Jupiii - spaseni smo!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
silence_is_sexy
Posts: 508
Joined: 01/10/2002 00:00
Location: Sarajevo

Jupiii - spaseni smo!!!

Post by silence_is_sexy » 08/10/2006 12:39

Papa ukida Limb


Piše: Iz Rima Inoslav Bešker


U Limb su sljedbenici Tome Aquinskog smjestili pravednu nekrštenu čeljad, ne samo djecu, nego i one koji su živjeli prije Krista i krštenja

Međunarodno teološko povjerenstvo Katoličke crkve smatra da pojam Limba “može biti napušten“. Slično mišljenje je, još 1984., iznio tadašnji kardinal Joseph Ratzinger, sadašnji papa Benedikt XVI., kazavši da je Limb tek “teološka pretpostavka“.

Povjerenstvo je zasjedalo od ponedjeljka do danas u Vatikanu i to je samo jedan od njegovih zaključaka. Glasila su na nj najviše čekala, još od lanjskog prosinca, kada je

ta tema stavljena na dnevni red.

Limb, ili Pretpakao, uobičajeni je naziv za predvorje nad Paklom. Nad Pakao je Isus (po nicejskom Vjerovanju) sašao poslije smrti i prije uskrsnuća, usput razorivši Vrata Paklena. Vjerovanje ne spominje Limb - ali ga je spominjala pučka kršćanska predaja. Budući da, po kršćanskom vjerovanju, samo krštenje može sprati izvorni (“istočni“) grijeh s kojim se rađaju svi Evini i Adamovi potomci (osim Isusa, kako vjeruju svi kršćani, i njegove majke Marije, kako vjeruju katolici), postavilo se pitanje što se zbiva s nekrštenom ali pravednom čeljadi, pošto umre, ponajprije s nevinom djecom, koja nisu stigla ni spoznati pojam grijeha niti ga počiniti.

Limb i čistilište dio tradicije

U Limb su sljedbenici Tome Aquinskoga smjestili pravednu nekrštenu čeljad, ne samo djecu nego i one koji su živjeli prije Krista i krštenja, pa je Dante odlučio baš ondje nabasati na Vergilija koji ga je zatim mogao voditi kroz Pakao i Čistilište, ali ne i po Raju kamo nije imao pristupa. Limb bi bio mjesto gdje nema patnji, ali ni one jedinstvene bezgranične sreće koju pokojni (“svi sveti“, kako tvrdi vjera) imaju gledajući u vječnosti Lice Božje.

Katolička crkva se oslanja i na tradiciju, ne samo na Objavu (tj. Božju riječ za koju se smatra da je nadahnula zapisivače spisa uvrštenih potom u Bibliju). Štoviše, računajući na trajnost djelovanja Duha Svetoga, katolici smatraju da on i papu čini nezabludivim kad poučava ex cathedra, npr. kad izriče dogme, pa tako vjeruju da je Marija vazda djevica (čega nema u Svetom pismu, ali je tradicija i u pravoslavnih), te da je i sama bezgrešno začeta (što je Pio XII. proglasio 1950.).

I Limb i Čistilište su dio tradicije. Zapravo i Raj, barem prije smaka svijeta i tjelesnog uskrsnuća sviju svetih. Ideja da pravedni kršteni pokojnici idu odmah u Raj, da ne snivaju u pokoju vječnom do Sudnjega dana, i sama je nastala poslije Krista (Pakao je, međutim, ustanova o kojoj se pisalo i ranije, iako nije do kraja utvrđeno je li pod Zemljom, ili je baš na njoj).

Bruno Forte, biskup Chietija i Vasta, jučer je novinarima objasnio da Crkva nije odustala od pojma izvornog grijeha: “Izvorni grijeh je zbilja koja zbiljski označava krhkost ljudskog stanja“, pa je krštenje i dalje nužno da bi taj grijeh bio sapran. Povjerenstvo - čije mišljenje je samo savjetodavno - precizira da ne želi “raskinuti s velikom tradicijom vjere“, nego samo “uliminirati uporabu slika i metafora koje nedovoljno vode računa o bogatstvu blagovijesti nade koju nam je donio Isukrst”.

Duše umrle nerođene djece

U slučaju djeteta koje je umrlo nekršteno, bez ikakve svoje krivnje, “mora biti jasno da je moć Kristova kadra nadvladati snagu grijeha“. Uostalom, pojam Limba, naglašava Forte, nikada nije definiralo crkveno učiteljstvo, pa nije riječ ni o kakvoj izmjeni vjerskog nauka.Vatikan tako rješava pitanje umrle nekrštene djece - ali još ostaje otvoreno pitanje duša umrle nerođene djece, pobačene spontano ili pak artificijelno. Po starijem vjerovanju duša i nije postojala prije prvog udisaja, tog daha Božjega, te se duh predavao Stvoritelju zadnjim izdisajem. Razlika duše i duha plod je kasnijega teološkog razmišljanja, nema je u Bibliji. Kako je krenulo, i ta bi rasprava uskoro mogla biti na dnevnom redu.


ne kontam kako iko ozbiljan moze reci da ovi likovi nisu potpuni imbecili...

religije (sve bez razlike) treba svesti na nivo folklora... to nam je jedini spas.


justika_sa
Posts: 215
Joined: 10/07/2005 15:40

Post by justika_sa » 08/10/2006 12:59

smatrala sam ovaj tekst apsurdnim dok nisam pročitala tvoj komentar...

kad smo kod imbecila... slobodno se pogledaj u ogledalo...

User avatar
karanana
Posts: 38439
Joined: 26/02/2004 00:00
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post by karanana » 08/10/2006 13:01

ova tema bi trebala ici u pod forum religija

SherlockHolmes
Posts: 1274
Joined: 27/02/2005 23:58

Post by SherlockHolmes » 08/10/2006 13:08

Je li ovo ponovo otvorena Religija & Filozofija? :D

User avatar
karanana
Posts: 38439
Joined: 26/02/2004 00:00
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post by karanana » 08/10/2006 13:13

SherlockHolmes wrote:Je li ovo ponovo otvorena Religija & Filozofija? :D


a vidi fakat je zakljucano. Zasto?

tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

Post by tempora » 08/10/2006 13:14

Je li ono Voltaire rekao da nisu bogovi okrutni vec svestenici? :?

bc_chupo
Posts: 1357
Joined: 02/08/2006 23:37
Location: Zla2

Post by bc_chupo » 08/10/2006 13:16

justika_sa wrote:smatrala sam ovaj tekst apsurdnim dok nisam pročitala tvoj komentar...

kad smo kod imbecila... slobodno se pogledaj u ogledalo...:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: respect sestro :lol: :lol: :lol: :lol:

Post Reply