KAD LUDJAK PROVOCIRA
- sebilj
#1 KAD LUDJAK PROVOCIRA
Stokholm -- Švedski "umjetnik" Lars Vilks izložio karikaturu Muhameda uprkos prijetnji smrću koje mu je uputila Al Kaida u Iraku.
"Niko u stvari nije vidio tu sliku, postalo je teško pokazati je, pa sam mislio da treba dati šansu običnim ljudima da je vide", rekao je Vilks juče na jednom seminaru u Stokholmu. Vilks je potom pokazao karikaturu, grubi crtež koji prikazuje Muhamedovu glavu na TIJELU PSA, što su prisutni POZDRAVILI APALUZOM.
Konzervativni muslimani smatraju da su psi nečista stvorenja, a islamski zakon se u principu protivi bilo kakvom prikazivanju Muhameda, čak i u povoljnom svjetlu, u strahu da bi moglo da dovede do idolopoklonstva.
Potom je jedan čovjek s bradom i pletenom kapicom prišao govornici i rekao Vilksu kako se nada da će njegova sudbina biti lekcija drugima.
Poslije seminara, Vilks je rekao da ozbiljno shvata prijetnje, ali da se ne plaši i da je napravio seriju crteža Muhameda da bi TESTIRAO GRANICE umjetničke slobode.
Vilksovi crteži su poslije objavljivanja u novinama izazvali proteste muslimana u Švedskoj i drugim zemljama.
U subotu je vođa Al Kaide u Iraku Abu Omar al Bagdadi ponudio nagradu za ubistvo Vilksa i urednika švedskih novina koje su objavile karikaturu, 19. avgusta.
Vilks je rekao da ga je poslije te pretnje policija sklonila na nepoznatu lokaciju i rekla mu da ne smije da se vrati kući.
(Beta)
"Niko u stvari nije vidio tu sliku, postalo je teško pokazati je, pa sam mislio da treba dati šansu običnim ljudima da je vide", rekao je Vilks juče na jednom seminaru u Stokholmu. Vilks je potom pokazao karikaturu, grubi crtež koji prikazuje Muhamedovu glavu na TIJELU PSA, što su prisutni POZDRAVILI APALUZOM.
Konzervativni muslimani smatraju da su psi nečista stvorenja, a islamski zakon se u principu protivi bilo kakvom prikazivanju Muhameda, čak i u povoljnom svjetlu, u strahu da bi moglo da dovede do idolopoklonstva.
Potom je jedan čovjek s bradom i pletenom kapicom prišao govornici i rekao Vilksu kako se nada da će njegova sudbina biti lekcija drugima.
Poslije seminara, Vilks je rekao da ozbiljno shvata prijetnje, ali da se ne plaši i da je napravio seriju crteža Muhameda da bi TESTIRAO GRANICE umjetničke slobode.
Vilksovi crteži su poslije objavljivanja u novinama izazvali proteste muslimana u Švedskoj i drugim zemljama.
U subotu je vođa Al Kaide u Iraku Abu Omar al Bagdadi ponudio nagradu za ubistvo Vilksa i urednika švedskih novina koje su objavile karikaturu, 19. avgusta.
Vilks je rekao da ga je poslije te pretnje policija sklonila na nepoznatu lokaciju i rekla mu da ne smije da se vrati kući.
(Beta)
-
tempora
#3 Re: KAD LUDJAK PROVOCIRA
Nikako da skontam to trazenje granica u "umjetnosti" Po istom receptu, na zalost, stravicno se zavrsio zivot holandskog novinara van Goga, koji je u salama i posalicama muslimane nazivao "j.... koza" i slicno.Licno u istome vidim samo primitivizam kao i u pozivima da se ovakvi ljudi ubiju.sebilj wrote:Stokholm -- Švedski "umjetnik" Lars Vilks izložio karikaturu Muhameda uprkos prijetnji smrću koje mu je uputila Al Kaida u Iraku.
(Beta)
- sebilj
#4 Re: KAD LUDJAK PROVOCIRA
ima dosta drugih nacina da se testira ova tzv. umjetnost, sta je previse previse jetempora wrote:Nikako da skontam to trazenje granica u "umjetnosti" Po istom receptu, na zalost, stravicno se zavrsio zivot holandskog novinara van Goga, koji je u salama i posalicama muslimane nazivao "j.... koza" i slicno.Licno u istome vidim samo primitivizam kao i u pozivima da se ovakvi ljudi ubiju.sebilj wrote:Stokholm -- Švedski "umjetnik" Lars Vilks izložio karikaturu Muhameda uprkos prijetnji smrću koje mu je uputila Al Kaida u Iraku.
(Beta)
- Maraschino
ludjaci trebaju biti, zna se gdje ali ovo mi vise lici na smisljeno i s'vremena na vrijeme ponavljane provokacije da bi se...
-
_BosanaC
Meni su potpuno isti ludjaci ovi sto 'ispipavaju granice' kao i oni koji su spremni ubiti i poginuti zbog toga.Maraschino wrote:![]()
ludjaci trebaju biti, zna se gdje ali ovo mi vise lici na smisljeno i s'vremena na vrijeme ponavljane provokacije da bi se...
-
tempora
#7 Re: KAD LUDJAK PROVOCIRA
Previse za sta?Da se opravda poziv na ubistvo? Pa zemlje iz kojih se poziva na ubistva vrve od nepostivanja Islama!sebilj wrote:ima dosta drugih nacina da se testira ova tzv. umjetnost, sta je previse previse jetempora wrote:Nikako da skontam to trazenje granica u "umjetnosti" Po istom receptu, na zalost, stravicno se zavrsio zivot holandskog novinara van Goga, koji je u salama i posalicama muslimane nazivao "j.... koza" i slicno.Licno u istome vidim samo primitivizam kao i u pozivima da se ovakvi ljudi ubiju.sebilj wrote:Stokholm -- Švedski "umjetnik" Lars Vilks izložio karikaturu Muhameda uprkos prijetnji smrću koje mu je uputila Al Kaida u Iraku.
(Beta)
-
luciferino
E vala, baš se i danas svako sranje naziva umjetnošću
Meni to više smrdi na inaćenje, al' haj ga ti znaj.
- fantom slobode
Test slobode umjetnosti o kojem govori doticni je jedno obicno sranje u zelji dobijanja medijske paznje.Jadno i bijedno je vrijedjanje manjina u jednoj drzavi.Odlicno je znao kakve su moguce implikacije u drustvu.Sigurno ne pozitivne i konstruktivne.
Sacica koja mu prijeti je takodje jadna, a drzava bi trebala da regulise ovaj problem, nevjerovatno je da se niko iz reda poznatih licnosti iz drustvenog i politickog zivota ne javi da ukaze na negativnost pojave ovakvih likova i ovakvih "testova slobode umjetnosti" i slicnih izjava.Nego takvi dobijaju jos i policijsku pratnju, ocigledno su vazni odredjenim lobijima unutar zapadno-evropskih drzava.
Sacica koja mu prijeti je takodje jadna, a drzava bi trebala da regulise ovaj problem, nevjerovatno je da se niko iz reda poznatih licnosti iz drustvenog i politickog zivota ne javi da ukaze na negativnost pojave ovakvih likova i ovakvih "testova slobode umjetnosti" i slicnih izjava.Nego takvi dobijaju jos i policijsku pratnju, ocigledno su vazni odredjenim lobijima unutar zapadno-evropskih drzava.
-
luciferino
Ima još jedna stvar. Ne znam koliko je ovaj čova priznat kao umjetnik u svijetu, ali čini mi se da bi ostao anonimus (jeste da ima doktorat, ali to nije nikakvo mjerilo) bez kontraverze koju je izazvao karikaturama. Jadno je kada moraš privlačiti pažnju na sebe na ovakav način. A možda nosi i "trunčicu" ksenofobije, ko zna?
- sebilj
Ovakve provokacije su dobrodosle politicarima da prikupljaju poene i igraju na kartu straha od drugih kultura i religija. Zamisli sada da neko nacrta karikaturu i glavu, od nekih vodecis licnosti iz svijeta bilo cega , stavi na tijelo psa? Ja mislim da bi reakcije bile neizmjerne. Umjetnost je ne uraditi nesto slicno, a doticni "umjetnik" je meni vise neka teska vrsta dusevnog bolesnika. Slazem se sa tim da ne treba pozivati na ubistva, jer time se ide u jednu drugu krajnost, ali jel ima ponekad izbora èrilikom rjesavanja nekih situacija? Ja nisam u kozi onih sto pozivaju na ubistva, a i ne bih volio, ali opet ALI...luciferino wrote:Ima još jedna stvar. Ne znam koliko je ovaj čova priznat kao umjetnik u svijetu, ali čini mi se da bi ostao anonimus (jeste da ima doktorat, ali to nije nikakvo mjerilo) bez kontraverze koju je izazvao karikaturama. Jadno je kada moraš privlačiti pažnju na sebe na ovakav način. A možda nosi i "trunčicu" ksenofobije, ko zna?
-
luciferino
Dotičnom "umjetniku" u godinama reakcije tipa "letiš u zrak zbog ovoga" samo odgovaraju. On će reći: "Aha, vidite vi kakvi su oni, šta to njihova vjera propagira." Onda će se naći idioti koji će to obje ručke prihvatiti kao istinu i iskoristiti za svoje ciljeve (prvenstveno se radi o političarima). Da je recimo stavio glavu Busha na pseće tijelo, to ne bi izazvalo nikakve reakcije, garantujem. Čak bi bilo pozdravljeno od mnogih pa i određenog broja samih Amerikanaca vjerovali ili ne. Ali, to našem umjetniku ne bi donjelo nikakvu slavu i kontraverzu koje su mu izgleda prijeko potrebne (džabe je ako vam se dive široke narodne mase i sirotinja. Treba dobiti poene kod uticajnih). Jednostavno takva su vremena. Razlika je u tome što Buš nije svetinja, političari nisu svetinja, ali Muhamed za muslimane jeste. Dotična starkelja to ne zna poštovati (ili namjerno neće) i smisleno provocira (vrlo dobro zna kako će pojednici odreagovati) i radi ono što će izazvati "divljenje" kod odabrane publike. Umjetnička sloboda? Malo sutra...Politika? Definitivno...sebilj wrote:Ovakve provokacije su dobrodosle politicarima da prikupljaju poene i igraju na kartu straha od drugih kultura i religija. Zamisli sada da neko nacrta karikaturu i glavu, od nekih vodecis licnosti iz svijeta bilo cega , stavi na tijelo psa? Ja mislim da bi reakcije bile neizmjerne. Umjetnost je ne uraditi nesto slicno, a doticni "umjetnik" je meni vise neka teska vrsta dusevnog bolesnika. Slazem se sa tim da ne treba pozivati na ubistva, jer time se ide u jednu drugu krajnost, ali jel ima ponekad izbora èrilikom rjesavanja nekih situacija? Ja nisam u kozi onih sto pozivaju na ubistva, a i ne bih volio, ali opet ALI...luciferino wrote:Ima još jedna stvar. Ne znam koliko je ovaj čova priznat kao umjetnik u svijetu, ali čini mi se da bi ostao anonimus (jeste da ima doktorat, ali to nije nikakvo mjerilo) bez kontraverze koju je izazvao karikaturama. Jadno je kada moraš privlačiti pažnju na sebe na ovakav način. A možda nosi i "trunčicu" ksenofobije, ko zna?
Inače, ne smatram umjetnošću vrijeđanje bilo koga. To mi više liči na potez očajnika.
Ma neću više potrošiti ni riječi na ovo...Toliko od mene.
-
_BosanaC
http://www.youtube.com/watch?v=fN1dPtEph2Usebilj wrote:Ovakve provokacije su dobrodosle politicarima da prikupljaju poene i igraju na kartu straha od drugih kultura i religija. Zamisli sada da neko nacrta karikaturu i glavu, od nekih vodecis licnosti iz svijeta bilo cega , stavi na tijelo psa? Ja mislim da bi reakcije bile neizmjerne. Umjetnost je ne uraditi nesto slicno, a doticni "umjetnik" je meni vise neka teska vrsta dusevnog bolesnika. Slazem se sa tim da ne treba pozivati na ubistva, jer time se ide u jednu drugu krajnost, ali jel ima ponekad izbora èrilikom rjesavanja nekih situacija? Ja nisam u kozi onih sto pozivaju na ubistva, a i ne bih volio, ali opet ALI...luciferino wrote:Ima još jedna stvar. Ne znam koliko je ovaj čova priznat kao umjetnik u svijetu, ali čini mi se da bi ostao anonimus (jeste da ima doktorat, ali to nije nikakvo mjerilo) bez kontraverze koju je izazvao karikaturama. Jadno je kada moraš privlačiti pažnju na sebe na ovakav način. A možda nosi i "trunčicu" ksenofobije, ko zna?
Ne cuh da je ikad iko ikome prijetio zivotom zbog ovoga...
- sebilj
e vala ni ja, da neko nekome zbog ovoga prijeti ZIVOTOM_BosanaC wrote:http://www.youtube.com/watch?v=fN1dPtEph2Usebilj wrote:Ovakve provokacije su dobrodosle politicarima da prikupljaju poene i igraju na kartu straha od drugih kultura i religija. Zamisli sada da neko nacrta karikaturu i glavu, od nekih vodecis licnosti iz svijeta bilo cega , stavi na tijelo psa? Ja mislim da bi reakcije bile neizmjerne. Umjetnost je ne uraditi nesto slicno, a doticni "umjetnik" je meni vise neka teska vrsta dusevnog bolesnika. Slazem se sa tim da ne treba pozivati na ubistva, jer time se ide u jednu drugu krajnost, ali jel ima ponekad izbora èrilikom rjesavanja nekih situacija? Ja nisam u kozi onih sto pozivaju na ubistva, a i ne bih volio, ali opet ALI...luciferino wrote:Ima još jedna stvar. Ne znam koliko je ovaj čova priznat kao umjetnik u svijetu, ali čini mi se da bi ostao anonimus (jeste da ima doktorat, ali to nije nikakvo mjerilo) bez kontraverze koju je izazvao karikaturama. Jadno je kada moraš privlačiti pažnju na sebe na ovakav način. A možda nosi i "trunčicu" ksenofobije, ko zna?
-
_BosanaC
sebilj wrote:e vala ni ja, da neko nekome zbog ovoga prijeti ZIVOTOM_BosanaC wrote:http://www.youtube.com/watch?v=fN1dPtEph2Usebilj wrote: Ovakve provokacije su dobrodosle politicarima da prikupljaju poene i igraju na kartu straha od drugih kultura i religija. Zamisli sada da neko nacrta karikaturu i glavu, od nekih vodecis licnosti iz svijeta bilo cega , stavi na tijelo psa? Ja mislim da bi reakcije bile neizmjerne. Umjetnost je ne uraditi nesto slicno, a doticni "umjetnik" je meni vise neka teska vrsta dusevnog bolesnika. Slazem se sa tim da ne treba pozivati na ubistva, jer time se ide u jednu drugu krajnost, ali jel ima ponekad izbora èrilikom rjesavanja nekih situacija? Ja nisam u kozi onih sto pozivaju na ubistva, a i ne bih volio, ali opet ALI...
- lady midnight
bosanac, ne bih ja bila sigurna u to._BosanaC wrote:sebilj wrote:Ovakve provokacije su dobrodosle politicarima da prikupljaju poene i igraju na kartu straha od drugih kultura i religija. Zamisli sada da neko nacrta karikaturu i glavu, od nekih vodecis licnosti iz svijeta bilo cega , stavi na tijelo psa? Ja mislim da bi reakcije bile neizmjerne. Umjetnost je ne uraditi nesto slicno, a doticni "umjetnik" je meni vise neka teska vrsta dusevnog bolesnika. Slazem se sa tim da ne treba pozivati na ubistva, jer time se ide u jednu drugu krajnost, ali jel ima ponekad izbora èrilikom rjesavanja nekih situacija? Ja nisam u kozi onih sto pozivaju na ubistva, a i ne bih volio, ali opet ALI...luciferino wrote:Ima još jedna stvar. Ne znam koliko je ovaj čova priznat kao umjetnik u svijetu, ali čini mi se da bi ostao anonimus (jeste da ima doktorat, ali to nije nikakvo mjerilo) bez kontraverze koju je izazvao karikaturama. Jadno je kada moraš privlačiti pažnju na sebe na ovakav način. A možda nosi i "trunčicu" ksenofobije, ko zna?
http://www.youtube.com/watch?v=fN1dPtEph2U
kad se krajem 1980ih pojavio scorsesejev "The Last Temptation of Christ", reakcije medju americhkim protestantskim fundamentalistima su bile urnebesne... ne znam je li mu se prijetilo zhivotom, ali se bilo dobro zakuhalo...
ista stvar sa jednom pozorishnom predstavom u njemachkoj od prije nekoliko godina, u kojoj se Isus prikazivao kao homosexualac - ljudi dolazili, pa ispred pozorishta gadjali glumce i rezhisera svim i svachim.
prijetnje smrcu idu dalje od ovoga, slazhem se... ali dolaze od tipova koji su spremni ionako uchiniti svashta, ukljuchujuci ubiti i samog sebe; a njihova radikalizacija nije uslovljena uchenjem vjere kojoj pripadaju, nego sa njihovom vlastitom specifichnom situacijom.
koliko god se nekima to svidjalo ili ne, krishcanski i islamski radikalni fundamentalizam danas imaju vishe dodirnih tachaka nego shto i sami hoce da priznaju.
-
_BosanaC
Bravo!koliko god se nekima to svidjalo ili ne, krishcanski i islamski radikalni fundamentalizam danas imaju vishe dodirnih tachaka nego shto i sami hoce da priznaju.
Pogledaj malo i reakcije na Madonin performans nedavno, pa reakcije na Da Vincijev kod, zatim reakcije na komediju "Stigma" po kojoj je sam Bog zensko (i to ni manje ni vise nego Alanis Morissette
A kao sto @luciferino rece - kad bi taj lik postao poznat da nije napravio sto je napravio?
- Kurt_Kombajn
doticnome umjetniku predlazem da u cilju istrazivanja granica umjetnosti odsjece sebi kitu u nekoj umjetnickoj pozi, javno.
-
Sarafcina
jebat ove danasnje revolucionare i ispitivace granica.... to se ode u Irak ili Saudiju pa tamo pokusa objaviti.
U Svedskoj bi fol mozda bio da ispipa holokaust ili homo populaciju
a ovako.... lici na svakog drugog levata koji ode u zooloski vrt... i kurci se ispred lavljeg kaveza. I konta da ispipava granice
U Svedskoj bi fol mozda bio da ispipa holokaust ili homo populaciju
a ovako.... lici na svakog drugog levata koji ode u zooloski vrt... i kurci se ispred lavljeg kaveza. I konta da ispipava granice
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
Vilks samo zeli publicitet, dosadno mu u zivotu, ocito nije ni neki preslavnii umjetnik, a ni narocito talentirani, a i ako je bio - moze biti da mu je popularnost i inspiracija naglo opala. i preko noci si zaboravljen._BosanaC wrote:Meni su potpuno isti ludjaci ovi sto 'ispipavaju granice' kao i oni koji su spremni ubiti i poginuti zbog toga.Maraschino wrote:![]()
kaze ozbiljno shvaca prijetnje ali ih se ne boji - njemu odlicno, all eyes on him, policija ga stiti, zivot je ponovo uzbudljiv
a ovi sto prijete njemu - mislim da su suvisni komentari. prvo, ne brani se Poslanik samo kad ga neko pokusa nacrtati. valjda se brani kad slijedis njegov put. a ja ne mogu da zamislim da bi on svoje vjernike na ubistvo savjetovao.
prema tome - to su meni sebicni ljudi koji, isto kao i ovaj "umjetnik" samo traze sebi publiciteta i divljenja.
-
LjepoticaiZvjer
za mene je to samo jedan od nacina da se postigne da se o njemu prica.
covjek hoce da je popularan, a posto to ne moze postici umjetnickom vrijednoscu svojih dijela, onda on to radi uz pomoc jeftinih fazona, a pod izgovorom umjetnicke slobode.
covjek hoce da je popularan, a posto to ne moze postici umjetnickom vrijednoscu svojih dijela, onda on to radi uz pomoc jeftinih fazona, a pod izgovorom umjetnicke slobode.
-
celavac27
luciferino wrote:E vala, baš se i danas svako sranje naziva umjetnošću![]()
Aferim na ovo znas kako sva moguca sto ti kazes sranja se nazivaju umjetnost al zar je umjetnost vrjedjati nekog...
Pa de da neko sad recimo u Americkoj stampi nacrta sta ja znam Romela ili Gebelsa u zidovskoj sinagogi .... pa znas sta bi tu ispalo rat covjece bili bi svi pohapseni al kad su Muslimani u pitanju onda moze nas vrjedjat svak ziv i to ti je to treba njemu dat po guzi pa nek se pusi...
-
basta sljezove boje
sloboda svakog covjeka pa tako i umjetnicka prestaje tamo gdje pocinje sloboda drugog covjeka ... ovog "umjetnika" jednostavno treba ignorirati, ali naslo se, eto, dovoljno budala koje je uspio polarizirati 
-
_BosanaC
Kao sto rekoh vec ranije - svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i ticelavac27 wrote:luciferino wrote:E vala, baš se i danas svako sranje naziva umjetnošću![]()
Aferim na ovo znas kako sva moguca sto ti kazes sranja se nazivaju umjetnost al zar je umjetnost vrjedjati nekog...
Pa de da neko sad recimo u Americkoj stampi nacrta sta ja znam Romela ili Gebelsa u zidovskoj sinagogi .... pa znas sta bi tu ispalo rat covjece bili bi svi pohapseni al kad su Muslimani u pitanju onda moze nas vrjedjat svak ziv i to ti je to treba njemu dat po guzi pa nek se pusi...