Kad bi vam neko dao novac

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

moon_walker_90

#26 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by moon_walker_90 »

cenecimoveocino wrote:Zasadio maline i šumsko voće ili pokrenuo plastenike. :sretan:
Jeste ako imas zemlju i vodu :) Inace,mislim da se sa poljoprivredom moze dosta postici samo treba mnogo rada i zalaganja,a i ulaganja nisu tako mala,mada ne trebaju ni neka enormna sredstva :) a uduplati ulozeni novac kroz 1-2 godine je tipicno razmisljanje balkanca...trebao si staviti da za sedmicu to uduplas -.-' Ako pokreces neki posao,logicno je da mora proci odredjeni vremenski period da se ulozeno vrati...kuda vam se zuri zaboga? :S To nikad necu skontati... :S
matsuda

#27 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by matsuda »

Isplatiti investiciju u dvije godine u ovim okolnostima ne djeluje realno, a uduplati ulozeno djeluje suludo.
Sta bih uradio od para? Ostavio na banku i ubirao kakvu-takvu kamatu na stednju.
Ako pozelis pokrenuti neki biznis putem ces samo naletiti na lezihljebovice koji ce ocajnicki pokusati da sapom zagrabe koliko mogu: najmodavci, korumpirani budzetski paraziti, you name it... Govorim o legalnim poslovima.
Sto bi ih stavio pod dusek, ne mogu jer mi poplava/snijeg/vatra/kisa/vjetar/zli vuk mogu unistiti kucu.

Najvrjedniji kapital je znanje, iskustvo i sposobnost (kombinovano, ne jedno bez drugog). Sam pocetni novcani kapital cesto je neprijatelj samog poslovnog poduhvata...
Indigont

#28 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by Indigont »

ExNihilo wrote:Pokretač teme traži investiciju koja bi generirala godišnji povrat od 100%. Što je ekstremno nebulozno. Čisto empirijski, prosječna investicija rijetko generira godišnje više od 10%. Investitori trljaju brade i klanjaju nafile kad imaju 10%. Prebacivanje preko toga je moguće samo uz eksponencijalno uvećavanje u riziku. Poput kockanja sa kriptovalutama. Ili, pionirstva u novoj industriji. Ili, pogađanja na kladari koga će Suarez ujesti naredni put.
Ne radi se nuzno o pasivnoj investiciji. Napisao sam da u obzir dolazi i rad, kupovina masinerije, edukacija i sve sto mozete postici sa tim parama i s vremenom zaraditi duplo vise.
detroit-mercy

#29 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by detroit-mercy »

Indigont wrote:Kad bi vam neko dao 25.000KM da u roku od 1-2 godine napravite od njih 50.000KM kako biste to uradili? Ako biste uspjeli dobili biste sav novac, ako ne biste uspjeli dobili bi NULA novaca.

U obzir dolazi i rad, edukacija, kupovina nekih sprava, sto god da vam je potrebno da uduplate taj kesh.
ROI ti je veoma visok :mrgreen: , jedino kojekave spekulacije, sve ostalo tesko da ces sa tako malo para napraviti duple ili troduple pare :mrgreen: .
detroit-mercy

#30 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by detroit-mercy »

Indigont wrote:
ExNihilo wrote:Pokretač teme traži investiciju koja bi generirala godišnji povrat od 100%. Što je ekstremno nebulozno. Čisto empirijski, prosječna investicija rijetko generira godišnje više od 10%. Investitori trljaju brade i klanjaju nafile kad imaju 10%. Prebacivanje preko toga je moguće samo uz eksponencijalno uvećavanje u riziku. Poput kockanja sa kriptovalutama. Ili, pionirstva u novoj industriji. Ili, pogađanja na kladari koga će Suarez ujesti naredni put.
Ne radi se nuzno o pasivnoj investiciji. Napisao sam da u obzir dolazi i rad, kupovina masinerije, edukacija i sve sto mozete postici sa tim parama i s vremenom zaraditi duplo vise.
Jaro, kupi kakvu hoces masineriju, ja jos nisam vidio proizvodnu liniju da ima 100% ili 200% ROI u jednoj godini :skoljka: a nagledao sam se dosta toga i nakalkulisao se za prilicno investicija.
Najbolje za tako nesto je da za 25k kaemova dovedes jedno 25 Ukrajinki, da im obecas dobru zaradu. Pustis ih u promet par mjeseci, stekaks lovu a njima na kraju das gomilu novinskih papira i odozgo 100 marka na vrhu bunta.
Ili u Tursku, kupi jedno dvije kile heroina pa se okusaj preko grane :mrgreen: .
Sve drugo je domen naucne fantastike na sadasnjem trzistu :mrgreen:
Mada, 2009e nakon kraha bankarskog trzista i par veliki bankrota, ko je bio pametan + imao love moga je za godinu, godinu ipo da zaradi toliko love da mu se :-) .
Ja radio za kompaniju u Augustu cijena akcija otisla na $1.79 per share, godinu i po kasnije cijena je bila oko $52 per share. Znaci za ulozenih $25k dobio bi $726k nakon godinu i po, ali trebalo je imati muda pa staviti lovu u akcije 2009te :mrgreen:
rekla-kazala

#31 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by rekla-kazala »

@detroit-mercy
Ja sam uložio 2009. u dionice i to znatno više nego ovih 25.000 ali tokmak uložih u BH telekom, Bosnalijek, Elektroprivredu,.. Kad pogledam kakav su rast ostvarile dionice ( koje bi vjerovatno kupio da sam se odlučio za ulaganje na njemačkom tržištu ) sad bi bio milioner, ovako ni na onom što sam uložio 2009. :twisted: :twisted: :twisted:
Sad vezano za temu.
Nije nemoguće duplati uloženi novac, bar prvih nekoliko godina ali stvarno treba imati sreće. Znam čovjeka koji je krenuo sa 20.000 KM i poslije 5 godina je bio teži od 500.000 i to sve regularno. Trgovina sa malom zaradom i brzim obrtom. Ako kapital obrneš svakih 15 do 30 dana nije problem uduplati ga u godinu dana.
Dalje treba gledati naprijed, daleko. Šta bi moglo biti aktuelno za 5 godina. Prije par dana negdje vidjeh listu najskuplje prodatih domena. Ko se sjetio da uzme neku domenu koja će kasnije biti zanimljiva mogao je mlatnuti dobru lovu.
Ima ljudi šta god takne pozlati se,... iako je kod većine ljudi u BiH,.. šta god takne to propadne. :lol: :lol:
hodža

#32 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by hodža »

Znam čovjeka koji je krenuo sa 20.000 KM i poslije 5 godina je bio teži od 500.000 i to sve regularno. Trgovina sa malom zaradom i brzim obrtom. Ako kapital obrneš svakih 15 do 30 dana nije problem uduplati ga u godinu dana.
šta radi taj lik ?
ExNihilo

#33 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by ExNihilo »

Indigont wrote:
Ja i nisam govorio isključivo o takvoj.
susc_ovjek

#34 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by susc_ovjek »

Jedini normalan i realan komentar! :thumbup: :thumbup:

Ovi sa "znam ja jednog..."
i "pokreneš..." :run: :run:
rekla-kazala

#35 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by rekla-kazala »

hodža wrote:
Znam čovjeka koji je krenuo sa 20.000 KM i poslije 5 godina je bio teži od 500.000 i to sve regularno. Trgovina sa malom zaradom i brzim obrtom. Ako kapital obrneš svakih 15 do 30 dana nije problem uduplati ga u godinu dana.
šta radi taj lik ?
Smijat ćeš se ! :roll:
Kupovao otpadno željezo od domaćih otpada i Izvozio za Italiju,.. Italijan mu plaćao svu zaprimljenu robu dva puta sedmično. Tako da je kapital vrtio svakih petnaestak dana.
Pravio je godišnji promet veći od 3 miliona maraka sa kapitalom od 100 do 150 hiljada. :-) :-)
Ne bavi se više tim poslom ali klepio je lovu. Tako su isto mnogi klepili lovu izvozom ogrijevnog drveta pa i drvne građe.
Last edited by rekla-kazala on 30/07/2014 11:00, edited 1 time in total.
Konjanik

#36 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by Konjanik »

Indigont wrote:Kad bi vam neko dao 25.000KM da u roku od 1-2 godine napravite od njih 50.000KM kako biste to uradili? Ako biste uspjeli dobili biste sav novac, ako ne biste uspjeli dobili bi NULA novaca.

U obzir dolazi i rad, edukacija, kupovina nekih sprava, sto god da vam je potrebno da uduplate taj kesh.
Hrana
Farmacija i autodijelovi to su tri domena koja u BH doprinose paru a da je legalno...

Dakle proizvodnja hrane - farme (teladi,ovce,kokosi,piladi,curke i sl) uzgoj sibirske aronije,malina,borovnice,psenice i sl.
Farmacija, uzgoj i prerada ljekovitog bilja tacnije pravljenje etericnih ulja je jako isplativo,proizvodnja galenskih preparata na malo .. Za pocetak
Autodijelovi to je prica za sebe
Santi

#37 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by Santi »

Možda bi mogao uzgajati šitake, maitake i reiši gljive. Uz marketing usmeren na bolesne i ljude opsednute zdravljem, te uz pristupačne cene, mislim da bi mogao zaraditi.
oyada

#38 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by oyada »

za toliki profit potrebno ti je da imas kapitala od 170.000 do 250.000KM a ako nemas a zuris onda oplkjackaj banku tu ti je sigurno 20-50.000KM
Stoner

#39 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by Stoner »

Bavio bi se špekulacijom. Ostvariti prinose od 100% i jeste špekulacija.

Ne znam, mislim da takvi profiti uglavnom zavise od eksternih faktora i drastičnih promjena u ekonomskom sistemu koje nisu pod kontrolom investitora niti se može uticati na njih. Eventualno ih se predvidjeti.
Indigont

#40 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by Indigont »

NagibNizbrdica wrote:sa 25 hiljada za 2 godine da napravis 50.Pa jebo te taj poso :D
Bolje prodavat krofne na plazi vise ces uzet para
Malena ocekivanja imam?

Ti si onda sigurno pun ideja za zaraditi jos vise novca?
Murat Sabanovic

#41 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by Murat Sabanovic »

kupio 100 ovaca i nakon dvije godine ih prodao.
Indigont

#42 Re: Kad bi vam neko dao novac

Post by Indigont »

Pravi odgovor je zapravo kupovina posla u BH Telecomu. Dovoljno je 10-15 hiljada, ne mora biti 25. A nakon 2 godine zaradis 50 hiljada.
Post Reply