Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kada bi ste bili Predsjednik Bosne i Hercegovine koje bi ste promjene uveli za drzavu ( navedite sve sto vi mislite da je po vama VRLO vazno), i na koji nacin bi omogucili narodu da imaju jedan solidan zivot sa mnogo otvorenih mogucnosti prema prosperitetu na svim poljima?
Mandat vam je: 2 godine sa mogucnoscu na jos 2 ako se pokazete....
- Ukinuti trochlano Predsjednishtvo.
- Smanjiti administraciju.
- Smanjiti ovlasti predsjednika (slichno kao u Hrvatskoj i Njemachkoj danas)
- Povetjati mandat Predsjednika ili na 5 ili na 7 godina, previshe chest izbor samo stvara nepotrebne troshkove, naravno pod uslovom da prvo se istome smanje ovlasti
Revolucija, reforme i najvjerovatnije rat!
Dakle Bosna i Hercegovina u onih 51,129 km/2
Tek poslje toga mozemo razgovarati o ekonomiji, pravima gradjana itd!
U zemljama koje imaju parlamentrani sustav uloga predsjednika je, uglavnom, protokolarna. BiH je zemlja koja teži parlamentarnoj demokraciji i stoga nam je neophodna vlada stručnjaka koja će imati mnogo veće ovlasti nego sadašnje Vijeće ministara. Dakle, ne bih volio biti predsjednik i mislim da bi bilo pametno skroz ukinuti funkcije Predsjedništva ili Predsjednika. Vitalni interesi svih naroda trebaju se štiti u gornjem domu državnog Paralmenta koji treba spriječiti svaki vid diskriminacije.
Vlada mora biti nosilac svih reformi koje moraju dovesti do značajnog smanjenja administracije, efikasnosti vojske i policije te stvaranja što boljih uvjeta za obrazovanje i privatni biznis.
Naravno, država mora zaštiti svoje resurse jer ce na taj način osigurati dugogodišnji prosperitet. Mislim da smanjenjem poreza u odnosu na zemlje regiona i Evrope možemo privući kapital a to je jedini put razvoja.
Prizivati rat u 2004 godini je jako glupo. Država se gradi razvojem i obrazovanjem a ne ratovanjem
slazem se s manijakom. zaratiti! Samo sa zemljom koju mozemo pobjediti
i da sve budu u duhu: rata i igara, u sarajevo(fk) bi doveo zvijezde svjetskog fudbala (cak i po cijenu 565-omjesecnog kasnjenja penzija ) a zelju bi ostvio kao sliku proslih mracnih i nemastovitih zivota
ariston wrote:Država se gradi razvojem i obrazovanjem a ne ratovanjem
tako bi trebalo biti ali nazalost mi nemamo te "drzave" jer ova "drzava"skrojena je ratom koji mi nismo izazvali, i potipisivanjem daytonskog sporazuma dobili smo ovo sto smo dobili (mozda i zasluzili).
Dejton je loš, jako loš ali zaustavio je rat. To je jako bitno jer ljudski život su najvrijedniji. Lično, nikada ne bih gledao u oči siročeta po cijenu osvajanja bilo kog teritorija. Pametni ljudi uvjek pronađu način da ostavare svoj cilj. Mislim da je vrijeme da jednom za svagda, skinemo teret rata s naših leđa. Ne može rat biti krivac što imamo loše rezultate u svim mogućim oblastima.
krivi smo mi jer se ne trudimo dovoljno tačnije ne radimo ništa da bi nam bilo bolje. Zar mi ne biramo svaki put iste kretene da nam upravljaju životima? Ako smo sirotinja sami smo krivi jer glasamo za budale. Znam da ce reci kako izbori ništa ne znače ali to nije tačno. Kada bi dali šansu nekom novom ko nikom ne duguje ništa bilo bi nam puno bolje.
Dakle, kad shvatimo da je dosta vremena prošlo i da tapkamo u mjestu možda krenemo naprijed. Ukoliko budemo ulagali u obrazovanje to će se desiti brzo jer, obrazovanim ljudima, ovi kreteni neće moći govoriti da je njihov nacionalni interes da se Tihić, Čović i Paravac voze u autima vrijednim 150.000 KM.
Naravno, ne želim reći da trebamo zaboraviti što je bilo. Pamatnim bi to trebala biti škola ali jednostavno moramo dalje.
Cekamo tudju milostinju pa da se mi dignemo, zbog toga nam neide za rukom i ovo trenutno sto se desava sve smo to zasluzili.
npr. po zavrsetku rata koliko radnih akcija je se organizovalo????
ZAVRSIO BIH RAT,
a poslije toga sve bi bilo lakse i drugacije...
(Nema troclanog predsjednistva, entiteta, Obracunati se sa kriminalom)
Poslije toga bi preispitali PORIJEKLO IMOVINE, Pa da vidimo sta si im'o '91
a sta sada i odakle ti...(Gdje se to jos u ratu moze obogatiti, sem u Bosni Naravno)
Bogami bi bilo tarafane,...AL' naravno nista od toga.
Uh zamalo da zaboravim, pa otjero bih ovaj medjunarodni sljam,
jer iskreno, ja ne vidim razliku izmedju Pedy-a i Ferdinanda
Kakave bolan radne akcije? Znas li da je taj izum vezan samo za komunizam i da je zajedno s komunizmom otisao u proslost?
Država ne treba otvarati fabrike nego stvoriti uvjete da fabrike otvaraju biznismeni. Imali smo jedan sistem u kom je država imala dominantnu ulogu pa smo svi vidijeli rezultat toga. Kakav je sistem kad državu dovede na ivicu bankrota? Taj sistem napravio je radne akcije
The_Fluid wrote:Nije li to jednostavno.
- Ukinuti trochlano Predsjednishtvo.
- Smanjiti administraciju.
- Smanjiti ovlasti predsjednika (slichno kao u Hrvatskoj i Njemachkoj danas)
- Povetjati mandat Predsjednika ili na 5 ili na 7 godina, previshe chest izbor samo stvara nepotrebne troshkove, naravno pod uslovom da prvo se istome smanje ovlasti
nastavit tje se..
TF....
Da li smatras da je to troclano Predsjednistvo najveci uzrok situacije u Bosni koje nazadaje drzavu i kakvo Predsjednistvo bi ti kao 'Predsjednik' kreirao? Kakvo Predsjednistvo je potrebno Bosni i Hercegovini?
Isto, da li smatras mandat na 5 ili 7 godina ako ti se da u tom trajanju kao Predsjedniku DOVOLJAN za promjene i da li mislis da bi to funkcionisalo? Kako?
(Ovo pominjem s obizrom da neki smatraju da kad se Predsjedniku da mandat na duze vremena da im na neki nacin 'moc' udari u glavu i stvara se velika biokratija..... ) znaci kako bi ti rijesio taj problem?
Pooll wrote:Nasao bih nacin da redovno isplacujem penzije/mirovine da bi ljudi koji su to zasluzili mogli dostojanstveno zivjeti kvalitetne godine...
Naravno, to je potrebno ali ti kao Predsjednik kako bi to izveo?
Uzmi u obizr i ratne invalide, i sve one koji po svim standardima i zakonima zasluzuju to. Na osnovu cega bi vrsio kvalifikaciju i kako bi taj narod mogao da dobije ono sto zasluzuje?
Ja bi vam doveo konacno one strane investitore, a onda bih pobjegao na Bahame sa vrecom narodnog zlata zato sto bi me kakvi ste proklinjali vec za godinu, dvije
Pooll wrote:Nasao bih nacin da redovno isplacujem penzije/mirovine da bi ljudi koji su to zasluzili mogli dostojanstveno zivjeti kvalitetne godine...
Naravno, to je potrebno ali ti kao Predsjednik kako bi to izveo?
Uzmi u obizr i ratne invalide, i sve one koji po svim standardima i zakonima zasluzuju to. Na osnovu cega bi vrsio kvalifikaciju i kako bi taj narod mogao da dobije ono sto zasluzuje?
I ratni invalidi... svi trebaju da imaju pristojna primanja. Takodjer ovoj zemlji podhitno treba dobro organizovana socijalna zastita... a odakle?! Odakle pare?! Uh... mislim da bi smanjenjem nepotrebne administracije i ukidanjem recimo jednog nivoa vlasti kao i drugih nepotrebnih sluzbi... se mogla osigurati sredstva za penzionere.. elem ja kad bi bio predsj. prvo bih se psoevetio tome a onda gomili drugih problema... i kad razmislim to je pravo za**eban posao... uglavnom demagog ne bih bio ( ako vec nisam postao )
ViTeZ93 wrote:Revolucija, reforme i najvjerovatnije rat!
Dakle Bosna i Hercegovina u onih 51,129 km/2
Tek poslje toga mozemo razgovarati o ekonomiji, pravima gradjana itd!
Ok ali ti kao Predsjednik da li imas rijesenje koje se moze postici bez rata a da Bosna i Hercegovina ostane u onih 51, 129 km/2. Recimo rat je obicno zadnja solucija. Da li bi mao ti uslove da rat pocnes, odakle ti sredstva? Da li postoji neki drugi politicki nacin da dodjes do rijesenja a da ne bude to direktno rat? Kako?
Ti kao Predsjednik povedes rat. Koji bi ti bio krajnji cilj a da je u interesu drzave Bosne i Hercegovine i naroda. Kako bi to izveo a da rezulati budu bolji nego sto je sada?
Uzmi u obzir i internacioalne odnose. Kako bi to izveo a da taj rat bude podrzan i bez posljedica za imidz Bosne i Hercegovine i cjelokupnog naroda?
Psa ovako normalno da bi kao predsjednik mogao skoro nesmetano piciti preko granice,ma zajebo vi ja vas svijju pobjego bi ja odavdje zatrazio politicki azil i reko vam ZBOGOM ZOHARI normala
ariston wrote:U zemljama koje imaju parlamentrani sustav uloga predsjednika je, uglavnom, protokolarna. BiH je zemlja koja te¾i parlamentarnoj demokraciji i stoga nam je neophodna vlada struènjaka koja æe imati mnogo veæe ovlasti nego sada¹nje Vijeæe ministara. Dakle, ne bih volio biti predsjednik i mislim da bi bilo pametno skroz ukinuti funkcije Predsjedni¹tva ili Predsjednika.
Ako vidis drzavu Bosnu i Hercegovinu da bi bolje prosperirala na svim poljima bez Presjednika i Predsjednista - ko bi bio odgovoran za odluke koje su donosene a nisu u interesu Bosne i Hercegovine i naroda?
Kako bi ta recimo 'Vlada strucnjaka' donosile odluku koje su u interesu Bosne i Hercegovine?