Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
NIN wrote:
Pa ocigledno je to da se kod nas sve gleda kroz klansku prizmu, iz svog torovskog aspekta - Konzum je anam njihov pa se gleda naci bilo sta da ispoljis svoju frustraciju, a da je ta prodavnica u vlasnistvu Binga dajem milju maraka da naslov ne bi glasio kabadahija Bingo jer ipak, Bingo je nas.
Vrlo moguce, na zalost, to je i pravilo pstalo.
Ali u kontekstu ovog dogadjaja, ovakav nacin istovara nije prakticiran u ovom naselju. Ispada da konzum uvodi nova pravila?
Da li je zacetnik teme istu pokrenuo zato sto je rijec o "mrskom" konzumu, a ne o Bingu, ili ne, ne ulazim u to.
ElDzidziIbnDzo wrote:Da je Konzum njesra zesce-jeste.
Ali i ja sam takodje iz Dobrinje i znam lokaciju o kojoj pricas. Niti branim Konzum niti vozaca teretnog vozila koji radi to sto radi. Evo sada samo tebi jedno pitanje,jel moze?
Budi ljubazan pa objasni kako ce on da istovari robu u prodavnicu?
Ako znamo da u Bosni sve funkcionise ko kriva kara,eto ja tebe pitam kako taj lik koji vozi kamion za 700 maraka mjesecno i ceka otkaz svaki dan,treba da istovari robu???
Duz avenije u desnoj traci su parkirana vozila i to onako poslozena bas po balkanski
Kad se vec pitamo da i ja tebe ljubazno pitam, jel moze?
Budi ljubazan pa objasni kako se dosad istovarala roba u toj prodavnici?
Cisto sumnjam da si sa Dobrinje, inace bi znao kako se istovarala i istovara roba u tim zgradama u nizu.
Velkoski wrote:Pa odakle treba istovarati, sa ceste?
Samo nastaviti proceduru istovara koju je imao prethodni vlasnik prostora, je l' to problem?
Sve radnje imaju ulaz u vlastito skladište sa druge strane zgrade. Duga je stvar sto je bilo kojim automobilom teško proci tom ulicom (naravno zbog parkiranih vozila u ulici), a pogotovo je teško da kamion. Doduše, DM ima redovnu dostavu na tim skladišnim vratima - ako mogu oni, mogu i svi drugi.
ElDzidziIbnDzo wrote:Da je Konzum njesra zesce-jeste.
Ali i ja sam takodje iz Dobrinje i znam lokaciju o kojoj pricas. Niti branim Konzum niti vozaca teretnog vozila koji radi to sto radi. Evo sada samo tebi jedno pitanje,jel moze?
Budi ljubazan pa objasni kako ce on da istovari robu u prodavnicu?
Ako znamo da u Bosni sve funkcionise ko kriva kara,eto ja tebe pitam kako taj lik koji vozi kamion za 700 maraka mjesecno i ceka otkaz svaki dan,treba da istovari robu???
Duz avenije u desnoj traci su parkirana vozila i to onako poslozena bas po balkanski
Kad se vec pitamo da i ja tebe ljubazno pitam, jel moze?
Budi ljubazan pa objasni kako se dosad istovarala roba u toj prodavnici?
Cisto sumnjam da si sa Dobrinje, inace bi znao kako se istovarala i istovara roba u tim zgradama u nizu.
Velkoski wrote:Pa odakle treba istovarati, sa ceste?
Samo nastaviti proceduru istovara koju je imao prethodni vlasnik prostora, je l' to problem?
NIN wrote:
Pa ocigledno je to da se kod nas sve gleda kroz klansku prizmu, iz svog torovskog aspekta - Konzum je anam njihov pa se gleda naci bilo sta da ispoljis svoju frustraciju, a da je ta prodavnica u vlasnistvu Binga dajem milju maraka da naslov ne bi glasio kabadahija Bingo jer ipak, Bingo je nas.
Misliš?
upravo tvoj stav i izlaganje spadaju u tu rubriku na koju se žališ.
Zastavnik_dzemo wrote:U konzumu se bar osjecam kao gospodim... Imam sve sto mi je potrebno da se osjecam kao gradjanin
Uđeš u konzum, dočeka te balter, pomogne ti da skineš sako, i okači ga na vješalicu, kao i šešir, vozi kolica ispred tebe, a ti mu pokazuješ štapom šta da trpa u njih?
Džemo ne zezaj.
zrakomlat wrote:Uđeš u konzum, dočeka te balter, pomogne ti da skineš sako, i okači ga na vješalicu, kao i šešir, vozi kolica ispred tebe, a ti mu pokazuješ štapom šta da trpa u njih?
Džemo ne zezaj.
zrakomlat wrote:Uđeš u konzum, dočeka te balter, pomogne ti da skineš sako, i okači ga na vješalicu, kao i šešir, vozi kolica ispred tebe, a ti mu pokazuješ štapom šta da trpa u njih?
Džemo ne zezaj.
NIN wrote:
Misliš?
Nista ja ne mislim nego vidim, a malo i prokontam, jel'. A nije vala ni neka nauka skontat prosjecnog bosnju.
Da nadodam sad sam vozio iza konzumovog dostavnickog kamioncica, pozadi ni jedno jedino svjetlo mu ne radi, da mi je vidjeti kako to fecera van grada na otvorenoj cesti bez rasvjete.
lajkujMe wrote:Da nadodam sad sam vozio iza konzumovog dostavnickog kamioncica, pozadi ni jedno jedino svjetlo mu ne radi, da mi je vidjeti kako to fecera van grada na otvorenoj cesti bez rasvjete.
hehe...
Nego, u naselju u kojem zivim postoji jedan supermarket koji iza objekta ima prilaz za dostavu robe i koji je uvijek bio uredan dok Bingo nije uzeo objekt i napravio stovariste, skoro pa smetljarnik gdje se cesto vise ne moze proci kolima od milion paleta, gajbi, i ko zna kakvog sve ciganluka.
Cisto da malo da sagledamo sutuaciju onakvom kakva jeste, apropo svjetala koje spadaju u domen saobracajne policije.
NIN wrote:
Misliš?
Nista ja ne mislim nego vidim, a malo i prokontam, jel'. A nije vala ni neka nauka skontat prosjecnog bosnju.
Loše konttaš, jer da je tako kao ti zboriš- Konzum ne bi bio u svakoj mahali.
Zašto?
Iz prostog razloga što ne bi imali dovoljno kupaca, samim ti i obrt kapitala.
Pitanje?!
Zašto nema bosanskih firmi (trgovinskih lanaca) i prozvoda u HR?
i nemoj odmah šuplju o nekompetentnosti, slbijoj kvalitti, iošem pakovanju i ostalim ublehahma.
negoodgovori sebi nako iskreno,ispotiha ko'no što si izvali prethonu glupost. Tu je odgvor.
Hajvan wrote:
Loše konttaš, jer da je tako kao ti zboriš- Konzum ne bi bio u svakoj mahali.
Zašto?
Iz prostog razloga što ne bi imali dovoljno kupaca, samim ti i obrt kapitala.
Pitanje?!
Zašto nema bosanskih firmi (trgovinskih lanaca) i prozvoda u HR?
i nemoj odmah šuplju o nekompetentnosti, slbijoj kvalitti, iošem pakovanju i ostalim ublehahma.
negoodgovori sebi nako iskreno,ispotiha ko'no što si izvali prethonu glupost. Tu je odgvor.
Zato što nema dovoljno jakog BiH (ne bosanskog) lanca koji se može mjeriti sa Konzumom, Lidl-om i Kauflandom.Najbliže njima je Bingo koji se očito (više ili manje uspješno) trudi zauzeti BiH i kojem Hrvatska ne da nije zadnja rupa na svirali, nego je jedno 10 metara od svirale.
Dalje, ima BiH proizvoda u Hrvatskoj, za Konzum znam osobno, stoga ne laprdaj.
Ukoliko ima dovoljno jaka tvrtka koja misli da može uspjeti na HR tržištu, to joj netko brani da otvori poslovnice?
Ili, ukoliko te ovaj odgovor nije zadovoljio, da problamo ovako "Ustaška g*vna, zavjera protiv Bošnjaka bla bla bla"
to za ustaše ovo ono si ti reko, ne ja
nisam cak ni pomsli..
a za laprdenje- materi se i čači obracaj tako
edit:
fakat sam znao da ce ovakv napad uslijeit
ovako- boli me kurac za hrvate i bošnjake i ostale kurce (hrvate) i palce (bošnjake)
kupujem kod komšije/susjeda ako to zadovoljava standarde, nek upujem kod korporacija..
konzum - mš
kraš, podravka it'd- mrš
ne zato sto su ofd kuraca--palaca, vec zato sto nisu iz komsiluka
Hajvan wrote:to za ustaše ovo ono si ti reko, ne ja
nisam cak ni pomsli..
a za laprdenje- materi se i čači obracaj tako
edit:
fakat sam znao da ce ovakv napad uslijeit
ovako- boli me kurac za hrvate i bošnjake i ostale kurce (hrvate) i palce (bošnjake)
kupujem kod komšije/susjeda ako to zadovoljava standarde, nek upujem kod korporacija..
konzum - mš
kraš, podravka it'd- mrš
ne zato sto su ofd kuraca--palaca, vec zato sto nisu iz komsiluka
mrš
Pa sam sebi skačeš u usta čovječe
Mene ne zanima koga ti voliš/ne voliš, tvoja stvar, no prethodni post je baš bio ispunjen bijesom protiv "nekoga".
Također, još nisi odgovorio na svoje pitanje (Zašto nema bosanskih firmi (trgovinskih lanaca) i prozvoda u HR?), baš me zanima?
Kupuješ kod susjeda a ne kupuješ kod korporacija? Fino, jako lijepo, pohvale. Smatraš da je Bingo mala lokalna trgovina a ne veliki trgovački lanac i korporacija?
Čovječe, kupuj gdje hoćeš, tvoje su pare, no šuplju ostavi nekom drugom, preočito je što tebe tišti
Ljudi koji se razumiju u ovaj biznis, znace vjerovatno bolje objasniti od mene ali mislim da se radi o dvije razlicite poslovne politke ova dva trgovacka lanca.Konzum pretendira kao nasljednik Mercatora na usluznost, opskrbljenost razlicitim delikatesnim proizvodima, atmosferu i dojam same prodavnice itd.uz to idu i vece cijene dok Bingo ide na masovnost, diskont artikli.... a izgled objekta i sl.nije u fokusu.
Oba tipa prodavnica postoje i kada je rijec o ponudi druge vrste proizvoda kao sto je odjeca, namjestaj i sl. a postoje i svugdje u svijetu.
Ocekivanja od Konzuma su vezana za njegovo preuzimanje Mercatora koji je bio bar dvije klase iznad Konzuma ...tako da nema to neke pretjerane veze s porijeklom firmi jer svakako bi trebalo da im se i ponuda i usluga razlikuju ali mi smo dobili slicnu ponudu uz vece cijene u Konzumu nego Bingu...
Jednostavno Kozum nije preuzeo i ono najbolje od Mercatora vec izgleda samo prostor.
Sto se tice patriotizma i davanja prednosti Bingu jer je domaci i to je iz razumljivih razloga, Konzum da bi bio konkurentan mora ponuditi drugacije, bolje po nekim kriterijima... i tako bi mu bilo i da ode u bilo koju drugu zemlju, isto kao sto bi bilo i Bingu da se oproba na nekom drugom trzistu.Ili bi morao ici na znatno nize cijene ili na usluznost ili na proizvode koji su deficitarni itd.
Ali ja mislim da je smisao ove teme zasnovana na ponašanju kabadahija-vozača Konzuma, dostavljača roba, koji krši propis i ponaša se primitivno. Odakle DP, Bingo i ostalo
Smederevac Radomir Antić iz supermarketa „Idea” izneo cedulju sa cenom u nameri da prijavi tržišnoj inspekciji, ali ga je obezbeđenje prodavnice u tome sprečilo a dežurna patrola policije pretuklaSmederevo – Šezdesetogodišnji Radomir Antić iz Smedereva otišao je pre nekoliko dana u prodavnicu po šećer, a ta kupovina za njega se pretvorila u pravu golgotu. Zbog toga što je iz supermarketa hteo da iznese papirić sa cenom, tvrdi da je dobio batine od policije i da je završio u Hitnoj pomoći.
Antić za „Politiku” priča da je na rafu za šećer bila jedna cena, a na kasi druga, što, tvrdi, nije prvi put u supermarketu „Idea” u centru grada. Prekipelo mu je i odlučio je da slučaj prijavi tržišnoj inspekciji. Kako je bila subota uveče, skinuo je cenu u nameri da je u ponedeljak zajedno sa fiskalnim računom odnese inspekciji. To je prijavio kasirki i krenuo kući. Čim je izašao iz objekta, ona je počela da viče, pozvala je obezbeđenje da interveniše jer je, navodno, „ukrao cenu”, objašnjava on i dodaje:
– Radnik obezbeđenja me je stigao na samom izlazu. Počeo je da viče i da me vuče za ruku da vratim papirić, što sam odbio jer mi je trebao dokaz o razlici u cenama. Rekao je da će zvati policiju, a ja sam prihvatio, nadajući se da će mi oni pomoći da bar imam neki zapisnik za inspekciju – priča Antić.
Međutim, ni od zaštite, ni od zapisnika nije bilo ništa. Dvojica policajaca, tvrdi, grubo su se obrušila na njega odmah po dolasku.
– Nisu me ništa ni pitali, odmah su me zgrabili i počeli da viču da vratim cenu. Mlađi me je ščepao za desnu, a stariji policajac za levu ruku. Istrgli su mi papir iz ruke i vratili radniku obezbeđenja. Bukvalno su me izneli iz objekta i kao poslednjeg kriminalca gurnuli na prednju haubu policijskog vozila. Stariji me je držao dok me je mlađi šutirao u čukljeve da bih raširio noge. Tako valjda treba kad vas hapse, ali ja to nisam znao, prvi put sam imao „susret” sa policijom. Nastavio je da me udara pesnicama, po bubrezima i rebrima – objašnjava ovaj Smederevac.
Okupili su se i prolaznici, a tek kada je jedan od njih reagovao, stariji policajac je od Antića zatražio ličnu kartu.
– Izvadio sam novčanik sa dokumentima i rekao sam „Prebiste me, pa me onda pitate za ime”. Mlađi se još više razjario tražeći da sve izvadim iz džepova i vinuo: „Gde držiš drogu, gde je droga?“ Bio sam u šoku. Naišao je moj poznanik i objasnio ko sam i šta sam, pa su me tek onda pustili – priča za naš list Radomir Antić.
On je, dodaje, tražio zapisnik o intervenciji, ali je to odbijeno uz objašnjenje da će ga kontaktirati njihov šef. To se nije desilo, pa je nakon dva dana otišao sam u policiju, o čemu postoji službena beleška. Odmah po nemilom događaju otišao je u Hitnu pomoć gde su mu konstatovani „tamnoplavi podlivi na oba skočna zgloba i podlivi kože i potkožnog tkiva veličine pesnice na podlaktici i leđima”.
U smederevskoj policiji kažu da „su obavili razgovor sa radnikom obezbeđenja i sa još jednim građaninom koga je sam Antić predložio za svedoka, te da su obojica izjavili da ga policajci nisu tukli”. Navode da je „patroli policije 15. novembra prijavljen incident u marketu „Idea” i da je policija izašla na mesto događaja i identifikovala prijavljenog građanina”.
– Dva dana kasnije, građanin je došao u Policijsku upravu da prijavi da su ga policajci tukli i tada su fotografisane povrede koje je, navodno, zadobio tom prilikom. Takođe, pomoćnik komandira Policijske ispostave je fotografisao i oštećenje službenog vozila, nastalo kao posledica pružanja otpora prijavljenog građanina postupanju policijske patrole ispred marketa. O prijavi je upoznat zamenik osnovnog javnog tužioca u Smederevu, koji se nije izjasnio o postojanju krivičnog dela i naložio da se konsultacije ponovo obave kada prijavilac dostavi medicinsku dokumentaciju sa konstatacijom povreda, što on još uvek nije učinio – odgovoreno je „ Politici” iz smederevske policije.
Radomir Antić kaže da u policiji kriju imena kolega koji su ga, prema njegovim tvrdnjama, tukli i najavljuje da će pravdu potražiti na sudu.
– Ni danas ne znam ko me je tukao.Neverovatno je da neće da mi daju podatke o njima, jer nije to nečije privatno obezbeđenje i ne može da bude N. N. lice. To je policija koja vrši službenu dužnost i dužna je da štiti građane – ogorčen je Antić.
Ceo slučaj očito neće ni stići do inspekcije,što je bila namera ovog Smederevca, ali će zato sud morati da se izjasni.
Jim Smorrison wrote:Bilo mi je žao Merkatora ali nisam zamrzio ni odlučio da bojkotujem Konzum u startu. Ipak, svaki dan vidim sve više stvari koje pokazuju da više nikad neće biti kao nekad i da ćemo žaliti za starim vremenima.
Na Dobrinji, u trotoar na potezu od pijace, pored DM-a, prema vrtiću postavljani su čunjevi prije 7-8 godina (možda i prije) i od tada se niko nije popeo na trotoar autom. Nažalost, sve dok DP na toj džadi nije dobio natpis KONZUM iznad vrata.
Sad konzumov kamion pronađe dva slomljena čunja kod semafora, uvuče se, vozi u rikverc nekih 100 metara trotoarom do Konzuma (ex. DP) i tu istovara robu. Postoji nekoliko prodavnica u tom redu ali NIKAD NIKO nije uradio nešto slično. Konzumov vozač to sad radi stalno.
Policijska stanica je nekih 300 metara u istoj ulici ma ne vjerujem da Konzum to radi bez nekog odobrenja ali me interresuje da li je Konzum sad stvarno toliko jak da za njega više ne važe zakoni u zemlji. Naročito u periodu kad policajci revnosno ribaju pješake na sarajevskim raskrsnicama.
Ne bih tebe volio sresti kada budes imao 55 godina nema sanse! Koliko si iskompleksiran lik sad zamisli kakav ces biti za par godina.
Pusti ljude nek rade, idi ganjaj zenu po kuci, trazi cura, izmisli sebi lijecenje kompleksa na drugi nacin, ne da gledas kako drugi ljudi obavljaju posao. Imaju institucije za to ba..opusti se i uzivaj
A cuj samo teme. Trgovacki lanac koji samo u BiH broji valjda 2000 i vise zaposlenih i sad se jedan radnik, vozac parkira ovako ili onako da se istovari roba i "Konzum kabadahija".
Ljudi koji se razumiju u ovaj biznis, znace vjerovatno bolje objasniti od mene ali mislim da se radi o dvije razlicite poslovne politke ova dva trgovacka lanca.Konzum pretendira kao nasljednik Mercatora na usluznost, opskrbljenost razlicitim delikatesnim proizvodima, atmosferu i dojam same prodavnice itd.uz to idu i vece cijene dok Bingo ide na masovnost, diskont artikli.... a izgled objekta i sl.nije u fokusu.
Oba tipa prodavnica postoje i kada je rijec o ponudi druge vrste proizvoda kao sto je odjeca, namjestaj i sl. a postoje i svugdje u svijetu.
Ocekivanja od Konzuma su vezana za njegovo preuzimanje Mercatora koji je bio bar dvije klase iznad Konzuma ...tako da nema to neke pretjerane veze s porijeklom firmi jer svakako bi trebalo da im se i ponuda i usluga razlikuju ali mi smo dobili slicnu ponudu uz vece cijene u Konzumu nego Bingu...
Jednostavno Kozum nije preuzeo i ono najbolje od Mercatora vec izgleda samo prostor.
Sto se tice patriotizma i davanja prednosti Bingu jer je domaci i to je iz razumljivih razloga, Konzum da bi bio konkurentan mora ponuditi drugacije, bolje po nekim kriterijima... i tako bi mu bilo i da ode u bilo koju drugu zemlju, isto kao sto bi bilo i Bingu da se oproba na nekom drugom trzistu.Ili bi morao ici na znatno nize cijene ili na usluznost ili na proizvode koji su deficitarni itd.
Sto kazes postoje politike, Konzum vodi jednu, Bingo drugu. Konzum je veci (prostraniji, manje natrpan), cisci, place su isto vece (sto isto tako treba reci) sto se odrazava i na cijene. Ali s boldanim se ne slazem. Ja ne znam sta ljudi vide u tom Merkatoru, odnosno sta su vidili. Sve im je bilo lose osim frizidera. Usluga nikakva. Pa znam u Alti od onoliko kasa jedna radnica a red 10 metara. To ti se u Konzumu nece dogoditi. To je tamo Izuzetak i ako se stvori red odmah radnici uskoce da ubrzaju. A ako me ista zivcira onda je to. A i opet ovisi kako koji Konzum. Neki je bolji, neki gori. To uvelike ovisi od poslovodje te odredjene radnje. Meni je recimo Konzum u BBI bolji nego sto je Markator ikad bio.
Pa ima BiH i van Sarajeva, isto tako bilo je i Mercatora uokolo. Mostarski Mercator je bio čist ko apoteka, s uvijek nasmijanim kulturnim raadnicima koji su većinom radili od otvaranja (sad su ih rasuli po drugim centrima) i što je najvažnije bilo je Erdingera, i tamnog i svijetlog.
Pa istina. To upravo i kazem. Nije ni svaki Konzum a niti svaki Merkator bio isti. Ovisi dosta toga od radnje do radnje i poslovodje te radnje kao i radnika sto tu rade. Kao i u svemu drugome, neki znaju posao, a neki ne. Negdje ljubazni, negdje nisu itd. i ovdje je Markator jako cist i pregledan, al to s kasama me je zivciralo.
Meni ce Merkator najvise nedostajati zbog frizidera suhomesnatih proizvoda i sireva. Ostalo im je bilo otprilike isto, al skuplje nego kod konkurencije.
Reakcije na moj post su prilično razočaravajuće. Od dječijih kako sam iskompleksiran do prizemnih kako mrzim Konzum jer je hrvatski.
Nevjerovatno je da ljudima ne smeta vožnja kamiončine trotoarom glavne dobrinjske ulice i to redom u kojem ima čitav niz radnji, a niko se drugi do sad nije popeo kamionom na trotoar?
Najbolji su ovi koji opravdavaju i firmu i vozača u smislu da nema alternative. Sve u svemu, očekivano ali žalosno...