Kad smo vec mi nesposobni...
- DaysleepeR
#1 Kad smo vec mi nesposobni...
Mesić u Americi lobira za promjenu Daytona
Prema saznanjima Slobodne dalmacije, hrvatski predsjednik Stipe Mesić zapravo lobira za ukidanje Republike Srpske, odnosno entiteta od kojih je BIH sastavljena nakon okončanja rata 1995.
ZAGREB - Kako Slobodna Dalmacija saznaje iz neslužbenih diplomatskih krugova, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić intenzivno lobira za reviziju tzv. daytonske Bosne i Hercegovine.
To je, ujedno, jedan od glavnih ciljeva njegovog trenutačnog boravaka u Sjedinjenim američkim državama. Preciznije, boravak u SAD koristi, među ostalim, da za taj projekt, najveći u svojoj političkoj karijeri, osvoji podršku međunarodnih krugova.
Prema istim izvorima, predsjednik Stipe Mesić zapravo lobira za ukidanje Republike Srpske, odnosno entiteta od kojih je BIH sastavljena nakon okončanja rata 1995.
Mesićeva američka misija odvija se u dogovoru s političkim krugovima BiH, a kao njegova "desna ruka" nastupa Budimir Lončar, sadašnji predsjednkov savjetnik i nekadašnji ministar vanjskih poslova SFRJ, sa sjajnim vezama i diplomatskim pozicijama diljem svijeta. Štoviše, zbog pripreme Mesićevih lobističkih kontakata Budimir Lončar je u SAD otputovao petnaestak dana prije svoga šefa, piše list.
U razgovorima s međunarodnim diplomatima i državnicima ne govori se eksplicitno o reviziji daytonskog sporazuma. Rabe se, naprotiv, formalno-pravno "nježnije" formulacije koje govore o promjeni ustava BiH izgrađenog na daytonskim temeljima. Revizija mirovnog sporazuma bila bi mnogo duži proces; zahtjevala bi novu međunarodnu konferenciju, dok se ustav BiH može promijeniti relativno brzo,uz međunarodni pristisak na predstavnike triju bosansko-hercegovačkih nacija.
Stipe Mesić boravi u SAD već četiri dana. Od 12. rujna gostuje na summitu Ujedinjenih naroda, posvećenom "novom pristupu rješavanju globalnih problema Ujedinjenih nacija", kako je službeno priopćeno. No, Mesić je također nazočio sastanku šefova država frankofonskih zemalja u organizaciji Billa Clintona, bivšeg američkog predsjednika.
Govoreći na sastanku o financijskom razvoju koji je održan u okviru 60. opće skupine UN-a, Mesić je nazočne upozorio na "ambijent u kojem niču i iz kojeg se stvaraju teroristi", ističući glad, siromaštvo i bolesti.
No, prema saznanjima Slobodne Dalmacije, terorizam i organizirani kriminal kao argumente rabi i u svojim lobističkim susretima koji su posvećeni postojećem ustavu BiH. Tvrdi kako su bosansko-hercegovački entiteti, koji funkcioniraju kao srednjovjekovni feudi, najveći izvor društvene i političke nestabilnosti na Balkanu i da BiH zbog toga valja konačno ustrojiti kao regularnu europsku državu.
U istom kontekstu, predsjednik Mesić dao je preksinoć izjavu za centralni Dnevnik HTV-a. Rekao je kako bi daytonski sporazum trebalo "dograditi" jer je vrijeme da BiH konačno postane normalna država.
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=32453
Prema saznanjima Slobodne dalmacije, hrvatski predsjednik Stipe Mesić zapravo lobira za ukidanje Republike Srpske, odnosno entiteta od kojih je BIH sastavljena nakon okončanja rata 1995.
ZAGREB - Kako Slobodna Dalmacija saznaje iz neslužbenih diplomatskih krugova, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić intenzivno lobira za reviziju tzv. daytonske Bosne i Hercegovine.
To je, ujedno, jedan od glavnih ciljeva njegovog trenutačnog boravaka u Sjedinjenim američkim državama. Preciznije, boravak u SAD koristi, među ostalim, da za taj projekt, najveći u svojoj političkoj karijeri, osvoji podršku međunarodnih krugova.
Prema istim izvorima, predsjednik Stipe Mesić zapravo lobira za ukidanje Republike Srpske, odnosno entiteta od kojih je BIH sastavljena nakon okončanja rata 1995.
Mesićeva američka misija odvija se u dogovoru s političkim krugovima BiH, a kao njegova "desna ruka" nastupa Budimir Lončar, sadašnji predsjednkov savjetnik i nekadašnji ministar vanjskih poslova SFRJ, sa sjajnim vezama i diplomatskim pozicijama diljem svijeta. Štoviše, zbog pripreme Mesićevih lobističkih kontakata Budimir Lončar je u SAD otputovao petnaestak dana prije svoga šefa, piše list.
U razgovorima s međunarodnim diplomatima i državnicima ne govori se eksplicitno o reviziji daytonskog sporazuma. Rabe se, naprotiv, formalno-pravno "nježnije" formulacije koje govore o promjeni ustava BiH izgrađenog na daytonskim temeljima. Revizija mirovnog sporazuma bila bi mnogo duži proces; zahtjevala bi novu međunarodnu konferenciju, dok se ustav BiH može promijeniti relativno brzo,uz međunarodni pristisak na predstavnike triju bosansko-hercegovačkih nacija.
Stipe Mesić boravi u SAD već četiri dana. Od 12. rujna gostuje na summitu Ujedinjenih naroda, posvećenom "novom pristupu rješavanju globalnih problema Ujedinjenih nacija", kako je službeno priopćeno. No, Mesić je također nazočio sastanku šefova država frankofonskih zemalja u organizaciji Billa Clintona, bivšeg američkog predsjednika.
Govoreći na sastanku o financijskom razvoju koji je održan u okviru 60. opće skupine UN-a, Mesić je nazočne upozorio na "ambijent u kojem niču i iz kojeg se stvaraju teroristi", ističući glad, siromaštvo i bolesti.
No, prema saznanjima Slobodne Dalmacije, terorizam i organizirani kriminal kao argumente rabi i u svojim lobističkim susretima koji su posvećeni postojećem ustavu BiH. Tvrdi kako su bosansko-hercegovački entiteti, koji funkcioniraju kao srednjovjekovni feudi, najveći izvor društvene i političke nestabilnosti na Balkanu i da BiH zbog toga valja konačno ustrojiti kao regularnu europsku državu.
U istom kontekstu, predsjednik Mesić dao je preksinoć izjavu za centralni Dnevnik HTV-a. Rekao je kako bi daytonski sporazum trebalo "dograditi" jer je vrijeme da BiH konačno postane normalna država.
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=32453
- kekec
Iz cistog opreza, ja sam sumnjicav prema tom njegovom lobiranju.
Ima tu nesto sto treba citati izmedju redova. Zasto bi on, pored svih poslova i zadataka vezanih za samu Hrvatsku,
trosio vrijeme na lobiranju za BiH interes. Pogotovo ako se ima u vidu da su duzine razgovora, odnosno vrijeme koje
vazni drzavnici i licnosti imaju na raspolaganju, jako ograniceni, odnosno kratki. Raspolozivo vrijeme bi trebao iskoristiti za
razgovore sa temama vaznim za Hrvatsku.
A sta ako lobira na taj nacin da BiH na kraju izvuce deblji kraj?
(Kao Predsjednik Predsjednistva SFRJ izvrsio je zadatak: "Rasturio sam Jugoslaviju", a ja mu to ne mogu zaboraviti
)
Ima tu nesto sto treba citati izmedju redova. Zasto bi on, pored svih poslova i zadataka vezanih za samu Hrvatsku,
trosio vrijeme na lobiranju za BiH interes. Pogotovo ako se ima u vidu da su duzine razgovora, odnosno vrijeme koje
vazni drzavnici i licnosti imaju na raspolaganju, jako ograniceni, odnosno kratki. Raspolozivo vrijeme bi trebao iskoristiti za
razgovore sa temama vaznim za Hrvatsku.
A sta ako lobira na taj nacin da BiH na kraju izvuce deblji kraj?
(Kao Predsjednik Predsjednistva SFRJ izvrsio je zadatak: "Rasturio sam Jugoslaviju", a ja mu to ne mogu zaboraviti
-
No_Comment
Kekec razumijem te jarane...znam da ti je zao Slobe,Blagoja Adzica, Bore Jovica i co. ali vEruj mi Stipe Mesic je dobar politicar...i josh bolji kao covjek...

Last edited by No_Comment on 19/09/2005 02:55, edited 1 time in total.
-
Davy Crockett
Gee , čim je to objavila SD mora da je vest tačna.
Mesić inače nebi lobirao a da nema koristi od toga jer je on veoma lukav i proračunat političar. U ovom slučaju predpostavljam reč je o ekonomskim interesima.
Mesić inače nebi lobirao a da nema koristi od toga jer je on veoma lukav i proračunat političar. U ovom slučaju predpostavljam reč je o ekonomskim interesima.
- kekec
Opet etikete u nedostatku pametne.No_Comment wrote:Kekec razumijem te jarane...znam da ti je zao Slobe,Blagoja Adzica, Bore Jovica i com. ali vEruj mi Stipe Mesic je dobar politicar...i josh bolji kao covjek...![]()
![]()
Ali, od tebe sam to i ocekivao.
A poslije svih onih granata i svega onog sto ih prati, koje su mi doticni slali,
stvarno mi je istih mnogooooo zao.
Za tvoju informaciju, da u nekom drustvu, opet, ne ispanes glup, doticni nemaju
nikakve veze sa SFRJ, sa onom SFRJ o kojoj ja pricam. Ti misevi su se
javili malo kasnije.
A sto se Mesica tice, nije ni on daleko bio od pobrojanih.
A sto jest jest, danas je on dobar, jer, nazalost nema boljih
i mnogo, mnogo bolji
http://feral.mdlf.org/look/weekly1/sect ... icle=11621
-
Victor
Mesic je klaun, ali ipak odnosi izmedju BiH i Hrvatske su se popravili dobrim djelom zahvaljujuci tom klaunu 
A sto se tice njegovog utjecaja ocito je da nije pretjerano velik i da za svaku korjenitu promjenu ustavne strukture BiH treba podrska jacih subjekata od Republike Hrvatske i Mesica
A sto se tice njegovog utjecaja ocito je da nije pretjerano velik i da za svaku korjenitu promjenu ustavne strukture BiH treba podrska jacih subjekata od Republike Hrvatske i Mesica
-
No_Comment
Cuj Kekec... ako je tebi kako kazesh zao one Jugoslavije....sa kojom doticni nemaju nikakve veze zashto onda kako kazesh zamjerash Mesicu na razbijanju i raskrinkavanju ove Jugoslavije u kojoj su Sloba,Blagoje i Bora Jovic (po tvojoj ocjeni mishevi, po mojoj leshinari) vodili glavnu rjec......a koju je kako kazesh Mesic rasturio(tvrdish da mu to nisi oprostio)...kekec wrote:Opet etikete u nedostatku pametne.No_Comment wrote:Kekec razumijem te jarane...znam da ti je zao Slobe,Blagoja Adzica, Bore Jovica i com. ali vEruj mi Stipe Mesic je dobar politicar...i josh bolji kao covjek...![]()
![]()
![]()
Ali, od tebe sam to i ocekivao.![]()
A poslije svih onih granata i svega onog sto ih prati, koje su mi doticni slali,
stvarno mi je istih mnogooooo zao.![]()
Za tvoju informaciju, da u nekom drustvu, opet, ne ispanes glup, doticni nemaju
nikakve veze sa SFRJ, sa onom SFRJ o kojoj ja pricam. Ti misevi su se
javili malo kasnije.
A sto se Mesica tice, nije ni on daleko bio od pobrojanih.
A sto jest jest, danas je on dobar, jer, nazalost nema boljih, a moze se biti
i mnogo, mnogo boljisamo kada bi znao ili htio. Zadnji slucaj:
http://feral.mdlf.org/look/weekly1/sect ... icle=11621
E sada i Mesic je obican covjek sa svojim mahanama i vrlinama...nekad i pogrijeshi neshto...ali shto se tice poshtenja... mislim da je po tome...ispred svakog politicara sa prostora bivshe nam drzave...pa on je dao ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora zbog neslaganja sa Tudjmanovom politikom...prvenstveno sa onom u BIH...
- Fair Life
Nas'o si me.No_Comment wrote:...ali shto se tice poshtenja... mislim da je po tome...ispred svakog politicara sa prostora bivshe nam drzave...pa on je dao ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora zbog neslaganja sa Tudjmanovom politikom...prvenstveno sa onom u BIH...
Inace, prije neki dan sam kupio i procitao knjigu ciji je autor Stipe Mesic... "Kako smo rusili Jugoslaviju".
Dakle u prvom licu mnozine "kako smo". Do nedavno sam mislio da je naslov pisan u prvom licu jednine "kako sam" jer sam citao i takve interpretacije naslova.
-
Mirsad_ZE
Dao ostavku pa sta? Mislis da je nesto time izgubio? Sve je to politika, a pravilo kaze politika je kurva i u politici nema ljubavi nego samo interesi. Pricati o tome kako je Mesic posten isto je kao pricati da je sunce crna, a nije. Opet se iza ovoga krije neki smisljeni trik.
-
Mirsad_ZE
Dao ostavku pa sta? Mislis da je nesto time izgubio? Sve je to politika, a pravilo kaze politika je kurva i u politici nema ljubavi nego samo interesi. Pricati o tome kako je Mesic posten isto je kao pricati da je sunce crna, a nije. Opet se iza ovoga krije neki smisljeni trik.
-
No_Comment
Pa Mile ili Miro...proshlo je dosta vremena...sa duze vremenske distance stvari se jasnije vide...mozda se sada vidi jasnije i znash neshto...o tom triku...koji se kako kazesh krije iza toga...Mirsad_ZE wrote:Dao ostavku pa sta? Mislis da je nesto time izgubio? Sve je to politika, a pravilo kaze politika je kurva i u politici nema ljubavi nego samo interesi. Pricati o tome kako je Mesic posten isto je kao pricati da je sunce crna, a nije. Opet se iza ovoga krije neki smisljeni trik.
- danas
pa republika hrvatska je bila jedna od garantora i potpisnika dejtonskog sporazuma, te kao jedna od legalnih strana, ona (putem svoga predstavnika, tj. gosp. mesica u ovom slucaju) svakako moze traziti da se taj sporazum preispita i, po potrebi, mozda i mijenja. a ova promjena moze biti samo nabolje, iz prostog razloga sto nam gore ne moze biti. 
-
No_Comment
Da i ja sam cuo za naziv te njegove knjige...ali samo za verziju naziva u jednini ... nazalost nisam je imao prilike procitati...Fair Life wrote:Nas'o si me.No_Comment wrote:...ali shto se tice poshtenja... mislim da je po tome...ispred svakog politicara sa prostora bivshe nam drzave...pa on je dao ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora zbog neslaganja sa Tudjmanovom politikom...prvenstveno sa onom u BIH...
Inace, prije neki dan sam kupio i procitao knjigu ciji je autor Stipe Mesic... "Kako smo rusili Jugoslaviju".
Dakle u prvom licu mnozine "kako smo". Do nedavno sam mislio da je naslov pisan u prvom licu jednine "kako sam" jer sam citao i takve interpretacije naslova.
- Fair Life
Dobra knjiga...
Ako se prethodno procita Joviceva knjiga "Poslednji dani SFRJ" (koja se koristi kao dokazni materijal u Hagu) i knjiga generala Martina Spegelja "Sjecanja vojnika"... mnogo se lakse skonta ono Mesicevo 'kako smo rusili Jugoslaviju'.
Ako se prethodno procita Joviceva knjiga "Poslednji dani SFRJ" (koja se koristi kao dokazni materijal u Hagu) i knjiga generala Martina Spegelja "Sjecanja vojnika"... mnogo se lakse skonta ono Mesicevo 'kako smo rusili Jugoslaviju'.
-
orbit
Mirsad_ZE wrote:Dao ostavku pa sta? Mislis da je nesto time izgubio? Sve je to politika, a pravilo kaze politika je kurva i u politici nema ljubavi nego samo interesi. Pricati o tome kako je Mesic posten isto je kao pricati da je sunce crna, a nije. Opet se iza ovoga krije neki smisljeni trik.
sto ljudi u bih vole idealizirati i pljuvati to je cudo jedno.
svak gleda svoj interes i dzep ljudi moji!
bravo mirsade!