Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
„Einer, der langsam sein Ich verliert, von anderen gewaschen und gewindelt wird - und ich möchte auch nicht als gut- oder bösartiger Idiot vor mich hindämmern, sondern möchte rechtzeitig sagen können: 'Es ist sehr schön gewesen. Es hat mich sehr gefreut. Aber jetzt möchte ich gehen.'"
ovako je govorila moja mama razumijem u potpunosti jer ni ja ne zelim biti teret nekome i patiti se.......takav nacin zivota nije vise zivot .....iskreno se nadam da ce sterbehilfe biti omoguceno u DE
Uvijek sam za mogucnost izbora. Jedino se bojim nemoci i ovisnosti o tudjoj pomoci. Imam prijatelja koji je obolio od Motor Neuron Disease sto je stvarno grozno. Odavno je u invalidskim kolicima, sad je poceo gubiti i moc govora. Strasno, jednostavno strasno da je osoba savrseno svjesna vlastite nemoci i zivi u iscekivanju dalje deterioracije.
vjesticanametli wrote:„Einer, der langsam sein Ich verliert, von anderen gewaschen und gewindelt wird - und ich möchte auch nicht als gut- oder bösartiger Idiot vor mich hindämmern, sondern möchte rechtzeitig sagen können: 'Es ist sehr schön gewesen. Es hat mich sehr gefreut. Aber jetzt möchte ich gehen.'"
ovako je govorila moja mama razumijem u potpunosti jer ni ja ne zelim biti teret nekome i patiti se.......takav nacin zivota nije vise zivot .....iskreno se nadam da ce sterbehilfe biti omoguceno u DE
Razumijem te tako dobro .
I ne samo u DE.
Nazalost postoje prijepreke u vecini zemalja EU-a, a i shire.
Keiko wrote:Uvijek sam za mogucnost izbora. Jedino se bojim nemoci i ovisnosti o tudjoj pomoci. Imam prijatelja koji je obolio od Motor Neuron Disease sto je stvarno grozno. Odavno je u invalidskim kolicima, sad je poceo gubiti i moc govora. Strasno, jednostavno strasno da je osoba savrseno svjesna vlastite nemoci i zivi u iscekivanju dalje deterioracije.
U osnovi, tudja pomoc je kaznjiva. Barem u vecini zemalja. Nonsens.
Iskreno, kad znas da nema uopche lijeka; prekrati muke uz pomoc lijecnika i familije.
Naravno uz saglasnost.
vjesticanametli wrote:„Einer, der langsam sein Ich verliert, von anderen gewaschen und gewindelt wird - und ich möchte auch nicht als gut- oder bösartiger Idiot vor mich hindämmern, sondern möchte rechtzeitig sagen können: 'Es ist sehr schön gewesen. Es hat mich sehr gefreut. Aber jetzt möchte ich gehen.'"
Razumijem te tako dobro .
I ne samo u DE.
Nazalost postoje prijepreke u vecini zemalja EU-a, a i shire.
ma BiH necu ni da spominjem.....kod nas to nece biti ni u narednom stoljecu a tesko je gledati kad se neko raspada a ne mozes nista ......pare i dobra volja ne vrijede pisljiva boba
Keiko wrote:Uvijek sam za mogucnost izbora. Jedino se bojim nemoci i ovisnosti o tudjoj pomoci. Imam prijatelja koji je obolio od Motor Neuron Disease sto je stvarno grozno. Odavno je u invalidskim kolicima, sad je poceo gubiti i moc govora. Strasno, jednostavno strasno da je osoba savrseno svjesna vlastite nemoci i zivi u iscekivanju dalje deterioracije.
Iskreno, kad znas da nema uopche lijeka; prekrati muke uz pomoc lijecnika i familije.
Naravno uz saglasnost.
Ja sam vise mislila na ono da me neko drugi oblaci, hrani, opcenito da se brine o meni i mojim elementarnim potrebama jer ja ne mogu zbog bolesti i nemoci. A sto se tice te tudje ilegalne pomoci, za to postoji Dignitas. Gledala sam dokumentarac o njihovom radu i moram priznat' da ne bih razmisljala ni sekunde vec bih bila na prvom avionu za Svicarsku.
Naravno uz saglasnost.
Ja sam vise mislila na ono da me neko drugi oblaci, hrani, opcenito da se brine o meni i mojim elementarnim potrebama jer ja ne mogu zbog bolesti i nemoci. A sto se tice te tudje ilegalne pomoci, za to postoji Dignitas. Gledala sam dokumentarac o njihovom radu i moram priznat' da ne bih razmisljala ni sekunde vec bih bila na prvom avionu za Svicarsku.
Tudja pomoć je potrebna samo deklarativno....
Pad sa visine veće od 20 m je generalno smrt , lizanje žica od EE takodje , da ne spominjem prevrtanje u kadi, more načina.....
Naći se u situaciji da razmišljaš o tom je isto teško kao i sam kraj.
Biti spreman na to nije lična potreba , nego više očuvanje slike , kako svoje u očima bližnjih tako i njihove u svojim......
Ko nije iskusio nije ni svjestan o čemu raspravlja....
Tudja pomoć treba biti zabranjena , ili u najgorem slučaju lično javno potvrdjena od strane stranke......
Mislim da niko ne bi trebao odlučiti o momentu tudje smrti bez njega.....
Isključivanje aparata u komatoznim stanjima isto spada pod ovu pomoć.....ali neeeee.
Neise , živi i zdravi bili , akobogda nikad o ovom ne mislili......
Keiko, uopce nisam mislila na njegu nemocne osobe, gdje postoji nada oporavkom.
Postoje, kako privatne, tako i drzavne institucije.
P.S.
Znam da postoji Dignitas i izgleda da gledamo iste kanale.
P.P.S.
Varalica, udrobi ti svega i svacega.
Naravno da je suglasnost pogodjenih potrebna. Citas li uopce?
NeenaSa wrote:Keiko, uopce nisam mislila na njegu nemocne osobe, gdje postoji nada oporavkom.
P.S.
P.P.S.
Naravno da je suglasnost pogodjenoh potrebna. Citas li uopce?
Eno gore Keiko napisa o prijatelju s Motor Neuron Disease. Kako ocekujes saglasnost osobe koja niti moze da mrda niti govori. Ko li bi odlucivao u njihovo ime, ako nemaju obezbijedjen testament ili punomoc? Dok je covjek zdrav, ne pada mu na pamet da o tim stvarima brine, ali onog trenutka kad ti zatreba, mozda neces biti u mogucnosti da se izjasnis.
Da ne govorim o novim svakodnevnim napretcima u medicini, kada je vrlo moguce da neko sebi skrati zivot (ili nekom od porodice), a lijek je iza ugla.
NeenaSa wrote:Keiko, uopce nisam mislila na njegu nemocne osobe, gdje postoji nada oporavkom.
P.S.
P.P.S.
Naravno da je suglasnost pogodjenoh potrebna. Citas li uopce?
Eno gore Keiko napisa o prijatelju s Motor Neuron Disease. Kako ocekujes saglasnost osobe koja niti moze da mrda niti govori. Ko li bi odlucivao u njihovo ime, ako nemaju obezbijedjen testament ili punomoc? Dok je covjek zdrav, ne pada mu na pamet da o tim stvarima brine, ali onog trenutka kad ti zatreba, mozda neces biti u mogucnosti da se izjasnis.
Da ne govorim o novim svakodnevnim napretcima u medicini, kada je vrlo moguce da neko sebi skrati zivot (ili nekom od porodice), a lijek je iza ugla.
To sve ovisi. Ako sam dobro razumjela, tema je o progresivnim, debilitirajucim bolestima sto znaci da covjek ima vremena da razmisli i samostalno odluci u periodu od dijagnoze do totalnog kolapsa sistema. Medjutim, dosta ljudi koji se na kraju i odluce na patnju su pod uticajem moralnih i drustvenih nacela i samim tim ograniceni stigmom. Na primjer, vjerniku je samoubistvo nepojmljivo jer je grijeh te ce se iz obzira na religioznu porodicu odluciti sa se prepusti 'Bozjim rukama' i tako bespotrebno pati. Oni kojima ideja potpoognutog samoubistva nije odbojna o tome trebaju razmisljati dok su jos uvijek sposobni da sami donesu odluku.
Mozda to zvuci morbidno, ali ja vec godinama imam DNR (Do Not Rescusitate / Ne Reaminiraj) u zdravstvenom 'kartonu' u slucaju da mi se desi nesreca u kojoj sam povrijedjena do te mjere da bih ostala trajni teski invalid. Ako prezivim, hebi ga, ako 'padnem', neka me ne reanimiraju. Mislim da bi mi u slucaju dijagnoze neke teske i neizlijecive bolesti 'opcije' bile na vrhu liste prioriteta.