Kad banke aktiviraju hipoteku....
-
mali jomu
#1 Kad banke aktiviraju hipoteku....
"Horor" priče onih kojima su banke krenule plijeniti stanove i kuće.... se u velikom broju slučajeva radi i o žirantima nad kojima je aktivirana hipoteka, ali da se moraju imati dvije stvari u vidu.
- Prvo, u aktiviranje hipoteke se ide kada je hipotekarni kredit u pitanju. Drugo, ovo što u velikom broju slučajeva rade je da žiranti potpišu mjenice pa onda banke teret prebace na njih i idu na njihove nekretnine aktiviranjem mjenice, i to u slučajevima kada ne mogu naplatiti novac od dužnika. Mi smo uspjeli pritiskom na sudove izlobirati da makar banke idu prvo na plijenidbu imovine glavnog dužnika, pa tek onda žiranta.-
Detalj kojeg mnogi građani BiH nisu svjesni...... ako dužnik nije vratio kredit onda i njegova porodica može odgovarati, ali kod žiranata nije takva situacija jer žirant nema pravo zalagati zajedničku imovinu ako nema pismeno odobrenje bračnog druga ili vanbračnog partnera.
- Banka je morala prije plasiranja tog kredita imati i pismenu saglasnost drugog supružnika, u suprotnom je sve pravno ništavno. Znači to važi i za vanbračne partnere, a odnosi se na svu imovinu koju su oni ili supružnici stekli tokom zajednčkog života. Muž ili supruga mogu bez odobrenje partnera založiti tek ono što su stekli prije stupanja u brak. Kada banka želi uzeti nekretninu od žiranta, a nije pri plasiranju kredita tražila pismenu saglasnost žirantovog supružnika, onda se to na sudu može oboriti i na neki način zaštititi imovina. Banka može naprimjer uzeti pola stana od supružnika koji je bio žirant, ali pošto je fizički nemoguće prodati pola stana, onda to većinom tako stoji i ljudi ne bivaju izbačeni na ulicu.-
Zakon o zaštiti jemaca u FBiH koji je stupio na snagu 2013. godine je u odnosu na period prije toga u značajnijoj mjeri zaštitio žirante, ali važi samo za kredite nakon tog perioda.
- Bitno je da žiranti znaju svoja prava i da im ukažemo na to da se mogu zaštititi, i sada mnoge sudije, neću reći da su na strani žiranata, ali su na strani zakona. Ljudi koji hoće da budu žiranti prvo trebaju da se dobro obrazuju o svojim pravima. Kada banka da kredit, onda žirant ima rok od 14 dana da se obrazuje o svojim obavezama i pravima, a u okviru tog perioda može i odustati od toga da bude žirant. Savjetujem ljudima da ne budu žiranti olako, jer se ne može nikome vjerovati. S druge strane, u proteklih 4-5 godina banke puno više daju kredite bez žiranata i to tako treba da bude jer tako posluju i u svojim matičnim državama, pa zašto bi kod nas drugačije poslovale. –
Uprkos tome, u mnogim slučajevima banke zaplijene stan ukoliko postoji zakonska osnova, a onda slijedi prodaja. Ukoliko se stan ili neka druga imovina ne proda iz prvog puta, onda se prodaje koliko god banka može dobiti. Zakoni u BiH nalažu da se protiv osobe koja ne plaća kredit osiguran hipotekom mora pokrenuti sudski izvršni postupak radi izvršenja nad nekretninom. Pokreće se sudska prodaja založene nekretnine, koja je javna i u kojoj mogu učestvovati sva pravna i fizička lica koja polože depozit prije zakazanog ročišta za prodaju. Ako se nekretnina prodaje putem suda, novac od kupoprodajne cijene usmjerava se za namirivanje kreditnih dugovanja. U slučaju da se nekretnina ne proda trećoj osobi, kupuje ju banka i postaje njen vlasnik te je nakon toga nastoji prodati.
Oglasi po internetu i novinama u kojima banke nude nekretnine po osnovu aktivirane hipoteke sve su brojniji.....
Iza ovih oglasa se nalaze tužne ljudske sudbine građana koji su zbog gubitka posla ili neke druge lične tragedije koja ih je onemogućila da otplaćuju kredit ostali bez krova nad glavom. U BiH ne postoji sistemski riješeno pitanje kako pomoći ovakvim osobama, i većinom se sve svodi na pomoć rodbine i prijatelja.
(ovo je opasno pravo.......)
- Prvo, u aktiviranje hipoteke se ide kada je hipotekarni kredit u pitanju. Drugo, ovo što u velikom broju slučajeva rade je da žiranti potpišu mjenice pa onda banke teret prebace na njih i idu na njihove nekretnine aktiviranjem mjenice, i to u slučajevima kada ne mogu naplatiti novac od dužnika. Mi smo uspjeli pritiskom na sudove izlobirati da makar banke idu prvo na plijenidbu imovine glavnog dužnika, pa tek onda žiranta.-
Detalj kojeg mnogi građani BiH nisu svjesni...... ako dužnik nije vratio kredit onda i njegova porodica može odgovarati, ali kod žiranata nije takva situacija jer žirant nema pravo zalagati zajedničku imovinu ako nema pismeno odobrenje bračnog druga ili vanbračnog partnera.
- Banka je morala prije plasiranja tog kredita imati i pismenu saglasnost drugog supružnika, u suprotnom je sve pravno ništavno. Znači to važi i za vanbračne partnere, a odnosi se na svu imovinu koju su oni ili supružnici stekli tokom zajednčkog života. Muž ili supruga mogu bez odobrenje partnera založiti tek ono što su stekli prije stupanja u brak. Kada banka želi uzeti nekretninu od žiranta, a nije pri plasiranju kredita tražila pismenu saglasnost žirantovog supružnika, onda se to na sudu može oboriti i na neki način zaštititi imovina. Banka može naprimjer uzeti pola stana od supružnika koji je bio žirant, ali pošto je fizički nemoguće prodati pola stana, onda to većinom tako stoji i ljudi ne bivaju izbačeni na ulicu.-
Zakon o zaštiti jemaca u FBiH koji je stupio na snagu 2013. godine je u odnosu na period prije toga u značajnijoj mjeri zaštitio žirante, ali važi samo za kredite nakon tog perioda.
- Bitno je da žiranti znaju svoja prava i da im ukažemo na to da se mogu zaštititi, i sada mnoge sudije, neću reći da su na strani žiranata, ali su na strani zakona. Ljudi koji hoće da budu žiranti prvo trebaju da se dobro obrazuju o svojim pravima. Kada banka da kredit, onda žirant ima rok od 14 dana da se obrazuje o svojim obavezama i pravima, a u okviru tog perioda može i odustati od toga da bude žirant. Savjetujem ljudima da ne budu žiranti olako, jer se ne može nikome vjerovati. S druge strane, u proteklih 4-5 godina banke puno više daju kredite bez žiranata i to tako treba da bude jer tako posluju i u svojim matičnim državama, pa zašto bi kod nas drugačije poslovale. –
Uprkos tome, u mnogim slučajevima banke zaplijene stan ukoliko postoji zakonska osnova, a onda slijedi prodaja. Ukoliko se stan ili neka druga imovina ne proda iz prvog puta, onda se prodaje koliko god banka može dobiti. Zakoni u BiH nalažu da se protiv osobe koja ne plaća kredit osiguran hipotekom mora pokrenuti sudski izvršni postupak radi izvršenja nad nekretninom. Pokreće se sudska prodaja založene nekretnine, koja je javna i u kojoj mogu učestvovati sva pravna i fizička lica koja polože depozit prije zakazanog ročišta za prodaju. Ako se nekretnina prodaje putem suda, novac od kupoprodajne cijene usmjerava se za namirivanje kreditnih dugovanja. U slučaju da se nekretnina ne proda trećoj osobi, kupuje ju banka i postaje njen vlasnik te je nakon toga nastoji prodati.
Oglasi po internetu i novinama u kojima banke nude nekretnine po osnovu aktivirane hipoteke sve su brojniji.....
Iza ovih oglasa se nalaze tužne ljudske sudbine građana koji su zbog gubitka posla ili neke druge lične tragedije koja ih je onemogućila da otplaćuju kredit ostali bez krova nad glavom. U BiH ne postoji sistemski riješeno pitanje kako pomoći ovakvim osobama, i većinom se sve svodi na pomoć rodbine i prijatelja.
(ovo je opasno pravo.......)
-
mehoxy
#2 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:33, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Mislite da na zapadu nema toga??
Pa u Americi je to stara priča.
U Evropi, ono poslije krize 2008., evo konkretan slučaj Barselona, ljudi su masovno gubili stanove pod hipotekom.
Poenta je da niko nikog ne tjera, potpisuje se ugovor i svaka je strana obavezna da ispuni svoj dio.
Kad banka isplaćuje novac, onda korisnik kredita sa smiješkom potpisuje, kad upadne u problem, onda je to horor, što je malo bezveze priča.
Nemoj uzimati što nisi siguran da ćeš moći do kraja ispratiti. To isto kad se čovjek zavali za neki biznis, propadne i onda krivi sudbinu, zlu sreću, neko ga zajebo....
Slažem se da država ništa ne čini po pitanju ovakvih slučajeva, da nema neki sistem subvencije, pomoći, bilo šta, da ljudi koji ostanu bez posla imaju priliku određeni period. Ko i sve ostalo, uzdaj se u se i u svoje kljuse.
Ako gledam iz ličnog ugla, opet, da nisam podigao kredit, danas bi bio podstanar. Ovako imam stan, još 7 godina i hipoteka zdravo.
Naravno da ništa nije sigurno i čovjek ne zna šta će sutra biti, ali ja vjerujem u sebe i kad bih razmišljao da mogu ostati bez posla, da sve može propasti....onda je najbolje u kakvu šumu ili pećinu, jer tako je najsigurnije
U Evropi, ono poslije krize 2008., evo konkretan slučaj Barselona, ljudi su masovno gubili stanove pod hipotekom.
Poenta je da niko nikog ne tjera, potpisuje se ugovor i svaka je strana obavezna da ispuni svoj dio.
Kad banka isplaćuje novac, onda korisnik kredita sa smiješkom potpisuje, kad upadne u problem, onda je to horor, što je malo bezveze priča.
Nemoj uzimati što nisi siguran da ćeš moći do kraja ispratiti. To isto kad se čovjek zavali za neki biznis, propadne i onda krivi sudbinu, zlu sreću, neko ga zajebo....
Slažem se da država ništa ne čini po pitanju ovakvih slučajeva, da nema neki sistem subvencije, pomoći, bilo šta, da ljudi koji ostanu bez posla imaju priliku određeni period. Ko i sve ostalo, uzdaj se u se i u svoje kljuse.
Ako gledam iz ličnog ugla, opet, da nisam podigao kredit, danas bi bio podstanar. Ovako imam stan, još 7 godina i hipoteka zdravo.
Naravno da ništa nije sigurno i čovjek ne zna šta će sutra biti, ali ja vjerujem u sebe i kad bih razmišljao da mogu ostati bez posla, da sve može propasti....onda je najbolje u kakvu šumu ili pećinu, jer tako je najsigurnije
-
mali jomu
#4 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Kontamo to sve, ideje, vizije, kombinacije nesto napraviti za dalje nekako gurat u zivotu itd..... ali nestima to bas tako lahko.
Sa lesinarima ne ide nikako, ne samo u vezi ovog, vec nigdje nikako......
..... zato je to zeznuto pravo, i opasno.
Nesto kontam.... a kad to kod nas nesto nije zeznuto, lijepa vanjstina navlakuse za razvalit te.
Ne ono sto tebe razvali, ti uletio pa ti i nosis poslijedice.... vec ti sve razvali i kraj tebe i okolo tebe.
To je druga prica..... to je taj horor.
Nesto kontam.... a kad to kod nas nesto nije zeznuto, lijepa vanjstina navlakuse za razvalit te.
Ne ono sto tebe razvali, ti uletio pa ti i nosis poslijedice.... vec ti sve razvali i kraj tebe i okolo tebe.
- Edin H.
#5 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Sam si sebi odgovorio.Tomahawk11 wrote:
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
U kom smislu?Edin H. wrote:Sam si sebi odgovorio.Tomahawk11 wrote:
Nisam ja ništa ni pitao. Meni su stvari jasne kao dan.
Samo ne mogu duplih aršina i patetike.
- Edin H.
#7 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Pa mislio sam na ovo sto si rekao. OK, slazem se poenta, a ne pitanje.Tomahawk11 wrote:U kom smislu?Edin H. wrote:Sam si sebi odgovorio.Tomahawk11 wrote:
Nisam ja ništa ni pitao. Meni su stvari jasne kao dan.
Samo ne mogu duplih aršina i patetike.
- Bluemore
#8 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Ljudi nekako olako prihvataju obaveze kao da su ti krediti kao oni iz prijasnje epohe kada se oprastalo ili inflacija pojela kredit. Zirant ma nikakav problem samo nrmoj da se nesto obavezujem avaj jesam.
I inace ono nase lijepo art of living " bez ikakve hice" cesto predje nisam u toku i ne smaram se dok me ne zvekne.
I inace ono nase lijepo art of living " bez ikakve hice" cesto predje nisam u toku i ne smaram se dok me ne zvekne.
-
moonca
#9 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
mali jomu wrote:Kontamo to sve, ideje, vizije, kombinacije nesto napraviti za dalje nekako gurat u zivotu itd..... ali nestima to bas tako lahko.
Ide i te kako, samo prati pravila i citaj i najsitnija slova na ugovoru.
Sve zavisi od tebe, ne od njih ili kako ih ti vidis-lesinari
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Ma i to sa sitnim slovima....to su gluposti....ugovori se pišu standardnim fontom, kakva sitna slova....
Zavisi od obje strane, banka kao davaoc finansijskih sredstava diktira uslove i daje ugovor pod određenim uslovima...sad ako je neko budala, pa pristane na veliku kamatnu stopu, ko mu je tu kriv??
Ili potpiše nešto nerealno uz opasku ''ma nije problem''....pa poslije bude problem, e onda ide lešinari, lihvari i tako to.
Veći je problem što ljudi nemaju ni osnove poznavanja finansijskog i pravnog svijeta....a vrijeme je interneta i Google, pa fino malo istraži prije nego uđeš u nešto....jok, ko će se s tim zajebavati, daj ti ovamo pare, pa ćemo ''lahko'' kasnije
Zavisi od obje strane, banka kao davaoc finansijskih sredstava diktira uslove i daje ugovor pod određenim uslovima...sad ako je neko budala, pa pristane na veliku kamatnu stopu, ko mu je tu kriv??
Ili potpiše nešto nerealno uz opasku ''ma nije problem''....pa poslije bude problem, e onda ide lešinari, lihvari i tako to.
Veći je problem što ljudi nemaju ni osnove poznavanja finansijskog i pravnog svijeta....a vrijeme je interneta i Google, pa fino malo istraži prije nego uđeš u nešto....jok, ko će se s tim zajebavati, daj ti ovamo pare, pa ćemo ''lahko'' kasnije
- apsidejzi
#11 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Upravo!!! Ljudi ne kontaju da oni kad potpisuju kredit zapravo prodaju svoje buduce radno vrijeme. Pare koje uzmes kad dizes kredit nisu dosle ni iz cega. To su tvoje buduce pare koje planiras zaraditi, pa da ne bi cekao narednih 20 godina da ih zaradis i kupis kucu pred kraj zivota, banka ti omogucava da ih uzmes sad i radis narednih 40 godina (20 godina za sebe 20 za banku - kamata). Jbg, il nemas kucu 20 godina pa skupljas i kupis (ako ne potrosis u medjuvremenu) il uzmes sad pa se obavezes da ces radit narednih 40 godina. BUdes malo rob al sta je tu je.Tomahawk11 wrote:Mislite da na zapadu nema toga??
Ako se prevaris pa ne mognes radit 40 godina... ko ti je kriv! Trebao si na to ranije misliti.
-
moonca
#12 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Ne treba tu nikakvo specijalo znaje oko uzimanja kredita. Prilicno je jasno.Druga stvar pojedini od prevelike zelje i bez plana "B" ne vide moguce probleme, a glavni je problem, ne platiti mjesecnu radu.I ako se to desi,banke su tu fleksibilne ,izadju u susret. Ipak im je u interesu uzimati novac ne kuce.Tomahawk11 wrote:Ma i to sa sitnim slovima....to su gluposti....ugovori se pišu standardnim fontom, kakva sitna slova....
Vidis kod mene, ako placam ratu svake dvije sedmice ne mjesecno -daju mi popust.
-
mali jomu
#13 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
moonca wrote:
Vidis kod mene, ako placam ratu svake dvije sedmice ne mjesecno -daju mi popust.
Dobra je to kombinacija..... brzo se to tako sve i rijesi.
Ma sve su kombinacije dobre ako se rijese..... i miran.
Vec ne stima mi to sto kad nekom propadne posao..... tako se to svasta izdesava, nastrada citava porodica, i to sve, a bez krede ne mozes nista.
Ljudi se zalete.... ne procitaju i ne prostudiraju svaku tacku itd..... i kvrc.
Ne znam, snalaze se ljudi..... neko se snadje, neko ne.
- Bluemore
#14 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Hajd sto se zalete sa kreditom al sto s kezom zgrabe i kreditnu karticu sto im utrpaju u banci.... a prmanja spram rate bas i nisu za kartice
Ali kao ako zatreba
Pa zavaljotka do grla
Lakomisleno jer valja to sve vratiti
Ali kao ako zatreba
Pa zavaljotka do grla
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#15 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Vidi se ko radi u banci 
-
foton
#16 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Tako je, banka zadnje sto zeli je da uzme imovinu. To je bankin neuspjeh. Banka ce se uvijek potruditi da napravi neki reprogram, odgodu jer se radi o njihovim parama. Da banke ne daju kredite, ljudi bi se zalili, kad daju, traze neku sigurnost i motivaciju kod osobe koja se zaduzuje da taj kredit i vrati. Banka nije dobrotvorna organizacija koja oprasta dugove nego firma koja prodaje pare i zeli da zaradi na tome.moonca wrote: Ne treba tu nikakvo specijalo znaje oko uzimanja kredita. Prilicno je jasno.Druga stvar pojedini od prevelike zelje i bez plana "B" ne vide moguce probleme, a glavni je problem, ne platiti mjesecnu radu.I ako se to desi,banke su tu fleksibilne ,izadju u susret. Ipak im je u interesu uzimati novac ne kuce.
Zna problem biti realan, moze se desiti da neko izbubi posao, zdravlje ili sta vec, ali to treba da bude izuzetak a ne pravilo. I nije banka za to odgovorna. Veci je problem sto ima dosta ljudi koji misle da neko "nadbice drzava" kao veliki mama i tata treba da lebdi iznad nasih glava i da nam doda aspirin i skuha caj kad zaboli glava, da mu se mozemo uvijek zaliti i da ce razumjeti situaciju i spasiti nas od groznih banaka kad je teze probuditi se na vrijeme i platiti ratu nego zapaliti cigaru i popiti kafu na tenane...
Bio je prije par godina slucaj kad je covjek ZAPALIO stan jer ga je morao vratiti banci. On sigurno nije znao da je pored kredita, placao i osiguranje imovine, a bio je spreman unistiti i svoje komsije zbog svog inata.... Banci nista nije naudio.
Ali s druge strane, ako bi komercijalna banka krenula propadati, nema kuknjave... (pa da je spase javne pare kao u Americi sto je bio slucaj...)
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
i meni su je uvaliliBluemore wrote:Hajd sto se zalete sa kreditom al sto s kezom zgrabe i kreditnu karticu sto im utrpaju u banci....
- wewa
#18 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
u truhloj evropi su poodavno uveli finansijsko obrazovanje, tj shvatili da je za prezivljavanje u savremenom drustvu neophodno biti finansijski pismen.
mi nismo savladali ni jos ovu elementarnu pismenost...
mi nismo savladali ni jos ovu elementarnu pismenost...
-
moonca
#19 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Bluemore wrote:Hajd sto se zalete sa kreditom al sto s kezom zgrabe i kreditnu karticu sto im utrpaju u banci.... a prmanja spram rate bas i nisu za kartice
Ali kao ako zatreba
Pa zavaljotka do grla
Sjecam, se kako mi je tesko bilo dobiti prvu kreditnu karticu.Morala sam uzeti mali kredit od banke, koji mi nije trebao ,da bih godinu dana to vracala i stekla uslov za karticu.
Zivot bez nje je prilicno komplikovan.
Bilo sta da hocete da rezervisete, putovanja iznajmljivanje koje cega --traze vam kred. karticu.
Budite sretni da je imate-koristiti je pametno. Pa ,neka to bude i pozajmica -sa velikom kamatom- ali ipak je pomoc u teskim nepredvidivim situacijama.
-
probook
#20 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Sada uz kkredit moras uzeti kreditnu karticu...ja je uzeo i eno je zapakovana lezi u ormaruBluemore wrote:Hajd sto se zalete sa kreditom al sto s kezom zgrabe i kreditnu karticu sto im utrpaju u banci.... a prmanja spram rate bas i nisu za kartice
Ali kao ako zatreba
Pa zavaljotka do grla
Ljudi to uzmu i odmah potrose sav minus...i onda banka kriva
-
Fudo387
#21 Re: Kad banke aktiviraju hipoteku....
Ljudi prave bauk od ovih gluposti, da mi ih je kako ubijediti da mi daju 100 miliona dolara, sve bih ja to spicko i na kraju proglasio bankrot. Trump je tako tri puta, Tajson jednom, MC Hammer dva puta...halali Huso materi. Nema mi nista ludje, raja se zaduzi i toliko optereti psihu da na kraju uzme strik i okaci se o sljivu. Ne bih se objesio kad bih upropastio sve finansije svijeta, a kamo li pare tamo neke zvrlj banke. Sto su mi davali? Ustvari, da to ima neku vrijednost ne bi svakom levatu davali, evo ti kuca, stan, auto...pa kad platis.
Qrac bi davali da su posteno zaradili, vec nastampaj pa kad jedni propadnu nastampaj jos i faCaj druge levate, i tako u krug.
Qrac bi davali da su posteno zaradili, vec nastampaj pa kad jedni propadnu nastampaj jos i faCaj druge levate, i tako u krug.