Ma naravno, dok su jedni krvarili i spašavali gole živote, drugi su se busali u junačka prsa, crtali granice (po mogućnosti na tuđoj zemlji) i usput punili džepove i nije bitno je li u pitanju Bosna i Hercegovina, Srbija iili Hrvatska, lopov je lopov, ratni profiter je ratni profiter i takvi su mi gori od tkz "neprijatelja" po meni domaći izdajnici.Nekako s proljeća wrote:Njofrini ili Manolićevi svejedno je, cilj je bio isti na području Hrvatske.
Prve privatizacije najkvalitetnijih preduzeća obavljene su po zakonu Ante Markovića, ali zbog promjene vlasti nisu stigli sva preduzeća privatizirati među odabranim kadrovima zbog promjene vlasti. Dolaskom na čelo Hrvatske Tuđman je shvatio kako mu po Markovićevom zakonu preduzeća kupuju nepoznate osobe. On se nije razumio u gospodarstvo,ali je instinktivno osjetio kako bi preduzeća mogla iskliznuti iz hrvatskih ruku,pa je društveno vlasništvo pretvorio u državno. Time je privatizacija prema Markovićevom modelu zaustavljena.Zatim su pripadnici bivše komunističke elite infiltrirani u Tuđmanovo najbliže okruženje odlučili da preko svojih ranije instaliranih «tehnomenadžera» privatizaciju nastave izvlačenjem iz preduzeća svega što se može izvući, a nakon toga uništena preduzeća prepustiti sudbini. Kako im se neki novi privrednici ne bi miješali u poslove angažirali su reketaše, tj., kriminalne skupine iz Manolićeve tzv., posebne rezervne policije koja je formirana krajem 1990. a koji su između ostalih «specijalnih zadataka» trebali onemogućiti konkurenciju eliti. U početku, svi novi privrednici koji nisu pripadali eliti, bili su izloženi napadima reketaša, a tome su se dobrim dijelom uspjeli oduprijeti tek kasnije tokom rata demobilisani vojnici koji su se s ratišta vraćali s oružjem.
@Tomi, vjeruj stari da je u pet deka gore-dole ta u suštini pljačka, ili pretvorba vlasništva - tranzicija kako bi oni rekli,u najvećoj mjeri provođena kako već navedoh a ti
to haman potvrdi. Meni ne smeta da se diskusija razvija kako učesnici teme smatraju da treba, hajde boga ti , nismo retardirani da se držimo jednog pravca kada komuniciramo o tom vremenu , u kojem je obim kombinacija bio da ti pamet stane. Jbg, bili smo mladi i drugim očima to sve gledali...
Kvaka je u tom' da se npr. švercer oružjem iz tog vremena raskrinka i jasno i argumentirano kaže da je on švercer i profiter, a ne domoljub, patriota ili kako li već. Navedoh taj primjer , jer se na tom polju vrtio ogroman novac
Kad su počele pripreme za rat?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Tomi110
#326 Re: Kad su počele pripreme za rat?
-
visokijablan
#327 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Tomi110 wrote:Kutlevisokijablan wrote:Molim da nabrojiš barem polovicu tih ,,Njofrinih tajkuna,,ali daj nam dokaze crno na bijelo..
Jeli Čačić
Jeli Tedeski
Jeli T.Dragićević
Jeli Drk
Jeli Horvatinčić
Jeli Štrok
Fižulić
Kotarac
Žužić
Pevec
Štern
Evo nekih,ali uglavnom nisu ,,Njofrini...
Ivić Pašalić
Luka Rajić
Todorić
Kerum
Pevec
Leko
Ovo su malo krupniji i nemoj mi reči da su svo svoje bogatstvo stekli mukotrpnim i teškim radom, da nije bilo rodijačkih veza u HDZ-u kurac bi imali danas što imaju.
A ovi sitniji što pizaju od 10 do 100 milijuna kuna ili pretvoreno u ojre od 1.5 do 15 milijuna ojra, oni mi nisu interesantni.....bijeda.
Kutle???
Navodno živi u Sarajevu,kažu da nema ni za cigarete,i tamo pred sudom BIH je ako se ne varam na sudu oslobođen optužbi.
Pašalić..hm neznam šta to taj lik ima,interesere me njegova imovinska kartica i računi na stranim bankama,dakle sve ono što se godinama govorilo o njemu,a baš ništa se nije uspjelo dokazati,a bivši prezident Mesić je između ostalog i na račun tih ubleha dobio izbore!
Očekujemo neovisno sudstvo
Luka Rajić-isto trebamo dokaze da je on Njofrin i HDZ-ov.
Todorić je svih po malo a Leko povratnik i uspješan biznismen iz Kanade.
Ona moja gornja lista je uglavnom prepuna tkz. lijevih tajkuna koji su bili u privatizaciji,a danas predstavljaju elitu.
-
parapet
#328 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Hvala na dogovoru. Dao si si truda.Nekako s proljeća wrote:Kontam, a odgovor je jednostavan. Pristup ka Bosni i Hercegovini je dio planirane koncepcije tzv Velike Srbije, a s obzirom da su u tadašnjoj R BIH kao konstitutivni narodi živjeli bosanski Hrvati, bivši bankar Milošević je sa bivšim generalom Tuđmanom nastojao postići dogovor o podjeli BIH kako bi lakše proveo plan tzv Velike Srbije. Zavadi pa vladaj, jel' tako bi. Dakle nula bodova za Perinovića ili Kljujića , Kraljevića...a ful podrška za Šuška, Bobana, Praljka... i sl. bulumentu. Sukob Bošnjaka i Hrvata je najveći uspjeh politike Miloševića. Taj uspjeh je anuliran potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma jel' takoNekako s proljeća wrote:parapet wrote:
Ma dobro, meni je samo neshvatljivo da nakon tog dogovora Milošević okupira trećinu Hrvatske...
Jel to dio nekog međuscenarija?![]()
E sad, trećina okupirane teritorije od strane pobunjenih Srba (tzv SRK)...
Ista koncepcija tzv Velike Srbije je u igri, na drugom geografskom prostoru, nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi- samo u njoj nema ''muslimana-muslimanaca'' već čisto srpsko-hrvatski odnosi. Sloveniju i dijelove Hrvatske (neokupirani prostor) izvan granica tzv Velike Srbije namjeravali su istjerati iz Jugoslavije. Na taj način bi im ostao teritorij bez Hrvata, Muslimana i Albanaca. Sve to su prikazivali kao borbu za Jugoslaviju kako bi kao svoje vojnike mogli iskoristiti i iskrene zagovornike Jugoslavije.
Tom politikom namjeravali su najprije očistiti Liku i Banovinu (Banska krajina, Banska zemlja i Banija), te Slavoniju od Hrvata kako bi zauzeli hrvatsku žitnicu i dijelove Hrvatske gdje su živjeli u znatnom postotku, te nakon osvajanja i etničkog čišćenja BIH i Dalmaciju očistiti od Hrvata čime bi Hrvatskoj oduzeli Jadransko more kao izvor turističkih deviza. Muslimani su tu bili samo smetnja na ležištima rudnog bogatstva i na spoju između Slavonije i Dalmacije, te ih je trebalo djelomično istrijebiti, a djelomično protjerati u Hrvatsku gdje bi oni odigrali ulogu koju su Palestinci odigrali u Libanonu. Time bi Hrvatska, s preostalim teritorijem, podijeljena unutar sebe, s višemilionskom masom izbjeglica, postala potpuno nesposobna izvršiti bilo kakav protivudar u cilju naknadnog povrata oduzetog teritorija. Nakon toga na red bi došlo etničko čišćenje Kosova, čim bi granice tzv Velike Srbije bile zaokružene.
Ali, Bosna nije šaptom pala...
Spomenuo sam Borisava Jovića koji je u emisiji "Raspad Jugoslavije" rekao da Milosevic nikad nije spomenuo taj dogovor niti trazio ni izdavao neke mjere za provodjenje istog a kaze da su zajedno bili na svakodnevnim brifinzima.
Jedino sto mi pada na pamet i cini mi se logicno je da je Tudjman mislio provuci "mrkvu" tj. podjelu BiH kako bi Milosevica odvratio od napada na Hrvatsku. To kao sto znamo pada u vodu tako da ako je taj dogovor i postojao nisu ga se drzali.
Moje osobno misljenje je da su oni jedan drugog "šnjofali", ispipavali teren kao što boksači kreću oprezno u meč nastojeći otkriti slabije točke a da nekakav dogovor kojeg bi se držali i jedan i drugi nisu postigli jer kao što rekoh - potrebno je razraditi čitavu organizacijsku hijerarhiju temeljenu na dogovoru a događaji koji su uslijedili to demantiraju.
- Tomi110
#329 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Koliko je ono Kutle imao firmi pod sobom u ona "sretna vremena" dok je haračio Hrvatskom, jeli ono bijaše 160?????a, sad nema za cigare????Doktor bez imena sa dva prezimena,njemu nikad ništa nisu dokazali, a njegovi prsti svugdje, Luka Rajić izgubio kamion pun para u akciji "mijenjanja Yu-dinara u DM" pred početak rata u BiH. Todorić čovjek za sve režime, ali neka se širi on barem zapošljava ljude. Da kradu i ulažu a sa time i zapošljavaju male ljude riječi ne bih rekao, ali da kradu, uništavaju firme, ostavljaju ljude i njihove porodice bez posla i kruha, a na kraju država kojoj plačam porez sa tim mojim parama sanira uništene firme i još diže poreze, zadužuje se vani (a te će dugove vračati moje dijete i unuče), čekaj malo.....ne može to tako. Ma sve go lopov do lopova....visokijablan wrote:Tomi110 wrote:Kutlevisokijablan wrote:Molim da nabrojiš barem polovicu tih ,,Njofrinih tajkuna,,ali daj nam dokaze crno na bijelo..
Jeli Čačić
Jeli Tedeski
Jeli T.Dragićević
Jeli Drk
Jeli Horvatinčić
Jeli Štrok
Fižulić
Kotarac
Žužić
Pevec
Štern
Evo nekih,ali uglavnom nisu ,,Njofrini...
Ivić Pašalić
Luka Rajić
Todorić
Kerum
Pevec
Leko
Ovo su malo krupniji i nemoj mi reči da su svo svoje bogatstvo stekli mukotrpnim i teškim radom, da nije bilo rodijačkih veza u HDZ-u kurac bi imali danas što imaju.
A ovi sitniji što pizaju od 10 do 100 milijuna kuna ili pretvoreno u ojre od 1.5 do 15 milijuna ojra, oni mi nisu interesantni.....bijeda.
Kutle???
Navodno živi u Sarajevu,kažu da nema ni za cigarete,i tamo pred sudom BIH je ako se ne varam na sudu oslobođen optužbi.
Pašalić..hm neznam šta to taj lik ima,interesere me njegova imovinska kartica i računi na stranim bankama,dakle sve ono što se godinama govorilo o njemu,a baš ništa se nije uspjelo dokazati,a bivši prezident Mesić je između ostalog i na račun tih ubleha dobio izbore!
Očekujemo neovisno sudstvo.
Todorić je svih po malo a Leko povratnik i uspješan biznismen iz Kanade.
Ona moja gornja lista je uglavnom prepuna tkz. lijevih tajkuna koji su bili u privatizaciji,a danas predstavljaju elitu.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#330 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Kraj priče! Pametnom dostaTomi110 wrote:Da kradu i ulažu a sa time i zapošljavaju male ljude riječi ne bih rekao, ali da kradu, uništavaju firme, ostavljaju ljude i njihove porodice bez posla i kruha, a na kraju država kojoj plačam porez sa tim mojim parama sanira uništene firme i još diže poreze, zadužuje se vani (a te će dugove vračati moje dijete i unuče)
- Banksy
#331 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Petrač, Zagorac, Rajić ...visokijablan wrote:
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20061 ... ktar05.asp
A tek Čermak, predratni monter centralnoga grijanja, danas bahati Crodux multimilioner
Kupovinom 63 benzinske crpke austrijskog ‘OMV’-a u Hrvatskoj za 100 milijuna eura, umirovljeni general-pukovnik Ivan Čermak pokazao je da i dalje slovi za najjačeg poduzetnika u žestokoj konkurenciji umirovljenih visokih časnika HV-a koji su se nakon ratnog puta latili biznisa - ...
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#332 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Kad smo već kod HR Propast commerce firmi....
Slobodna Evropa.Jugoplastika: kako je nestao veliki brend
Jugoplastika je bilo ime koje se prepoznavalo, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u Evropi. Kombinat iz Splita je još 1968. godine postao sponzorom vrlo uspješnog košarkaškog kluba. Stigla je demokracija, pa je isto tako uspješnom kombinatu najprije uzeto ime, jer je počinjalo slovima YU, a potom je i fabrika uzeta radnicima. Kako je propadala jedna od uspješnijih tvornica bivše države
Splitski zabavni pjevač Duško Mucalo osamdesetih je bio jedan od direktora u splitskom kombinatu Jugoplastika. I dok je pjevao:
"Ra, ra, radnička odmara se klasa,
pla, pla, plavi se Jadran talasa,"
mislio je Mucalo na radnički godišnji odmor, a ne na višegodišnji odmor na zavodima za zapošljavanje. Nije prošlo ni šest - sedam godina od te pjesme, a 11 i po tisuća ljudi iz njegova kombinata je izgubilo posao. Splitski gigant, koji je imao pogone i tvornice po Dalmaciji i prodajnu mrežu u čitavoj Jugoslaviji, propao je s hrvatskim ulaskom u tranziciju.
Posljednjeg direktora Jugoplastike, Zorana Milasa, smo pitali je li ona mogla preživjeti:
"Uvjeren sam da je mogla preživjeti. Možda ne u toj ukupnoj dimenziji, ali u jednom dobrom dijelu je bila zdrava i mogla je. Dokaz tome su Auto-dijelovi, koji su danas vrlo dobra tvornica. To je bio dio Jugoplastike. Ako je taj dio mogao preživjeti, a on je pretrpio najveći udar na tržištu, pošto je radio za Rusiju i za Kragujevac, ostao je bez tržišta, ali ostao je živ. Znači, moglo se, ali politika je bila takva. Mislili su da Hrvatskoj ne treba proizvodnja, da je to izmišljotina socijalizma. Danas vidimo kolika je to greška."
Prvo je nova vlast Jugoplastiku obezglavila:
"Vršeni su dosta jaki pritisci i kroz javnost. Čak je bilo izašlo u novinama da sam uhapšen radi krađe, što nije bila istina."
Prije nego što je tvornica uzeta radnicima, uzeto joj je ime, koje je bilo brend, ne samo u bivšoj Jugoslaviji. Početkom devedesetih je samo vjetar jugo u Hrvatskoj zadržao ta dva sloga. Jugoplastika je preimenovana u Diokom. Zoran Milas:
"Rat su vodili i psihološkim sredstvima. Jedno od tih sredstava je bilo i promjene imena. To ime ih je asociralo na bivšu državu. Snaga brenda je nesumnjiva."
Jugoplastika je bila veliko ime u Evropi, zahvaljujući i svom pionirskom pothvatu iz 1968. godine, kada je postala sponzor splitskom košarkaškom klubu. Na jednom sastanku s dalmatinskim privrednicima, pred sami rat, španjolski ambasador je zahtijevao da se nađe s rukovodstvom Jugoplastike, a kad je bio upozoren da taj kombinat ne radi s tvrtkama iz njegove zemlje, odgovorio je:
"Znam da ne radi, ali to je firma koja je sponzorirala trostrukog evropskog prvaka u košarci. To mora biti dobra firma i hoću da Španjolska s njom radi."
No, uskoro je došla nova demokratska vlast, koja se odrekla Jugoplastike s floskulom da je to socijalistički mastodont, umjesto da ona nastavi s poslom:
"Tu treba izuzetne energije, znanja i umijeća. Trebalo je osvojiti nova tržišta, trebalo je prilagoditi proizvodnju novim tržištima. To je sve mukotrpno. Najlakši je šverc-komerc," kaže Zoran Milas.
Bivšu Jugoplastiku je kupio splitski tajkun Željko Kerum. Splitska zgrada je srušena, a na njenom mjestu su izgrađeni stanovi i trgovački centar. Oni koji nešto znaju o gradu, poput doktora Ive Šimunovića, uzalud su upozoravali:
"To je kriminal u urbanizmu, kriminal u arhitekturi. Mi ponovno proizvodnju bacamo iza brda, bacamo je u bazen, a Split čistimo bez ikakve šanse za nova radna mjesta. Stanovanje možemo proizvesti gdje hoćemo, možemo na padinama Kozjaka, Peruna, Kaštela, gdje god hoćemo, ali neke stvari su po svojoj funkciji upravo zadane tu i ne mogu biti na drugom mjestu."
Razumu unatoč, umjesto tvornice, nikao je šoping centar Joker. Zoran Milas:
"Ne idem u Jokra, jer ne mogu. Ne mogu otići tamo, jer me duša boli. To je hranilo grad."
I 18 godina nakon odlaska iz Jugoplastike njen bivši trgovački putnik, Ranko Miošić, ne može se pomiriti s njenim uništenjem:
"Zašto? Nije ona izgubila ni vanjske partnere, ni unutarnje. Mi smo prodavali robu od Vladivostoka do Vankuvera, imali smo preko 150 miliona izvoza, imali smo 15 specijaliziranih pogona. Onda su došli razni Kerumi i kupili to zemljište. Bilo mi je došlo da se popnem na krov i propadnem s njom, kada je došao onaj idiot specijalista iz Zagreba da je ruši. Ja sam 1954. godine počeo da radim i ni za što drugo nisam znao, nego za Jugoplastiku."
Samo rušenje tvornice, oni koji su je desetljećima gradili, primili su jako emotivno:
"Dosta njih je plakalo. Ženske su emotivne. Ja nisam plakao da se vidi. Imao sam neke kolege koji su bili voljni da odemo napraviti protest, čak i da se popnemo na krov."
Kako je Jugoplastika zapošljavala puno žena, to se njena propast odrazila na socijalnu sliku grada. Sociolog Zoran Malenica:
"U ovom slučaju se može reći da je raspadanje jednog takvog velikog sustava imalo negativnog uticaja na socijalni i ekonomski položaj čitavog niza građana Splita. Jugoplastika je imala i tekstilnu industriju, koja je omogućavala zapošljavanje relativno velikog broja ženske radne snage, a to je za obiteljski budžet bilo značajno, s obzirom da su i one donosile neke prihode obiteljima. Možda te plate nisu bile visoke, ali su bile značajan dodatni prihod za obiteljski budžet."
- Tomi110
#333 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Bravo Banksy, Zagorac, general sa najviše odličja, a nije vidio dana rata, u sefu mu tijekom premetačine pronašli što? Bombone?! drago kamenje u vrijednosti od nekoliko milijuna ojra, otkud ti dijamanti frajeru, jesi to iskopao u Lici možda. Mamu im jebem....Banksy wrote:Petrač, Zagorac, Rajić ...visokijablan wrote:
A tek Čermak, predratni monter centralnoga grijanja, danas bahati Crodux multimilionerKupovinom 63 benzinske crpke austrijskog ‘OMV’-a u Hrvatskoj za 100 milijuna eura, umirovljeni general-pukovnik Ivan Čermak pokazao je da i dalje slovi za najjačeg poduzetnika u žestokoj konkurenciji umirovljenih visokih časnika HV-a koji su se nakon ratnog puta latili biznisa - ...
- Nekako s proljeća
#334 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Borisav Jović je od jeseni 1990 Miloševiću prenosio Tuđmanove želje upućene preko Mesića da se uredi sastanak njih dvojice (Tuđmana i Miloševića) ali ga i odgovarao od te ideje. Smatrao je kako bi time ojačali položaj Tuđmana, a njima je bilo bitno ojačati pobunjene Srbe i raspored JNA na pobunjenim područjima. Tek kad je shvatio koliko su još uvijek jaki projugoslovenski orijentirani generali, koji pokušavaju skinuti i njega, Milošević je, unatoč otporu Jovića, koji je devet dana ranije podnio ostavku na mjesto Predsjednika Predsjedništva, pristao na osobne razgovore s Tuđmanom.U pravu si za ''šnjofanje'', Tuđman je iz Miloševićevog karaktera (sastanak u Tikvešu) shvatio da je rat neizbježan. A obojica su ''kupovali vrijeme'' strahujući od vojnog udara JNA, koja bi ih obojicu pomela sa scene.parapet wrote: Hvala na dogovoru. Dao si si truda.
Spomenuo sam Borisava Jovića koji je u emisiji "Raspad Jugoslavije" rekao da Milosevic nikad nije spomenuo taj dogovor niti trazio ni izdavao neke mjere za provodjenje istog a kaze da su zajedno bili na svakodnevnim brifinzima.
Jedino sto mi pada na pamet i cini mi se logicno je da je Tudjman mislio provuci "mrkvu" tj. podjelu BiH kako bi Milosevica odvratio od napada na Hrvatsku. To kao sto znamo pada u vodu tako da ako je taj dogovor i postojao nisu ga se drzali.
Moje osobno misljenje je da su oni jedan drugog "šnjofali", ispipavali teren kao što boksači kreću oprezno u meč nastojeći otkriti slabije točke a da nekakav dogovor kojeg bi se držali i jedan i drugi nisu postigli jer kao što rekoh - potrebno je razraditi čitavu organizacijsku hijerarhiju temeljenu na dogovoru a događaji koji su uslijedili to demantiraju.
Na svim razgovorima sa Miloševićem su uvijek bili prisutni i članovi obje delegacije, i nikad' njih dvojica nisu razgovarali u ''četiri oka'' osim taj put u Karađorđevu, kada su se izdvojili šetnjom kroz drveće put šume i na taj način onemogućili prosluškivanje razgovora. Za sve sastanke pa i ovaj koji pominjemo postoje stenogrami razgovora, izuzev ovog '' nepokrivenog '' dijela susreta.
Malo da se mi podsjetimo, a i da uputimo one koji ne znaju kako su se stvari razvijale u odnosu na Hrvatsku do početka otvorenog rata.
Na temelju naredbe Generalštaba JNA od 14. 4. 1990. godine JNA je sredinom maja, u vrijeme prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj i u času konstituiranja nove višestranačke vlade u Sloveniji, oduzela oružje TO (u Hrvatskoj svo oružje, tj. oko 200.000 cijevi, dok su slovenske vlasti uspjele zadržati oko 30 posto oružja).
Dana 17. 8. 1990. Srbi su održali referendum o ''Srpskoj autonomiji'' uz blokadu cesta koje vode prema Kninu, Obrovcu i Benkovcu.
Dana 8. 1. 1991. Skupština Srbije donijela je Zakon o zaduženju kod Narodne banke Srbije zaviše od 18,2 milijarde dinara bez odobrenja Savezne vlade. Time je Milošević izvršio monetarni udar na Saveznu vladu i njenu politiku ekonomskih reformi, te su troškovi financiranja paravojnih srpskih formacija i srbijanske administracije prebačeni na sve republike.Tim su novcem povećane plaće i oficirima JNA, čime je Milošević stekao njihovu naklonost.
Dana 10. 1. 1991. Predsjedništvo SFRJ izdalo je zapovijed za rasformiranje republičkih TO, što je bila priprema za vojni udar.
Dana 23. 1. 1991. u Beogradu su se sastali Milošević i Izetbegović. Poslije sastanka istaknuta je puna suglasnost da se sačuva Jugoslavija. Izetbegović izjavljuje: ''Srbija uvjetuje suverenitet BiH opstankom Jugoslavije''.
Dana 24.1.1991. u Beogradu su se sastali predsjednici Srbije i Slovenije Slobodan Milošević i Milan Kučan postižući sporazum kojim se Sloveniji omogućuje nesmetan odlazak iz Jugoslavije.
Dana 22.2.1991.u Sarajevu na sastanku predsjednika svih republika Izetbegović je predložio ''asimetričnu federaciju'' tj., Srbija i Crna Gora u klasičnoj federaciji, Hrvatska i Slovenija u konfederaciji prema njima, a BiH i Makedonija jednako blizu i jednima i drugima.
Dana 28. 2. 1991. »Srpska Krajina« se izdvojila iz Hrvatske i »priključila« Srbiji.
Dana 24. 3. 1991. Predsjednik Tuđman je od Alije Izetbegovića dobio faksirano pismo u kojem mu piše kako zna da će mu Milošević idući dan na sastanku u Karađorđevu ponuditi podjelu Bosne, te ga moli da na to ne pristane.
Dana dana 25. 3. 1991. održan je sastanak Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu.
Dana 28. 3. 1991. sastala su se šestorica predsjednika republika u Splitu u vili ''Dalmacija''.Na ovom sastanku je projugoslovenski orijentirani Makedonski predsjednik Kiro Gligorov Izetbegoviću, u povjerenju povjerio kako su se u Karađorđevu Tuđman i Milošević dogovorili o podjeli BiH, čime mu je potvrdio glasinu koju je on već dobio preko drugih kanala.
Dana 4. i 11. 4. 1991. sastala su se šestorica predsjednika republika u Beogradu i Brdu kod Kranja.Tema je bila referendumi i modaliteti razdruživanja. Sastanak je završio bez rezultata.
Dana 10. 4. 1991. hrvatsko srpski politički eksperti su se prvi puta sastali u Tikvešu gdje su razgovarali o identifikaciji problema i putova za razrješenje Jugoslovenske državno političke krize.
Dana 12. i 19. 4.1991. susreli su se Tuđman, Milošević i Izetbegović.
Dana 15. 4. 1991. ponovljen je susret Tuđman - Milošević u Tikvešu.
Dana 19. i 30.4. 1991. sastala su se šestorica predsjednika republika u Ohridu i na Cetinju. Sastanci su završili bez rezultata.Milošević je na ovim, kao i na svim kasnijim sastancima, tražio promjenu republičkih granica kako bi svi Srbi živjeli u jednoj državi, Tuđman je tražio priznanje dotadašnjih republičkih granica kao državnih, a Izetbegović se zalagao za tzv.
asimetričnu federaciju( federacija u koju bi ušle Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Albanija).
Dana 19.5. 1991. proveden je referendum u Hrvatskoj na kojem se 94% hrvatskih državljana izjasnilo za samostalnu državu i izdvajanje iz Jugoslavije.
Dana 28. 5. 1991. u Zagrebu, na stadionu NK Zagreb, izvršeno je postrojavanje prve jedinice ZNG, čime je označen početak ustroja Hrvatske vojske, tada formalno u sastavu policije.
Dana 6. 6. 1991. sastala su se šestorica predsjednika republika u Sarajevu. Sastanak je završio bez rezultata.
Dana 12.6.1991. Predsjednici Tuđman, Milošević i Izetbegović trojno su se sastali u Splitu, u vili «Dalmacija», te su razgovarali pet sati o rješenju državno političke krize. Neslužbeno razgovarali su o mogućnosti kantonizacije BiH, pri čemu je Milošević zagovarao podjelu BiH, Tuđman kantonizaciju tri ravnopravna naroda, a Izetbegović unitarnu BiH. Ovo je bio prvi njihov trojni sastanak, bez predstavnika ostalih republika i prvi na kojem su razgovarali o budućnosti BiH.
Dana 15.6.1991. predsjednik Vlade Manolić se sastao s Albanskim ministrom vanjskih poslova kojeg je pokušao nagovoriti na napad Albanije prema Kosovu.
Dana 25.6 1991. Ustavnom odlukom Sabor RH proglasio je Republiku Hrvatsku samostalnom i suverenom državom.
Dana 27. 6. 1991. Izetbegović je u skupštini BiH iznio prijedlog od 6 tačaka, a povodom odluke Slovenije i Hrvatske o razdruživanju iz Jugoslavije.
Dana 27. 6. 1991. ujedinjuju se ''kninska i banjalučka krajina''.
Dana 3. 7. 1991. Novosadski korpus izlazi iz kasarni i kreće prema Hrvatskoj, postupno ulazi u Baranju i približava se Vukovaru.
Dana 12. 7. 1991.Predsjedništvo SFRJ je izglasalo povlačenje vojske iz Slovenije.
Dana 17. 7. 1991. održan je sastanak F. Tuđmana i Veljka Kadijevića.
Dana 24. 8.1991. počinje napad na Vukovar.
Dana 17. 9. 1991. sastali su se u Igalu F. Tuđman, Kadijević, Milošević i lord Carington.
Dana 15.10. 1991. u Moskvi su se, u prisustvu predsjednika Rusije M. Gorbačova, sastali Tuđman i Milošević.
.......
-
parapet
#335 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Dobra kronologija! Možda još fale događaji "na terenu" da se vidi što se za to vrijeme dešava na "mikrorazini".
Tuđman je dakle na trojnom sastanku zagovarao kantonizaciju 3 ravnopravna naroda što se ipak može protumačiti kao konstanta njegove politike.
Imam i jednu prijedbu - mislim da se "jugoslavenska opcija" u JNA precjenjuje. Po mome mišljenju oni su više naginjali srpskoj opciji i prije svih ovih događaja. Pod egidom "očuvanja Jugoslavije" se ustvari krila želja za Velikom Srbijom i siguran sam da su oficiri bili indoktrinirani u smjeru iskorištavanja "historijske šanse" i da su u tom smjeru napravljene kadrovske smjene.
Ozračje u Srbiji je bilo naelektrizirano, kosovski mit je već pokrenuo velikospsko ludilo. Iz osobnog iskustva, ja sam dobar dio 1990. proveo u JNA i to u Srbiji i u to doba je bio aktualan "Zajam za Srbiju", nekakvo izdvajanje novaca za zemlju. Oficiri su se hvalili koliko je koji dao a imam i nekoliko anegdota koje mogu ali i ne moraju nužno ukazivati koliko je JNA ustvari bila srpska. Jedan oficir mi je rekao "[moje ime], Srbi su ti pravi muškarci, oni su pravi ratnici, vi Hrvati ste dobri ali nema tu materijala"... Obični vojnici Srbi su me redovno zvali "Ustaša" a kad je čuo jedan prijatelj iz Sarajeva, inače Bošnjak i sa kojim se i danas čujem koji je popizdio kad je to čuo, rekao je "vrati im, reci i ti njima da su četnici"...
Tuđman je dakle na trojnom sastanku zagovarao kantonizaciju 3 ravnopravna naroda što se ipak može protumačiti kao konstanta njegove politike.
Imam i jednu prijedbu - mislim da se "jugoslavenska opcija" u JNA precjenjuje. Po mome mišljenju oni su više naginjali srpskoj opciji i prije svih ovih događaja. Pod egidom "očuvanja Jugoslavije" se ustvari krila želja za Velikom Srbijom i siguran sam da su oficiri bili indoktrinirani u smjeru iskorištavanja "historijske šanse" i da su u tom smjeru napravljene kadrovske smjene.
Ozračje u Srbiji je bilo naelektrizirano, kosovski mit je već pokrenuo velikospsko ludilo. Iz osobnog iskustva, ja sam dobar dio 1990. proveo u JNA i to u Srbiji i u to doba je bio aktualan "Zajam za Srbiju", nekakvo izdvajanje novaca za zemlju. Oficiri su se hvalili koliko je koji dao a imam i nekoliko anegdota koje mogu ali i ne moraju nužno ukazivati koliko je JNA ustvari bila srpska. Jedan oficir mi je rekao "[moje ime], Srbi su ti pravi muškarci, oni su pravi ratnici, vi Hrvati ste dobri ali nema tu materijala"... Obični vojnici Srbi su me redovno zvali "Ustaša" a kad je čuo jedan prijatelj iz Sarajeva, inače Bošnjak i sa kojim se i danas čujem koji je popizdio kad je to čuo, rekao je "vrati im, reci i ti njima da su četnici"...
-
visokijablan
#336 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Tomi110 wrote:Bravo Banksy, Zagorac, general sa najviše odličja, a nije vidio dana rata, u sefu mu tijekom premetačine pronašli što? Bombone?! drago kamenje u vrijednosti od nekoliko milijuna ojra, otkud ti dijamanti frajeru, jesi to iskopao u Lici možda. Mamu im jebem....Banksy wrote:Petrač, Zagorac, Rajić ...visokijablan wrote:
A tek Čermak, predratni monter centralnoga grijanja, danas bahati Crodux multimilionerKupovinom 63 benzinske crpke austrijskog ‘OMV’-a u Hrvatskoj za 100 milijuna eura, umirovljeni general-pukovnik Ivan Čermak pokazao je da i dalje slovi za najjačeg poduzetnika u žestokoj konkurenciji umirovljenih visokih časnika HV-a koji su se nakon ratnog puta latili biznisa - ...
U početku bijaše krađa..
http://croative.net/?p=25962
- Tomi110
#337 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Tuđman kao i Miloševič je igrao dvostruku igru, jednu za javnost i jednu za uski krug ljudi i suradnika koji su znali njegove prave namjere. Javno je podržavao BiH i možda ju je zato i priznao, a neslužbeno se nadao komadanju BiH sa Miloševićem. Miloševič u svim javnim nastupima tvrdi da on nema veze sa ratom u Hrvatskoj i BiH , a prije toga je učinio sve preko SDB-a Srbije da izazove rat i na kraju je slao "svoje pse rata" po Hrvatskoj i BiH. Obadva ova "oca nacija" su igrale "pedersku igru"- ko će ga kome šuknuti dublje, a najviše su ispaštali mali ljudi odn podanici ovih "uzoritih očeva" i naravno Bosanci i Hercegovci (svih triju vjera)parapet wrote:Dobra kronologija! Možda još fale događaji "na terenu" da se vidi što se za to vrijeme dešava na "mikrorazini".
Citat iz knjige Jerka Zovaka :Rat u Bosanskoj posavini 1992
Politikom „dvostrukih kriterija“ služili su se i Milošević i Tuđman. Naime, Albanci
na Kosovu i Srbi u tzv. SAO Krajini, nisu imali isti status kao Srbi i Hrvati iz
novih BiH tvorevina „Republike Srpske“ i „Republike Herceg Bosne“. Mlađe (BiH)
„sestre“ bi trebale imati pravo na „samoopredjeljenje do odcjepljenja“, ali starije (Kosovo
i Krajina) ne.
Tuđman smatra kako se za cjelovitu BiH ne treba boriti čak niti iz strateških
razloga, da Srbi ne pređu Drinu. Naprotiv, on smatra kako, za razliku od srpskih
želja u Hrvatskoj, onima u BiH treba udovoljiti
-
parapet
#338 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Tomi110 wrote:Tuđman kao i Miloševič je igrao dvostruku igru, jednu za javnost i jednu za uski krug ljudi i suradnika koji su znali njegove prave namjere. Javno je podržavao BiH i možda ju je zato i priznao, a neslužbeno se nadao komadanju BiH sa Miloševićem. Miloševič u svim javnim nastupima tvrdi da on nema veze sa ratom u Hrvatskoj i BiH , a prije toga je učinio sve preko SDB-a Srbije da izazove rat i na kraju je slao "svoje pse rata" po Hrvatskoj i BiH. Obadva ova "oca nacija" su igrale "pedersku igru"- ko će ga kome šuknuti dublje, a najviše su ispaštali mali ljudi odn podanici ovih "uzoritih očeva" i naravno Bosanci i Hercegovci (svih triju vjera)parapet wrote:Dobra kronologija! Možda još fale događaji "na terenu" da se vidi što se za to vrijeme dešava na "mikrorazini".
Politikom „dvostrukih kriterija“ služili su se i Milošević i Tuđman. Naime, Albanci
na Kosovu i Srbi u tzv. SAO Krajini, nisu imali isti status kao Srbi i Hrvati iz
„sestre“ bi trebale imati pravo na „samoopredjeljenje do odcjepljenja“, ali starije (Kosovo
i Krajina) ne.
razloga, da Srbi ne pređu Drinu. Naprotiv, on smatra kako, za razliku od srpskih
želja u Hrvatskoj, onima u BiH treba udovoljiti
Ali je isto tako istina i da je sudjelovao u kreiranju javnog mišljenja među Hrvatima BiH da se izglasa samostalnost BiH. Po meni je to ključni argument (dakle izlazak Hrvata na refendum i glasanje za samostalnost BiH) da stvarnog dogovora o podjeli sa Miloševićem nije bilo. Jer da je Tuđman stavrno sa MIloševićem dogovorio, ovaj bi mu dakle ustupio zap. Hercegovinu, srednju Bosnu, "nešto" Posavine i bihaćku krajinu a za uzvrat Hrvati ne bi izašli ili glasali za samostalnost BiH što bi oduzelo legitmitet za proglašenje nezavisnosti.
Mislim da Tuđmanovu ambivalentnost treba promatrat i kroz ambivalentan stav bošnjačkih dužnosnika ali i jedno nesređeno stanje u kojem se nalazila BiH.
Pazi! Govorimo o 1991 i 1992, nije bilo "medjunarodne zajednice" bar ne u obliku kako ju danas poznajemo, nije bilo haškog suda. Moraš zaboraviti sve ovo što postoji u poslijeratnim godinamai vratit se točno u stanje 1991.
Nitko nije vjerovao da se BiH može održati zbog velike srpske manjine, Alija je sam bio neodlučan, pristajao na razne pregovore - uglavnom, hoću reći - nitko nije bio siguran da će se BiH uopće održati! Ako su Srbi sa 12.5% stanovništva srpske nacionalnosti uzeli 30% Hrvatske i na mjestima bili do slamanja hrvatske države - koliko će Srbi kojih je u BiH bilo 34% i sa oslanjanjem na Srbiju uzeti u samoj BiH! Svi su bili uvjereni da se Bošnjaci bez oružja, organizacije i u pasivnoj poziciji teško mogu održati.
Slijedom toga - svaki političar mora voditi računa o svim mogućim scenarijima i biti spreman na njih, a jedan od tih scenarija je bio disolucija BiH i Tuđman je pretpostavljam nastojao biti spreman i na taj scenarij.
Pazi još jednom! Govorimo o početnim devedesetima! Dakle, nema medjunarodne zajednice, nema haškog suda, Srbi sa gomilom naoružanja, Srbija bez sankcija, Bošnjaci sa minimalnim naoružanjem, atmosfera nadolazećeg rata...
Last edited by parapet on 06/01/2015 14:30, edited 1 time in total.
- Banksy
#339 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Kolumnisti Jurčević i Dujmović? Ne bih, hvala, sad sam ručala ...
-
visokijablan
#340 Re: Kad su počele pripreme za rat?
i Krajina) ne.
želja u Hrvatskoj, onima u BiH treba udovoljiti[/quote]
Naboluzno je uspoređivati tkz.Krajinu i Kosovo,jer su Albanci tamo bili i jesu apsolutna većina,dok Srbi u tkz Krajini nisu ni relativna većina,a još gore je sve to miješati u isti bronzin sa BIH koja je bila i ostala država tri konstitutivna naroda,i jedino tako može opstati.
Tuđman je u početku vjerovao i podržavao jedinstvenu BIH(pogledaj pitanje na ondašnjem referendumu),pa je bio vakum kojem se mogu i moraju tražiti uzroci(nisu samo na Hrvatskoj strani)i na kraju rata Tuđman je ponovo bio odlučujući čimbenik za opstanak kakve takve BIH!
A da Srbi politički(ne i etnički)prijeđu Drinu je želja svakog samosvjesnog Domoljuba bilo Bošnjaka ili Hrvata!
i Krajina) ne.
želja u Hrvatskoj, onima u BiH treba udovoljiti[/quote]
Naboluzno je uspoređivati tkz.Krajinu i Kosovo,jer su Albanci tamo bili i jesu apsolutna većina,dok Srbi u tkz Krajini nisu ni relativna većina,a još gore je sve to miješati u isti bronzin sa BIH koja je bila i ostala država tri konstitutivna naroda,i jedino tako može opstati.
Tuđman je u početku vjerovao i podržavao jedinstvenu BIH(pogledaj pitanje na ondašnjem referendumu),pa je bio vakum kojem se mogu i moraju tražiti uzroci(nisu samo na Hrvatskoj strani)i na kraju rata Tuđman je ponovo bio odlučujući čimbenik za opstanak kakve takve BIH!
A da Srbi politički(ne i etnički)prijeđu Drinu je želja svakog samosvjesnog Domoljuba bilo Bošnjaka ili Hrvata!
- Banksy
#341 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Naravno ...visokijablan wrote:
na kraju rata Tuđman je ponovo bio odlučujući čimbenik za opstanak kakve takve BIH!
- Tomi110
#342 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Kad su ga Ameri pritisli, da će i Hrvatska popušiti sankcije......politika mrkve i batine uvijek pali....Banksy wrote:Naravno ...visokijablan wrote:
na kraju rata Tuđman je ponovo bio odlučujući čimbenik za opstanak kakve takve BIH!
-
PM72
#343 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Sarajmen,
Ne znam hoćeš li se složiti sa mojim mišljenjem.Republika Hrvatska i Hrvati mogu se zahvaliti i Bošnjacima za svoju neovisnost.Na stranu hiljade onih koji su ratovali za Hrvatsku ali sam mišljenja da bi Hrvatska malo morgen bila u svojim Avnojevskim granicama da su Bošnjaci odlučili ostati u krnjoj Jugoslaviji.
Ne znam hoćeš li se složiti sa mojim mišljenjem.Republika Hrvatska i Hrvati mogu se zahvaliti i Bošnjacima za svoju neovisnost.Na stranu hiljade onih koji su ratovali za Hrvatsku ali sam mišljenja da bi Hrvatska malo morgen bila u svojim Avnojevskim granicama da su Bošnjaci odlučili ostati u krnjoj Jugoslaviji.
-
Bodkin
#344 Re: Kad su počele pripreme za rat?
pa samo se onaj koji zivi u iluzijama ne slaze sa ovimPM72 wrote:Sarajmen,![]()
![]()
- Tomi110
#345 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Svakako, da su Bošnjaci odlučili ostati u Jugoslaviji ili bolje rečeno Velikoj Srbiji granica Velike Srbije ne bi bila Karlobag-Ogilin-Karlovac-Virovitica već negdje ispod Kaptola(Zagreb).Iako nisam ljubitelj Tuđmana a još manje Miloševića, pa tako ni Izetbegovića, jedno moram priznati Izetbegoviću kao prvom bosanskohercegovačkom predsjedniku:PM72 wrote:Sarajmen,![]()
![]()
Citat iz njegove knjige "Rat i mir u Bosni i Hercegovini"
Podsjetio bih vas da je čitavo vrijeme naša parola bila u toku krize bila
"Prihvatamo svaku Jugoslaviju u kojoj su istovremeno i Hrvatska i Srbija
ne prihvatamo nikakvu Jugoslaviju u kojoj nema jedne ili druge".
Mislim da je ovime Alija sve rekao i o Hrvatskoj i o Srbiji i o kvaziislamskoj državi na Balkanu.
-
PM72
#346 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Tomi,
Nisam mislio da ću ti ovo ikad reći.
Nisam mislio da ću ti ovo ikad reći.
- Nekako s proljeća
#347 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Bodkin wrote:pa samo se onaj koji zivi u iluzijama ne slaze sa ovimPM72 wrote:Sarajmen,![]()
![]()
- karanana
#348 Re: Kad su počele pripreme za rat?
a kako to da onda poprilicno brzo nakon 6. svibnja imamo velike borbe u hercegovini u operaciji lipanjske zore a nakon nekoliko mjeseci i zestoke borbe za koridor? moze se mozda na kraju zakljuciti da je koridor prodan, ali ako je sporazum postignut, zasto je uopste i bilo borbi u kojima je poginulo na stotine i srba i hrvata oko neceg sto je potpisano i dogovoreno 6. svibnja 92?
nije bas sve tako crno i bijelo. ima tu i sive zone.
- Danguba
#349 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Pogledati pod Vukovar.karanana wrote:a kako to da onda poprilicno brzo nakon 6. svibnja imamo velike borbe u hercegovini u operaciji lipanjske zore a nakon nekoliko mjeseci i zestoke borbe za koridor? moze se mozda na kraju zakljuciti da je koridor prodan, ali ako je sporazum postignut, zasto je uopste i bilo borbi u kojima je poginulo na stotine i srba i hrvata oko neceg sto je potpisano i dogovoreno 6. svibnja 92?
Branioci branili ne znajuci da su prepusteni sami sebi.
Borbi za koridor je bilo sve dok nije doslo naredjenje o povlacenju. Do koga je doslo naredjenje imao je sanse da prezivi a ostali su poginuli ne znajuci za postignuti sporazum.
p.s. i nije to samo jedna takva situacija. Na Majevici(Konjic) ljudi izgidose misleci da trebaju uzeti relej na Banj Brdu a niko im nije rekao da se uzima Vlasic a da oni trebaju tom akcijom da zavaraju protivnika i da mu angazuju snage.
-
parapet
#350 Re: Kad su počele pripreme za rat?
Danguba wrote:Pogledati pod Vukovar.karanana wrote:a kako to da onda poprilicno brzo nakon 6. svibnja imamo velike borbe u hercegovini u operaciji lipanjske zore a nakon nekoliko mjeseci i zestoke borbe za koridor? moze se mozda na kraju zakljuciti da je koridor prodan, ali ako je sporazum postignut, zasto je uopste i bilo borbi u kojima je poginulo na stotine i srba i hrvata oko neceg sto je potpisano i dogovoreno 6. svibnja 92?
Branioci branili ne znajuci da su prepusteni sami sebi.
Borbi za koridor je bilo sve dok nije doslo naredjenje o povlacenju. Do koga je doslo naredjenje imao je sanse da prezivi a ostali su poginuli ne znajuci za postignuti sporazum.
p.s. i nije to samo jedna takva situacija. Na Majevici(Konjic) ljudi izgidose misleci da trebaju uzeti relej na Banj Brdu a niko im nije rekao da se uzima Vlasic a da oni trebaju tom akcijom da zavaraju protivnika i da mu angazuju snage.
Nije to bilo baš tako. Obrana Posavine je pukla jer je brigada iz Sl. Broda odbila otići na položaje.
Osim toga poslije je bio i pad Jajca.