Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Locked
SaInga

Post by SaInga »

I ja se slazem sa mIRCi...zivjela sam u istom kvartu kao i Juka, druzila se sa malim "ulicnim" banditima u parku... Bilo je problema uvijek, pravili su belaja, krali, tukli...
Al' kako god okrenes su nas Juka i njegovi vukovi izvukli iz govana...
Na Otesu je poginuo moj prijatelj...svi u zanosu i sa srcem su isli na jebenu crtu...
Ruku na srce,morate priznati da su nas na pocetku rata bas ti kriminalci i njihova ludost spasili od "mozda" najgoreg!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

@Fair,
istina je, nije jedini kojeg su na rukama nosili a onda bacili....

@nendertalac, nisam balavica da imam idole i da mi necee biti jasni argumenti...rekoh dokazi....nemoj samo govoriti s visoka....
meni je heroj svako ko je branio ovaj grad...... cak i Tarik koji je kao mladji maloljetnik mogao samo raditi u bazi....nije Juka dao da ide na liniju...i on mi je heroj....
bolna je cinjenica da nama niko ne valja......
i nemoj mi pricati o tome kako je iznio sanduke...... pricaj mi o tome kako je znao zaredati pa po komsiluku dijeliti hranu.... i donositi vodu...
ili ne zelis da slusas o tome....
u nekim trenucima mi je zao sto je doslo do vojne intervencije...trebali su nas pustiti da se medjusobno istrijebimo...
Fair Life

Post by Fair Life »

nendertalac wrote:ma koji crni Robin Hood? Pa taj covjek je i humanitarnu pomoc pljackao pa smo ono sto smo trebali dobiti - mogli naci na Sarajevskim pijacama. Robin Hood je valjda pljackao bogate i hranio siromasne. Juka je pljackao sve sto je mogao. i hranio iskljucivo sebe i svoju bandu koja se bez tog plijena ne bi ni borila.
Ama nemoj meni...

Ja sam napisao:

Novine pisu "heroj ili zlocinac".
Sarajlije kazu: "Heroj!"
Mostarci kazu: "Zlocinac!"
Za one koji su ga nagradili cinom generala je - vojskovodja, za profesionalne oficire je "vojni sarlatan"..., za opljackane je kriminalac, za one koje je hranio - Robin Hood...

Bio si u Sarajevu za vrijeme rata?
Ako jesi i tvrdis suprotno od onih koji u njemu vide "heroja"... u cemu je kvaka?
T

Post by T »

Fair Life wrote: Mostarci kazu: "Zlocinac!"
Fair Life wrote: Kad sam postavio temu nije mi bilo upitno misljenje Sarajlija o Juki Prazini... Ako ima Mostaraca, njih bih zelio cuti na ovoj temi.
OK. Ja sam Sarajlija, nisam Mostarac, pa necu komentarisati :D
Fair Life

Post by Fair Life »

€ŁłX-ß@§ wrote:Pa eto, priznao si, imas novine. Dakle vec imas izvor informisanja koji ce ti rasvijetliti lik i djelo Juke.

Znaci, tema na forumu je vjerovatno sa drugim ciljem :D
Ako je ova tema sa drugim ciljem, objasni koji bi to cilj trebao biti prvi.

Za tvoju informaciju... sve teme na ovom ili bilo kom drugom forumu ili podforumu su postavljene sa nekim ciljem, pa u krajnjem slucaju i tema o "digitalnoj fotografiji".

Danas sam bio u drustvu sa covjekom koji je bio Jukin suborac... i pricali smo o proslosti, sadasnjosti, poslu... neizostavno i o BiH, ratu... poslije rata...

I izmedju ostalog smo se dodirnuli pricom njegovog ucesca u redovima Jukinih boraca i licno prozivljenog iskustva... Taj razgovor je bio, ako ne motiv, onda barem podstrekac da malo pro-google-am i nesto iznova procitam o onome sto sam ranije citao i u velikoj mjeri zaboravio.

Naisao sam na ovaj feljton u cetiri nastavka.. pa rekoh da vidimo koliko smo saglasni danas sa necim sto je objavljeno tri godine ranije. I nisam se razocarao... ko musice na svijecu.
nendertalac

Post by nendertalac »

mIRCerka wrote:@Fair,
istina je, nije jedini kojeg su na rukama nosili a onda bacili....

@nendertalac, nisam balavica da imam idole i da mi necee biti jasni argumenti...rekoh dokazi....nemoj samo govoriti s visoka....
meni je heroj svako ko je branio ovaj grad...... cak i Tarik koji je kao mladji maloljetnik mogao samo raditi u bazi....nije Juka dao da ide na liniju...i on mi je heroj....
bolna je cinjenica da nama niko ne valja......
i nemoj mi pricati o tome kako je iznio sanduke...... pricaj mi o tome kako je znao zaredati pa po komsiluku dijeliti hranu.... i donositi vodu...
ili ne zelis da slusas o tome....
u nekim trenucima mi je zao sto je doslo do vojne intervencije...trebali su nas pustiti da se medjusobno istrijebimo...
iskreno da ti kazem - onim sto govoris izazivas moj stav prema sebi. ali u pravu si - nemam prava da te retoricki "spustam" i da ti ne iskazem postovanje.

prije svega koji ti dokazi trebaju da je prije rata bio kriminalac? zar to nije dokazano? i ne vidim uopste kakav to um moze pristati da mu kriminalac bude komandant samoizabrane vojske? zar to nije van svake pameti?

drugo - reci mi onako iskreno - ako neko svim tvojim komsijama donese hrane i vode a tvoju sestru siluje i oca ti zakolje - jeli on za tebe IPAK HEROJ?
T

Post by T »

Fair Life wrote: Danas sam bio u drustvu sa covjekom koji je bio Jukin suborac...

... Taj razgovor je bio, ako ne motiv, onda barem podstrekac da malo pro-google-am i nesto iznova procitam o onome sto sam ranije citao i u velikoj mjeri zaboravio.
Jesi kad bio u drustvu nekoga ko je bio u HVO-a, pa da te to povuklo da otvoris temu o nekom HVO (ne racunam Juku) generalu/oficiru. Ima dosta zanimljivih prica na sve tri strane, zar ne? :)

P.S. Sta kaze taj tvoj jaran? Jel' Juka bio bolji kao komandant i kao borac protiv agresije, u redovima Armije BiH, ili HVO-a?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Niko u ovom ratu nije bio cist....jebi ga, zato se zove rat, a ne mir...
procitaj moje prethodne postove i ivjdeces da ja za Juku znam i od prije rata.... i rekla sam da je bio kriminalac....ali on nam je guzove sacuvao...
dok su "moralisti" hodali u pancirima...
i rekla sam da nije bio cist nakon prelaska u HVO...
ali NE DAM DA GA DIRAJU pored ovoliko OSLOBODJENIH kriminalaca, koji su ovu drzavu vise kostali nego i Juka i Cele...
lako je (kao sto vec rekoh) mrtvom covjeku pripisati i sto jete i sto nije uradio ... NEMA GA da se brani....
to je najlakse, posalji nekoga da odradi prljavi posao, i onda ga se "rijesi"...
bolno je to da sada "prodajemo" one koji su nam valjali....
kao sto vidis, politika je ku*va, a ocigledno se nasi dobro snalaze u tome..
sto se dokaza tice, dokazi mi da je IZNIO tolike sanduke....
koliko znam, mnogi su morali tajno izaci jer nakon prelaza u HVO, odjednom je prestao biti miljenik vlasti...
e sto li su tajno izasli da mi je znati....

nejse, necu da polemisem, svoje sam rekla...
meni je za jedan period bio heroj i hvala mu na tome....
sta je bilo u Mostaru, ne znam....i da je ostao ziv, i da su dokazali bilo sta protiv njega, prva bih rekla NEK ODGOVARA...
ALI NE DAM DA GA PLJUJU!
ima vecih kriminalaca, i nek se njih hvataju... ili ne smiju, ili su sa njima u talu... a prije ce biti ovo prvo....
po treci put LAKO JE MRTVOME PRIPISATI MNOGE STVARI I RECI SVASTA O NJEMU JER GA NEMA DA SE BRANI!

evo sam pocela u bojama pisati ne bi li svima postalo jasno...
hananah

Post by hananah »

A sto ti Fair Life ne uplatis sta za pomoc narodnoj kuhinji umjesto sto guzova udobno smjestenih u fotelju negdje u dijaspori otvaras ove teme ko je ratni zlocinac??????? Nisam simpatizer ni Alije, ni Cace, ni Juke, ali im ne osporavam ni pozitivne stvari koje su ucinili. Ali oni su bar nesto i dobro ucinili. A ti? Sta si ti ucinio, osim sto serendas po mrtvima?????????
nendertalac

Post by nendertalac »

mIRCerka wrote:
Fair Life wrote:Trebala si ipak sacekati jos dva dijela price.

Onaj ko predje put od heroja do zlocinca obicno okonca kao zlocinac.
nemam kad citati kilometre price o covjeku koji je pod zemljom....

on je prije rata bio kriminalac, u ratu nam je guzove spasavao, pa ga nasi malo nagu*ili, i on presao u HVO i ukakio stvar....

NE VOLIM kada se gubi postovanje prema nekim ljudima iz ko zna kojih razloga...
zbog tiraza? neka hvala....
vezano za temu, na bascarsijskim nocima bi trebao biti koncert posvecen pjesmama koje su nastale u ratu...
ne bude li pjesme o jukinim vukovima, onda smo FAKAT prodali obraz za par maraka....
a podrumashi nek i dalje pisu hvalospjeve jedni drugima...
evo vidis - ti u jednom postu trazis dokaze, a u drugom kazes da ti je mrsko da citas?

ne kontam tvoje razmisljanje uopste. vidjela si nesto svojim ocima a za ono sto nisi vidjela svojim ocima ali su vidjeli drugi - ti nemas vremena da citas???
Fair Life

Post by Fair Life »

T wrote:(...)
P.S. Sta kaze taj tvoj jaran? Jel' Juka bio bolji kao komandant i kao borac protiv agresije, u redovima Armije BiH, ili HVO-a?
Zamolio me za diskreciju. Jedino sto mogu reci je... bio je Jukin borac u Sarajevu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

nendertalac wrote:
evo vidis - ti u jednom postu trazis dokaze, a u drugom kazes da ti je mrsko da citas?

ne kontam tvoje razmisljanje uopste. vidjela si nesto svojim ocima a za ono sto nisi vidjela svojim ocima ali su vidjeli drugi - ti nemas vremena da citas???
novinski clanak je za mene nista drugo do "dvije snase sjele i uz kafu pretresaju dogadjaje"...
nase novinarstvo je izgubilo ono "mi smo tu da prenesemo vijest, ne da dajemo svoje opaske i da POGRESNO prepricavamo"....
takodjer nam je novnirastvo preslo u "prodacemo sav tiraz ako na naslovnu stranu stavimo bombastican , nebitno sto je netacan, naslov"...

Fairu sam davno rekla da mi smeta kad postira clanak od pet strana....
nadji mi nekoga ko je GLEDAO juku dok je nosio stvari kroz tunel...ili dok je on nadgledao dok drugi nose (obzirom na stav da je on bio poluBog u ratu, cisto sumnjam da je po tvom misljenju on licno nosio)....

ja jos uvijek vjerujem prvenstveno svojim ocima i usima, a ne sta mi od jetrvine amidzicne sestricne momka komsinica kaze.... :D

kontas sad?

ja volim direktan dokaz, a ne igru gluhih telefona...
hananah

Post by hananah »

Fair Life, ponovo te pitam - sta si ti ucinio za ovu zemlju? S obzirom da si covjek u zrelim godinama na pocetku rata si bio vojni obveznik! Sta si ucinio za nju? Ratni zlocinac ili heroj? Kad tako svrstavas druge na to dvoje, na crno i bijelo, u sta od to dvoje mozes sebe svrstati? Odgovori! I sta cinis sada? Osim sto neprestano "filozofiras" ko je bio ko? Ostavi nase mrtve na miru, kakvi su da su - nama su? A kome si ti Fair?
Fair Life

Post by Fair Life »

mIRCerka wrote:(...)
ja jos uvijek vjerujem prvenstveno svojim ocima i usima, a ne sta mi od jetrvine amidzicne sestricne momka komsinica kaze.... :D

kontas sad?

mIRCi da li si kad bila u Australiji? Nisi!?

Iako je nisi vidjela svojim ocima vjeruj da postoji.
Stitch__

Post by Stitch__ »

nendertalac wrote:Stvarno nekad ne mogu da vjerujem koliko su ljudi lose upuceni u neke stvari. Juka je bio najobicniji kriminalac. I prije rata i za vrijeme rata. Dobro, nije najobicniji - bio je sef bande. Bande koja se i prije rata znala po tome sto su maltretirali normalne ljude, razbijali kafice, prebijali momke u tzv. cekama - jer su htjeli da se zna ko su i da se od njih strahuje. Za ocekivati je bilo da takvi prvi polete za oruzjem jer - rat je mnogima otvorio mogucnost da herojski pljackaju i maltretiraju stanovnistvo.

Juka je bio prva crna mrlja Alijinog pokreta otpora. Pred odlazak je organizaovao vod svojih ljudi da iznesu iz sarajeva sve sto je opljacakao.

Totalno razvaljena licnost.

Ali nije me cudio Juka. Bandita je bilo i uvijek ce ih biti. Cudili su me oni koji su poletili da od njega naprave heroja. I pjesme su mu spjevali. Spotove. Zahvaljujuci njima - svi koji nisu znali da je Juka opasan kriminalac poceli su misliti da je heroj. A svi koji su znali ko je Juka - strahovali su od sistema koji izvlaci smece Sarajeva i daje mu oruzje i uniformu iz koje moze nesmetano i da kolje i da pljacka. I sto je najgore - daje mu komandni cin.

Fuj!
STO TE RUSE GRADE
NJIHOVA JE BRUKA
SAMO NISU ZNALI
DA POSTOJI JUKA

Da nije Juke ni Stitcha vam ne bi bilo. Njegovi vojnici su mene, sestru i mamu 4.12.1992. izvukli sa Otesa, pred nosom cetnickih hordi, onda kada se Armija odavno povukla. Hvala mu zauvijek!

A OVIM PODRUMASKIM GUZONJAMA TIPA GORE CITIRANOG SE NASEREM U USTA ZA SVAKU RUZNU RIJEC O JUKI
hananah

Post by hananah »

Fala na odgovoru Fair. A odgovor je da si pobjegao daleko, daleko, da citas novin(k)e i seres k'o grlica :(
Ponizavajuce, jadno i mizerno :(
Fair Life

Post by Fair Life »

hananah wrote:Fair Life, ponovo te pitam - sta si ti ucinio za ovu zemlju? S obzirom da si covjek u zrelim godinama na pocetku rata si bio vojni obveznik! Sta si ucinio za nju?
Bosni i Hercegovini sam ostavio vise od cetrdeset godina svog zivota. Od toga dvadeset radnih godina. Rat sam proveo u Radovanovim konc.logorima...
hananah wrote:Ratni zlocinac ili heroj? Kad tako svrstavas druge na to dvoje, na crno i bijelo, u sta od to dvoje mozes sebe svrstati? Odgovori! I sta cinis sada? Osim sto neprestano "filozofiras" ko je bio ko? Ostavi nase mrtve na miru, kakvi su da su - nama su? A kome si ti Fair?
Ratni zlocinac ili heroj? Ja tako svrstavam ljude?

Bio bih ti zahvalan kad bi, prije nego sto se upustis u diskusiju svojim subjektivnim komentarima, i procitala tekstove koji se odnose na postavljenu temu. Feljton ima cetiri nastavka...

Drugi put poradi malo po materiji...

Prihvatio bih tvoje izvinjenje...

Image
Last edited by Fair Life on 04/07/2005 12:53, edited 1 time in total.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Fair Life wrote:
mIRCerka wrote:(...)

kontas sad?

mIRCi da li si kad bila u Australiji? Nisi!?

Iako je nisi vidjela svojim ocima vjeruj da postoji.
Brate mili, nemoj da brkas kruske i paradajz....
ja ti govorim vise stvari:

1. Nasim novinama ne vjerujem vise kao nekada, jer su SPREMNI DA SE PRODAJU ZA TIRAZ; u jednom broju pisu kako Jukina sestra jadna pokusava da ga sahrani u Sarajevu, a onda nakon malo vremena ga oblate.
2. Ima mnogo gorih od Juke, ali se oni hvataju njega JER GA NEMA DA IM SE SUPROSTAVI.
3. Mnoge stvari ce se u blizoj buducnosti pripisati Juki, Caci i drugima koji su likvidirani. Ne zelim reci da Mostar nije Jukino maslo, daleko od toga. Nemoj citati izmedju redova, vec CITAJ ONO STO PISEM! Gore sam napisala da bih prva rekla NEK ODGOVARA ZA MOSTAR I SVE STO JE POCINIO.
ali NE DAM DA GA PLJUJU!
steta je sto Juka nije skontao da su zivotinje mnogo bolji prijatelji od ljudi...
Image
nendertalac

Post by nendertalac »

SaInga wrote:I ja se slazem sa mIRCi...zivjela sam u istom kvartu kao i Juka, druzila se sa malim "ulicnim" banditima u parku... Bilo je problema uvijek, pravili su belaja, krali, tukli...
Al' kako god okrenes su nas Juka i njegovi vukovi izvukli iz govana...
Na Otesu je poginuo moj prijatelj...svi u zanosu i sa srcem su isli na jebenu crtu...
Ruku na srce,morate priznati da su nas na pocetku rata bas ti kriminalci i njihova ludost spasili od "mozda" najgoreg!
ako su me spasili Jukini - to nek je na cast Aliji i Alijevcima. Jer - zar je previse ocekivati od predsednika drzave da se sprema rat i da bude spreman da mobilizuje vojsku?

Na zalost, tek danas polako i oprezno izlaze na vidjelo sve veze Izetbegovica sa lokalnim kriminalcima i ubicama...
Stitch__

Post by Stitch__ »

...da, i da dodam da je Bogzna otkud svako malo dovlacio kamione slatkisa i djelio ih djeci na Otesu...vjerovatno iz Zore... imate li, vi kriticari, ikakvu ideju sta je cokolada u ratu znacila za dijete!? sta je jedna bombona znacila za dijete!?
hananah

Post by hananah »

Tekstove sam procitala, fala lijepa.
I da ti se JA IZVINEM??????? Zbog cega - sto seres iz neke druge zemlje po ljudima koji su branili ovu zemlju?????????? Izvini se ti sam sebi, za mene nisi vrijedan ni da ti se vise obratim jer vec dugo dugo cutim i citam tvoje postove i ne mogu da vjerujem kakav si ti "premazanko". Jedno je biti realan, a drugo je neprestano kakiti i kakiti, jedno je biti umjeren a drugo je biti extreman kao ti. Jedno je biti svekritican a drugo je biti samo kritican prema jednoj strani.
I bio si u logoru, ok, zao mi je, a gdje si bio prije logora i poslije logora???????? Ili su te odmah na pocetku rata "ulogorisali" pa te pustili tek na kraju rata, e to jos nisam cula, moj naklon, i to duboki duboki naklon :D
Stitch__

Post by Stitch__ »

nemoj se ti previse naklanjat, vidis kakvi su, safatace te ozada :D
Fair Life

Post by Fair Life »

hananah wrote:Fala na odgovoru Fair. A odgovor je da si pobjegao daleko, daleko, da citas novin(k)e i seres k'o grlica :(
Ponizavajuce, jadno i mizerno :(
U Australiju sam dosao 1995. godine hananah skoro pa direktno iz logora. Poznajem zlatne ljiljane koji su dosli prije mene na dvije godine, dakle 1993.

Da li su i oni "pobjegulje" ili su se 'ljiljani' dijelili lopatom? Nauci se da pises o temi ako je moguce, a ne o postavljacu teme. Do sada sam vjerovao da si davno prevazisla taj nivo...

Nije mi prvi put da na slican nacin donesem pogresnu procijenu.
Fair Life

Post by Fair Life »

hananah wrote:(...)
a gdje si bio prije logora i poslije logora????????
Entry: Maj 1992.
Exit: 26 mjeseci poslije.

I sto smatram vaznim napomenuti... nije me BiH izvadila iz govana.

A sada ako imas sta o temi.

PS__Nevjerovatan mi je ovaj pasjaluk gdje se okrivljuje donosilac vijesti, a ne onaj koji je pocinio nesto zbog cega je vijest u opticaju.
hananah

Post by hananah »

Ma meni si se ti jednostavno popeo na vrh glave sto stalno serendas po mrtvima, i samo njihove negativne strane iskopavas, imaju oni i zasluga zapamti to??????? I nisi mi odgovorio - gdje si bio prije logora??????
A ti jesi "postavljac" svih tema koje "kopaju" po necijoj proslosti. Kani se toga i kupi stado ovaca i uzgajaj ih i sisaj i pravi vunu od njih, a od vune dzempere. Ovde je hladno, a puno sirotinje koja se smrzava, pa posalji koji dzemper i ovamo, dokazi se momcino.
Ja se iskreno nisam nikad prevarila u tebi. Uvijek sam imala neku sumnju da si bio u logoru. Sada mi je ta sumnja veca nego ikad. No, nisu svi "kopaci" kao ti, pa da iskopaju gdje si ti zapravo bio u ratu?
Popusti nas vise sa svojim "kopanjima" i svojim "kritiziranjima" pusti nas da zivimo svoj zivot kako znamo i umijemo, proslost je iza nas, u buducnost gledamo sa oprezom i ne trebas nam ti da nam solis pamet, ovo je nas zivot i nasa zemlja, ti imas svoj zivot i svoju zemlju, fino uzgajaj ovce, pametnije ti je. Kad posaljes koji dzemper za sirotinju onda se javi do tada :zzzz:
Locked