Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Petnaestoro djece iz sarajevskog centra SOS Dječje selo (SOS Kinderdorf) imat će priliku gledati mušku veleslalomsku utrku idućeg ponedjeljka na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu, zajedno sa tridesetak svojih vršnjaka iz Slovenije i Italije.
Akciju je organizirao Jure Franko iz Nove Gorice koji je za bivšu Jugoslaviju na Olimpijadi u Sarajevu prije 22 godine osvojio srebrnu medalju upravo u toj disciplini. Desetogodišnjaci iz Sarajeva doći će dan ranije autobusom u Novu Goricu, gdje će im se pridružiti mali Italijani i Slovenci, a pozdravit će ih i gradonačelnici pograničnih gradova-pobratima Mirko Brulc i Vittorio Brancati.
Franku je ideju za takvu akciju dao jedan sportski novinar, a podržali su je i drugi skijaški asovi poput Piera Grosa i Alberta Tombe. Sarajevski mališani koji će otputovati prema Torinu su siročad bez roditelja, dok su iz Slovenije i Italije odabrana djeca koja dolaze iz obitelji sa slabijim socijalnim stanjem.
Kazu da je bila stela ta srebrena medalja u veleslalomu. Poklonio nam Samaran, sto je i normalno. Pa vidi se i na snimku kako je Jure iznenadjen. To mu je, cuo sam, jedini "rezultat" u karijeri.
Monya wrote:Kazu da je bila stela ta srebrena medalja u veleslalomu. Poklonio nam Samaran, sto je i normalno. Pa vidi se i na snimku kako je Jure iznenadjen. To mu je, cuo sam, jedini "rezultat" u karijeri.
Jadnice.
Da mi je znati kako se to "sto je i normalno", poklanjaju medalje uz timove sudija sa medjunarodnim rejtingom... i kako je to Samaran "stelio"...
Nije mu to bio bas jedini rezultat u karijeri: sa 21 godinom imao je tri medalje na svjetskim kupovima, i do preranog kraja karijere u slijedecoj sezoni, bio je 23 puta u prvih deset a preko 30 puta u prvih 15. Steta je za sport sto se tako rano povukao.
Monya wrote:Kazu da je bila stela ta srebrena medalja u veleslalomu. Poklonio nam Samaran, sto je i normalno. Pa vidi se i na snimku kako je Jure iznenadjen. To mu je, cuo sam, jedini "rezultat" u karijeri.
Tako sam cuo, sorry!
Žao mi je što je Jure Franko poslije OI u Sarajevu otišao u Ameriku, pa se o njemu i njegovim kasnijim rezultatima malo zna.
Rok Petrovič (born February 5, 1966 in Ljubljana, Slovenia, died September 16, 1993 in Vela Luka, Croatia) was a Slovenian alpine skier.
He was to defend his M.Sc. thesis in the autumn of 1993, but shortly before defending his thesis he takes a short break at the Croatian island Korčula and drowns during in a diving accident.
Nisam znao da je Rok poginuo, tek da cujem. Zaista jako tuzno. Interesatno da je poginuo iste godine kad i Drazen Petrovic, oba se prezivaju Petrovic, Rokov otac je hrvat.
Sjecate li se kad je tek poceo skijati, u svojoj prvoj ili drugoj sezoni, bio je skoro nepobjediv u slalomu. Jedino su ga njegovi kiksovi obicno u drugoj trci mogli zaustaviti da ne pobjedi. Uz Bojana Krizaja najbolji u slalomu bivse Juge.
Sto se tice Jureta, on je bio ok u veleslalomu, ali vise se ocekivalo od Borisa Strela koji je bio nas, mislim jugoslovenski, najbolji veleslalomas.
Medjutim, Jure je iznenadio i osvojio srebro.
Pitanje, da li su ona dva brata Amerikanca osvojili medalje u veleslalomu kad je Jure bio drugi, ili je to bilo u slalomu? Nesto se ne sjecam.
Edin H. wrote:Krizaj nije nikada osvojio sezonu u Svjetskom Kupu, a Rok jeste.
Ako se ne varam imao je sest pobjeda u jednoj sezoni.
Ne sjecam se ni ja ko je osvoji veleslalom, a braca su se zvala Miller.
Križaj jeste osvojio sezonu u Svjetskom kupu, 1987. ili 1988., ne sjećam se tačno. Uglavnom se zadnji i odlučujući slalom te sezone vozio na Jahorini, Stenmark (Križajev jedini konkurent) je pao u drugoj vožnji, a Križaj slavio - nisam siguran da li cijeli Svjetski kup (mislim da je to bilo u pitanju) ili samo u slalomu.
Da, braca mahre su uzela zlato i srebro u slalomu a bronzu didier bouvet. jure drugi u veleslalomu iza prvog max julen-a te treceg andreas wenzel-a.
dobra su to vremena bila. sve slavna imena: pirmin zurbrigen, marc girardelli, markus wasmeier, ginter mader, klamer, hangl, miler neizbjezni ingemar ali i joze kuralt
Edin H. wrote:Ko se sjeca parole sa ZOI 84 u Sarajevu
VOLIMO JUREKA VISE OD BUREKA
Jure Franko sarajevsku djecu vodi na Olimpijadu
Petnaestoro djece iz sarajevskog centra SOS Dječje selo (SOS Kinderdorf) imat će priliku gledati mušku veleslalomsku utrku idućeg ponedjeljka na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu, zajedno sa tridesetak svojih vršnjaka iz Slovenije i Italije.
Akciju je organizirao Jure Franko iz Nove Gorice koji je za bivšu Jugoslaviju na Olimpijadi u Sarajevu prije 22 godine osvojio srebrnu medalju upravo u toj disciplini. Desetogodišnjaci iz Sarajeva doći će dan ranije autobusom u Novu Goricu, gdje će im se pridružiti mali Italijani i Slovenci, a pozdravit će ih i gradonačelnici pograničnih gradova-pobratima Mirko Brulc i Vittorio Brancati.
Franku je ideju za takvu akciju dao jedan sportski novinar, a podržali su je i drugi skijaški asovi poput Piera Grosa i Alberta Tombe. Sarajevski mališani koji će otputovati prema Torinu su siročad bez roditelja, dok su iz Slovenije i Italije odabrana djeca koja dolaze iz obitelji sa slabijim socijalnim stanjem.
Respect Jure
jes baš legenda uz legende.To što jotišao u USA nije bilo bavljenje sportom več biznisom i to sa više grana sa max.uspjehom.Čovjek se namlatio para ihaha pa veli po povratku u Sloveniju što nebi vratio malo i raji.Nego ne znam jeste li skontali ali u skijaškom sportu je smrt(petrovič,kuralt ostali više i manje poznati sportaši)uzela i uzimače svoj dio iz jednostavnog razloga a taj je previše jeben tempo života.A da ne zaboravim i onog Švedjanina,kojji je razturao sve do svoje povrede posle koje ostaje men se čini paraplegičar
Bilo je to tacno 14.Februara 1984 i tad su svi odahnuli,jer se osvojila medalja koja je bila osnovni cilj,jer do tada zemlja domacin nikada nije ostala bez ijedne medalje.
Skije na kojima je Jure doskijao do srebra mozete vidjeti u Olimpiskom Muzeju na Zetri.