Jutarnje zagrijavanje vozila...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
howyesno
#1 Jutarnje zagrijavanje vozila...
... neki tvrde da je pozeljno dok drugi tvrde da je stetno.
iako vec dugi niz godina vozim, nikada nisam na cistom da li ujutro auto da zagrijem ili ne, zanimaju me argumenti za i protiv.
cuo sam da ne valja kada motor radi u leru radi nekakvih lezajeva ili cega vec dok drugi tvrde da je to pozeljno
ja licno auto ne zagrijavam nego ga upalim i vozim s tim da ne prelazim preko 2000 obrtaja dok motor ne dostigne radnu temperaturu
zanima me misljenje vise upucenih
iako vec dugi niz godina vozim, nikada nisam na cistom da li ujutro auto da zagrijem ili ne, zanimaju me argumenti za i protiv.
cuo sam da ne valja kada motor radi u leru radi nekakvih lezajeva ili cega vec dok drugi tvrde da je to pozeljno
ja licno auto ne zagrijavam nego ga upalim i vozim s tim da ne prelazim preko 2000 obrtaja dok motor ne dostigne radnu temperaturu
- citroen
#2 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
ma samo zbog potrosnje se ne preporucuje predugo zagrijavanje vozila,previse drndanja u mjestu trosi gorivo,a ovako ostavi nekih tridesetak sekundi i lagano po gasu.howyesno wrote:... neki tvrde da je pozeljno dok drugi tvrde da je stetno.
-
howyesno
#3 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
ma ne rkecem odmah iste sekunde, a jucer je odradio mozda jednu-dvije minutekakavdanakneiskustvu wrote:jesi li i juče ujutro čim si upalio vozilo odmah krenuo?
-
sLLayer
#4 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
moj komsija po 40-50 minuta zagrijava auto, ja samo 2-3 minutice dok ne dobije onaj dobar zvuk i po gasu 
-
LeKo
#5 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Zimi upalim prije nego krenem s čišćenjem snijega ili struganja stakala. Ako nema ni jednog ni drugog onda možda odradi 10-15sec prije nego krenem. Ljeti krećem odmah.
-
ado-šampion
#6 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Upališ auto, staviš pojas, namjestiš radio (cca 1 min) i kreneš. Zagrijavanje na mjestu itekako šteti motoru pogotovo kad je hladno, ulje teže dostiže radnu temperaturu. Znam dosta nadri majstora što upale auto pa pola sata stružu led taman dok se kabine ugrije i još meni kaže "pusti ga malo nek odradi"

-
Diako
#7 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Po ovoj zimi a i po toplijem vremenu ja krecem u roku 30 sec. Auto se brze grije u voznji nego u leru!
A onda sto brza voznja brze se i ugrije!
Kada se vozim u grad, pa stani kreni ujutro primjeti se sporo penjanje temperature tj. grijanje je slabo.
Dok kada ujutro izadjem na autoput (od mene 1km) i stisnem gas na 100km/h, primjetis ubrzo porast temperature tj. bolje grijanje.
Mislim da vise trosi u leru nego u voznji, sva novija auta imaji automatski cok i daju sebi gas koliko him treba. Zato na gas i pici
I jos jedno sto niko nespomenu, mislite i na covjeciju okolinu! Manje izduvni gasova, manje i zagadjenosti zraka. Svako bi da ostane zdrav a pogotovo djeca od onih sto him djeca oko auta skacu po 30 min dok tajo ugrije auto i saceka zenu da se spremi
Mogu misliti one stare dizelase sad po gradu kako smrde!
poz
A onda sto brza voznja brze se i ugrije!
Kada se vozim u grad, pa stani kreni ujutro primjeti se sporo penjanje temperature tj. grijanje je slabo.
Dok kada ujutro izadjem na autoput (od mene 1km) i stisnem gas na 100km/h, primjetis ubrzo porast temperature tj. bolje grijanje.
Mislim da vise trosi u leru nego u voznji, sva novija auta imaji automatski cok i daju sebi gas koliko him treba. Zato na gas i pici
I jos jedno sto niko nespomenu, mislite i na covjeciju okolinu! Manje izduvni gasova, manje i zagadjenosti zraka. Svako bi da ostane zdrav a pogotovo djeca od onih sto him djeca oko auta skacu po 30 min dok tajo ugrije auto i saceka zenu da se spremi
Mogu misliti one stare dizelase sad po gradu kako smrde!
poz
- Cholina_Lokica
#8 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
upalim i vozim...
doduse, ako ima snijega i leda po autu upalim ga i onda ocistim, cisto iz razloga jer mi se led topi brze
samim tim manje vremena provedem vani 
doduse, ako ima snijega i leda po autu upalim ga i onda ocistim, cisto iz razloga jer mi se led topi brze
- Krvotok
#9 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Pusti ga da malo "odradi", nemaš džabe onaj mjerač temperature motora, neka rashladna tečnost malo kola oko motora, a i ulje se stisne pa motor nema full performanse kad je hladan, a i zna se ugasiti pri slabijem gasu, pogotovo ako je dizel i ako nemaš ručni sauh da malo popraviš gorivu smjesu u korist dizela...pa ni ti ujutro ne skočiš iz kreveta odmah u sprint 
-
ado-šampion
#10 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Jel se ti ovo šališ ili... ?Krvotok wrote:Pusti ga da malo "odradi", nemaš džabe onaj mjerač temperature motora, neka rashladna tečnost malo kola oko motora, a i ulje se stisne pa motor nema full performanse kad je hladan, a i zna se ugasiti pri slabijem gasu, pogotovo ako je dizel i ako nemaš ručni sauh da malo popraviš gorivu smjesu u korist dizela...pa ni ti ujutro ne skočiš iz kreveta odmah u sprint
Rashaldna tečnost kola tek kad motor dostigne radnu temperaturu. Osim ako je pokvaren termostat.
Osnovni problem je taj što je uljna pumpa pokretana zupčastim remenom tako da ona na leru, tj. na suviše niskom broju obrtaja, ne može baš najbolje "podići" hladno ulje na najviše dijelove motora, kao što je npr. bregasta osovina.
Treba što prije krenuti, ali samo polako, brzine mijenjati na što manjem broju obrtaja, dok se motor ne zagrije. Ni tad ne treba divljati jer po gradu ulju treba u prosjeku 10-15 minuta da se zagrije, zavisno od gradacije.
Kad spomenu komparaciju s ljudima, pa ako ne krećeš u sprint (kao što ni motor odmah ne ide u sprint), isto tako ne staneš pred ulaz i čekaš da se zagriješ nego kreneš polako.
-
melb26sa
#11 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Za novija auta se uopste ne preporucuje zagrijavanje prije kretanja. Samo upalis i vozi. Kad ja mogu na -25 bez problema upaliti i krenuti, onda tih -15 nije nista.
- citroen
#12 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
gdje si ti,pa ti je temp -25 Cmelb26sa wrote:Za novija auta se uopste ne preporucuje zagrijavanje prije kretanja. Samo upalis i vozi. Kad ja mogu na -25 bez problema upaliti i krenuti, onda tih -15 nije nista.
-
melb26sa
#13 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
citroen wrote:gdje si ti,pa ti je temp -25 Cmelb26sa wrote:Za novija auta se uopste ne preporucuje zagrijavanje prije kretanja. Samo upalis i vozi. Kad ja mogu na -25 bez problema upaliti i krenuti, onda tih -15 nije nista.
Chicago - prije 10tak dana smo imali te temperature - bas kad je whow imao -40/-58. Sad je ugodno toplo na 0 C (sa vjetrom je ispod nule) ali sa ledenom kisom, kisom i snijegom tokom dana pa vozimo po ledu...
http://www.nbcchicago.com/news/local-be ... 53922.html
-
fatal error
#14 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
jeste da je offtopic, ali mi nisu jasne stvari oko dva tehnicka detalja.ado-šampion wrote:Jel se ti ovo šališ ili... ?Krvotok wrote:Pusti ga da malo "odradi", nemaš džabe onaj mjerač temperature motora, neka rashladna tečnost malo kola oko motora, a i ulje se stisne pa motor nema full performanse kad je hladan, a i zna se ugasiti pri slabijem gasu, pogotovo ako je dizel i ako nemaš ručni sauh da malo popraviš gorivu smjesu u korist dizela...pa ni ti ujutro ne skočiš iz kreveta odmah u sprint![]()
Rashaldna tečnost kola tek kad motor dostigne radnu temperaturu. Osim ako je pokvaren termostat.![]()
Osnovni problem je taj što je uljna pumpa pokretana zupčastim remenom tako da ona na leru, tj. na suviše niskom broju obrtaja, ne može baš najbolje "podići" hladno ulje na najviše dijelove motora, kao što je npr. bregasta osovina.
Treba što prije krenuti, ali samo polako, brzine mijenjati na što manjem broju obrtaja, dok se motor ne zagrije. Ni tad ne treba divljati jer po gradu ulju treba u prosjeku 10-15 minuta da se zagrije, zavisno od gradacije.
Kad spomenu komparaciju s ljudima, pa ako ne krećeš u sprint (kao što ni motor odmah ne ide u sprint), isto tako ne staneš pred ulaz i čekaš da se zagriješ nego kreneš polako.
diesel i cok? ide li to uopste skupa i ako ide kako radi?
rashladna tecnost kola tek kad motor dostigne radnu temperaturu? zar pumpa sa vodu nije povezana dikrektno sa radilicom (remenom ili lancem) i da se paljenjem motora pokrece i pumpa? termostat sluzi za paljnje ventilatora, ili??
-
ado-šampion
#15 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Vidi, ja nisam automehaničar, ni mašinski inžinjer, znači nisam u struci, ali pokušaću odgovoriti onoliko koliko ja znam...fatal error wrote:
jeste da je offtopic, ali mi nisu jasne stvari oko dva tehnicka detalja.
diesel i cok? ide li to uopste skupa i ako ide kako radi?
rashladna tecnost kola tek kad motor dostigne radnu temperaturu? zar pumpa sa vodu nije povezana dikrektno sa radilicom (remenom ili lancem) i da se paljenjem motora pokrece i pumpa? termostat sluzi za paljnje ventilatora, ili??
Ja nisam dosad vidio saug ni na jednom dizelu. Mislim da kod dizela nema sauga.
Tačno, pumpa za vodu je povezana s radilicom preko zupčatog remena (isto kao i pumpa za ulje) i pokreće se paljenjem motora.
Termostat služi da se otvori kad motor dostigne radnu temperaturu (tako puštajući reshadnu tekućinu iz hladnjaka), da se motor ne bi pregrijao. Kad je termostar pokvaren, odnosno otvoren cijelo vrijeme, tad tekućina kola odmah i motor sporo dostiže radnu temperaturu; s druge strane kad je stalno zatvoren, motor se pregrijava jer nema rashladne tekućine.
- citroen
#16 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
melb26sa wrote:citroen wrote:gdje si ti,pa ti je temp -25 Cmelb26sa wrote:Za novija auta se uopste ne preporucuje zagrijavanje prije kretanja. Samo upalis i vozi. Kad ja mogu na -25 bez problema upaliti i krenuti, onda tih -15 nije nista.
Chicago - prije 10tak dana smo imali te temperature - bas kad je whow imao -40/-58. Sad je ugodno toplo na 0 C (sa vjetrom je ispod nule) ali sa ledenom kisom, kisom i snijegom tokom dana pa vozimo po ledu...
http://www.nbcchicago.com/news/local-be ... 53922.html
Nije vama lahko u gradu vjetrova,ta ledena kisa je opasna..
-
whow
#17 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Hej Ado mozes da stojis u mjestu pred ulazom i da skakuces dok se ne zagrijes , jes' da ce narod pomisliti da si pomahnito al' ipak se zagrijesado-šampion wrote:Jel se ti ovo šališ ili... ?Krvotok wrote:Pusti ga da malo "odradi", nemaš džabe onaj mjerač temperature motora, neka rashladna tečnost malo kola oko motora, a i ulje se stisne pa motor nema full performanse kad je hladan, a i zna se ugasiti pri slabijem gasu, pogotovo ako je dizel i ako nemaš ručni sauh da malo popraviš gorivu smjesu u korist dizela...pa ni ti ujutro ne skočiš iz kreveta odmah u sprint![]()
Rashaldna tečnost kola tek kad motor dostigne radnu temperaturu. Osim ako je pokvaren termostat.![]()
-
ado-šampion
#18 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Heh, i da si otvorio ne bi se ugrijao makar dok kazaljka je pređe onu prvu "crtu".whow wrote:
Hej Ado mozes da stojis u mjestu pred ulazom i da skakuces dok se ne zagrijes , jes' da ce narod pomisliti da si pomahnito al' ipak se zagrijesOsim ako nisi ovdje gdje sam ja , ovdje izades par minuta na -45 i vozdra ti je. Ja neki dan vozim se u autu, napolju ugodnih -28 , bez vjetra , auto nije ni blizu tacke zagrijavanja , tako da grijanje nisam ni otvorio kontam neka se prvo grije motor , za mene nema veze , kad osjetim bole pluca , covjek nemoze udahnuti , jeba je to burazeru
-
sabanss
#19 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Cita li iko upustva koja dobije uz auto ili Bosanci misle da ih proizvodjaci levate?
-
ado-šampion
#20 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Ma drug Bosanci su inače prepotentni ljudi, niko tu ne čita upuststvo, kotaju "ma šta će meni uputstvo, to je za levate".sabanss wrote:Cita li iko upustva koja dobije uz auto ili Bosanci misle da ih proizvodjaci levate?
A ima i onih kojim upustvo dođe na nekom stranom jeziku, npr. njemačkom, kao meni, pa nakon 7 godina skontam da mi auto ima grijanje retrovizora.
-
sLLayer
#21 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
sabanss, a sta pise u upustvu, jel treba ili ne? 
-
sabanss
#22 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Kaze da je stetno za motor da radi u mjestu, treba samo okrenuti kljuc i krenuti.sLLayer wrote:sabanss, a sta pise u upustvu, jel treba ili ne?
Inace meni se zena smije kada uzmem citati upustvo za auto da bih npr. promjenio sijalicu. Kaze da nisam pravi muskarac
-
sLLayer
#23 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
pa zar to ne znas napamet

-
sabanss
#24 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
Probaj zamijeniti sijalicu na recimo novoj Astri bez upustvasLLayer wrote:pa zar to ne znas napamet![]()
- respo
#25 Re: Jutarnje zagrijavanje vozila...
na fokusu je ne mozes zamjeniti i sa upustvom i bez upustva jer se mora ici na servis da bi se zamjenila
na pezou 206 zadnju sijalicu da bi zamjenio moras stopku skinuti komplet
itd itd
na pezou 206 zadnju sijalicu da bi zamjenio moras stopku skinuti komplet
itd itd