Kad je Kurban Bajram?

Rasprave o vjerskim temama.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#26 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by plain vanilla »

aberecke
abertute
s kime cete vi Bosanci i Hercegovci
mi cemo sa Saudijcima
HardCore

#27 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by HardCore »

ja cu sa kinezima :)
addem

#28 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by addem »

Dakle Bajram je u petak. Islamska godina ravna se prema lunarnom kalendaru. Astronomski je sve jednostavno proracunato i nema nikakve dileme kada pocinje a kada se zavrsava koji mjesec. E gdje nastaje problem. Saudijci gledaju sa zemlje mjesec (valja ne vjeruju u nauku 100%) I posto nisu sigurni za mladjak oni su postupili po hadisu koji kaze da "ako niste sigurni onda pomjerite za jedan dan". I oni posto ne vide svojim ocima pomjerise za jedan dan Bajram. Astronomski proracuni su jedno al oci i gledanje u nebo je drugo.
2/3 muslimana nece prihvatiti ovu odluku koja vrijedja ljudsku inteligenciju. Hvala Reisu koji nas je svrstao u 1/3 onih koji ne vjeruju u nauku, nego u oci saudijske. A hvala i Saudiji sto je dobro isfurala Hadzije ove godine.
hrastov žižak

#29 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by hrastov žižak »

Primjetna je radost kod bosanskih ovaca i krava nakon ove odluke. Živjet će dan duže. :thumbup:
It_is_a_Leclerc

#30 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by It_is_a_Leclerc »

Bože sačuvaj !

U Makedoniji, Turskoj, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i svim drugim zemljama Zapadne Evrope Bajram je u četvrtak.
U Bosni i Hercegovini, i zemljama na Bliskom istoku - Bajram je u petak.

Pronađi uljeza. :roll: :roll:
addem

#31 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by addem »

It_is_a_Leclerc wrote:Bože sačuvaj !

U Makedoniji, Turskoj, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i svim drugim zemljama Zapadne Evrope Bajram je u četvrtak.

Pronadji glupana. (M.C.)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#32 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by plain vanilla »

u Srbiji, Hrvatskoj i Sandzaku :? je u petak
addem

#33 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by addem »

Hvala Bogu sto Ceric ide.
Chisum

#34 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Chisum »

Cirkus Kolorado.
It_is_a_Leclerc

#35 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by It_is_a_Leclerc »

plain vanilla wrote:

u Srbiji, Hrvatskoj i Sandzaku :? je u petak
Jeste. To su mešihati u sklopu Islamske zajednice BIH - jedine zapadne islamske zajednice kojoj Bajram započinje kad i u Saudijskoj Arabiji.
Cholina_Lokica

#36 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Cholina_Lokica »

Strasno :( Propadose nam 4 slobodna dana :(
Enofazni števec

#37 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Enofazni števec »

Opet ljudi odlucuju o Bozijim pitanjima :D

Ko sad meni garantuje da nisu ovako prije zasjedali i vijecali dal da napisu da je razdvojio ili zaledio more :?:
Mustang1

#38 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Mustang1 »

Ako pise da je bajram poslije arefata ne moze biti prije .. U saudijskoj arabiji su donijeli takvu odluku da ce arefat biti u cetvrtak a bajram u petak .. Ne mozes se ravnati po turskoj ili bilo kome zna se po cemu se ravna u islamu bez obzira sto neko misli da odluke nisu kakve trebaju biti ili sta ja znam ..
žuti

#39 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by žuti »

addem wrote:Dakle Bajram je u petak. Islamska godina ravna se prema lunarnom kalendaru. Astronomski je sve jednostavno proracunato i nema nikakve dileme kada pocinje a kada se zavrsava koji mjesec. E gdje nastaje problem. Saudijci gledaju sa zemlje mjesec (valja ne vjeruju u nauku 100%) I posto nisu sigurni za mladjak oni su postupili po hadisu koji kaze da "ako niste sigurni onda pomjerite za jedan dan". I oni posto ne vide svojim ocima pomjerise za jedan dan Bajram. Astronomski proracuni su jedno al oci i gledanje u nebo je drugo.
2/3 muslimana nece prihvatiti ovu odluku koja vrijedja ljudsku inteligenciju. Hvala Reisu koji nas je svrstao u 1/3 onih koji ne vjeruju u nauku, nego u oci saudijske. A hvala i Saudiji sto je dobro isfurala Hadzije ove godine.
Ovaj post ima smisla, samo ne slažem se da nas je Reis svrstao jer on je postupio po principu ako je Arefat u četvrtak onda Bajram mora biti dan poslije.
Dr. Kuca

#40 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Dr. Kuca »

Skrvnarise Bajram
SaMaster

#41 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by SaMaster »

Image
addem

#42 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by addem »

SaMaster wrote:Image
8-) :lol: :lol: Ipak cemo se prilagodjavati.
rookfash

#43 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by rookfash »

ja sam ubijedjen, u slucaju da smo imali drugaciji scenario, a to je da je rijaset donio drugaciju odluku, tj da je bajram 25. kao u turskoj, da bi se i tad ovdje sralo i pljuvalo i po reisu i po rijasetu i po fetvi, samo s drugom "argumentacijom". tako bismo umjesto argumenata "nauke i kako smo se vralili u mracno doba i kako vise vjerujemo coravim arapima koji nisu vidjeli mjesec, nego proracunu" dominirali argumenti na fonu "eto naso se bosnjo pametan da slavi bajram prije mekke".

odluceno je kad je bajram, ko hoce da mu je u cetvrtak nek se zaleti do makedonije, albanije, jal turske pa nek se vrati vamo i nek uveze 5 dana ako mu volja...sve rijeseno, tema zrela za pod kljuc.
baustelac

#44 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by baustelac »

Mislim da je reJs ispravno postupio. Kao prvo, apelovao je na saude i turke da se usaglase, a onda se ravnao prema arefatu. Kurban se moze zaklati i drugi dan bajrama a ukoliko se kolje prije ond je sadaka a ne kurban. Isao je dakle na "sigurnu" varijantu. Ipak je Kaba mjesto prema kojem svi muslimani trebaju da se ravnaju. To sto su saudi-selefije-vehabije jos jednom pokazali koliko su zadrti druga je prica.
Cholina_Lokica

#45 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Cholina_Lokica »

baustelac wrote:Mislim da je reJs ispravno postupio. Kao prvo, apelovao je na saude i turke da se usaglase, a onda se ravnao prema arefatu. Kurban se moze zaklati i drugi dan bajrama a ukoliko se kolje prije ond je sadaka a ne kurban. Isao je dakle na "sigurnu" varijantu. Ipak je Kaba mjesto prema kojem svi muslimani trebaju da se ravnaju. To sto su saudi-selefije-vehabije jos jednom pokazali koliko su zadrti druga je prica.
Prije je tako odlucio zbog naseg vehbijaja, da ne naprave haos :mrgreen:
Chisum

#46 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Chisum »

:lol:

Koke: Ma 'ta ce oni... Kome ba da se mi prilagodjavamo????!!!!...

Neko iz mase: Saudijskim vehabijama...

Koke: Aha, dobro. Normala.
addem

#47 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by addem »

Prekrsio je dogovor sa Turcima (potpisan dogovor). Prekrsio je nauku, a Kur´an jasno poziva na nauku i na znanje ispred neznanja. I prihvatio je politiku jedne od najretrogradnijih drzava na svijetu koja je vojskom i silom osvojila svete gradove boreci se protiv halife. Svaka cast Turcima a velika sramota za nas i nasu ulemu. Mozda smo doduse mi i pametniji od Turaka ko ce ga znati.
rexmax

#48 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by rexmax »

Cudno, kod tolikih ucenjaka i tumaca islama a da nisu sposobni tumaciti tacno i ispravno.
Jedino relevantno mjesto na svijetu je Kaba u Meki, jer je Kur'anom odredjena i sa tog mjesta jedino su ispravne bilo kakve odluke.
Samo je relevantan pogled i proracun koji se odnosi sa pozicije Meke a svi ostali dijelovi svijeta treba da se ravnaju prema toj tacki.
Meka je izvor islama a svi ostali dijelovi su tekucina iz tog izvora.
addem

#49 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by addem »

rexmax wrote:Cudno, kod tolikih ucenjaka i tumaca islama a da nisu sposobni tumaciti tacno i ispravno.
Jedino relevantno mjesto na svijetu je Kaba u Meki, jer je Kur'anom odredjena i sa tog mjesta jedino su ispravne bilo kakve odluke.
Samo je relevantan pogled i proracun koji se odnosi sa pozicije Meke a svi ostali dijelovi svijeta treba da se ravnaju prema toj tacki.
Meka je izvor islama a svi ostali dijelovi su tekucina iz tog izvora.
I u Meki je proracunato da je bajram u cetvrtak. Ali vehabije ne vjeruju u nauku i proracune oni vjeruju svojim ocima, posto nisu sigurni dal vide il ne vide oni su postupili po hadisu i produzili za jedan dan.
Bosanski_hibrid

#50 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Bosanski_hibrid »

I u drugim zapadnim zemljama je bajram u Petak, tako da :D

Ovdje se radi prividno o dva različita koncepta, prvi je saudijski gdje se zalažu za viđenje mlađaka okom, a drugi je turski gdje se daje prednost matematičkom proračunu. Ali u biti, mislim da je to više stvar ko će biti Nr. 1 kod muslimana. Cerić je to dobro skonto, pa je pozvao Saudijce, neka oni budu Nr. 1, a neka uzmu tursku metodu :D

Istina je da je po hadisu viđenje mlađaka uslov. Ali tada nije bilo ove moderne tehnologije i načina računanja gdje se može unazad stoljećima izračunati precizan datum određenog događaja po lunarnom računanju. Ovo pitanje će se morati riješiti, jer ovo postaje i smiješno, a žalosno je.

Pošto se radi o kurban bajramu, po meni, mnogo je preče da se uskladimo sa saudijskim pristupom jer cijeli događaj jeste vezan za stojanje na brdu Arefat. Dakle, na Arefatu se stoji 9. zul hidždžeta, a bajram dođe naredni dan, tj. 10 zul hidždžet. Pošto su naše hadžije tamo, a ne u Turskoj, kada se budu čestitali bajramski praznici, bilo bi komičnih situacija. Posebno što bajram ne može biti prije stajanja na Arefatu.

Godinama sam preferirao viđenje mlađaka kao jedini relevantan način određivanja lunarnog mjeseca, međutim, imajući uvid u stručne analize islamskih učenjaka oko ovog pitanja, pa i onih koje smatramo tvrdolinijašima, došao sam do zaključka da proračun i nije nužno oprečan viđenju mlađaka. Ustvari, proračunom se orijentišemo i za dnevne namaze, tako da nema apsolutno nikakve potrebe praviti galamu oko određivanja lunarnog mjeseca na osnovu proračuna. Ne sumnjam da će u narednim godinama doći do ozbiljnog proučavanja ovog pitanja, odnosno tačnije do zauzimanja zajedničkog i najispravnijeg stava.
Post Reply