kad kocim cuje se neki zvuk
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dingosp0
#1 kad kocim cuje se neki zvuk
kad pocnem lagano da kocim, cuje se neki zvuk, ko skripi.. gledao sam prednje pakne, jer dolazi zvuk sa prednjeg dijela... mislio sam da se nisu izlizale.. ali ima jos dosta mesa ... zvuk se cuje kad pocnem kociti, ali kad jace pritisnem kocnicu onda ne cuje se nista... sta bi to moglo biti?
- sorcerer
#2 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
najvjerovatnije da su disk plocice
-
angie_
#3 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
Ja sam imala isti problem. Otisla sam u servis i pogledali su mi disk plocice, malo su ih ocistili i rekli su mi da to nije nis strasno. I sad mi se zna desiti ako auto stoji duze vrijeme, narocito zimi.
-
jefferson
#4 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
Normalna oksidacija diskova uljed uticaja vlage.angie_ wrote:Ja sam imala isti problem. Otisla sam u servis i pogledali su mi disk plocice, malo su ih ocistili i rekli su mi da to nije nis strasno. I sad mi se zna desiti ako auto stoji duze vrijeme, narocito zimi.
Imas zamjenske diskove boljih proizvodjaca koji su tretirani cinkom ili u najboljem slucaju Geometom. Nakon kraceg perioda stajanja dskovi nece oksidirati ("zahrdjati") ali opet, ako dugo ne vozis auto i oni ce oksidirti.
To je normalna pojava i taj oksidirani sloj spadne nakon nekoliko kocenja.
Ono sto moze biti problem je da prasina ostane zaljepljena na plocicu ako plocica nema kanal za odvodjenje prasine. Mnoga VW vozila nemaju kanal na plocici kao ni drugi proizvodjaci. Proizvodjaci koji imaju bolje rjesene kocione sisteme (citaj: skuplje) imaju plocice sa kanalima ili ureze na diskovima koji sluze za odvodjenje prasine, vode i sl.
-
angie_
#5 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
[/quote]
Normalna oksidacija diskova uljed uticaja vlage.
Imas zamjenske diskove boljih proizvodjaca koji su tretirani cinkom ili u najboljem slucaju Geometom. Nakon kraceg perioda stajanja dskovi nece oksidirati ("zahrdjati") ali opet, ako dugo ne vozis auto i oni ce oksidirti.
Ono sto moze biti problem je da prasina ostane zaljepljena na plocicu ako plocica nema kanal za odvodjenje prasine. Mnoga VW vozila nemaju kanal na plocici kao ni drugi proizvodjaci. Proizvodjaci koji imaju bolje rjesene kocione sisteme (citaj: skuplje) imaju plocice sa kanalima ili ureze na diskovima koji sluze za odvodjenje prasine, vode i sl.[/quote]
Pa da, zvuk se voznjom i malo jacim kocenjem smanji ili skroz nestane. Meni doduse ne smeta dok god ne utice na mogucnost sigurnog kocenja.
Auto je novo i redovno servisirano tako da vjerovatno jos nema neke potrebe za boljim diskovima.
Ono sto moze biti problem je da prasina ostane zaljepljena na plocicu ako plocica nema kanal za odvodjenje prasine. Mnoga VW vozila nemaju kanal na plocici kao ni drugi proizvodjaci. Proizvodjaci koji imaju bolje rjesene kocione sisteme (citaj: skuplje) imaju plocice sa kanalima ili ureze na diskovima koji sluze za odvodjenje prasine, vode i sl.[/quote]
Pa da, zvuk se voznjom i malo jacim kocenjem smanji ili skroz nestane. Meni doduse ne smeta dok god ne utice na mogucnost sigurnog kocenja.
-
jefferson
#6 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
angie_ wrote:
Ono sto moze biti problem je da prasina ostane zaljepljena na plocicu ako plocica nema kanal za odvodjenje prasine. Mnoga VW vozila nemaju kanal na plocici kao ni drugi proizvodjaci. Proizvodjaci koji imaju bolje rjesene kocione sisteme (citaj: skuplje) imaju plocice sa kanalima ili ureze na diskovima koji sluze za odvodjenje prasine, vode i sl.
Da, to je normalno. Samo pazi dok ne skines tu hrdju sa diskova jer kocnice nemaju punu snagu dok se disk ne "ocisti."Pa da, zvuk se voznjom i malo jacim kocenjem smanji ili skroz nestane. Meni doduse ne smeta dok god ne utice na mogucnost sigurnog kocenja.Auto je novo i redovno servisirano tako da vjerovatno jos nema neke potrebe za boljim diskovima.
-
angie_
#7 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
Oke, tnx na savjetima 
- dingosp0
#8 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
citam da ovo sto skripi kad kocis moze biti jer kljesta ova sto se skupe kad pritisnes kocnicu nisu namazana.... pa cak da treba namazati vanjsku stranu koja ide uz i gdje se stvara pritisak na plocice tako kad se ta 2 dijela dotaknu da ne dolazi do skripljenja .... sad pitanje ... koja je najbolja mast da se uzme za ovo?
- O'zone
- Globalni moderator
#9 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
Reci da se zezašdingosp0 wrote:citam da ovo sto skripi kad kocis moze biti jer kljesta ova sto se skupe kad pritisnes kocnicu nisu namazana.... pa cak da treba namazati vanjsku stranu koja ide uz i gdje se stvara pritisak na plocice tako kad se ta 2 dijela dotaknu da ne dolazi do skripljenja .... sad pitanje ... koja je najbolja mast da se uzme za ovo?
-
frenkoza
#10 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
znao sam da ce se ovo desiti....ljudi koji ne citaju kako trebaO'zone wrote:Reci da se zezašdingosp0 wrote:citam da ovo sto skripi kad kocis moze biti jer kljesta ova sto se skupe kad pritisnes kocnicu nisu namazana.... pa cak da treba namazati vanjsku stranu koja ide uz i gdje se stvara pritisak na plocice tako kad se ta 2 dijela dotaknu da ne dolazi do skripljenja .... sad pitanje ... koja je najbolja mast da se uzme za ovo?
pogledaj od 5:25 na to mislim ... nije niko retardiran toliko da namaze uljem disk ploce
-
lavic
#11 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
Slijedeci put kad budes vozio auto najavi molim te, da ja ne izlazim.dingosp0 wrote:citam da ovo sto skripi kad kocis moze biti jer kljesta ova sto se skupe kad pritisnes kocnicu nisu namazana.... pa cak da treba namazati vanjsku stranu koja ide uz i gdje se stvara pritisak na plocice tako kad se ta 2 dijela dotaknu da ne dolazi do skripljenja .... sad pitanje ... koja je najbolja mast da se uzme za ovo?
- sorcerer
#12 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
plocice se mogu namazati bakrenom mascu protiv skripanja,ali ona strana gdje se dodiruje sa klijestima i klipom ...
-
lavic
#13 Re: kad kocim cuje se neki zvuk
Evo sta trebas uraditi, ako su diskovi i plocice u dobrom stanju onda ih samo rastavi i ocisti klijesta i nosac klijesta od svega, po mogucnosti do metala ( valjda znas na sta sam mislio), a disk plocice ti je naj jednostavnije da uzmes komad grubog za metal smirgl papira stavis na ravnu povsinu i par puta predzi sa plocicom preko papira da se skine mali dio obloge ispusi i sastavi.
Mora sve biti OK poslije ovoga.
Mora sve biti OK poslije ovoga.