K(L)IP SLOBODE

Post Reply
Fair Life

#1 K(L)IP SLOBODE

Post by Fair Life »

tempora

Post by tempora »

Interesantan tekst, hvala.No kroz isti javlja mi se dilema o kojoj razmisljah ljetos kada u Sarajevu za "tricavih" 30 maraka naidjoh na Main Kampf koja je i kod nas u slobodnoj prodaji.I rado bih je procitala, kao i Karadzica, ako za isto ne bih morala dati novce.U Holandiji je nedavno ministar obrazovanja dao prijedlog da se Main Kampf nadje u prodaji ( knjiga je ovdje zabranjena) medjutim takav prijedlog naisao je na ostre kritike politicara i sire javnosti.Ja licno u istome ne vidim nikakav problem.Svojevremeno citah Noz-kada je knjiga bila zabranjena.
Fair Life

Post by Fair Life »

tempora wrote:...
Svojevremeno citah Noz-kada je knjiga bila zabranjena.
I ja...
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Je li velika razlika izmedju filma i knjige Noz sto se radnje tice?
seln

Post by seln »

Problem sa pomenutim (i slicnim) knjigama nije u tome sto ce ih procitati fair i tempora koji ce ih podvrgnuti kritickom ispitivanju. problem su obozavatelji lika i djela koji ce nekriticki sve uzeti zdravo za gotovo.
patrius

Post by patrius »

Problem je u tome sto oni koji sve to uzimaju "zdravo za gotovo" ne znaju niti da te knjige postoje,niti ih to plaho zanima...
sarlo

Post by sarlo »

tempora wrote:Interesantan tekst, hvala.No kroz isti javlja mi se dilema o kojoj razmisljah ljetos kada u Sarajevu za "tricavih" 30 maraka naidjoh na Main Kampf koja je i kod nas u slobodnoj prodaji.I rado bih je procitala, kao i Karadzica, ako za isto ne bih morala dati novce.U Holandiji je nedavno ministar obrazovanja dao prijedlog da se Main Kampf nadje u prodaji ( knjiga je ovdje zabranjena) medjutim takav prijedlog naisao je na ostre kritike politicara i sire javnosti.Ja licno u istome ne vidim nikakav problem.Svojevremeno citah Noz-kada je knjiga bila zabranjena.
Kad je to bio zabranjen? Mozda ga samo nije bilo u prodaji u nekim vecim lancima knjizara. Koliko sam cuo imao je veliki tiraz, i mislim da ga je stampao BIGZ osamdesetih.
mostarac

Post by mostarac »

e pa iduci put operi usi :D

Bio je zabranjen u jugoslaviji
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Noz je komforno stampan i prodavan sa hauba stojadina trgovackih putnika, jedino se nije mogao kupiti u knjizarama, koliko se sjecam.

U Srbiji je mozda i u knjizarama mogao.
Šandor

Post by Šandor »

Gledao sam Nož prvog dana Bajrama prije par godina na PTPC (u ratu poznata pod imenom CPT :D ). Nekoliko puta su nas častili s tim filmom za prvi dan Bajrama. Knjigu nisam čitao. Valjda zato što sam bio premlad za takvu literaturu u vrijeme kad je bila "zabranjeno voće". :-)
mostarac

Post by mostarac »

ibro dirka wrote:Noz je komforno stampan i prodavan sa hauba stojadina trgovackih putnika, jedino se nije mogao kupiti u knjizarama, koliko se sjecam.

U Srbiji je mozda i u knjizarama mogao.
jest jest, dijelili ga na sastancima CK :D

Ja sam noz kupio u sarajevu negdje 2000. godine regularno izlozen na pijaci bio :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Sine, istorija ne pocinje sa Alijansom, pa ni Noz.
mostarac

Post by mostarac »

ibro dirka wrote:Sine, istorija ne pocinje sa Alijansom, pa ni Noz.
Vidi ovo, ja sam cak otvorio temu na sa-x davno nekad o tom stivu. Rekao sam da nije za one koji su podlozni uticaju svakojakih knjiga i filmova, ali sam isto tako rekao, da ako se skloni jezik mrznje i vrijedjanje provuceno kroz cijelu knjigu, ona knjiga ima dosta istinitih elemenata.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Ne govorim o tom smecu, govorim o izdavanju i prodaji Noza 80-ih u SFRJ. Knjiga je fakat bila bestseler.
mostarac

Post by mostarac »

ibro dirka wrote:Ne govorim o tom smecu, govorim o izdavanju i prodaji Noza 80-ih u SFRJ. Knjiga je fakat bila bestseler.
aha, reklamiralo je oslobodjenje i svakog petka je dijelilo uz svoja izdanja onako da se nadje :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Ima li gdje smajli sto mase glavom lijevo desno? Dzaba tebi ista objasnjavat, ti si sve skont'o.
mostarac

Post by mostarac »

ibro dirka wrote:Ima li gdje smajli sto mase glavom lijevo desno? Dzaba tebi ista objasnjavat, ti si sve skont'o.
bola knjiga se mogla dobit ispod ruke i normalno da posto je bila zabranjena da su je svi htjeli citati, ali to sto ti govoris da je masovno stampana u stamparijama nema veze sa zdravim razumom.
Recimo moja stara je tu knjigu citala osamdesetih godina ali to ne znaci da je knjiga bila distribuirana na taj nacin kako ti zelis predstaviti. Mislis li da je u jugi bilo tesko doci i do Mein Kampfa? Ko je htio mogao je doci u relativno kratkom vremenu, kao i do bilo koje druge knjige, a ti sto primitivno hoces da imputiras izmedju redova da je jugoslavija bila cetnicka drzava okaci to macku o rep.
Nikad mujo nije bolje stajao ko u jugi, niti ce ikad vise stajati.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

De nadjite tog smaju, SDP-a vam.
Fair Life

Post by Fair Life »

...
leonard

Post by leonard »

mostarac wrote:
ibro dirka wrote:Ima li gdje smajli sto mase glavom lijevo desno? Dzaba tebi ista objasnjavat, ti si sve skont'o.
bola knjiga se mogla dobit ispod ruke i normalno da posto je bila zabranjena da su je svi htjeli citati, ali to sto ti govoris da je masovno stampana u stamparijama nema veze sa zdravim razumom.
Recimo moja stara je tu knjigu citala osamdesetih godina ali to ne znaci da je knjiga bila distribuirana na taj nacin kako ti zelis predstaviti. Mislis li da je u jugi bilo tesko doci i do Mein Kampfa? Ko je htio mogao je doci u relativno kratkom vremenu, kao i do bilo koje druge knjige, a ti sto primitivno hoces da imputiras izmedju redova da je jugoslavija bila cetnicka drzava okaci to macku o rep.
Nikad mujo nije bolje stajao ko u jugi, niti ce ikad vise stajati.[/quote\

Apsolutno nistavna literatura!
Post Reply