupačna i dobrim dijelom muzički orjentirana socijalna mreža - dakle sve ono što fb nije. Facebook je napravio revoluciju baš time što je popularizirao korištenje stvarnog identiteta na netu koji slavi kult anonimnosti od svog začetka i prerastao je socijalnu mrežu i postao alat svakodnevne, čak i poslovne, komunikacije. Myspace profili bili su otvoreni za javnost, dok je facebook išao putem stvaranja iluzije kontrole vlastitog sadržaja i zatvorenosti profila osim za odabranu skupinu - prijatelja. Da je iza fb stajala ista ideja, nikada se ne bi nametnuo jer se "rodio" na vrhuncu popularnosti myspace-a.
zato mogu ciste savjesti reci da je glupost sve sto si gore rekao.
myspace nije nikad bio otvoren za javnost. imao si prijatelje,. i oni mogu da vide tvoje slike i podatke. isto tako ti mozes vidjeti njihove. i niko vise.
samo si u pravu da je facebook trazio da se koristi pravo ime, dok si u myspace imao mogucnost nick name'a.
ali si mogao i u myspace staviti pravo ime ako si htio.
Nisam koristio myspace jer mi je pomenuta platforma uvijek bila dječija i prilično imbecilna - ali sam ipak, bez ikakvih ograničenja, pristupao profilima svim svojim poznanicima i prijateljima kada sam to htio. Da, tačno je da si mogao ograničiti pristup samo prijateljima, ali to nisu bile default postavke i to je rijetko ko činio - zbog gore pomenutih različitih filozofija koje su stajale iza ideje. Kao sada na twitteru. Ista stvar je i sa imenom - možeš staviti pravo ime, ali ne znam da li je bila jedna osoba koje to i učinila.
U svakom slučaju, neovisno od postavki privatnosti, riječ je bila o muzički i blogerski orjentisanom servisu što je svjetlosnim godinama udajeno od facebooka.
- drag_gost
#54 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Slazem se sa posljednjim postom djelimicno, s tim sto razlog propadanja MySpace-a treba traziti u Spamu. Ovome su kumovale razlicite promjene u Google Algoritmima, koje SEO strucnjaci (i oni koji to nisu!) moraju pratiti. MySpace je mnogima koji se bave whitehatom (pogotovo blackhatom) donio velike pare (pricam o ciframa sa 5 i 6 brojeva). Jednostavno se nisu mogli nositi sa svim tim, dok FB moze. Trenutno Hubpages recimo (nesocijalna blogger platforma) ima jednu od vodecih mjesta u 2013 januarskim "stimanjima" google algoritma. Elem, da ne idem u offtpic mnogo, takodjer MySpace je mnogima koristio i zbog posla i promocije. Ideja je slicna, s tim sto je FB funkcionalniji i ima mnogo, mnogo bolju zastitu.
-
Royale
#55 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Naravno da ne mora. Područje od Kaknja do Sarajeva recimo.detroit-mercy wrote:Je li mora bas biti Sarajevo?Royale wrote:Gdje bi ih uložili u Sarajevu ? Šta mislite što je to što bi bilo profitabilno i relativno novo i zanimljivo stanovnicima i turistima Sarajeva ?Ili, neki proizvodni trakt nečega pak ? Da čujem mišljenja baš me interesuju ?
-
iamia
#56 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
molim te prestani pricati o necemu sto ne znas.Ellinor wrote:[
Nisam koristio myspace jer mi je pomenuta platforma uvijek bila dječija i prilično imbecilna - ali sam ipak, bez ikakvih ograničenja, pristupao profilima svim svojim poznanicima i prijateljima kada sam to htio. Da, tačno je da si mogao ograničiti pristup samo prijateljima, ali to nisu bile default postavke i to je rijetko ko činio - zbog gore pomenutih različitih filozofija koje su stajale iza ideje. Kao sada na twitteru. Ista stvar je i sa imenom - možeš staviti pravo ime, ali ne znam da li je bila jedna osoba koje to i učinila.
U svakom slučaju, neovisno od postavki privatnosti, riječ je bila o muzički i blogerski orjentisanom servisu što je svjetlosnim godinama udajeno od facebooka.
nisi nikad koristio my space.
ja jesam.
i nisam vidio razlike od facebooka.
kako mozes i pokusati ubjediti u nesto sto sam koristio ?>? i jos govoriti da to nije to.
jednostavno je nekulturno.
priznaj nisi bio u pravu. zar je toliko tesko ?
ps
ima li jos neko ko je koristio myspace (vecinom korisnici iz USa) . pa da stavimo tacku na i u vezi ovog bs??
-
iamia
#57 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
da,, da, da..drag_gost wrote:Slazem se sa posljednjim postom djelimicno, s tim sto razlog propadanja MySpace-a treba traziti u Spamu. Ovome su kumovale razlicite promjene u Google Algoritmima, koje SEO strucnjaci (i oni koji to nisu!) moraju pratiti. MySpace je mnogima koji se bave whitehatom (pogotovo blackhatom) donio velike pare (pricam o ciframa sa 5 i 6 brojeva). Jednostavno se nisu mogli nositi sa svim tim, dok FB moze. Trenutno Hubpages recimo (nesocijalna blogger platforma) ima jednu od vodecih mjesta u 2013 januarskim "stimanjima" google algoritma. Elem, da ne idem u offtpic mnogo, takodjer MySpace je mnogima koristio i zbog posla i promocije. Ideja je slicna, s tim sto je FB funkcionalniji i ima mnogo, mnogo bolju zastitu.
ali ovaj put ozbiljno.
nisam razumio ni jednu gornju rijec.
- ExNihilo
#59 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Zašto, ako si bio registrovan na myspace, to automatski mora značiti da si u pravu? Ili, ako ti nisi vidio razliku, zašto mora biti da je nema?iamia wrote:molim te prestani pricati o necemu sto ne znas.Ellinor wrote:[
nisi nikad koristio my space.
ja jesam.
i nisam vidio razlike od facebooka.
kako mozes i pokusati ubjediti u nesto sto sam koristio ?>? i jos govoriti da to nije to.
jednostavno je nekulturno.
priznaj nisi bio u pravu. zar je toliko tesko ?
ps
ima li jos neko ko je koristio myspace (vecinom korisnici iz USa) . pa da stavimo tacku na i u vezi ovog bs??
Na kraju krajeva, facebook je startao kao mreža za koledže namijenjena studentima i njihovom povezivanju (i takav je ostao godinama) - što odmah govori da je ideja iza pokretanja istog bila dijametralno suprotna od one koju je tada imao myspace. Dok se facebook razvio u pravcu globalnog komunikacijskog alata, myspace je otišao u sasvim drugom pravcu - pa se ni danas ne mogu nazvati direktnim konkurentima, a kamoli platformama sa identičnom idejom. Myspace je uvijek bio idejom bliži blogerskim platformama nego alatu za real-time komunikaciju, pa i kolaboraciju.
Zanima me imaš li neki argument izvan "ja sam registrovan bio, ti nisi" - po čemu su to bile identične ideje, osim po tome što ti misliš da jesu?
-
iamia
#60 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
myspace danas i myspace kad je facebook izasao nisu jedno te isto.
myspace je bio negdje tri mjeseca prije facebook i iskljucivo se koristio u americi.
ja sam imao 20ak prijatelja na myspacu (svi iz amerike).. i odjednom sam cuo da postoji taj facebook.
rekoh,, hajde da probam.
kad sam se registrovao, primjetio sam da je isti kao myspace, jedina razlika (za mene kao obicnog korisnika) je bila u tome sto je facebook manje sarolik. nema boja, raznih fontova.
facebook je izgledao nekako 'siv" i jednostran.
izbrisao sam ga.
nije proslo dva mjeseca kasnije.. svi moji prijatelji sa myspaca odjednom su se pojavili na facebooku.
pitao sam ih zasto ? pa rekli su da svi njihovi prijatelji iz evrope koriste to, i onda oni presli.
tako sam i ja.
znaci,, bila je neka nesagladiva slika.
svi prijatelji presli na facebook jer su nekako i ostali svi presli tamo.
surealno.
myspace je bio negdje tri mjeseca prije facebook i iskljucivo se koristio u americi.
ja sam imao 20ak prijatelja na myspacu (svi iz amerike).. i odjednom sam cuo da postoji taj facebook.
rekoh,, hajde da probam.
kad sam se registrovao, primjetio sam da je isti kao myspace, jedina razlika (za mene kao obicnog korisnika) je bila u tome sto je facebook manje sarolik. nema boja, raznih fontova.
facebook je izgledao nekako 'siv" i jednostran.
izbrisao sam ga.
nije proslo dva mjeseca kasnije.. svi moji prijatelji sa myspaca odjednom su se pojavili na facebooku.
pitao sam ih zasto ? pa rekli su da svi njihovi prijatelji iz evrope koriste to, i onda oni presli.
tako sam i ja.
znaci,, bila je neka nesagladiva slika.
svi prijatelji presli na facebook jer su nekako i ostali svi presli tamo.
surealno.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- ExNihilo
#62 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
@iamia
Više od 3 godine, nakon otvaranja myspace-a, na facebook se nisi mogao registrovati ako nisi student. Tek nakon toga slijedi naredna etapa evolucije facebooka u kojoj će, za kratko vrijeme, biti identificiran kao myspace konkurent. U svojoj evoluciji facebook je prošao mnoge oblike i u jednom trenutku se kratko borio sa myspace-om za korisnike, ali definitivno nije osnovan na istoj ideji kao myspace niti se ikada mogao nazvati identičnom platofrmom sa identičnim ciljevima i filozofijom niti ciljanom populacijom niti specijalizacijom kakva je bila na myspace. Ludo je reći da obe platforme ne dijele neke zajedničke elemente - ipak su to socijalne mreže - ali identična ideja? Ništa "sličnija" nego što su to Facebook i LinkedIn.
Više od 3 godine, nakon otvaranja myspace-a, na facebook se nisi mogao registrovati ako nisi student. Tek nakon toga slijedi naredna etapa evolucije facebooka u kojoj će, za kratko vrijeme, biti identificiran kao myspace konkurent. U svojoj evoluciji facebook je prošao mnoge oblike i u jednom trenutku se kratko borio sa myspace-om za korisnike, ali definitivno nije osnovan na istoj ideji kao myspace niti se ikada mogao nazvati identičnom platofrmom sa identičnim ciljevima i filozofijom niti ciljanom populacijom niti specijalizacijom kakva je bila na myspace. Ludo je reći da obe platforme ne dijele neke zajedničke elemente - ipak su to socijalne mreže - ali identična ideja? Ništa "sličnija" nego što su to Facebook i LinkedIn.
-
l33t
#63 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
teretana na ilidzi i nabavljaj uske majice u roza obji
dobitna kombinacija clanarina 35KM moze i na rate 
- Sofija89
#64 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Ja bih napravila azil za zivotinje onako sa 5 zvjezdica 
hajd bicu skromna sa 3 zvjezdice
hajd bicu skromna sa 3 zvjezdice
-
iamia
#65 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
ellinor,
nisi ozbiljan sagovornik.
sad ti je ego proradio, pa si poceo bacati fraze kao linkedin (nikakve veze sa fb i ms).
povlacim se od diskusije sa tobom.
nema smisla.
sad ti je ego proradio, pa si poceo bacati fraze kao linkedin (nikakve veze sa fb i ms).
nema smisla.
- ExNihilo
#66 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
U po frke egoiamia wrote:ellinor,
nema smisla.
Mislim da je sasvim suprotno, bit će da sam preozbiljan sagovornik za tebe, jer pokušavam navoditi činjenice u diskusiji - a ne mišljenja, poput tebe.
Hajd vozdrica.
- drag_gost
#67 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Hajde pojasnicemo, pitaj sta ti nije jasno.iamia wrote:da,, da, da..drag_gost wrote:Slazem se sa posljednjim postom djelimicno, s tim sto razlog propadanja MySpace-a treba traziti u Spamu. Ovome su kumovale razlicite promjene u Google Algoritmima, koje SEO strucnjaci (i oni koji to nisu!) moraju pratiti. MySpace je mnogima koji se bave whitehatom (pogotovo blackhatom) donio velike pare (pricam o ciframa sa 5 i 6 brojeva). Jednostavno se nisu mogli nositi sa svim tim, dok FB moze. Trenutno Hubpages recimo (nesocijalna blogger platforma) ima jednu od vodecih mjesta u 2013 januarskim "stimanjima" google algoritma. Elem, da ne idem u offtpic mnogo, takodjer MySpace je mnogima koristio i zbog posla i promocije. Ideja je slicna, s tim sto je FB funkcionalniji i ima mnogo, mnogo bolju zastitu.
ali ovaj put ozbiljno.
nisam razumio ni jednu gornju rijec.
-
Royale
#68 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Zamolio bih vas da ne skrećete s teme, myspace i facebook nije tema razgovora definitivno.
-
iamia
#69 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
hajde nam reci kakvo znanje i skolovanje imas ?
to moze odluciti gdje novac da investiras.
to moze odluciti gdje novac da investiras.
-
udrch
#70 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
čuj kada bih imao..pa već imam tri puta toliko..sve treba uložiti u poljoprivrednu proizvodnju, posebno voće..
- MMM1977
#71 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Kupis udio u nekoj manjoj firmi, koja već postoji ali gdje im je potreban kapital. 100.000 danas nije ništa za posao, gledajući megalomanski, ali je nešto jer može imati prinos ako se dobro investira. Malo istraži postojeće firme sa dobrim idejama i ponudi kupovinu dijela firme.
-
iamia
#72 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
to nije losa ideja.MMM1977 wrote:Kupis udio u nekoj manjoj firmi, koja već postoji ali gdje im je potreban kapital. 100.000 danas nije ništa za posao, gledajući megalomanski, ali je nešto jer može imati prinos ako se dobro investira. Malo istraži postojeće firme sa dobrim idejama i ponudi kupovinu dijela firme.
gdje mislis da bi mogao naci te podatke ?
-
detroit-mercy
#73 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Vjerovatno nigdje, jer znas koliko je biznis kod nas transparentan. Plus, jos smo ti mi puni sujete da bi ponudili nekome udio u vlasnickoj strukturiiamia wrote:to nije losa ideja.MMM1977 wrote:Kupis udio u nekoj manjoj firmi, koja već postoji ali gdje im je potreban kapital. 100.000 danas nije ništa za posao, gledajući megalomanski, ali je nešto jer može imati prinos ako se dobro investira. Malo istraži postojeće firme sa dobrim idejama i ponudi kupovinu dijela firme.
gdje mislis da bi mogao naci te podatke ?
-
detroit-mercy
#74 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
Djelimicno se slazem, mada licno akcent bi stavio na ova voca sto veoma visoko kotiraju u nutricionizmu: borovnice, kupine, narovi. Hebote, nar tako dobro ide u svijetu i sok od nara, a Hercegovacki ti je zasigurno jedan od najkvalitetnijih u svijetuudrch wrote:čuj kada bih imao..pa već imam tri puta toliko..sve treba uložiti u poljoprivrednu proizvodnju, posebno voće..
-
iamia
#75 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?
100 hiljada keka moze dobro pomoci nekoj firmi u privremenoj krizi.
dati plate radnicima. pokrenuti proizvodnju.
nije to losa ideaja.
ja bih savjetovao da ode na pik ili cak ovdje i posalje oglas postojecim firmama.
kao eto, spreman je sufinancirati toliko, za udio u firmi.
mozda neko i naleti?
mada vec zamisljam veliki broj scam umjetnika koji ce se oglasiti.
dati plate radnicima. pokrenuti proizvodnju.
nije to losa ideaja.
ja bih savjetovao da ode na pik ili cak ovdje i posalje oglas postojecim firmama.
kao eto, spreman je sufinancirati toliko, za udio u firmi.
mozda neko i naleti?
mada vec zamisljam veliki broj scam umjetnika koji ce se oglasiti.