Jure Zdovc novi trener Bosne

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

Post Reply
navijac-xy
Posts: 52
Joined: 25/03/2007 12:20

#1 Jure Zdovc novi trener Bosne

Post by navijac-xy »

Mislim da je ovo dobra vijest. Jure je vodio i Splita, a i čovjek je bio vrstan košarkaš a radio je kao trener u Sloveniji.

http://helpbhsport.blogger.ba/
User avatar
Mahalac
Posts: 2748
Joined: 19/11/2002 00:00
Location: Anarhija all over...

#2

Post by Mahalac »

Eksi Zdovc...

EU PM

Nikad se kutarisati uvoza

:oops:
User avatar
van Basten
Posts: 7555
Joined: 21/09/2006 02:59

#3

Post by van Basten »

Prijatno sam se iznenadio kada sam vidio izbor novog trenera KK Bosna. Doduše, to mi se malo pomutilo kad pročitah da je Zmago Sagadin bio u konkurenciji a nije prošao, ali i Zdovc je svakako kvalitet više na klupi u odnosu na Mensura i Nenu
toon-army
Posts: 16
Joined: 04/07/2007 23:13

#4

Post by toon-army »

Po cemu je kvalieta vise, svaka cast za igracku karijeru, ali nema neko trenersko iskustvo. Ne znam po cemu se moze reci da je kvalitetniji od Mensura. Mansur je od bosne napravio ono sto je danas, kako god prica sa njim zavrsila, treba reci da je u Bosni napravio dobar posao.
šega
Posts: 183
Joined: 10/06/2007 16:28

#5

Post by šega »

Kontam, što je Jure Zdovc uradio do sada??A čitam, da je u konkurenciji bio i Benaček.Pa sad, po meni je "Benko" trebao biti ako ništa ono bar što je djete Bosne ako več ni jedan ni drugi nema rezultata.
Opet neka zvrčka rukovodstva.
ragib
Posts: 2353
Joined: 03/05/2002 00:00
Contact:

#6

Post by ragib »

jah kakva je razlika izmedju markovica i Jure. Obadvojica su neiskusna. Cuj vodio split jel one sezone kad su zadnji zavrsili?
User avatar
-danTe-
Posts: 2578
Joined: 09/01/2007 12:16
Location: drzava Ilidza

#7

Post by -danTe- »

slazem se da nije bolji od mense al od markovica ne moze bit gori :lol: :lol: :lol:
kilam
Posts: 259
Joined: 19/01/2005 01:13
Location: memlijash

#8

Post by kilam »

al ozbiljno, ako je zmago bio u konkurenciji (dakle nije postavljao neke haj tek zahtjeve)zasto dati prednost zdovcu? a ako je zmago uopste i kontaktiran...
User avatar
Neelix
Posts: 11864
Joined: 15/12/2006 14:08
Location: Ostani uz mene, i puni mi redenik
Contact:

#9

Post by Neelix »

bilo bi lijepo da nam van basten napishe gdje je to procitao za zmagu, ja ne vidjeh nigdje :? i naravno da bi mi on bio prvi izbor, ali ako nije mogao doci, ne mislim da je Zdovc tako losha ideja :-)
User avatar
van Basten
Posts: 7555
Joined: 21/09/2006 02:59

#10

Post by van Basten »

Neelix wrote:bilo bi lijepo da nam van basten napishe gdje je to procitao za zmagu, ja ne vidjeh nigdje :? i naravno da bi mi on bio prvi izbor, ali ako nije mogao doci, ne mislim da je Zdovc tako losha ideja :-)
Napisaću, ako obećate da ćete me zaštiti od puta u Banoviće :D
Naime, pročitao sam na naslovnoj stranici sa-x... evo i vijesti : http://www.sarajevo-x.com/clanak/070706115
tu piše da je izvor FENA.
Inače, i ja sam mišljenja da Zmago nije ni kontaktiran, čak osim ove vijesti nigdje ni ne pročitah da se njegovo ime spominjalo u nekim kombinacijama.
User avatar
Zavatoni
Posts: 1641
Joined: 06/07/2005 07:44
Location: Sarajevo

#11

Post by Zavatoni »

Portret: Jure Zdovc, trener Bosne

Kada je Nihad Imamović predsjednik Košarkaškog kluba Bosna svečano objavio da je novi trener ekipe slovenska košarkaška legenda Jure Zdovc, sjetio sam se jednog transparanta u splitskoj dvorani Gripe čija je fotografija objavljena u ''Slobodnoj Damlaciji'', na kojem je pisalo: ''Mi nemamo novca, ali imamo Zdovca''. Transparent datira iz perioda kada je Zdovc vodio Split u koji je stigao na molbu predsjednika kluba, proslavljenog centra Dina Rađe.

Angažman Zdovca u Bosnu neznači da legendarni košarkaš u Sarajevo stiže za kikiriki. Jasno je i da on nije u rangu extra skupih trenera tipa Zmage Sagadina, Dušana Vujoševića, Dragana Šakote i ostalih, ali da ima svoj uvjete koji su Bosni bili prihvatljivi.

Kada je Nenad Marković definitivno odlučio otići iz kluba i zahvaliti se Bosni, u taboru bh. viceprvaka našli su se u problemima. Kasnije će priznati da su akcije Zdovca najbolje stajale i da je njegov angažman bio realan. U igri su bili i Mensur Bajramović, Sabit Hadžić, Danijel Jusup, Ivica Burić, ali su vremenom otpadali jedan po jedan.

Nihad Imamović prvi čovjek kluba, smatra da je Bosna pogodila s trenerom. Predsjednik kaže:

On je relativno mlad stručnjak, a ima veliku želju za dokazivanjem. Kada je stručna komisija obznanila da želi trenera sa strane, u opticaju su bila dva imena, ustvari tri ukoliko i Predraga Benačeka vodim pod strance. Druga dvojica su bila Zmago Sagadin i Jure Zdovc. Kada sam nazvao Zdovca, dogovorili smo se za deset minutay.

Iako je vodio Split, Union Olimpiju i grčki Iraklis, Zdovc je mnogo poznatiji kao sjajan košarkaš. Jedan od najboljih idbrambenih košarkaša Evrope svih vremena. On je zvanično najtrofejniji slovenski košarkaš. Rođen je 1966. godine u Slovenskim Konicima. Prvi seniorski meč odigrao je u dresu Smelt Olimpije 1984. godine.

Za reprezentaciju bivše države odigrao je preko 150 utakmica. Prvi trofej u reprezentativnom dresu osvojio je 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seulu. Selekcija bivše države uzela je srebrenu medalju. Na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989. i Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine okitio se zlatom. Sigurno nikada neće zaboraviti Italiju i 1991. godinu kada je zbog komplikovane političke situacije i najave početka rata u Sloveniji, Zdovc napustio pripreme državnog tima za Evropsko prvenstvo.

Bio je to veliki šok za sve, pogotovo za Zdovca koji je na signal iz Ljubljane spremio torbe i vratio se kući. Iako je bio sastavni dio selekcije koju su vodili selektor Dušan Duda Ivković i treneri Rajko Toroman i Ibro Krehić, ostao je bez zlatne medalje. Tačno 16 godina nakon tog događaja, Zdovc još uvijek nije prežalio gubitak medalje.

U Smelt Olimpiji Zdovc je godinama bio najveća snaga, igrač bez kojeg se nemože, kapiten. Kako u tadašnjoj Jugoslaviji, Olimpija nije imala šanse pored Jugoplastike, Cibone, Partizana, Bosne, prvi veliki trofej na klupskom planu Zdovc je osvojio u Francuskoj. Limoges je pod vodstvom legendarnog Božidara Maljkovića osvojio titulu prvaka Evrope 1993. godine. Jure je još igrao za talijanski Virtus Bologna, Panionis, Iraklis, Paris Saint Germain, Slovan, te turski Tofas.

Ibro Krehić je bio dugogodišnji trener u reprezentaciji Jugoslavije. Evo šta misli o angažovanju Zdovca za trenera Bosne.

Zdovca sam trenirao dugo vremena u reprezentaciji. Radi se o izuzetnom čovjeku, ali nadasve sjajnom košarkašu. Igrao je na poziciji playmakera i već tada je pokazivao interes za sistem treninga, moglo se pretpostaviti da će biti trener. Mislim da je Bosna napravila sjajnu stvar njegovim dovođenjem. Iako mislim da Nenad Marković nije najveći krivac što Bosna nije osvojila titulu.

Zdovc sigurno nikada nije zaboravio ovacije kad god bi igrao u Skenderiji. Posebno su ga navijači pozdravili u vrijeme prvog jugoslovenskog All Starsa koji je održan u junu 1991. godine u Sarajevu. Na jednom mjestu skupili su se tadašnji najbolji košarkaši bivše države Kukoč, Rađa, Danilović, Đorđević, Avdić, Primorac, Paspalj, Komazec, Radulović i ostali. Zdovca su dočekali na nogama. Igrače sa izraženom karakternom crtom navijači su uvijek znali prepoznati i cijeniti.

Protivnički treneri su se bojali Zdovca jer sve unaprijed pripremljene akcije, dodavanja, on može razbiti i dovesti protivnički napad u totalnu konfuziju pričao je sjajni ruski stručnjak, pokojni general Aleksandar Gomeljski. Zdovc je bio taj koji je odrađivao prljavi posao, omogućevao pokojnom Draženu Petroviću, pa Kukoču i Daniloviću bezbrižno postizanje koševa.

Na pripremama za EP u Italiji 1991. godine – koje će kasnije napustiti – Zdovc je imao fenomenalne rezultate. Ekipa stručnujaka zagrebačkog Fakulteta za fizipčko vaspitanje, testirala je reprezentativce i tada je najbolje rezultate imao upravo Zdovc. Doktori Stjepan Hajmer i Ivan Fatorini bili su u čudu kada su vidjeli kakve rezultate ima Zdovc. Brzina i izdržljivost bili su u ravni najboljih atletičara, pa je bilo jasno kako cijelu utakmicu može igrati odbranu i napad.

Jure Zdovc ima slično mišljenje kao i Dejan Bodiroga kada je upitanju NBA liga. Iako je imao otvorene ponude LA Lakersa 1992. godine, te Portland Trail Balizersa 1995. godine, nije otišao preko okeana. Sve što je imao da kaže o razlozima odbijanja najjače lige na svijetu je nije mi se išlo toliko daleko.

Košarkašku karijeru je Zdovc okončao 2005. godine. Na njegov oproštajni meč u ljubljanski Tivoli došli su Vlade Divac, Dino Rađa, Toni Kukoč, Saša Đorđević, Predrag Danilović, Šarunas Jasikevičijus, Primož Brezec i mnogo slavni košarkaši.

Šta Zdovca očekuje u Bosni? Uprava je postavila jasne uvjete: osvajanje titule prvaka BiH, automatski plasman u NLB ligu i mjesto među 32 ekipe u ULEB kupu.

Prema Imamovićevim riječima, Zdovc je za narednu sezonu tražio budžet od najmanje tri miliona marka, od toga dva miliona za ekipu. Imamović kaže:

Kada dođe u Sarajevo, sa odmora u Barceloni, kreće u formiranje ekipe. Prihvatio je sve što smo tražili i uopće nije skup trener. Nije ni jeftin, može se kazati zlatna sredina. On mi je rekao da veoma cijeni Bosnu kao klub i da mu je drago što smo baš njega izabrali za trenera. Dogovorili smo dvogodišnju saradnju i smatram da smo napravili pravi potez njegovim dovođenjem.

U kratkoj izjavi iz Španije, gdje se nalazi na odmoru Zdovc je kazao kako je Bosnu uvijek cijenio još iz perioda Mirze Delibašića i Bogdana Tanjevića.

Radi se o jednom od najpopularnijijih i najomiljenijih klubova na ovim prostorima. Bosna je bivši evropski prvak, zna se šta to znači. Ne žalim da obećavam, neću da govorim kako ćemo sve pobijediti, ali ću definitivno pokušati sa svojim saradnicima da napravim dobar rezultat koji će zadovoljiti navijače i Upravu kluba kazao je Zdovc.

Malo vremena, a puno posla je pred Zdovcom. Bosna više nesmije ponoviti prošlu sezonu u prvenstvu, a novi izazov je ULEB kup. Nema Nihada Đedovića. Upitni su Bremer i Gilbert. Šta će biti sa Bavčićem? Mnogo je pitanja, a odgovori se brzo očekuju. Zmajček na klupi ''studenata'', Slovenac na radu u Sarajevu. Nekada je išlo obrnuto, Bosanci su išli na posao u Sloveniju. Vremena se, izgleda, mijenjaju...

(Tekst preuzet iz magazina DANI)
Post Reply