Kad si kupin, mali motorin... :-)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BigusDickus

#1 Kad si kupin, mali motorin... :-)

Post by BigusDickus »

Ozbiljno razmisljam da kupim ovo...
Image
Image
Image
Image

...pa molim cijenjene forumase za argumente...

...za ili protiv...

(znam da ce manijak reci da sam seljak, ali bas me briga :D )
zgembo adislić

Post by zgembo adislić »

Pa zavisi od tvojih potreba..ako cesto ides offroad onda moze...ali ako ces je vozati po gradu onda ti i nije pametno...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Odlasci off-road mi nisu tako ucestali, ali nisu ni mogli biti, jer mi dosadasnji auti to nisu ni dopustali... tako da ne znam sta bih rekao o ovom argumentu.

Moji za i protiv izgledaju otprilike ovako:

ZA:
1. Pouzdanost i provjeren kvalitet
(proizvodi se od 1977. u skoro nepromjenjenom obliku, sve sto se imalo ispraviti je vec ispravljeno, a i motor je unaprijedjen)
2. off-road mogucnosti
(nijedan od ovih sminkerskih terenaca se ne moze mjeriti sa Nivom)
3. Prakticnost
(dosta prostora u unutrasnjosti, velik i pristupacan prtljaznik, ne prevelike dimenzije vozila)
4. Cijena
(za te pare se definitivno ne moze dobiti nista slicno)

PROTIV:
1. Dizajn
(zastario, blago receno)
2. Unutrasnjost
(ne posebno udobna, bez modernih elektronskih pomagala)

Moram jos napomenuti, kako mi ovi argumenti "protiv", ne znace skoro nista, jer je za mene auto prije svega sredstvo za prelazak putanje od tacke A, do tacke B... i mozda ponekad sa "vannastavne aktivnosti" :D... a Niva ispunjava ove uslove, bez obzira na vremenske uslove i vrstu podloge ispod tockova.
Fair Life

Post by Fair Life »

Dobra samo za izuzetno teske terene. Za sve ostalo - nikakva.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Code: Select all

3. Prakticnost 
(dosta prostora u unutrasnjosti, velik i pristupacan prtljaznik, ne prevelike dimenzije vozila) 
Pa ima malo veci gepek od Yuga45,prostranost :? .A sto se tice pouzdanosti kad "hajvan" sjedne za volan nema tog auta kojeg nece "sjebati" .Auto slusa svog vlasnika onoliko koliko njega gazda pazi.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

za sta ces ga koristiti.

ako ga neces koristiti za off road ja ti ga bas i ne preporucujem jer auto trosi oko 16 i veoma je tromo.

ako ces ga koristiti vecinski za off road onda je ovo best buy jer je medju najjeftinijim terencima koje mozes kupiti.

Max.brzina km/h 130

http://www.autopijaca.info/Novi/Lada/La ... a-Niva.htm

fabricka potrosnja za ovo auto nije tacna. dodaj jos nekih 4-5 litara na 100 km gradske i off road i ako ga volis "nabrati" i moro bi kupovati MB98

dosta ljudi ce ti reci da je lada "tenk" nad autima isto ko sto ce reci i za golfa 2 da je najbolje i najbrze auto. to je zato sto nisu vidjeli ni probali bolje. zato uzmi sta ti vec reknu sa rezervom.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Imao sam priliku (2 dana) da isprobam Ladu Nivu sa 1.7i motorom, sa elektronskim ubrizgavanjem i osim sto auto ima katalizator, pa samim tim trosi bezolovni 95 oktanski benzin, mislim i da je prica o potrosnji malo prenapuhana.

Sve zavisi koliko vozac ima tesku nogu na gasu i koliko se zna ispravno sluziti mjenjacem.

To da je se ponasa tromo je isto tako relativno. Ipak se Niva ne kupuje radi impresivnih ubrzanja i utrkivanja. Ko nema takvih pretenzija, moze biti sasvim zadovoljan.

Sto se tice udobnosti, sasvim ok, za svakoga ko je normalnog zdravstvenog stanja i ne trazi da ga auto mazi i masira.

@Bobi
ok, gepek bas i nije velik, ali poredjenje sa onim zastavinim poluproizvodom je malo pretjerano. Pod prakticno sam mislio na to da ima velika zadnja vrata, koja se otvaraju od nivoa zadnjeg odbojnika, a kad preklopis zadnje sjediste, dobijas poprilican kapacitet.

Naravno da sam i ja mislio da je auto kvalitetan i trajan, uz redovno odrzavanje i normalnu upotrebu, sto se za neke modele bas i ne bi moglo tvrditi. :roll:
ado-šampion

Post by ado-šampion »

BigusDickus wrote:ok, gepek bas i nije velik, ali poredjenje sa onim zastavinim poluproizvodom je malo pretjerano.
I Lada je poluproizvod kao i Zastava! 8)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ma ljudi, sto se tice potrosnje goriva svako auto guta ako se vecinom vozi po gradu ili po off-road.One potrosnje od 4 do 7 litara su samo ostvarljive na otvorenom bilo dizel ili benzinac.Ako ces ti tu Ladu voziti po Sarajevu vecinom, racunaj 12-13 litara u najboljoj varijanti pa da ima ona u sebi i Pentium4 3,2 GHz elektronsko paljenje :D .
BigusDickus

Post by BigusDickus »

ado-sampionu, Niva se prodaje skoro svugdje u svijetu i cijeni se kao dobar 4x4 terenac, dok se jugo ne prodaje skoro nigdje i sluzi kao dobra platforma za viceve i ismijavanje... :roll:
12-13 litara u najboljoj varijanti pa da ima ona u sebi i Pentium4 3,2 GHz
:lol: :lol: :lol:
nineac

Post by nineac »

Kod mene je prijatelj radio za jednu humanitarnu agenciju, i nabave oni 10 Niva sa 1.7 motorom! Al, hajd motor je nevažan! Ide kako ide, tj. nikako, ali ona se kupila radi terena, jer radili su non-stop na Vlašiću!
Sve je bilo u dure, dok jednom nije zapeo u snjeg, kada ga klasični pogon 4x4 nije mogao izvuć (dobro, gume su bile ruske) htio je upalit redukciju! Međutim, hoš al u panjevima!
Vrli rusi su zaboravili stavit viljušku koja pali reduktor (naknadno utvrđeno u servisu) i od 10 niva, samo 2 su bile OK!
Onda je mora da ih vadi "šminkerska" Toyoty Land Cruiser (ona visoka, što je crveni krst vozo, s njom krećeš iz druge kao s kamionom)!
Potrošnja Nive ni u najboljim uslovima nije mogla ispod 11 litara!
Znači, pitanje je prvo, hoćel rus to sastavit dobro! Onda brini o ostalim stvarima!
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

BigusDickus wrote:
2. off-road mogucnosti
(nijedan od ovih sminkerskih terenaca se ne moze mjeriti sa Nivom)

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Da, a uz muscletwist i vježbanje od 3 minute dnevno, za samo par sedmica, postignu se rezultati kao odlaskom u teretanu i svakodnevnim trčanjem od dvije godine :D :D
kekec

Post by kekec »

Ladu nivu kupuju oni koji traze funkcionalnost i prakticnost, a kojima je svejedno sta ce drugi misliti i reci o njihovom autu. A tek cijena !
supersonic

Post by supersonic »

ja nisam neki ekspert, ali stari voza ladu od firme. kaze da joj je mana da puno trosi i da smrdi benzin u autu. obavezno se moraju skinuti ruske gume.
ako je za terensku voznju, onda nema bolje. mozes se popeti i na boric :)
mada je jos bolja ako pored nje imas kakvo solidno auto za voznju po gradu :D
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

prvo za sta ces je koristiti?
cowboy

Post by cowboy »

BigusDickus wrote:... mislim i da je prica o potrosnji malo prenapuhana.

Sve zavisi koliko vozac ima tesku nogu na gasu i koliko se zna ispravno sluziti mjenjacem...
Imao tesku nogu ili nemao, znao koristiti mjenac ili neznao - barel nafte je presao 50$ jucer mili moj, i po rijecima strucnjaka male su sanse da ce se cijene ikada spustiti, imavsi u vidu globalnu sigurnosnu situaciju te rekordnu potraznju. Mogu samo ici gore :(
Zato se mani suplje i starih ruskih dinosaurusa. :-D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ovaj auto definitivno nije za one njeznije tipove... slazem se sa konstatacijom :D

Sto se tice koristenja, pretpostavljam da bi najvise vremena proveo na asfaltu, a znato manje na teskim i nepristupacnim terenima. Dakle, koristio bi je kao normalan auto, koji daje i dodatnu slobodu da mogu zagaziti i u blato, snijeg i sl. ali bez straha da cu kuci morati pjeske (a noge mi teeeske, sve je to od... :D ).

Stvarno bih volio da cujem necije iskustvo, ali sa licnom (u vlasnistvu fizicke osobe) Nivom, a ne od neke firme, a posebno ne ICRC, UN i sl., jer je poznato kako se oni odnose prema vozilima. Znam po sebi, uvijek sam brzi i vragolastiji :D , u sluzbenom autu, dok sam sa privatnim uglavnom suzdrzan i vise pazim sta radim. Imao sam priliku da se vozim u sluzbenom Audiju A6 (onaj stariji, koli je prije bio Audi 100) koji je djelovao ohrndano i razvaljeno, a presao samo nekih 150.000, sto je za taj auto stvarno malo. :sad:

Sto se tice potrosnje, to ostaje mana br. 1. Da su samo pametniji i da naprave verziju sa dizel motorom, navodno je postojala, ali su iz nekog razloga prestali da je proizvode... ne kontam :-?
zgembo adislić

Post by zgembo adislić »

Lose se pokazali dizelasi...previse tvornickih (fatalnih) gresaka...a kolko znam radilo se o fiatovim motorima..mozda i grijesim..cini mi se da je tako
BigusDickus

Post by BigusDickus »

zgembo adislić wrote:Lose se pokazali dizelasi...previse tvornickih (fatalnih) gresaka...a kolko znam radilo se o fiatovim motorima..mozda i grijesim..cini mi se da je tako
I ja sam cuo slicnu pricu :-? A vjerovatno da su fiatovi motori, s obzirom da ove dvije firme saradjuju odavno :roll:
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ne moraš me oslovljavat sa "ado-šampion", dovoljno je samo "ado", jer ado-šampion sam stavio jer sam pod tim imenom na dosta foruma, pa me dosta raje prepoznaje po tom imenu. Lada se prodaje svugdje u svijetu: smješno. :lol:
zgembo adislić

Post by zgembo adislić »

Euro NCAP
Ladi Niva jedna zvjezdica
Ruski pretpotopni terenac, Lada Niva, ovih je dana podvrgnuta crash testu po Euro NCAP standardima. Sudar s fiksnom preprekom pri brzini od 50 km/h bio je koban za Ladu Nivu. Ruski se terenac doslovce zgužvao kao da je riječ o običnom komadu papira te time pokazao kako Ladini inženjeri nisu nikada čuli za zone apsorpcije udaraca. Osim toga, ovaj je test pokazao kako je ruski čelik izuzetno mekan, suprotno općem mišljenju. Putnički prostor poptuno je uništen a upravljačka konzola poptuno je ispala iz ležišta i pomaknula se prema vozaču.

Rezultat: Lada Niva osvojila je bijednu jednu zvjezdicu.

Image

Image

Image
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Zgembo nemoj zezat. Ljudi (inžinjeri) su bar dobro procijenili glede ugrađivanja zračnog jastuka: "Koji će mi to k...c, kad ginem i ovako i onako". :D :lol: :lol: :lol:
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Zar nije malo bespredmetno podvrgavati aute, dizajnirane 70-ih, euroNCAP testu i porediti ih sa danasnjim dostignucima... hej, jedna zvjezdica, jos i nije lose :D :D Koliko su jos vozila, istog godista, testirali :-?

I otkad je crash-test postao odlucujuci kriterij za BH kupce :? Ja jos nisam nikoga cuo da kaze "Kupujem ovaj auto, zato sto cu garant ostat' ziv ako opalim u staticnu prepreku pri 50-60 km/h ili ako me nesto udari s boka brzinom od 40 km/h!!!"
bug

Post by bug »

bigi ja sam protiv :D
a za ovo sam
Image
al' ko mene sta pita :D :D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

OK, razmislio, odvagnuo... odustajem od Lade :D
Molim sad misljenja o sljedecim opcijama:

1. Golf II diesel (polovan, 9x godiste, po mogucnosti)

2. Ford Fiesta ili Eskort diesel (polovan, 9x godiste)

3. Chevy Kalos (new)

4. Skoda Fabia (new)

5. Hyndai Getz (new)

6. Dacia Logan (new)

7. Neki drugi pametan prijedlog...

thnx
:)
Post Reply