K(L)IP SLOBODE
-
tempora
Interesantan tekst, hvala.No kroz isti javlja mi se dilema o kojoj razmisljah ljetos kada u Sarajevu za "tricavih" 30 maraka naidjoh na Main Kampf koja je i kod nas u slobodnoj prodaji.I rado bih je procitala, kao i Karadzica, ako za isto ne bih morala dati novce.U Holandiji je nedavno ministar obrazovanja dao prijedlog da se Main Kampf nadje u prodaji ( knjiga je ovdje zabranjena) medjutim takav prijedlog naisao je na ostre kritike politicara i sire javnosti.Ja licno u istome ne vidim nikakav problem.Svojevremeno citah Noz-kada je knjiga bila zabranjena.
-
sarlo
Kad je to bio zabranjen? Mozda ga samo nije bilo u prodaji u nekim vecim lancima knjizara. Koliko sam cuo imao je veliki tiraz, i mislim da ga je stampao BIGZ osamdesetih.tempora wrote:Interesantan tekst, hvala.No kroz isti javlja mi se dilema o kojoj razmisljah ljetos kada u Sarajevu za "tricavih" 30 maraka naidjoh na Main Kampf koja je i kod nas u slobodnoj prodaji.I rado bih je procitala, kao i Karadzica, ako za isto ne bih morala dati novce.U Holandiji je nedavno ministar obrazovanja dao prijedlog da se Main Kampf nadje u prodaji ( knjiga je ovdje zabranjena) medjutim takav prijedlog naisao je na ostre kritike politicara i sire javnosti.Ja licno u istome ne vidim nikakav problem.Svojevremeno citah Noz-kada je knjiga bila zabranjena.
-
ibro dirka
Noz je komforno stampan i prodavan sa hauba stojadina trgovackih putnika, jedino se nije mogao kupiti u knjizarama, koliko se sjecam.
U Srbiji je mozda i u knjizarama mogao.
-
Šandor
Gledao sam Nož prvog dana Bajrama prije par godina na PTPC (u ratu poznata pod imenom CPT
). Nekoliko puta su nas častili s tim filmom za prvi dan Bajrama. Knjigu nisam čitao. Valjda zato što sam bio premlad za takvu literaturu u vrijeme kad je bila "zabranjeno voće". 
-
mostarac
jest jest, dijelili ga na sastancima CKibro dirka wrote:Noz je komforno stampan i prodavan sa hauba stojadina trgovackih putnika, jedino se nije mogao kupiti u knjizarama, koliko se sjecam.
Ja sam noz kupio u sarajevu negdje 2000. godine regularno izlozen na pijaci bio
-
ibro dirka
Sine, istorija ne pocinje sa Alijansom, pa ni Noz.
-
mostarac
Vidi ovo, ja sam cak otvorio temu na sa-x davno nekad o tom stivu. Rekao sam da nije za one koji su podlozni uticaju svakojakih knjiga i filmova, ali sam isto tako rekao, da ako se skloni jezik mrznje i vrijedjanje provuceno kroz cijelu knjigu, ona knjiga ima dosta istinitih elemenata.ibro dirka wrote:Sine, istorija ne pocinje sa Alijansom, pa ni Noz.
-
ibro dirka
Ne govorim o tom smecu, govorim o izdavanju i prodaji Noza 80-ih u SFRJ. Knjiga je fakat bila bestseler.
-
ibro dirka
Ima li gdje smajli sto mase glavom lijevo desno? Dzaba tebi ista objasnjavat, ti si sve skont'o.
-
mostarac
bola knjiga se mogla dobit ispod ruke i normalno da posto je bila zabranjena da su je svi htjeli citati, ali to sto ti govoris da je masovno stampana u stamparijama nema veze sa zdravim razumom.ibro dirka wrote:Ima li gdje smajli sto mase glavom lijevo desno? Dzaba tebi ista objasnjavat, ti si sve skont'o.
Recimo moja stara je tu knjigu citala osamdesetih godina ali to ne znaci da je knjiga bila distribuirana na taj nacin kako ti zelis predstaviti. Mislis li da je u jugi bilo tesko doci i do Mein Kampfa? Ko je htio mogao je doci u relativno kratkom vremenu, kao i do bilo koje druge knjige, a ti sto primitivno hoces da imputiras izmedju redova da je jugoslavija bila cetnicka drzava okaci to macku o rep.
Nikad mujo nije bolje stajao ko u jugi, niti ce ikad vise stajati.
-
leonard
bola knjiga se mogla dobit ispod ruke i normalno da posto je bila zabranjena da su je svi htjeli citati, ali to sto ti govoris da je masovno stampana u stamparijama nema veze sa zdravim razumom.mostarac wrote:ibro dirka wrote:Ima li gdje smajli sto mase glavom lijevo desno? Dzaba tebi ista objasnjavat, ti si sve skont'o.
Recimo moja stara je tu knjigu citala osamdesetih godina ali to ne znaci da je knjiga bila distribuirana na taj nacin kako ti zelis predstaviti. Mislis li da je u jugi bilo tesko doci i do Mein Kampfa? Ko je htio mogao je doci u relativno kratkom vremenu, kao i do bilo koje druge knjige, a ti sto primitivno hoces da imputiras izmedju redova da je jugoslavija bila cetnicka drzava okaci to macku o rep.
Nikad mujo nije bolje stajao ko u jugi, niti ce ikad vise stajati.[/quote\
Apsolutno nistavna literatura!