k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

sinuhe

#76 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

Post by sinuhe »

Imaš tri, četiri, pet luka ispred same BiH pa biraj i šalji za Šangaj. E svašta. :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#77 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sinuhe wrote:Imaš tri, četiri, pet luka ispred same BiH pa biraj i šalji za Šangaj. E svašta. :lol:
Argument ti je za K, ja mislio ti ozbiljan forumaš. :roll:
sinuhe

#78 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

Post by sinuhe »

Evo pa uporedi sa zemljom koja nema vezu sa vanjskim svijetom.

Image
Drvosjeca iz Dejcica

#79 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

sinuhe wrote:Evo pa uporedi sa zemljom koja nema vezu sa vanjskim svijetom.
I? Kakve to ima veze konkretno sa Sutorinom? :( :shock:
sinuhe

#80 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

Post by sinuhe »

Pitati udruženje geografa. Oni kažu da bi sa Sutorinom na zelenu granu.
Drvosjeca iz Dejcica

#81 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

sinuhe wrote:Pitati udruženje geografa. Oni kažu da bi sa Sutorinom na zelenu granu.
Pitanje Sutorine nije pitanje koliko imamo para i koliko smo bogata/siromašna zemlja. To je prije svega pitanje odnosa prema teoritoriju koji je trenutno pod okriljem neke druge države. Sutorina kako sada stoji i kakav položaj ima u CG ne bi ništa lošije stajala i izgledala ni pod BiH. :oops: Dakle tvoj problem je što Sutorinu stavljaš u kontekst GDP-a i nekakvih luka, izvoza, Bog te pit'o i pomog'o čega sve ne. :oops:
sinuhe

#82 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

Post by sinuhe »

Ja znam i za druge sporove oko granice u Neumu, Bosanskoj Kostajnici pa i za Storinu se oduvijek znalo ali se nikad ništa nije tražilo dok se društvo geografa i Denis Bećirović nisu oglasili. Otkud to?
Drvosjeca iz Dejcica

#83 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

sinuhe wrote:Ja znam i za druge sporove oko granice u Neumu, Bosanskoj Kostajnici pa i za Storinu se oduvijek znalo ali se nikad ništa nije tražilo dok se društvo geografa i Denis Bećirović nisu oglasili. Otkud to?
A zar je to bitno sada? Bil' tebi bilo milije da je pokrenuo taj spor Dodik, ili Pandurevićka, možda Čović? Taman da je i Hamo Hamić pokrenuo spor ako pravnici kažu da su argumenti na našoj strani boli me đon. :oops:

Sjećaš li se sporazuma Izetbegović-Tuđman gdje je definisana granica oko Neuma, Kleka i korištenja luke ploče na 99 godina. Potpisan sporazum sa obje strane a Hrvatski sabor ga nikada nije verifikovao i sada Hrvati osporavaju taj dogovor iako se taj sporazum može verifikovati i sada. :oops: Govori li ti to šta u vezi odnosa prema teritoriju i susjedima? Trebamo li mi biti baš uvijek toliko merhametli (glupi)? A vidim ti si na tom tragu razmišljanja i rezonovanja, nemamo para = ne treba nam Sutorina. :oops: :( :roll:
Lug

#84 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

Post by Lug »

sinuhe wrote:Ja znam i za druge sporove oko granice u Neumu, Bosanskoj Kostajnici pa i za Storinu se oduvijek znalo ali se nikad ništa nije tražilo dok se društvo geografa i Denis Bećirović nisu oglasili. Otkud to?
pa u ovom slucaju se radi o verifikaciji, nema nazad. neum i kostajnica nisu ni blizu.
reis1

#85 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

Post by reis1 »

FORMICA wrote: Reisu, BiH je autonomni politički entitet od 1946, pa jedino od tuda i polaže bilo kakva prava. Ostalo je prazna tlapnja., osim ako se ne smatrate sukcesorima Otomaskoh i Habzburškog Carstva, no tad imate problem sa Austrijom i Turskom.
As a matter of fact, po pravnoj logici gledano, netacna tvrdnja.

Moze se reci pravno ispravno da je BiH nezavistan politicki entitet (onaj koji je primljen u UN i priznat od istovjetnih takvih entiteta kao drzava, the state) 1992. godine. Prema Badinteru, taj novi entitet nastavlja kontinuitet iz prethodnog perioda, autonomnog politickog entiteta RBiH, odnosno SRBiH, odnosno NRBiH, koji je nastao 1943. godine, i to opet pozivajuci se na prethodno pravno stanje - ne neko proizvoljno koje je nekome palo na pamet - vec ono s Berlinskog kongresa iz 1878. A onda i taj politicki entitet se vjerovatno pravno moze dokazati da nastavlja kontinuitet prethodnog Otomanskog perioda, kada je Austrija izvrsila anexiju BiH, znaci necega sto je vec postojalo, itd itd.

Ali naravno, pitanje Sutorine jeste pitanje o kojem se moze diskutirati samo u kontekstu prava od 1946., ne od ranije. To je prethodno/aktualno pravno stanje. To je pitanje koje nije definirano niti jednim pravnim ugovorom koji odredjuje pripadnost tog teritorija odredjenom politickom entitetu na validan nacin, tako da i dalje vrijedi pocetno pravno stanje po kojem je Sutorina pravno teritorij BiH.

Da li CG moze steci taj teritorij pravno, zavisi od toga da li ce se BiH toga odreci (potpisivanjem sporazuma o granici i sl. ugovora), ili da li neko trece lice tj. Sud moze presjeci i odluciti kome taj teritorij i pripada.
reis1

#86 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

Post by reis1 »

Naravno, ima dosta politikanstva, samopromocije, glumatanja po ovom pitanju, gdje mnogi freakovi laprdaju raznorazne stvari, iznose svoja misljenja i tako... a ustvari ovo je jedno ni sporedno ni prijeko vazno pitanje izmedju dvije drzave. Normalne su ovakve stvari, nenormalni mogu biti samo subjekti tog pitanja, ako se pocnu nestA rajcati psihozama i sl.

BiH se naravno svojvoljno ne treba odreci tog teritorija, jer po svakoj normalnoj logici za land-locked zemlje svaki m morske obale je vrijedan. Da su u pitanju neke sume i brda, cega BiH posjeduje u izobilju, to bi bilo mizerno pitanje i BiH kao "the state" po meni bi se mogla takvog teritorija odreci u korist CG.

Sutorine se BiH ne bi trebala odreci, ali naravno to nije ni neko bitno "aman-zaman" pitanje, pa da bi se trebalo sad opterecivati njime, ono kao nekakvo naaaaajbitnija pitanje na Svijet. Isto vrijedi i za CG. A uostalom, ne postoji niti ikakva steta za BiH po tom pitanju, osim nekoliko utrosenih miliona za pravni tim u eventualnoj arbitrazi, a to je sitno za nivo drzave, i vrijedno rizika.
reis1

#87 Re: k.o. Sutorina i k.o. Krusevica - PRAVNI ASPEKTI(!)

Post by reis1 »

sinuhe wrote:Gledam malo Armeniju koja je u geopolitičkom ćorsokaku. U zavadi sa svima oko sebe ali bilježe velik rast baš ovih zadnjih godina od 7% dok BiH u srcu Evrope tek oko nule. Svi trgovinski partneri BiH su na sjevernoj strani, pa neće BiH izvoziti u Kinu.
Ko bi gradio luku u Sutorini ako je infrastruktura glavnog grada pred kolapsom? Sutorina nije ništa vrijednija od tog komada na Magliću.
Kakve veze ima GDP Armenije sa pravnim pitanjem Sutorine?
Post Reply