Kad nemas nade ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
NeenaSa

#1 Kad nemas nade ...

Post by NeenaSa »

da prezivis.
Sto me je ponukalo da otvorim temu?
Tema na portalu:
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ne-pr ... /141011009
Kao i samoubojstvo :
http://www.focus.de/kultur/kino_tv/udo- ... 94673.html
Tko zna njemacki, shvatit' ce.
P.S.
Sto vi velite?
P.P.S.
Molim, bez religijskog znacenja. :wink:
sema911s

#2 Re: Kad nemas nade ...

Post by sema911s »

sto bi da se pati,.,jbga bolje okoncat sa svime nego trpit bol,., i na kraju umrijeti,.,bolje skrati sebi muke ,.,
O'zone
Globalni moderator

#3 Re: Kad nemas nade ...

Post by O'zone »

sema911s wrote:sto bi da se pati,.,jbga bolje okoncat sa svime nego trpit bol,., i na kraju umrijeti,.,bolje skrati sebi muke ,.,
+1
bull21

#4 Re: Kad nemas nade ...

Post by bull21 »

:cry:
vjesticanametli

#5 Re: Kad nemas nade ...

Post by vjesticanametli »

„Einer, der langsam sein Ich verliert, von anderen gewaschen und gewindelt wird - und ich möchte auch nicht als gut- oder bösartiger Idiot vor mich hindämmern, sondern möchte rechtzeitig sagen können: 'Es ist sehr schön gewesen. Es hat mich sehr gefreut. Aber jetzt möchte ich gehen.'"

ovako je govorila moja mama :( razumijem u potpunosti jer ni ja ne zelim biti teret nekome i patiti se.......takav nacin zivota nije vise zivot .....iskreno se nadam da ce sterbehilfe biti omoguceno u DE
Keiko

#6 Re: Kad nemas nade ...

Post by Keiko »

Uvijek sam za mogucnost izbora. Jedino se bojim nemoci i ovisnosti o tudjoj pomoci. Imam prijatelja koji je obolio od Motor Neuron Disease sto je stvarno grozno. Odavno je u invalidskim kolicima, sad je poceo gubiti i moc govora. Strasno, jednostavno strasno da je osoba savrseno svjesna vlastite nemoci i zivi u iscekivanju dalje deterioracije.
NeenaSa

#7 Re: Kad nemas nade ...

Post by NeenaSa »

vjesticanametli wrote:„Einer, der langsam sein Ich verliert, von anderen gewaschen und gewindelt wird - und ich möchte auch nicht als gut- oder bösartiger Idiot vor mich hindämmern, sondern möchte rechtzeitig sagen können: 'Es ist sehr schön gewesen. Es hat mich sehr gefreut. Aber jetzt möchte ich gehen.'"

ovako je govorila moja mama :( razumijem u potpunosti jer ni ja ne zelim biti teret nekome i patiti se.......takav nacin zivota nije vise zivot .....iskreno se nadam da ce sterbehilfe biti omoguceno u DE
Razumijem te tako dobro . :(
I ne samo u DE.
Nazalost postoje prijepreke u vecini zemalja EU-a, a i shire.
NeenaSa

#8 Re: Kad nemas nade ...

Post by NeenaSa »

Keiko wrote:Uvijek sam za mogucnost izbora. Jedino se bojim nemoci i ovisnosti o tudjoj pomoci. Imam prijatelja koji je obolio od Motor Neuron Disease sto je stvarno grozno. Odavno je u invalidskim kolicima, sad je poceo gubiti i moc govora. Strasno, jednostavno strasno da je osoba savrseno svjesna vlastite nemoci i zivi u iscekivanju dalje deterioracije.
U osnovi, tudja pomoc je kaznjiva. Barem u vecini zemalja. Nonsens.
Iskreno, kad znas da nema uopche lijeka; prekrati muke uz pomoc lijecnika i familije.
Naravno uz saglasnost.
supercali

#9 Re: Kad nemas nade ...

Post by supercali »

A ko ne zna njemacki moze se yebati?
vjesticanametli

#10 Re: Kad nemas nade ...

Post by vjesticanametli »

NeenaSa wrote:
vjesticanametli wrote:„Einer, der langsam sein Ich verliert, von anderen gewaschen und gewindelt wird - und ich möchte auch nicht als gut- oder bösartiger Idiot vor mich hindämmern, sondern möchte rechtzeitig sagen können: 'Es ist sehr schön gewesen. Es hat mich sehr gefreut. Aber jetzt möchte ich gehen.'"

Razumijem te tako dobro . :(
I ne samo u DE.
Nazalost postoje prijepreke u vecini zemalja EU-a, a i shire.
ma BiH necu ni da spominjem.....kod nas to nece biti ni u narednom stoljecu a tesko je gledati kad se neko raspada a ne mozes nista ......pare i dobra volja ne vrijede pisljiva boba :(
Keiko

#11 Re: Kad nemas nade ...

Post by Keiko »

NeenaSa wrote:
Keiko wrote:Uvijek sam za mogucnost izbora. Jedino se bojim nemoci i ovisnosti o tudjoj pomoci. Imam prijatelja koji je obolio od Motor Neuron Disease sto je stvarno grozno. Odavno je u invalidskim kolicima, sad je poceo gubiti i moc govora. Strasno, jednostavno strasno da je osoba savrseno svjesna vlastite nemoci i zivi u iscekivanju dalje deterioracije.
Iskreno, kad znas da nema uopche lijeka; prekrati muke uz pomoc lijecnika i familije.
Naravno uz saglasnost.
Ja sam vise mislila na ono da me neko drugi oblaci, hrani, opcenito da se brine o meni i mojim elementarnim potrebama jer ja ne mogu zbog bolesti i nemoci. A sto se tice te tudje ilegalne pomoci, za to postoji Dignitas. Gledala sam dokumentarac o njihovom radu i moram priznat' da ne bih razmisljala ni sekunde vec bih bila na prvom avionu za Svicarsku.
hillbill

#12 Re: Kad nemas nade ...

Post by hillbill »

Keiko wrote:
NeenaSa wrote:
Naravno uz saglasnost.
Ja sam vise mislila na ono da me neko drugi oblaci, hrani, opcenito da se brine o meni i mojim elementarnim potrebama jer ja ne mogu zbog bolesti i nemoci. A sto se tice te tudje ilegalne pomoci, za to postoji Dignitas. Gledala sam dokumentarac o njihovom radu i moram priznat' da ne bih razmisljala ni sekunde vec bih bila na prvom avionu za Svicarsku.
ako imas lovu ....... to kosta
Seoskivaralica

#13 Re: Kad nemas nade ...

Post by Seoskivaralica »

Tudja pomoć je potrebna samo deklarativno....
Pad sa visine veće od 20 m je generalno smrt , lizanje žica od EE takodje , da ne spominjem prevrtanje u kadi, more načina.....
Naći se u situaciji da razmišljaš o tom je isto teško kao i sam kraj.
Biti spreman na to nije lična potreba , nego više očuvanje slike , kako svoje u očima bližnjih tako i njihove u svojim......

Ko nije iskusio nije ni svjestan o čemu raspravlja....
Tudja pomoć treba biti zabranjena , ili u najgorem slučaju lično javno potvrdjena od strane stranke......
Mislim da niko ne bi trebao odlučiti o momentu tudje smrti bez njega.....

Isključivanje aparata u komatoznim stanjima isto spada pod ovu pomoć.....ali neeeee.

Neise , živi i zdravi bili , akobogda nikad o ovom ne mislili......
NeenaSa

#14 Re: Kad nemas nade ...

Post by NeenaSa »

Keiko, uopce nisam mislila na njegu nemocne osobe, gdje postoji nada oporavkom.
Postoje, kako privatne, tako i drzavne institucije.

P.S.
Znam da postoji Dignitas i izgleda da gledamo iste kanale. :wink:
P.P.S.
Varalica, udrobi ti svega i svacega. :-)
Naravno da je suglasnost pogodjenih potrebna. Citas li uopce?
Avetinho

#15 Re: Kad nemas nade ...

Post by Avetinho »

NeenaSa wrote:Keiko, uopce nisam mislila na njegu nemocne osobe, gdje postoji nada oporavkom.

P.S.
P.P.S.
Naravno da je suglasnost pogodjenoh potrebna. Citas li uopce?
Eno gore Keiko napisa o prijatelju s Motor Neuron Disease. Kako ocekujes saglasnost osobe koja niti moze da mrda niti govori. Ko li bi odlucivao u njihovo ime, ako nemaju obezbijedjen testament ili punomoc? Dok je covjek zdrav, ne pada mu na pamet da o tim stvarima brine, ali onog trenutka kad ti zatreba, mozda neces biti u mogucnosti da se izjasnis.

Da ne govorim o novim svakodnevnim napretcima u medicini, kada je vrlo moguce da neko sebi skrati zivot (ili nekom od porodice), a lijek je iza ugla.
NeenaSa

#16 Re: Kad nemas nade ...

Post by NeenaSa »

Da i tebe upitam: "Citas li ti?"
Kad' si mlad i bezbrizan, ne tangiraju te, ... dok te ne pogodi.
Bilo uzhe/ dalje, familije, prijatelja/poznanika.

I samo da ti velim, tko je prozivio kraj drage osobe :( ma, odskoci !!!
Keiko

#17 Re: Kad nemas nade ...

Post by Keiko »

Avetinho wrote:
NeenaSa wrote:Keiko, uopce nisam mislila na njegu nemocne osobe, gdje postoji nada oporavkom.

P.S.
P.P.S.
Naravno da je suglasnost pogodjenoh potrebna. Citas li uopce?
Eno gore Keiko napisa o prijatelju s Motor Neuron Disease. Kako ocekujes saglasnost osobe koja niti moze da mrda niti govori. Ko li bi odlucivao u njihovo ime, ako nemaju obezbijedjen testament ili punomoc? Dok je covjek zdrav, ne pada mu na pamet da o tim stvarima brine, ali onog trenutka kad ti zatreba, mozda neces biti u mogucnosti da se izjasnis.

Da ne govorim o novim svakodnevnim napretcima u medicini, kada je vrlo moguce da neko sebi skrati zivot (ili nekom od porodice), a lijek je iza ugla.
To sve ovisi. Ako sam dobro razumjela, tema je o progresivnim, debilitirajucim bolestima sto znaci da covjek ima vremena da razmisli i samostalno odluci u periodu od dijagnoze do totalnog kolapsa sistema. Medjutim, dosta ljudi koji se na kraju i odluce na patnju su pod uticajem moralnih i drustvenih nacela i samim tim ograniceni stigmom. Na primjer, vjerniku je samoubistvo nepojmljivo jer je grijeh te ce se iz obzira na religioznu porodicu odluciti sa se prepusti 'Bozjim rukama' i tako bespotrebno pati. Oni kojima ideja potpoognutog samoubistva nije odbojna o tome trebaju razmisljati dok su jos uvijek sposobni da sami donesu odluku.

Mozda to zvuci morbidno, ali ja vec godinama imam DNR (Do Not Rescusitate / Ne Reaminiraj) u zdravstvenom 'kartonu' u slucaju da mi se desi nesreca u kojoj sam povrijedjena do te mjere da bih ostala trajni teski invalid. Ako prezivim, hebi ga, ako 'padnem', neka me ne reanimiraju. Mislim da bi mi u slucaju dijagnoze neke teske i neizlijecive bolesti 'opcije' bile na vrhu liste prioriteta.
NeenaSa

#18 Re: Kad nemas nade ...

Post by NeenaSa »

Malo tko razmislja o tom'.
I opet velim, tko nije dozivio, ne zna.
P,S.
Koji ku'a sa forumom ? :?
Avetinho

#19 Re: Kad nemas nade ...

Post by Avetinho »

NeenaSa wrote:Malo tko razmislja o tom'.
P,S.
Ma eto samo si ti.
NeenaSa

#20 Re: Kad nemas nade ...

Post by NeenaSa »

Avetinho wrote:
P,S.
Ma eto samo si ti.
Sad, zasad , :facepalm:
Odgovorit' cu ti kad se naspavam.
Bez ironije , odoh :zzzz:
Avetinho

#21 Re: Kad nemas nade ...

Post by Avetinho »

NeenaSa wrote:
Avetinho wrote:
P,S.
Ma eto samo si ti.
Sad, zasad , :facepalm:
Odgovorit' cu ti kad se naspavam.
Bez ironije , odoh :zzzz:
Nemas sta odgovarati, evo zadnjih pet postova, sta god neko kaze, NeenaSa mu odgovara da "nije dozivio, pa ne zna".
Avetinho

#22 Re: Kad nemas nade ...

Post by Avetinho »

.
NeenaSa

#23 Re: Kad nemas nade ...

Post by NeenaSa »

Avetinho wrote:Nemas sta odgovarati, evo zadnjih pet postova, sta god neko kaze, NeenaSa mu odgovara da "nije dozivio, pa ne zna".
Da.
I ne znam u cem' je problem ?
Navedi, bez obzira na moje postove.
Post Reply