Kad muskarci vole....
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- River_isle
Nedavno sam zapocela vezu sa jednim divnim momkom; ruze bi nam mozda cjetale do rane jeseni ( osvrcuci se na vremensku prognozu to je negdje sad ). Na srecu, prije nego smo razvili pretjerane emocije uvidjela sam da nismo jedno za drugo (razlozi brojni, necu ih nabrajati - svakako opravdani) - "navela" sam ga da me ostavi. Ucinila sam to najprije iz razloga sto mi prekidi ne idu od ruke, pogotovo u slucaju kada mi se osoba jos uvijek svida; drugo jer sam znala ako i on osjeca isto raskid s moje strane ce ga povrijediti vise tj. teze bi mu bilo move on.
Nikako ne mogu reci da sam ga voljela (bilo je suvise rano za taj osjecaj), ipak mi je bio toliko drag da sam ga odlucila postedjeti svih onih razmisljanja i nadanja koja se radaju u nama poslije prekida. -Ja se malo isplakala, neko vrijeme se nadala cudu i telefonskom pozivu s njegove strane, shvatila da sam dobro postupila i to je to.
Poanta: vracam se na raniju izjavu - kad se voli ne ostavlja se; da je to slucaj bio s nama prevazisli bi gore spomenute razloge i danas bili zajedno.
Nikako ne mogu reci da sam ga voljela (bilo je suvise rano za taj osjecaj), ipak mi je bio toliko drag da sam ga odlucila postedjeti svih onih razmisljanja i nadanja koja se radaju u nama poslije prekida. -Ja se malo isplakala, neko vrijeme se nadala cudu i telefonskom pozivu s njegove strane, shvatila da sam dobro postupila i to je to.
Poanta: vracam se na raniju izjavu - kad se voli ne ostavlja se; da je to slucaj bio s nama prevazisli bi gore spomenute razloge i danas bili zajedno.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Not that simple...River_isle wrote: Poanta: vracam se na raniju izjavu - kad se voli ne ostavlja se;
Definicija ljubavi a samim tim i njena stabilnost i ozbiljnost varira u zavisnosti od: godina, zrelosti, prethodnog iskustva, partnera, vrijednosti u ¾ivotu i sl...
Voljeti nekoga (gledano s apekta voljene osobe) sa 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 nije isto...
Subjektivni osjeæaj mo¾e (i ne mora) biti isti ali interakcije sa sredinom nisu iste...
Da se vratim na temu - moguæe je da te neko voli i ostavi...
-
izblajhana
Sto Vi imate iskustva...ztluhcs wrote:Not that simple...River_isle wrote: Poanta: vracam se na raniju izjavu - kad se voli ne ostavlja se;
Definicija ljubavi a samim tim i njena stabilnost i ozbiljnost varira u zavisnosti od: godina, zrelosti, prethodnog iskustva, partnera, vrijednosti u životu i sl...
Voljeti nekoga (gledano s apekta voljene osobe) sa 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 nije isto...
Subjektivni osjećaj može (i ne mora) biti isti ali interakcije sa sredinom nisu iste...
Da se vratim na temu - moguće je da te neko voli i ostavi...
ne slazem se sa jednim...kada te neko zaista voli, onda te ne ostavlja...to je zavaravanje
-
Pearl
ima nesto sto se zove: ici linijom manjeg otpora...izblajhana wrote:Sto Vi imate iskustva...ztluhcs wrote:Not that simple...River_isle wrote: Poanta: vracam se na raniju izjavu - kad se voli ne ostavlja se;
Definicija ljubavi a samim tim i njena stabilnost i ozbiljnost varira u zavisnosti od: godina, zrelosti, prethodnog iskustva, partnera, vrijednosti u životu i sl...
Subjektivni osjećaj može (i ne mora) biti isti ali interakcije sa sredinom nisu iste...
Da se vratim na temu - moguće je da te neko voli i ostavi...![]()
ne slazem se sa jednim...kada te neko zaista voli, onda te ne ostavlja...to je zavaravanje
kad skontas da volis osobu ali da ce uvijek biti jedna (ili par njih) stvar koja ce uvijek stajati izmedju vas i preko koje se nece moci preci... i koja ce u buducnosti vjerovatno biti stalni izvor problema...
neki ljudi nastavljaju vezu no matter what, a neki ce raskinuti ako misle da ce ovi problemi postati jos veci kako vrijeme prolazi... i da je bolje raskinuti sad, nego kasnije kad niste samo vas dvoje u pitanju...
-
ztluhcs
©ta æe¹ - ¹panskih serija na izvoz...izblajhana wrote: Sto Vi imate iskustva...![]()
Back to topic...
Ljubav prema partneru je samo jedna od bitnih stvari u ¾ivotu i daleko od toga da je najbitnija...
Da li æe¹ vezu/brak dovesti do kolapsa (i biti ostavljen) zbog drugih stvari koje su ti bitne ili æe¹ to rije¹iti "na vrijeme" je up to you...
A tema "Prava ljubav pobjeðuje..." je drugi par rukava...
-
izblajhana
slazem se, ali ako nesto stoji izmedju nas preko cega se ne moze preci, onda je to postojalo i na pocetku veze...pa ako je bas to krupna stvar tada neces ni gajiti neke velike emocije i nade...ne mozes odmah zavoljeti nekoga...ili mozesPearl wrote:ima nesto sto se zove: ici linijom manjeg otpora...izblajhana wrote:Sto Vi imate iskustva...ztluhcs wrote: Not that simple...
Da se vratim na temu - moguće je da te neko voli i ostavi...![]()
kad skontas da volis osobu ali da ce uvijek biti jedna (ili par njih) stvar koja ce uvijek stajati izmedju vas i preko koje se nece moci preci... i koja ce u buducnosti vjerovatno biti stalni izvor problema...
neki ljudi nastavljaju vezu no matter what, a neki ce raskinuti ako misle da ce ovi problemi postati jos veci kako vrijeme prolazi... i da je bolje raskinuti sad, nego kasnije kad niste samo vas dvoje u pitanju...
-
Pearl
@izblajhana.... zamanta mi se zeno
ne mislim na tako nesto ocigledno preko cega se ne moze preci... nego neke manje stvari za koje uvijek kazes: ma sredit cemo mi to kasnije, mada u dubini duse znas da jedno mora da popusti da bi se to rijesilo
ali svjesno odlazes
cekas da ljubav rijesi stvar, a ne otvoren razgovor 
ljubav nije jedina, ako nema postovanja i razumijevanja, dzaba ljubav.. mislim da se tada najvise ostavlja, a da volis...
ne mislim na tako nesto ocigledno preko cega se ne moze preci... nego neke manje stvari za koje uvijek kazes: ma sredit cemo mi to kasnije, mada u dubini duse znas da jedno mora da popusti da bi se to rijesilo
ljubav nije jedina, ako nema postovanja i razumijevanja, dzaba ljubav.. mislim da se tada najvise ostavlja, a da volis...
-
izblajhana
Beatrice_22 wrote:evo brate nesto konkretno: ja bih ostavila frajera kojeg volim, kad bi me prevario, odnosno lagao mi.
jednostavno to ne oprastam.
voljela bih ga, ali bih ga ostavila. pa makar crkla.
dobar primjer...ja sam vise mislila kad se nase cure tjese nakon sto ih momci ostave poslije par godina zabavljanja radi neke silikonske plavke (sto pljunuh sad po sebi
" Ma jooook...on te voli...samo se pravi"
- anais_nin
ja ne mogu zamisliti postojanje emocije koja se naziva ljubav a da ne ukljucuje postovanje i razumijevanje....po meni su zaljubljenost i ljubav dvije razlicite stvari....zaljubljenost, zaludjenost, zanesenost, sve to ok, ono val ponese pa se preskoce gore dvije navedene stvari, ali za mene kad se kaze da "volis nekoga" automatski podrazumijeva da imas postovanja i razumijevanja prema toj osobi, jednostavno jedno bez drugog i treceg ne idePearl wrote: ljubav nije jedina, ako nema postovanja i razumijevanja, dzaba ljubav.....
i slazem se sa kolegicom plavkom, mislim da ljudi cesto to "volim te ali te ostavljam zbog 1,2,3 itd itd" koriste kao izgovor ili finiju verziju onoga "stalo mi je do tebe, al te vise ne volim, pa je bolje da svako krene svojim putem".....
sto se varanja tice, ne znam, vjerujem u ono nikad ne reci nikad...nisu svi ljudi isti, nisu sve veze iste, nisu sve prevare iste....da kazem da to nikad ne bih mogla oprostiti nekako mi previse drasticno...momku s kojim se zabavljam par mjeseci, mozda ne bih presla preko toga....covjeku s kojim dijelim zivot i s kojim sam vise decenija i s kojim mozda imam djecu, ko zna....
- anais_nin
ne kazem da je moje misljenje apsolutno tacno, ja sam svoje razdvajanje ovih stanja nekako skontala s godinama, licnim i tudjim iskustvima, i za mene licno ta podijela jednostavno ima logike....mozda su drugim ljudima zaljubljenost i ljubav jedno te isto, meni jednostavno nisu...Beatrice_22 wrote:hajde pliz - pojasni razliku
zaljubljenost je za mene jako intenzivno, privremeno stanje...ono kad hormoni polude, sve gledas kroz ruzicaste cvike, on je divan, krasan, ma ja kao kontas njegove mane ali jednostavno i one su predivne, leptirici u stomaku, stanje slicno nadrogiranosti
ljubav je zahtjevnija i postojanija od ovog gore stanja....kao sto rekoh za mene ona PODRAZUMIJEVA postovanja i razumijevanje....kad zaljubljenost preraste u ljubav tu vec stvarno poznajes tu drugu osobu, nekad te i nerviraju njegove mane, ali racionalno i emotivno si svjesna da su one tu, da ih prihvatas i da je to nesto s cim mozes zivjeti....ljubav nije potreba, nije osjecaj da TREBAS tu drugu osobu, nego spoznaja da ti je zivot kvalitetniji i bolji zbog prisustva te druge osobe u tvom zivotu, kao i cinjenica da ne samo da volis tu drugu osobu, nego volis i sebe kad si s njim/njom
- anais_nin
ma to ti je isto ko orgazam, djaba ti je kad drugi teoretski objasnjavaju sta je to, kakav je osjecaj i kako doci do njegaBeatrice_22 wrote:tanx. ima, ima smisla. problem je sto ja nisam mozda ni bila u toliko dugoj vezi... da bih spoznala razliku. nesto se uvijek podrepi, nesto krene naopako. mozda bas zato sto nije bilo zrelo da predje u ljubav...
-
ztluhcs
U teorijianais_nin wrote: u biti ta osoba ti dodje kao najbolji prijatelj s kojim jos imas i bonus sexa
Stanje na terenu je malkice drugaèije...
-
izblajhana
vjerujem da ove tri tackice znace da objesnjenje sa vise detalja slijedi vrlo brzo...ztluhcs wrote:U teorijianais_nin wrote: u biti ta osoba ti dodje kao najbolji prijatelj s kojim jos imas i bonus sexaiako se u potpunosti slažem s ovim...
Stanje na terenu je malkice drugačije...
- anais_nin
i ja cekam to objasnjenjeizblajhana wrote:vjerujem da ove tri tackice znace da objesnjenje sa vise detalja slijedi vrlo brzo...ztluhcs wrote:U teorijianais_nin wrote: u biti ta osoba ti dodje kao najbolji prijatelj s kojim jos imas i bonus sexaiako se u potpunosti slažem s ovim...
Stanje na terenu je malkice drugačije...
mislim ne znam kako mozes voljeti neku osobu a da nemas osnovu tog nekog odnosa koji bi imao/la sa najboljim prijateljem? ok ono ljudi ostaju u vezama, stalo im je jedno do drugog, vezu se, ima osjecanja, strasti, ali ljubav za mene bez onih gore navedenih stvari jednostavno nije ljubav
-
ztluhcs
Pa kad èuje¹ da neko u vezi ne ¾eli prijatelja veæ momka niti prijateljicu veæ par duda na stapiæima onda zakljuèi¹ da (nekim) ljudima prijateljstvo nije sastavni dio veze... Dosta èesta pojava... Èuo je dovoljno puta...
Potrebna je inteligentnija forma ¾ivota da bi se shvatila jednostavna èinjenica da je ljubav sastavljena prvenstveno iz prijateljstva i seksa... Bilo kakva druga kombinacija jednostavno nije ljubav...
Kao ¹to rekoh negdje ranije - definicija ljubavi ¹eta u zavisnosti od N parametara...
Izblajhana za¹to te zanima obja¹njenje ako se ne sla¾e¹ s njim u startu :
Btw - Ko nije probao sex s prijateljicom ne zna ¹ta je ljubav...

Potrebna je inteligentnija forma ¾ivota da bi se shvatila jednostavna èinjenica da je ljubav sastavljena prvenstveno iz prijateljstva i seksa... Bilo kakva druga kombinacija jednostavno nije ljubav...
Kao ¹to rekoh negdje ranije - definicija ljubavi ¹eta u zavisnosti od N parametara...
Izblajhana za¹to te zanima obja¹njenje ako se ne sla¾e¹ s njim u startu :
Btw - Ko nije probao sex s prijateljicom ne zna ¹ta je ljubav...
-
izblajhana
ztluhcs wrote: Izblajhana zašto te zanima objašnjenje ako se ne slažeš s njim u startu :
- anais_nin
1.ztluhcs wrote:
1. Pa kad čuješ da neko u vezi ne želi prijatelja već momka niti prijateljicu već par duda na stapićima onda zaključiš da (nekim) ljudima prijateljstvo nije sastavni dio veze... Dosta česta pojava... Čuo je dovoljno puta...
2. Btw - Ko nije probao sex s prijateljicom ne zna šta je ljubav...![]()
![]()
2. znala sam znala sam znala sam...kad sam pisala tu misao, samo sam kontala ko li ce biti prvi da to izvrne
-
ztluhcs
1. Ali poenta je ¹to oni ka¾u/misle da se vole (na neki svoj uvrnuti i plitki naèin)...anais_nin wrote:1.ztluhcs wrote:
1. Pa kad èuje¹ da neko u vezi ne ¾eli prijatelja veæ momka niti prijateljicu veæ par duda na stapiæima onda zakljuèi¹ da (nekim) ljudima prijateljstvo nije sastavni dio veze... Dosta èesta pojava... Èuo je dovoljno puta...
2. Btw - Ko nije probao sex s prijateljicom ne zna ¹ta je ljubav...![]()
![]()
pa sam kazes traze to u vezi
moze veza postojati i bez ljubavi, vrlo jednostavno
(ovo samo nastavljam na tvoj post, razumijemo se, slazem se s tvojim postom)
2. znala sam znala sam znala sam...kad sam pisala tu misao, samo sam kontala ko li ce biti prvi da to izvrne![]()
2. Znaèi nisam razoèarao...
-
ztluhcs
Prvo sve iz glave napolje... Pa onda sve fino nazad...Beatrice_22 wrote:uh.. hmm , jao...
morat cete malo usporiti dok se meni sve ovo svari i dok to u gavi poslozim... hmda...![]()
![]()
Vjerujem da æe¹ u procesu naæi starih stvari za kontejnera
Last edited by ztluhcs on 15/08/2006 08:06, edited 1 time in total.
-
ztluhcs
Haj prièaj! Jutros se probudih tolerantan... to me dr¾i negdje do doruèka...izblajhana wrote:ztluhcs wrote: Izblajhana za¹to te zanima obja¹njenje ako se ne sla¾e¹ s njim u startu :sokirana sam...pa valjda ti to dovoljno govori o mom pragu tolerancije
ako se ne slazemo u misljenju (ovo si ti proizvoljno izveo zakljucak
) valjda mozemo saslusati jedno drugo...ako nista
-
izblajhana
pih, zakasnila samztluhcs wrote:Haj pričaj! Jutros se probudih tolerantan... to me drži negdje do doručka...izblajhana wrote:ztluhcs wrote: Izblajhana zašto te zanima objašnjenje ako se ne slažeš s njim u startu :sokirana sam...pa valjda ti to dovoljno govori o mom pragu tolerancije
-
ztluhcs
Nisam jeo jutros... JO©izblajhana wrote:pih, zakasnila samztluhcs wrote:Haj prièaj! Jutros se probudih tolerantan... to me dr¾i negdje do doruèka...izblajhana wrote:sokirana sam...pa valjda ti to dovoljno govori o mom pragu tolerancije
-
izblajhana
ztluhcs wrote:Nisam jeo jutros... JOŠizblajhana wrote:pih, zakasnila samztluhcs wrote: Haj pričaj! Jutros se probudih tolerantan... to me drži negdje do doručka...
- anais_nin
1. zato sam ja uvijek zazirala od likova kojima je reci Volim te ko Dobro jutroztluhcs wrote:1. Ali poenta je što oni kažu/misle da se vole (na neki svoj uvrnuti i plitki način)...anais_nin wrote: 1.pa sam kazes traze to u vezi
moze veza postojati i bez ljubavi, vrlo jednostavno
(ovo samo nastavljam na tvoj post, razumijemo se, slazem se s tvojim postom)
2. znala sam znala sam znala sam...kad sam pisala tu misao, samo sam kontala ko li ce biti prvi da to izvrne![]()
2. Znači nisam razočarao...
2. nikad u zivotu
- River_isle
Ma najbolje je to Merlin opisao u onoj "Kad covjek voli zenu" - sad mi nesko kalkuliramo, kontama: voli me/ne voli. Znate sta, boli me briga dal me voli; dovoljno mi je prucavanje jedne komplekse osobe (mene) i situacija u kojima sam postupila suprotno zdravom razumu.
Ljubav bi trebala biti nesto relaksirajuce, divno u cemu uzivamo svim culima, a ne bojiste pretrpano strategijama.
Ljubav bi trebala biti nesto relaksirajuce, divno u cemu uzivamo svim culima, a ne bojiste pretrpano strategijama.