Kad proleti život pred očima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

trambusek88

#1 Kad proleti život pred očima

Post by trambusek88 »

Svi smo čuli od ljudi koji su se našli u neposrednoj smrtnoj opasnosti da kažu "u par sekundi proletio mi čitav život pred očima".

Kažu redaju se događaji od djetinjstva do danas, a stvarni događaj kao da se odvija na usporenom filmu.

Ja to hvala Bogu nisam iskusio i nadam se da neću do duboke starosti, ali zanimaju me iskustva drugih forumaša koji su se nekad našli u takvoj situaciji, da podjele iskustva sa nama na forumu, naravno, ako su spremni na to.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#2 Re: Kad proleti život pred očima

Post by stetoskop »

Buraz mi je pricao sa suzama u ocima, dok se prevrtao sa autom niz provaliju, zivot mu je prosao pred ocima u to nekoliko sekundi i na kraju je zastao na tome da iza sebe nije ostavio potomstvo.
Scena je bila kada je izasao iz auta koje se zaustavilo covjeku u avliji, ne zna da li je mrtav ili ziv, a covjek prilazi, sa kukom umjesto ruke, buraz pomislio od njega da je azrail. E pa gdje se on potrefi u svim tim traumama :D
stakasa

#3 Re: Kad proleti život pred očima

Post by stakasa »

stetoskop wrote:Buraz mi je pricao sa suzama u ocima, dok se prevrtao sa autom niz provaliju, zivot mu je prosao pred ocima u to nekoliko sekundi i na kraju je zastao na tome da iza sebe nije ostavio potomstvo.
Scena je bila kada je izasao iz auta koje se zaustavilo covjeku u avliji, ne zna da li je mrtav ili ziv, a covjek prilazi, sa kukom umjesto ruke, buraz pomislio od njega da je azrail. E pa gdje se on potrefi u svim tim traumama :D
:D
uglavnomja

#4 Re: Kad proleti život pred očima

Post by uglavnomja »

ne vjerujem u to ...

ako imas par sekundi kontas kako ces pobjeci ili gdje ti je familija ... a najcesce se ukocis od uzasa, kakvo kontanje, samo paraliza

ovo su moja ratna iskustva.

jedino u sta vjerujem je da se moze posijediti u sekundi. znam takvih slucajeva nekoliko, ne samo ratnih.
bingov buraz

#5 Re: Kad proleti život pred očima

Post by bingov buraz »

Sta je sa slijepim i slabovidnim osobama :mrgreen:
dezurni_ucenik

#6 Re: Kad proleti život pred očima

Post by dezurni_ucenik »

stetoskop wrote:Buraz mi je pricao sa suzama u ocima, dok se prevrtao sa autom niz provaliju, zivot mu je prosao pred ocima u to nekoliko sekundi i na kraju je zastao na tome da iza sebe nije ostavio potomstvo.

:lol: :thumbup:
Zoya

#7 Re: Kad proleti život pred očima

Post by Zoya »

Aj lazes! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nisam inace nikad ovo dozivjela a cula sam od par njih koji jesu. Prestrasno.
hrle1976

#8 Re: Kad proleti život pred očima

Post by hrle1976 »

trambusek88 wrote:Svi smo čuli od ljudi koji su se našli u neposrednoj smrtnoj opasnosti da kažu "u par sekundi proletio mi čitav život pred očima".

Kažu redaju se događaji od djetinjstva do danas, a stvarni događaj kao da se odvija na usporenom filmu.

Ja to hvala Bogu nisam iskusio i nadam se da neću do duboke starosti, ali zanimaju me iskustva drugih forumaša koji su se nekad našli u takvoj situaciji, da podjele iskustva sa nama na forumu, naravno, ako su spremni na to.
Bio vise puta u takoj situaciji, sta reci, nemas vremena da udahnes kako treba, nego gledas da se izvuces iz take situacije ako moze. To sa zivotom proleti, prvi put cujem. Iz licnih iskustava mogu reci, da tako nesto kod mene nije se desilo.
stakasa

#9 Re: Kad proleti život pred očima

Post by stakasa »

hrle1976 wrote:
trambusek88 wrote:Svi smo čuli od ljudi koji su se našli u neposrednoj smrtnoj opasnosti da kažu "u par sekundi proletio mi čitav život pred očima".

Bio vise puta u takoj situaciji, sta reci, nemas vremena da udahnes kako treba, nego gledas da se izvuces iz take situacije ako moze. To sa zivotom proleti, prvi put cujem. Iz licnih iskustava mogu reci, da tako nesto kod mene nije se desilo.
Ma dobro, mozda nema toga u Ceskoslovackoj ali ima na drugim mjestima
hrle1976

#10 Re: Kad proleti život pred očima

Post by hrle1976 »

stakasa wrote:
hrle1976 wrote:

Ma dobro, mozda nema toga u Ceskoslovackoj ali ima na drugim mjestima
Pa dobro inace poznato je da na zivot se gleda drugacije od kulture do kulture.
triconja

#11 Re: Kad proleti život pred očima

Post by triconja »

uglavnomja wrote:ne vjerujem u to ...

ako imas par sekundi kontas kako ces pobjeci ili gdje ti je familija ... a najcesce se ukocis od uzasa, kakvo kontanje, samo paraliza

jedino u sta vjerujem je da se moze posijediti u sekundi. znam takvih slucajeva nekoliko, ne samo ratnih.
Kako posijediti u par sekundi?
triconja

#12 Re: Kad proleti život pred očima

Post by triconja »

Treba se samo nadati da ce se taj trenutak smrti prihvatiti dostojanstveno a ne kao kakva kukavica. :thumbup:
dječak sa šibicama

#13 Re: Kad proleti život pred očima

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam se jednom paralis`o, idem ja gledam svoja posla kad pored noge zmijuga, ima u njoj 2 metra (mozda manje, ali u strahu su velike oci) ide ono kako one idu, cik cak... ja se ne bojim zmija inace, smatram da se ne bojim, ali kako sam ja nju ugledao tako su mi se noge oduzele. Nece noga da se mrdne, ja u glavi vec vidim sebe kako trcim ili bar uzurbano odlazim od nje, ali noge ne slusaju. Ona prodje pored mene, zivot nije proletio, ili ga ja nisam vidio.
triconja

#14 Re: Kad proleti život pred očima

Post by triconja »

dječak sa šibicama wrote:Ja sam se jednom paralis`o, idem ja gledam svoja posla kad pored noge zmijuga, ima u njoj 2 metra (mozda manje, ali u strahu su velike oci) ide ono kako one idu, cik cak... ja se ne bojim zmija inace, smatram da se ne bojim, ali kako sam ja nju ugledao tako su mi se noge oduzele. Nece noga da se mrdne, ja u glavi vec vidim sebe kako trcim ili bar uzurbano odlazim od nje, ali noge ne slusaju. Ona prodje pored mene, zivot nije proletio, ili ga ja nisam vidio.
I mene je bilo strah zmijuga pa sam nedavno po jednoj se malo pomokrio. I gle cuda nemam vise strah :lol: . Klin se klinom izbija :thumbup:
pirpa

#15 Re: Kad proleti život pred očima

Post by pirpa »

ziva istina...samo se ne bi slozio da se radi o sekundama..kod mene je bio slucaj da sam u par sati prelistao citav svoj tivot i da sam se sjetio najbanalnijih stvari iz djetinjstva ....
misljenja sam da je to neki prirodni proces mozga kad se mozak(covjek) nadje u velikoj opasnosti, ne rješivoj situaciji i sutuaciji u kojoj je stres toliko velik da dolazi do resetovanja mozga i u tom momentu boot up,a da dolazi do povratka citave covjekove memorije...neko moje laicko misljenje :mrgreen: kako god bilo, ljudski mozak je svemir....
uglavnomja

#16 Re: Kad proleti život pred očima

Post by uglavnomja »

triconja wrote:
uglavnomja wrote:ne vjerujem u to ...

Kako posijediti u par sekundi?

od straha, direktnog ili za nekog svog

poznati su slucajevi ljudi koji su skakali bungee jump ili slicno ...

znam licno i jedan slucaj gdje je zena osijedlia cekajuci da joj se jave djeca i unucad koji posli na more autom, pa se nisu javili satima nakon vremena kad su trebali doci (pricam o vremenu fiksnih telefona :D ) , mada je ovo trajalo par sati, ne par sekundi

https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... /121017095
dezurni_ucenik

#17 Re: Kad proleti život pred očima

Post by dezurni_ucenik »

Tale je osijedio preko noci.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: Kad proleti život pred očima

Post by Truba »

mislim da mi ne bi imalo sta proletiti

sve se svodi na kenjanje i lezanje :lol:
dječak sa šibicama

#19 Re: Kad proleti život pred očima

Post by dječak sa šibicama »

dezurni_ucenik wrote:Tale je osijedio preko noci.
Cek`o smrt u zoru.
Russki

#20 Re: Kad proleti život pred očima

Post by Russki »

Al' doslovno je tako. Par puta mi se to desilo. Dakle, doslovno sve prodje pred očima!
insomnia78

#21 Re: Kad proleti život pred očima

Post by insomnia78 »

Nista. Imo gadno prevrtanje i nista. Kontam samo hoces stati vise majku ti jebo. I stade :lol:
Nepass

#22 Re: Kad proleti život pred očima

Post by Nepass »

Pa ja sam samo bjezao da spasim zivot, nisu se nikakvi dogadjaji redali. Mada jest sve bilo kao usporen snimak.
Sta ja znam kao spiderman oni senzori za opasnost se upale. Vidio sam samo da auto leti kroz zrak na mene i bilo je ili trci u stranu ili si mrtav. Da nisam reagovao palo bi auto sa tri metra visine na mene. Palo auto od mene mozda 10-15cm. Zakacio me retrovizor po kuku.
Sumnjam da cu u zivotu ikad brzi biti :D
drag_gost

#23 Re: Kad proleti život pred očima

Post by drag_gost »

Jeste, pogotovo jednom kada sam mislio da mi nema spasa. Nakon rata otisli mi na skijanje na Igman. Ebi ga, nije bilo ograda, nicega, a ja na ledu. Doslovno gledam kako se primicem provaliji, ili kako se provalija primice meni. U tih par sekundi sve mi se izredalo, u flesevima. Da sam pao ni najmanju sansu ne bih imao da prezivim. Sreca neko je auto bilo parkirano, pa sam se bacio na njega.
triconja

#24 Re: Kad proleti život pred očima

Post by triconja »

drag_gost wrote:Jeste, pogotovo jednom kada sam mislio da mi nema spasa. Nakon rata otisli mi na skijanje na Igman. Ebi ga, nije bilo ograda, nicega, a ja na ledu. Doslovno gledam kako se primicem provaliji, ili kako se provalija primice meni. U tih par sekundi sve mi se izredalo, u flesevima. Da sam pao ni najmanju sansu ne bih imao da prezivim. Sreca neko je auto bilo parkirano, pa sam se bacio na njega.
Jel bilo kakve stete na autu? :lol:
drag_gost

#25 Re: Kad proleti život pred očima

Post by drag_gost »

triconja wrote:
drag_gost wrote:Jeste, pogotovo jednom kada sam mislio da mi nema spasa. Nakon rata otisli mi na skijanje na Igman. Ebi ga, nije bilo ograda, nicega, a ja na ledu. Doslovno gledam kako se primicem provaliji, ili kako se provalija primice meni. U tih par sekundi sve mi se izredalo, u flesevima. Da sam pao ni najmanju sansu ne bih imao da prezivim. Sreca neko je auto bilo parkirano, pa sam se bacio na njega.
Jel bilo kakve stete na autu? :lol:
Nije srecom.
Post Reply