Jure Franko

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Edin H.

#1 Jure Franko

Post by Edin H. »

Ko se sjeca parole sa ZOI 84 u Sarajevu

VOLIMO JUREKA VISE OD BUREKA

Jure Franko sarajevsku djecu vodi na Olimpijadu

Petnaestoro djece iz sarajevskog centra SOS Dječje selo (SOS Kinderdorf) imat će priliku gledati mušku veleslalomsku utrku idućeg ponedjeljka na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu, zajedno sa tridesetak svojih vršnjaka iz Slovenije i Italije.
Akciju je organizirao Jure Franko iz Nove Gorice koji je za bivšu Jugoslaviju na Olimpijadi u Sarajevu prije 22 godine osvojio srebrnu medalju upravo u toj disciplini. Desetogodišnjaci iz Sarajeva doći će dan ranije autobusom u Novu Goricu, gdje će im se pridružiti mali Italijani i Slovenci, a pozdravit će ih i gradonačelnici pograničnih gradova-pobratima Mirko Brulc i Vittorio Brancati.

Franku je ideju za takvu akciju dao jedan sportski novinar, a podržali su je i drugi skijaški asovi poput Piera Grosa i Alberta Tombe. Sarajevski mališani koji će otputovati prema Torinu su siročad bez roditelja, dok su iz Slovenije i Italije odabrana djeca koja dolaze iz obitelji sa slabijim socijalnim stanjem.

Respect Jure 8)
Lace

Post by Lace »

on je meni bio tako sladak...kad je primao onu medalju...mislim da sam se cak i zaljubila u njega tada (imala sam 7 godina) :D

Image

Image

ima sladak osmijeh :D
edu

Post by edu »

jure je gradsko dijete.. :D :D ..sarajevska raja.. :D :D ..isto k'o mojca suhodolc.. :D :D :D

jure..tomba je za tebe mala maca.. :D :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

Mene zanima ......onaj drot s brčićima :D :D jel' još u službi ? :D :D
Jureku ......i novinaru ........hvala :oops:
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

jel ziv Jure Frank????Koji je umro Bojan ili Frank???
Vingo

Post by Vingo »

:-) Rok Petrovich.
twin_mk

Post by twin_mk »

kriticarka_nikova wrote:Koji je umro Bojan ili Frank???
Frank

Ana Frank :oops:
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

a sportaši nam u ovim odijelima ko dick tracy izgledali :D
Monya

Post by Monya »

Kazu da je bila stela ta srebrena medalja u veleslalomu. Poklonio nam Samaran, sto je i normalno. :D Pa vidi se i na snimku kako je Jure iznenadjen. To mu je, cuo sam, jedini "rezultat" u karijeri. :-)
Edit

Post by Edit »

Monya wrote:Kazu da je bila stela ta srebrena medalja u veleslalomu. Poklonio nam Samaran, sto je i normalno. Pa vidi se i na snimku kako je Jure iznenadjen. To mu je, cuo sam, jedini "rezultat" u karijeri.
Jadnice.
Da mi je znati kako se to "sto je i normalno", poklanjaju medalje uz timove sudija sa medjunarodnim rejtingom... i kako je to Samaran "stelio"...
Nije mu to bio bas jedini rezultat u karijeri: sa 21 godinom imao je tri medalje na svjetskim kupovima, i do preranog kraja karijere u slijedecoj sezoni, bio je 23 puta u prvih deset a preko 30 puta u prvih 15. Steta je za sport sto se tako rano povukao.
Monya

Post by Monya »

Monya wrote:Kazu da je bila stela ta srebrena medalja u veleslalomu. Poklonio nam Samaran, sto je i normalno. :D Pa vidi se i na snimku kako je Jure iznenadjen. To mu je, cuo sam, jedini "rezultat" u karijeri. :-)
Tako sam cuo, sorry!
Žao mi je što je Jure Franko poslije OI u Sarajevu otišao u Ameriku, pa se o njemu i njegovim kasnijim rezultatima malo zna.
Edin H.

Post by Edin H. »

Vingo wrote::-) Rok Petrovich.
Je li ovo istina ili neslana sala? :?
Lace

Post by Lace »

Rok Petrovič (born February 5, 1966 in Ljubljana, Slovenia, died September 16, 1993 in Vela Luka, Croatia) was a Slovenian alpine skier.

He was to defend his M.Sc. thesis in the autumn of 1993, but shortly before defending his thesis he takes a short break at the Croatian island Korčula and drowns during in a diving accident.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rok_Petrovic
Last edited by Lace on 18/02/2006 01:27, edited 1 time in total.
kekec

Post by kekec »

Svaka ti cast Jure. Veliki si covjek. :thumbup:

BiH politicari, stidite li se, bar malo ? :-x
Edin H.

Post by Edin H. »

Hvala ti Lace na ovoj informaciji.

Zaista tuzno, Ocigledno mi je promakla ova vijest, jer se desilo tokom rata.

Rok je bio sjajan skijas, premda je rano i najednom odlucio da se prestane baviti takmicarskim sportom.
NNneko

Post by NNneko »

Nisam znao da je Rok poginuo, tek da cujem. Zaista jako tuzno. Interesatno da je poginuo iste godine kad i Drazen Petrovic, oba se prezivaju Petrovic, Rokov otac je hrvat.
Sjecate li se kad je tek poceo skijati, u svojoj prvoj ili drugoj sezoni, bio je skoro nepobjediv u slalomu. Jedino su ga njegovi kiksovi obicno u drugoj trci mogli zaustaviti da ne pobjedi. Uz Bojana Krizaja najbolji u slalomu bivse Juge.
Sto se tice Jureta, on je bio ok u veleslalomu, ali vise se ocekivalo od Borisa Strela koji je bio nas, mislim jugoslovenski, najbolji veleslalomas.
Medjutim, Jure je iznenadio i osvojio srebro.
Pitanje, da li su ona dva brata Amerikanca osvojili medalje u veleslalomu kad je Jure bio drugi, ili je to bilo u slalomu? Nesto se ne sjecam.
Edin H.

Post by Edin H. »

Krizaj nije nikada osvojio sezonu u Svjetskom Kupu, a Rok jeste.

Ako se ne varam imao je sest pobjeda u jednoj sezoni.

Ne sjecam se ni ja ko je osvoji veleslalom, a braca su se zvala Miller.
murti439

Post by murti439 »

Edin H. wrote:Krizaj nije nikada osvojio sezonu u Svjetskom Kupu, a Rok jeste.

Ako se ne varam imao je sest pobjeda u jednoj sezoni.

Ne sjecam se ni ja ko je osvoji veleslalom, a braca su se zvala Miller.
Križaj jeste osvojio sezonu u Svjetskom kupu, 1987. ili 1988., ne sjećam se tačno. Uglavnom se zadnji i odlučujući slalom te sezone vozio na Jahorini, Stenmark (Križajev jedini konkurent) je pao u drugoj vožnji, a Križaj slavio - nisam siguran da li cijeli Svjetski kup (mislim da je to bilo u pitanju) ili samo u slalomu.
neutral

Post by neutral »

Braca su se zvala MER ako me pamcene ne vara Fil i Stiv ( po Vuku)
bezzeze

Post by bezzeze »

Da, braca mahre su uzela zlato i srebro u slalomu a bronzu didier bouvet. jure drugi u veleslalomu iza prvog max julen-a te treceg andreas wenzel-a.
dobra su to vremena bila. sve slavna imena: pirmin zurbrigen, marc girardelli, markus wasmeier, ginter mader, klamer, hangl, miler neizbjezni ingemar ali i joze kuralt
Himera

#21 Re: Jure Franko

Post by Himera »

Edin H. wrote:Ko se sjeca parole sa ZOI 84 u Sarajevu

VOLIMO JUREKA VISE OD BUREKA

Jure Franko sarajevsku djecu vodi na Olimpijadu

Petnaestoro djece iz sarajevskog centra SOS Dječje selo (SOS Kinderdorf) imat će priliku gledati mušku veleslalomsku utrku idućeg ponedjeljka na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu, zajedno sa tridesetak svojih vršnjaka iz Slovenije i Italije.
Akciju je organizirao Jure Franko iz Nove Gorice koji je za bivšu Jugoslaviju na Olimpijadi u Sarajevu prije 22 godine osvojio srebrnu medalju upravo u toj disciplini. Desetogodišnjaci iz Sarajeva doći će dan ranije autobusom u Novu Goricu, gdje će im se pridružiti mali Italijani i Slovenci, a pozdravit će ih i gradonačelnici pograničnih gradova-pobratima Mirko Brulc i Vittorio Brancati.

Franku je ideju za takvu akciju dao jedan sportski novinar, a podržali su je i drugi skijaški asovi poput Piera Grosa i Alberta Tombe. Sarajevski mališani koji će otputovati prema Torinu su siročad bez roditelja, dok su iz Slovenije i Italije odabrana djeca koja dolaze iz obitelji sa slabijim socijalnim stanjem.

Respect Jure 8)
jes baš legenda uz legende.To što jotišao u USA nije bilo bavljenje sportom več biznisom i to sa više grana sa max.uspjehom.Čovjek se namlatio para ihaha pa veli po povratku u Sloveniju što nebi vratio malo i raji.Nego ne znam jeste li skontali ali u skijaškom sportu je smrt(petrovič,kuralt ostali više i manje poznati sportaši)uzela i uzimače svoj dio iz jednostavnog razloga a taj je previše jeben tempo života.A da ne zaboravim i onog Švedjanina,kojji je razturao sve do svoje povrede posle koje ostaje men se čini paraplegičar
Qler

Post by Qler »

svaka mu cast! 8-)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

Post by Admir_1984 »

Bilo je to tacno 14.Februara 1984 i tad su svi odahnuli,jer se osvojila medalja koja je bila osnovni cilj,jer do tada zemlja domacin nikada nije ostala bez ijedne medalje.

Skije na kojima je Jure doskijao do srebra mozete vidjeti u Olimpiskom Muzeju na Zetri.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#24 Re: Jure Franko

Post by Admir_1984 »

Izvaclim ovu temu iz naftalina, ali posto se spominje Ingemar Stenmark, zanima me zasto on nije nastupio na OI u Sarajevu 1984?
in33sa

#25 Re: Jure Franko

Post by in33sa »

Rok Petrovic je bio pasionirani ljubitelj ronjenja na dah.

Ako je poginuo na Jadranu, mozete i pretpostaviti kako :(

Prvi osvajac malog kristalnog globusa u slalomu, od skijasa sa nasih prostora.

Kasnije je to ponovio Kostelic.
Post Reply