Kad umrem ja
- turban
#1 Kad umrem ja
Neki ljudi ovdje na zapadu prije sopstvene smrti naprave spisak ljudi koji ce moci da dodju na sarhranu.Isto tako daju izjavu dali zele da se kremiriju ili ne.
Ja kad umrem nek dodje ko hoce,nema spisaka.Ne zelim da me kremiraju.
Postavlja se pitanje zasto neki ljudi zele da se kremiraju a neki ne.Da li ovi prvi ne vjeruju da ipak postoji mozda onaj drugi svjet?
Postavlja se pitanje zasto neki ljudi zele da se kremiraju a neki ne.Da li ovi prvi ne vjeruju da ipak postoji mozda onaj drugi svjet?
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#2 Re: Kad umrem ja
Izvini, ali stvarno ne mogu da odolim, jer se nekako u dubini duse slazem sa:
Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ruzmarin. Ne dozvoli tad da naprave od toga tuzni treci cin. Nek mi ne drze govore, nek drugom pletu lovore, ako umrem mlad, zaustavljen u koraku i snu...
Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ruzmarin. Ne dozvoli tad da naprave od toga tuzni treci cin. Nek mi ne drze govore, nek drugom pletu lovore, ako umrem mlad, zaustavljen u koraku i snu...
- arslanica
#3 Re: Kad umrem ja
anjusha wrote:Izvini, ali stvarno ne mogu da odolim, jer se nekako u dubini duse slazem sa:
-
emra_a
#4 Re: Kad umrem ja
to da se poziva ili zabranjuje nekome na sahranu nije moguce u islamu,jer doci nekome na dzenazu je dobro dijelo..i koliko znam niko nema prava bilo kome to osporiti
sto se tice kremiranja,takodjer u islamu zabranjeno,,ali i nevezano za to nikada nebi prihvatila to,nekako mi to nije prirodno.Katolicka crkva je to prihvatila,i danas se na zapadu vise ljudi kremira nego sahranjuje
sto se tice kremiranja,takodjer u islamu zabranjeno,,ali i nevezano za to nikada nebi prihvatila to,nekako mi to nije prirodno.Katolicka crkva je to prihvatila,i danas se na zapadu vise ljudi kremira nego sahranjuje
- HAVANA
#5 Re: Kad umrem ja
anjusha wrote:Izvini, ali stvarno ne mogu da odolim, jer se nekako u dubini duse slazem sa:
- polumasni
#6 Re: Kad umrem ja
Kremacija (ako je omoguce u BiH ikada). Pepeo prosut u kanjonu Rakitnice, po mogucnosti "dzehenemu".
Unaprijed zahvalan
Unaprijed zahvalan
- Aurora Borealis
- StLouis
#8 Re: Kad umrem ja
sprzite me mrtva kad vam nije uspjelo sprzit me ziva
U pepeo pa u Unu...
U pepeo pa u Unu...
- Skyfox
#9 Re: Kad umrem ja
prosut s vrha Trebevica

- Neelix
#10 Re: Kad umrem ja
mene u miljacku, a iz miljacke u bosnu, iz bosne u savu, iz save u dunav, a iz dunava u crno more 
- mericak
#11 Re: Kad umrem ja
Kremiranje je zakon, ne zauzimaš nikome životni prostor, a ako postoji onaj svijet, tamo svakako ide samo duša, a nju ne možeš spaliti, valjda....
Moja posljednja želja bi bila: mene kremirati i dati nekoj maci na upotrebu, kao najkvalitetniji mačiji WC
Moja posljednja želja bi bila: mene kremirati i dati nekoj maci na upotrebu, kao najkvalitetniji mačiji WC
-
saraf
#12 Re: Kad umrem ja
turban wrote:Neki ljudi ovdje na zapadu prije sopstvene smrti naprave spisak ljudi koji ce moci da dodju na sarhranu.Isto tako daju izjavu dali zele da se kremiriju ili ne.
-
spekulant
#13 Re: Kad umrem ja
bice mi onako kako mi je bilo prije nego sto sam se rodio
- StLouis
#14 Re: Kad umrem ja
ti nisi odavleNeelix wrote:mene u miljacku, a iz miljacke u bosnu, iz bosne u savu, iz save u dunav, a iz dunava u crno more
-
saraf
#15 Re: Kad umrem ja
Potpuni nestanak jelde ih to bi nevjernicima najvise odgovaralo ,al nemerespekulant wrote:bice mi onako kako mi je bilo prije nego sto sam se rodio
Sta bi izabrao-la
da ti kazem sta bih ja
vjecnu mladost,zdravlje,srecu,mir u dusi,sve sto pozelim,ukratko-Raj,DZennet.
- govnar.smrti
#16 Re: Kad umrem ja
i kako ti zamisljas prosjecan dan u Dzennetu?
- Lauryn Hill
#17 Re: Kad umrem ja
Mene neka mumificiraju.
I neka sve moje (zdrave) organe daju ljudim kojim su potrebni!
Other than that, mimifikacijom ce mi se ocuvati izgled (koliko-toliko). A sto se tice mojih organa...dio mene ce ipak zivjeti sa nekim drugim i nakon moje smrti.
Plemenito od mene, nema sta!

Other than that, mimifikacijom ce mi se ocuvati izgled (koliko-toliko). A sto se tice mojih organa...dio mene ce ipak zivjeti sa nekim drugim i nakon moje smrti.
- Aurora Borealis
- Lauryn Hill
#19 Re: Kad umrem ja
Eih, jos od 14-te godine isti mi je plan.Aurora Borealis wrote:Ti vidim citav plan razradio/la. Dobro je i toLauryn Hill wrote:Mene neka mumificiraju.I neka sve moje (zdrave) organe daju ljudim kojim su potrebni!
Other than that, mimifikacijom ce mi se ocuvati izgled (koliko-toliko). A sto se tice mojih organa...dio mene ce ipak zivjeti sa nekim drugim i nakon moje smrti.Plemenito od mene, nema sta!
![]()
Btw, i meni je super ideja o doniranju organa poslije smrti. Humano.
I'm crazy, i know!
- Duhovni Vođa
#20 Re: Kad umrem ja
odakle ti ovo ziva bila, sunce te ugrijaloemra_a wrote:to da se poziva ili zabranjuje nekome na sahranu nije moguce u islamu,jer doci nekome na dzenazu je dobro dijelo..i koliko znam niko nema prava bilo kome to osporiti
sto se tice kremiranja,takodjer u islamu zabranjeno,,ali i nevezano za to nikada nebi prihvatila to,nekako mi to nije prirodno.Katolicka crkva je to prihvatila, danas se na zapadu vise ljudi kremira nego sahranjuje
- Aurora Borealis
- Lauryn Hill
#22 Re: Kad umrem ja
Aurora Borealis wrote:Drago mi je što vidim da nas ima još koji mislimo i planiramo unaprijed.Lauryn Hill wrote: Eih, jos od 14-te godine isti mi je plan.S tim da jos svake godine dopunjavam testament.
Uvijek sam smatrala da covjek treba spreman i u miru umrijeti. Da ne moras u poslijednjim trenutcima svoga zivota razmisljati: "Joj, nisam rekla mami da na banci imam tonu novca, ili sad ce sva moja pokretna i nepokretna imovima otici u ruke drzave, umjesto mojih voljenih!"
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
I'm crazy, i know!Samo što si me ti premašila u planiranju, dvaput
Ne treba ništa prepustiti slučaju, jelte
Dosta od mene,.. prije nego neko pomisli da sam totalna ludjakinja!
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#23 Re: Kad umrem ja
Kakve zdrave organe?Lauryn Hill wrote:Mene neka mumificiraju.I neka sve moje (zdrave) organe daju ljudim kojim su potrebni!
Other than that, mimifikacijom ce mi se ocuvati izgled (koliko-toliko). A sto se tice mojih organa...dio mene ce ipak zivjeti sa nekim drugim i nakon moje smrti.Plemenito od mene, nema sta!
![]()
Ako umres prirodnom smrcu nema zdravih organa...
Ako umres negdje nekim nesretnim slucajem, moguce je nesto donirati. Najcesce donacija organa je od ljudi koji postanu tkz. biljke - tj. umre im mozak a tjelo ostane da zivi. Trauma glave ili veliki udari u i oko distribucije brain stem-a. Persisten Vegatative State. Nurko je iskljucio svitlo i zvuk, te osjecaje bilo koga/cega Ljepa smrt. Glava Allah Manet, a tijelo bi jos se druzilo, onda ti ciko fino prebaci salter s pozicije on na off, i putuj Europo, nemoj vise cekati na nas, a tvom bubregu je ljepo jer mu jos nedodje zadnji cas.
Od mrtvih se najcesce mogu uzeti skin graft, tj. mogu te kosilicom u obliku velikog aparata za brijanje pokositi pa dici ti kozu sa tijela. Mogu ti uzeti korneal transplant tj. oci. Kod starijih ljudi, oci i onako nisu neke kvaliteta tako da uzimaju to vecinom od mladje raje. Stoga mozes donirati kozu, nju koriste samo privremeno, kad se neko opece, pa preko opektovine prebace taj komad koze u procesu odumiranja dok se ceka operacija presadjivanja sopstvene koze. A i to je ljep proces, vise boli mjesto s kojeg ti dignu kozu nego mjesto na kojem je nema. Samo to se ne radi da bi te manje boljelo vec sprijecile infekcije. Nekad se i primi ali ga moraju kad tad skinuti jer svakom treba koza njegova. Tj. prije ili kasnije imuni sistem ce prepoznati tudju kozu kao strano tijelo. Postoje doduse artificijalni kozni transplanti cijena kvadratno cm je ja mislim negdje u visini 6-mjesecne plate u BiH. A jos skuplji su transplanti u kojima ti uzmu mali komad koze i onda "uzgajaju" kozu - da je sto vise naraste, i onda naprave rupe da moze sto vecu regiju pokiriti prije nego sto je transplantiraju.
Akos sta donirati, doniraj sad, krv, plasmu i kostanu srz ako ima neko da mu je potreban transplant kostane srzi. Da vidis malo kako je to kad izvuku iz tebe pola litra krvi, i dadnu ti casicu juice, hajde preko vrata. A kostana srz je jos ljepsa. Inekcija pa u kost. Da pokupe primjerak. Pa onda to ide na match. Pa kad odrede sta si i koja si i kakva si, onda te stave u kompjuter i cekas da te zovnu i kazu treba nekom - to sto ti imas. Ipak najlepsa donacija je jajascadi iz janika, stave te na ljekove da budes sto plodnija pa kad 20-tak jajascadi imas u oba jajnika, fino ultra-zvuk, pa igla kroz vaginu u jajnik, i jaje po jaje, kinder lada. To se kompenzira u Americi, crica $2000-3000 za jedan ciklus. Samo nije za one slabasne duse. Za donaciju sperme mozes dobiti mescini $1. Ma salim se, ali koliko truda tolika i kompenzacija, ha ja. Plasma je nesto placenija. Ima ljudi koji ne rade, i zive od svog tijela. Doniraju plasmu kad mogu, ova jajasca ako su zene i tako, moze se sto bi rekao onaj na stanci deci krvi deci beznina, daj izvadi 5 litara iz ove ruke, to je to...
A inace planirati smrt mogu samo romanticari koji misle da ce to biti jako ljep jel, put na onaj svijet. Nadajte se samo da vas uhvati i da ne znate ni gdje nestanete. Inace natezati se bogu dusu bog je nece, ili sto bi rekli iskusni - "ima jos neke racune da podmiri", nije nacin za umiranja.
A to sto se tice "mumifikacije". Ma jebe se njima za mumificiranje tebekarena. Izvuku ti iz tjela blok. Kad se radi autopsija - napravi se Y rez, od pazuha do pazuha do pakasa, pa fine kobinrike tkz. rib crackers tj. kljesta s kojim ti rasjeku grudni kos. I izvuku ti blok na kojem je srce, pluca, bubrezi, jetra, slezena, sva crijeva, i jos stogod dakle - sve interne organe. Sto se glave tice, krene se meni se cini nekako kroz kosu, prosire rez i svuku ti kozu sa glave cijele, ostane lobanja i mali dio lica, oko ociju, brada, usta, to se ne svlaci jer nije potrebno da se izvadi mozak. Onda pilom fino okruze, naprave poklopac, izvuku mozak, ubace neku zicicu da drzi poklopac, navuku na to kozu opet, i eto te - mumificiranje jos sadrzi da te napune nekakvim smolama i iznutra ispune kojecim da ne iszgledas supljikavo. A organe koje izvade - izrezu na fine snite - ko strucu kruha 1cm otpirlike izmedju. Ili samo organ koji je izazvao smrt, da se pogleda tacno sta i kako. Ako se uopste radi autopsija. Inace oni koji imaju ove mrtvacnice i kuce za sprovod/pogreb, najvole kad dobiju les na kojem je uradjena autopsija, jer im je 90% posla vec uradjeno. Ako umres u prirodi, zivotinje ti prvo pojedu oci, a onda jagodice, nos, usi, ruke. Nakon 3-4 dana prvo sto krene trunuti su crijeva s izmetom. Nokti i kosa rastu jos 1-2 sedmice. Plan accordingly. Tjelo se raspadne od dvije stvari. Prvo, jede ga crv. Da bi te jeo crv, mora te naci muha. Muhi je duse svoja jaja posaditi u lesinu jer je dobar izvor svega sto gujavicama treba. Drugi nacin raspada je bakterijalni. To je ono kad "mudi sladkasto". Ako umres u sred zime na ledini - dakle, nema muha - nema crva. Dodje ti to kao mumifikacije jer bakterija obicno koza i misici i kosti ne interesuju. Oni srede interne organe. Zbog toga ljude koje nalaze smrznuti - nalaze "dobro ocuvane" - tj. nije ih crv glodjao. Budisti se inca sahranjuju tako sto ih odnesu na neku liticu, da se zivotinje nahrane sa njima. Npr. lesinari. Reko kad smo vec kod donatora i donatorskih konferencija...
- Jara
#24 Re: Kad umrem ja
ne bih mogla biti doktor ( bar ne u ovom životu
- Lauryn Hill
#25 Re: Kad umrem ja
WOW!Nosferatu wrote:Lauryn Hill wrote:Mene neka mumificiraju.I neka sve moje (zdrave) organe daju ljudim kojim su potrebni!
Kakve zdrave organe?
Ako umres prirodnom smrcu nema zdravih organa...
Ako umres negdje nekim nesretnim slucajem, moguce je nesto donirati. Najcesce donacija organa je od ljudi koji postanu tkz. biljke - tj. umre im mozak a tjelo ostane da zivi. Trauma glave ili veliki udari u i oko distribucije brain stem-a. Persisten Vegatative State. Nurko je iskljucio svitlo i zvuk, te osjecaje bilo koga/cega Ljepa smrt. Glava Allah Manet, a tijelo bi jos se druzilo, onda ti ciko fino prebaci salter s pozicije on na off, i putuj Europo, nemoj vise cekati na nas, a tvom bubregu je ljepo jer mu jos nedodje zadnji cas.
Od mrtvih se najcesce mogu uzeti skin graft, tj. mogu te kosilicom u obliku velikog aparata za brijanje pokositi pa dici ti kozu sa tijela. Mogu ti uzeti korneal transplant tj. oci. Kod starijih ljudi, oci i onako nisu neke kvaliteta tako da uzimaju to vecinom od mladje raje. Stoga mozes donirati kozu, nju koriste samo privremeno, kad se neko opece, pa preko opektovine prebace taj komad koze u procesu odumiranja dok se ceka operacija presadjivanja sopstvene koze. A i to je ljep proces, vise boli mjesto s kojeg ti dignu kozu nego mjesto na kojem je nema. Samo to se ne radi da bi te manje boljelo vec sprijecile infekcije. Nekad se i primi ali ga moraju kad tad skinuti jer svakom treba koza njegova. Tj. prije ili kasnije imuni sistem ce prepoznati tudju kozu kao strano tijelo. Postoje doduse artificijalni kozni transplanti cijena kvadratno cm je ja mislim negdje u visini 6-mjesecne plate u BiH. A jos skuplji su transplanti u kojima ti uzmu mali komad koze i onda "uzgajaju" kozu - da je sto vise naraste, i onda naprave rupe da moze sto vecu regiju pokiriti prije nego sto je transplantiraju.
Akos sta donirati, doniraj sad, krv, plasmu i kostanu srz ako ima neko da mu je potreban transplant kostane srzi. Da vidis malo kako je to kad izvuku iz tebe pola litra krvi, i dadnu ti casicu juice, hajde preko vrata. A kostana srz je jos ljepsa. Inekcija pa u kost. Da pokupe primjerak. Pa onda to ide na match. Pa kad odrede sta si i koja si i kakva si, onda te stave u kompjuter i cekas da te zovnu i kazu treba nekom - to sto ti imas. Ipak najlepsa donacija je jajascadi iz janika, stave te na ljekove da budes sto plodnija pa kad 20-tak jajascadi imas u oba jajnika, fino ultra-zvuk, pa igla kroz vaginu u jajnik, i jaje po jaje, kinder lada. To se kompenzira u Americi, crica $2000-3000 za jedan ciklus. Samo nije za one slabasne duse. Za donaciju sperme mozes dobiti mescini $1. Ma salim se, ali koliko truda tolika i kompenzacija, ha ja. Plasma je nesto placenija. Ima ljudi koji ne rade, i zive od svog tijela. Doniraju plasmu kad mogu, ova jajasca ako su zene i tako, moze se sto bi rekao onaj na stanci deci krvi deci beznina, daj izvadi 5 litara iz ove ruke, to je to...
A inace planirati smrt mogu samo romanticari koji misle da ce to biti jako ljep jel, put na onaj svijet. Nadajte se samo da vas uhvati i da ne znate ni gdje nestanete. Inace natezati se bogu dusu bog je nece, ili sto bi rekli iskusni - "ima jos neke racune da podmiri", nije nacin za umiranja.
A to sto se tice "mumifikacije". Ma jebe se njima za mumificiranje tebekarena. Izvuku ti iz tjela blok. Kad se radi autopsija - napravi se Y rez, od pazuha do pazuha do pakasa, pa fine kobinrike tkz. rib crackers tj. kljesta s kojim ti rasjeku grudni kos. I izvuku ti blok na kojem je srce, pluca, bubrezi, jetra, slezena, sva crijeva, i jos stogod dakle - sve interne organe. Sto se glave tice, krene se meni se cini nekako kroz kosu, prosire rez i svuku ti kozu sa glave cijele, ostane lobanja i mali dio lica, oko ociju, brada, usta, to se ne svlaci jer nije potrebno da se izvadi mozak. Onda pilom fino okruze, naprave poklopac, izvuku mozak, ubace neku zicicu da drzi poklopac, navuku na to kozu opet, i eto te - mumificiranje jos sadrzi da te napune nekakvim smolama i iznutra ispune kojecim da ne iszgledas supljikavo. A organe koje izvade - izrezu na fine snite - ko strucu kruha 1cm otpirlike izmedju. Ili samo organ koji je izazvao smrt, da se pogleda tacno sta i kako. Ako se uopste radi autopsija. Inace oni koji imaju ove mrtvacnice i kuce za sprovod/pogreb, najvole kad dobiju les na kojem je uradjena autopsija, jer im je 90% posla vec uradjeno. Ako umres u prirodi, zivotinje ti prvo pojedu oci, a onda jagodice, nos, usi, ruke. Nakon 3-4 dana prvo sto krene trunuti su crijeva s izmetom. Nokti i kosa rastu jos 1-2 sedmice. Plan accordingly. Tjelo se raspadne od dvije stvari. Prvo, jede ga crv. Da bi te jeo crv, mora te naci muha. Muhi je duse svoja jaja posaditi u lesinu jer je dobar izvor svega sto gujavicama treba. Drugi nacin raspada je bakterijalni. To je ono kad "mudi sladkasto". Ako umres u sred zime na ledini - dakle, nema muha - nema crva. Dodje ti to kao mumifikacije jer bakterija obicno koza i misici i kosti ne interesuju. Oni srede interne organe. Zbog toga ljude koje nalaze smrznuti - nalaze "dobro ocuvane" - tj. nije ih crv glodjao. Budisti se inca sahranjuju tako sto ih odnesu na neku liticu, da se zivotinje nahrane sa njima. Npr. lesinari. Reko kad smo vec kod donatora i donatorskih konferencija...
Hvala sto si nama neukim ljudima svojim monologom, onako fino patoloski, objasni/la proces dekompoziranja.
Zar mislis da sam navela mumifikaciju bez ikakve predstave kako se to radilo i kako se danas radi?!? Kada sam navela da bih zeljela biti mumificirana, mislila sam na mumificiranje staroegipatskim metodama u potpunosti! Znaci ekstrakcija mozga kroz nosnice sa obicnom "kukicom". Nakon ceka bi napravili rez ispod rebara sa lijeve strane kroz koji bi izvadili organe (stomak, pluca, jetru, crijeva). S tim da bi srce ostavili u tijelu iz vjerskih razloga. Vec izvadjene organe storirali bi u 4 kanopijske posude (opet iz vjerskih razloga). Onda fino tijelo se u potpunosti nafiluje/prekrije sa "kuhinjskom" soli koje tako provede 40 dana zbog isusivanje preostale tecnosti u tijelu. Nakon sto smo se fino isusili, nastupa proces "filovanja" tjelesnih supljina lanom i smolom, te premazivanje tijela posebnim mirisnim uljima (radi bolje prezervacije tijela) da se bolje "priljepi" debeli slojevi lana koje se naknadno kao zavrsni postupak omotavaju oko tijela. Onda te fino spakiraju u Sarkofag, ili ti ga kovceg, i hopa u grobnicu. Nakon cega uslijede njihovi staroegipatski vjerski obredi,... i onda zvanicno mozes reci da si mumificiran ala faraoni.
S obziraom na primitivni postupak mumificiranja, takvo sto se naravno, ne radi u danasnje vrijeme. Ali ja kada bi bila neka "powerful & rich person" ja bih izabrala bas tu "primitivnu" (a ne ovu savremenu) metodu mumifikacije, sa cijelokipnim obredima. Zato sto sam veliki fan staroegipatske kulture, i generalno svega sto ide uz staroegipatsku mitologiju.
Ali bez obzira na moje sanjarske zelje kako da budem pokopana, realno gledajuci... sasvim sam svjesna da cu i ja jednog dana biti sahranjena na konvencionalan nacin... like the rest of us.