KAD CE SPASTI CIJENA ADSL-a

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
irfan2

#1 KAD CE SPASTI CIJENA ADSL-a

Post by irfan2 »

evo gledam reklamu u kliku, max adsl u hrvatskoj 99 kuna...znaci oko 30 km..mislim, mjesecno
a kod nas pedeset...previse fakat...
addem

Post by addem »

Iza nedjelje.
mali_crni

#3 Re: KAD CE SPASTI CIJENA ADSL-a

Post by mali_crni »

irfan2 wrote:evo gledam reklamu u kliku, max adsl u hrvatskoj 99 kuna...znaci oko 30 km..mislim, mjesecno
Koja tarifa, mislim koliko sati imas za tu cijenu
car-x

Post by car-x »

kod koga kod nas? mislis u sarajevu? adsl-a u mom kraju nema ni zglave.. da hoce dial-up biti kako treba, al nema ni od tog nista..
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5 Re: KAD CE SPASTI CIJENA ADSL-a

Post by Bobi »

mali_crni wrote:
irfan2 wrote:evo gledam reklamu u kliku, max adsl u hrvatskoj 99 kuna...znaci oko 30 km..mislim, mjesecno
512 MB mjesechno prometa(down i up) http://www.tportal.hr/maxadsl/izaberipa ... /fset.html
Alfons Kauders

#6 Re: KAD CE SPASTI CIJENA ADSL-a

Post by Alfons Kauders »

Bobi wrote: 512 MB mjesechno prometa(down i up) http://www.tportal.hr/maxadsl/izaberipa ... /fset.html
512 ? Pa onda je i 99 kn skupo, bezze, malo mail, malo forum i to je to...
Lace

#7 Re: KAD CE SPASTI CIJENA ADSL-a

Post by Lace »

mali_crni wrote:

imas 3GB downloada a upload je besplatan
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Sumnjam da ce se cijena bitnije mijenjati prije sredine iduce godine. Mozda eventualno ubrzaju pristup i povecaju dozvoljeni limit za koji GB :roll:
Pooll

Post by Pooll »

Kome je skupo, nek se vrati na dial up :x moramo i mi nesto u telecomu zaraditi :x :x
earth-simulator

Post by earth-simulator »

Pooll wrote:Kome je skupo, nek se vrati na dial up moramo i mi nesto u telecomu zaraditi

iskoristite to...necete jos dugo... :zzzz:
Pooll

Post by Pooll »

earth-simulator wrote:
Pooll wrote:Kome je skupo, nek se vrati na dial up moramo i mi nesto u telecomu zaraditi

iskoristite to...necete jos dugo... :zzzz:
Ma dobro, da smo neka druga zemlja ne bi mogli ovako "musti" narod... ali kad se niko ne buni i kad nema konkurencije... nama je extra dobro ;)
irfan2

Post by irfan2 »

BigusDickus wrote:Sumnjam da ce se cijena bitnije mijenjati prije sredine iduce godine. Mozda eventualno ubrzaju pristup i povecaju dozvoljeni limit za koji GB :roll:
jel to nagadjanje ili sta...
sta cu ja dotad radit...50 km je previse...
bihnet sucs :x :x :x
Šandor

Post by Šandor »

Sta ba nema konkurencije? :D

http://www.epn.ba

http://www.lol.ba

Konkurencija rulez! :-) :P
irfan2

Post by irfan2 »

da ali ni europronet ni logosoft nen ude mogucnost adsl-a
a ja nemam druge opcije... :( :(
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ako bolje pogledas, telecomov ADSL je povoljniji od konkurencije, a ima i nekih prednosti u odnosu na pristup preko kablovske mreze (konstantna brzina, sigurnost...) U cemu je problem? :-?
Šandor

Post by Šandor »

Problem je sto je ADSL nedostupan vecini korisnika.

Prije svega, 60 KM (ADSL) i 40 KM ( Cable & Wireless) nije isto. Razlika u cijeni je ogromna (doduse, kako za koga).

Druga stvar. ADSL je nedostupan u vecini manjih gradova. O selima da i ne govorim.

Nedostupan je cak i u vecim gradovima ukoliko si nastanjen vise od....ne znam tacno koliko....ali mislim da se radi o 5-6 km udaljenosti od centrale.

Zato toliko ljudi i ide na Cable & Wireless. A sad razvijaju biznis i izvan Sarajeva (Tuzla & Zenica).

Tako da ADSL i nije bas toliko popularan.

A EPN & LOL nece nikad ni uvesti ADSL. Osim ukoliko izgori BH Telecom. :-) :-D
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

BigusDickus wrote:Ako bolje pogledas, telecomov ADSL je povoljniji od konkurencije, a ima i nekih prednosti u odnosu na pristup preko kablovske mreze (konstantna brzina, sigurnost...) U cemu je problem? :-?
Šta rece i osta živ :D

ADSL uz veću cijenu nudi duplo manje limita, duplo skuplju priključnu taksu i duplo veće cijene prekoračenja od konkurencije.

:-)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Potpises ugovor na 18 mjeseci i izbijes 9KM, na racun iznajmljivanja modema, pa razlika u cijeni onda i nije tako velika.

Brzina pristupa preko ADSL-a ne zavisi od trenutnog broja konekcija, jer imas svoju, vlastitu liniju (Digital Subscriber Line). Ne dijelis opseg ni sa kim. :)

Ne sumnjam da ce u relativno kratkom roku usluga biti dostupna u svakoj selendri, koja je ikad uvela telefon, jer se kao medij koristi obicna bakrena parica. Ovo se ne moze tvrditi cak ni za wireless, a posebno ne za cable.

Preko ADSL-a imas ogranicen download i neogranicen upload. Alternative nude limit ukupnog saobracaja (download + upload), pa onda 5Gb i nije bas onoliko koliko zvuci. :)

Tehnoloski gledano, ADSL ima bolje izglede da cijene budu nize i da se uvede flat-rate (o cemu svi sanjaju :D), dok ce cable i wireless ISP-ovi biti prinudjeni da to urade kako bi prezivjeli. :)
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Tehnološki gledano ADSL ima te mogućnosti. Ne bi im bio nikakav problem ponuditi 10 Gb za cijenu od 50 KM.

Ali Bihnetovski gledano :D njih te mogućnosti i ne zanimaju pretjerano te su sada iza konkurencije ako uzmemo u obzir da 90% korisnika ne troši više od 1Gb na upload.
Šandor

Post by Šandor »

NeKi_LiK wrote:Tehnološki gledano ADSL ima te mogućnosti. Ne bi im bio nikakav problem ponuditi 10 Gb za cijenu od 50 KM.

Ali Bihnetovski gledano :D njih te mogućnosti i ne zanimaju pretjerano te su sada iza konkurencije ako uzmemo u obzir da 90% korisnika ne troši više od 1Gb na upload.
-Bitchnetovski* :D

Fakat da su iza. LOL daje 7 GB za 44 KM. A EPN 6 GB za 44 KM. Doduse, samo Cable.
:D Reklama :D
claybrain

#21 Re: KAD CE SPASTI CIJENA ADSL-a

Post by claybrain »

monoopol.

pasce kad se dozvoli konkurencija.

garant direktor svakog petka ide na dzumu, moze mu se da nista ne radi i da krade:

a) jer je normalno biti religiozan kod nas svuda, pa i na radnom mjestu

b) jer je clan religiozne stranke za koju glasa masa, jer masa su debili

tako da pokradeni, ako gaje iste vrijednosti kao elita koja krade, nemaju pravo da se zale.
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

A baš sam se pitao...

20 postova prije nego li se pojavi četnici/ustaše/mzdžahidi objašnjenje problema...

Sa-X prosjek, moglo bi se reći...

:D
Šandor

Post by Šandor »

Iskushenie :-) :D
Constantine

Post by Constantine »

BH Telecom je dobar za razliku od lopova u HT-u Mostar. Uvođenje ADSL-a je 70KM a mjesečna pretplata za prvi paket je 60 i nešto maraka. Što je puno puno je.
Post Reply