palermo wrote: Nisam uopšte čitao postove drugih, niti imam namjeru. Znam šta je Juka bio, zločinac . . .gadi mi se i pisati o njemu.......
Juka... heroj i(li) zlocinac ?
- homo_sapiens
#151 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Dizanje teme o jednom Juki nakon tri godine je vise nego imbecilno
Pored svih aktuelnih kriminalaca, treba se jos Juke sjecati i njegovih "patriotizama". Od ovog citata ne treba dalje:
-
dallton
#152 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
tacno tako palermo
-
roba_s_greskom
#153 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Nije se grad branio u gradu ,grad se branio na Zucu,Jarcedolima,zna se dje je bilo najgusce citavo vrijeme rata a Juka Prazina , sta reci kaka drzava takav i "general" u to vrijeme.
Licno sam poznavao Juku i mogu samo da kazem:covjek je bio BOLESNIK i u pozitivnom i u negativnom kontextu, iako je ovih negativnih strana koje je on uradio puno,puno vise, i hladno mogu da kazem da ga je trebalo likvidirati puno,puno prije Mostara
Licno sam poznavao Juku i mogu samo da kazem:covjek je bio BOLESNIK i u pozitivnom i u negativnom kontextu, iako je ovih negativnih strana koje je on uradio puno,puno vise, i hladno mogu da kazem da ga je trebalo likvidirati puno,puno prije Mostara
-
roba_s_greskom
#155 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Ja i ?AjvazDedo wrote:
Mislim da je ovo bilo na pocetku kada je donekle bio malo normalan ,ne kazem da njegove namjere nisu bile donekle ok ,ali ono sto se dogodilo poslije moze da se poredi sa zlocinom,torturom,strahom.
Dobro se sjecam incidenta sa ABIh (Zukom) i znam koliko daleko je bio spreman da ide u tom sukobu ,sto je po meni bolesno, i onda onako hladno poslije toga da uradi sva ta zlodjela u Mo ,da prede na stranu HVO i da se bori protiv svojih dojucerasnjih drugova ,to ne moze jedan heroj napraviti to moze samo izdajnik da uradi.
Po meni on je IZDAJNIK a sa izdajnicima zna se kako
- MuaDib
#156 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Juka ne može biti nikom normalan heroj, jer je on jedan kriminalac s dugim stažom, kojeg je država iskoristila kada joj je trebao, a potom uklonila da ne bi bio neugaodan svjedok. A to je istina rata, "Kad se more uzburka, sva govna izađu na površinu".
Juka jeste možda simbol odbrane grada, jer je dao sve od sebe da se grad odbrani u najtežim trenutcima. Ali to mu nije dalo za pravo da pljačka i opustoši sve što se moglo opustošiti, kao ni mnogim drugima. A gori su lažni prijatelji nego neprijatelji, jer su on i slični mu opljačkali zaliha hrane unutar Sarajevu. Malo se priča o pljački rezervi hrane u skloništima na Alipašinom polju i skladištima ispod Dalmatinske ulice, zahvaljujući kojoj se Sarajevo moglo normalno prehranjivati najmanje godinu dana. Ali ne on i njemu slični su to pokrali i prodavali po basnoslovnim cijenama. I da nam nije bilo humanitarne svi bi pocrkali zbog takvih.
Inače ovakve rasprave su mač sa dvije oštrice. Jer vlast nikad neće objaviti šta je šurovala sa ovim krimosima i šta im je dozvolila.
Juka jeste možda simbol odbrane grada, jer je dao sve od sebe da se grad odbrani u najtežim trenutcima. Ali to mu nije dalo za pravo da pljačka i opustoši sve što se moglo opustošiti, kao ni mnogim drugima. A gori su lažni prijatelji nego neprijatelji, jer su on i slični mu opljačkali zaliha hrane unutar Sarajevu. Malo se priča o pljački rezervi hrane u skloništima na Alipašinom polju i skladištima ispod Dalmatinske ulice, zahvaljujući kojoj se Sarajevo moglo normalno prehranjivati najmanje godinu dana. Ali ne on i njemu slični su to pokrali i prodavali po basnoslovnim cijenama. I da nam nije bilo humanitarne svi bi pocrkali zbog takvih.
Inače ovakve rasprave su mač sa dvije oštrice. Jer vlast nikad neće objaviti šta je šurovala sa ovim krimosima i šta im je dozvolila.
- mofo33
#157 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
juka je bosancima isto sto je
arkan bio srbima
arkan bio srbima
- Luke Perry
#158 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Pa ljudi mozda i nije moglo biti bolje ako je Juka bio u vrhovnoj komandi. Mozda se i treba zadovoljiti ovakvim stanjem. Ej krenuti u rat sa Jukom 
doduse, sreca u nesreci, i na drugoj strani su imali svoje Juke
I cak neki stratezi iz tog doba pisu memoare 
doduse, sreca u nesreci, i na drugoj strani su imali svoje Juke
-
roba_s_greskom
#159 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Ne,Juka je samo podrumasima,dezerterima i ratnim profiterima heroj,ne Bosancima.mofo33 wrote:juka je bosancima isto sto je
arkan bio srbima
Pitaj nekoga ko je bio na Zucu sta misli o Juki!
Nije on ni blizu Arkana drugar moj ,Arkan je ostao dosljedan svojoj ideologiji a ovaj "nas" je postao izdajnik (ovo izdajnik-prevrtljiv me asocira pravo na bosnju)
- homo_sapiens
#160 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Ja znam da od pocetka rata do njegove smrti nikad se nije smio pojaviti od Kovaca prema Vratniku, a na Carsiju je dolazio na 5 minuta, pokriven ekipom 30 mladih . . . hrabrihroba_s_greskom wrote:Ne,Juka je samo podrumasima,dezerterima i ratnim profiterima heroj,ne Bosancima.mofo33 wrote:juka je bosancima isto sto je
arkan bio srbima
Pitaj nekoga ko je bio na Zucu sta misli o Juki!
Nije on ni blizu Arkana drugar moj ,Arkan je ostao dosljedan svojoj ideologiji a ovaj "nas" je postao izdajnik (ovo izdajnik-prevrtljiv me asocira pravo na bosnju)
- 1gorstak
-
zlajaBHF
#162 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
I ovog covjeka ovdje neki velicaju...
Ne znam koliko dobrog da je uradio na pocetku, ne moze vagati koliko njegova sramotna izdaja!
Da li ste primjetili da na onom interviju pokusava pricati hrvatski pa govori zivalj (cak je jednom rekao narod, pa prepravio u zivalj), toliko se nisko spustio, da mi je muka od njega.
Taj covjek moze biti samo jedno, a to je gad izdajnicki !
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#163 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

- ranger
#164 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
taj "junak" je svojevremeno mog starog zaustavio na igmanu i zaplijenio "Dajca" punog krompira koji je trebao ici za sarajevo.
starog vratio nazad uz prijetnju da ce ga likvidirati, a Dajc je te noci izgorio, a o krompiru ni traga ni glasa!
starog vratio nazad uz prijetnju da ce ga likvidirati, a Dajc je te noci izgorio, a o krompiru ni traga ni glasa!
- cico x
#165 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
I TO DA SE USTANE KAD SE OVO IME SPOMINJE !!!pici wrote:Ja bi prije spomenuo rahmetli Hakiju Mršu,momka koji je na žuci pravio dar mar čhetama ,ja koja je taj momak mooda i srce imo to nema milijardu juka.
http://www.bhdani.com/arhiva/251/t25132.shtml
-
Leonid Breznjev
#166 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
sjecas li se pici kad je juka radio kao konobar?pici wrote:
![]()
![]()
![]()
oooooooo merhabenzi šokić....ćuj desna ruka.....nije znao koja mu je desna a koja ljeva......juka predratni šibicar i otimač jakni ,ja necuh da se on iso hrvat sa četama,nesto mi se puno dogovaro i isao po skladistima i radnjama......lopov ostaje lopov.Ima momaka koji su bili u "jukinim" svaka cast branili su a i zijanilo dosta njih zbog nestrucnog komadanta,ovo ostalo šibicari i prdmahovina.Igman se je htjeo uzet zbog daljnje pljacke jer ko je drzo igman taj je drzo sarajevo.....izaslo se je tad iz sarajeva sto specijalnih sto diverzantskih sto interventnih vodova i oslabila odbrana grada mogli su tad chetnici juki spomenik dic da su napali na grad bio bi zasluzan za pad sarajeva.Razoruzalo se ,zarobilo i pobilo tih kriminalaca ostalo pobjego u misije rupe.Hebo juku i onog miša šoka
eeee kad su se pomarisali njih dvojica pred SOS-em pred sami rat ....ono ko je zajebaniji.....ma idi te sta ih spominjete.Ja bi prije spomenuo rahmetli Hakiju Mršu,momka koji je na žuci pravio dar mar čhetama ,ja koja je taj momak mooda i srce imo to nema milijardu juka.
a sto se rahmetli mrse tice, eh ono je pravi lav..
- pici
#167 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Mršo pravi diverzije, zavlači se u četničku dubinu i otvara put za pad kote 850. Ta diverzija, presudna za naše uspjehe na Žuči, majstorski je odrađena. Privukao se Mršo sa još trojicom odabranih boraca (ostali, priča se, nisu smjeli dalje), pritajio se, a tamo čete se svađaju. "Sumnjivo im šuškanje oko kuće u kojoj su se utvrdili, a 'guza im radi, burazeru' pa ne smiju da se mrdnu. Ne vjeruju da smo došli tako blizu. Čujemo kako se svađaju: 'Izađi ti, ako smiješ, i provjeri ima li ikog na desnom krilu', svađaju se četnici! A ja se smrzo, i, mislim, okružiće nas, majku im", priča mi Nisko Šehović, jedan od dvojice boraca što su učestvovali u ovoj nevjerovatnoj diverziji. "A Mršo, hladan ko led, smiren, razvuče zolju i 'bum', direktno četama kroz vrata. Jebote, kad ga takvog, smirenog i odlučnog vidiš, misliš - taj može sve, sve što poželi može napraviti četničkoj bandi. Ali jedan je Mršo. Mi svi drugi smo njegove sjene. Nismo mu ni do članaka", nastavlja dalje Nisko, inače dobrovoljac MUP-a borbama na Žuči.
ovo boldirano nije tacno jer smo usli četama iza linija provukli se oko dva ujutro mršo je komandovao i rekao da se ostali rasporede i privuku vatru i drze odstupnicu dok on razvali pripremu sa jos dvojicom,razvalio je čhete presjekao kotu dok smo raspalili po chetama iz potoka zapravo paradoks u oruzenju mi drzimo chete pod vatrom ,ma to je bio haos medju njima,al su zato bradati junaci iz svih artijerijskih oruđa zasuli polozaje ,znam da sam odskako metar o zemlje ležeći u potoku od detonacija
izvukli se pred samu zoru i krenulo oslobadjanje kote negdje pola deset deset izjutra.....hebemli ga nesjecam se svega tutnjalo mi je u glavi od detonacija .........bila je i jedna hrabra djevojka sa nama,mora se priznat i žene znaju imati mooda
Hakija Mršo je Heroj i tu nema polemike i diskusije.
ovo boldirano nije tacno jer smo usli četama iza linija provukli se oko dva ujutro mršo je komandovao i rekao da se ostali rasporede i privuku vatru i drze odstupnicu dok on razvali pripremu sa jos dvojicom,razvalio je čhete presjekao kotu dok smo raspalili po chetama iz potoka zapravo paradoks u oruzenju mi drzimo chete pod vatrom ,ma to je bio haos medju njima,al su zato bradati junaci iz svih artijerijskih oruđa zasuli polozaje ,znam da sam odskako metar o zemlje ležeći u potoku od detonacija
- pici
#168 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Arslan wrote:sjecas li se pici kad je juka radio kao konobar?pici wrote:
![]()
![]()
![]()
oooooooo merhabenzi šokić....ćuj desna ruka.....nije znao koja mu je desna a koja ljeva......juka predratni šibicar i otimač jakni ,ja necuh da se on iso hrvat sa četama,nesto mi se puno dogovaro i isao po skladistima i radnjama......lopov ostaje lopov.Ima momaka koji su bili u "jukinim" svaka cast branili su a i zijanilo dosta njih zbog nestrucnog komadanta,ovo ostalo šibicari i prdmahovina.Igman se je htjeo uzet zbog daljnje pljacke jer ko je drzo igman taj je drzo sarajevo.....izaslo se je tad iz sarajeva sto specijalnih sto diverzantskih sto interventnih vodova i oslabila odbrana grada mogli su tad chetnici juki spomenik dic da su napali na grad bio bi zasluzan za pad sarajeva.Razoruzalo se ,zarobilo i pobilo tih kriminalaca ostalo pobjego u misije rupe.Hebo juku i onog miša šoka
eeee kad su se pomarisali njih dvojica pred SOS-em pred sami rat ....ono ko je zajebaniji.....ma idi te sta ih spominjete.Ja bi prije spomenuo rahmetli Hakiju Mršu,momka koji je na žuci pravio dar mar čhetama ,ja koja je taj momak mooda i srce imo to nema milijardu juka.
![]()
njegova mu stara vazda pitu na posao donosila za rucak..
raja ga ismijavala onda, stid ga plaho bilo..
![]()
![]()
a sto se rahmetli mrse tice, eh ono je pravi lav..
- Fair Life
#169 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
50-tak minuta Jukinog presretnutog telefonskog razgovora iz kojeg se jasno da sagledati njegov zaista pregolem patriotizam prema BiH, njegovo neupitno junastvo... i jos mnogo toga.
http://www.megaupload.com/?d=U3KOFNTM
33.29 MB
33.29 MB
- rajvosa^
#170 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
@Fair - kad je ovo bilo - otprilike?Fair Life wrote:50-tak minuta Jukinog presretnutog telefonskog razgovora iz kojeg se jasno da sagledati njegov zaista pregolem patriotizam prema BiH, njegovo neupitno junastvo... i jos mnogo toga.
33.29 MB
- Fair Life
#171 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Ratni razgovori prijatelju... ratni.rajvosa^ wrote:@Fair - kad je ovo bilo - otprilike?Fair Life wrote:50-tak minuta Jukinog presretnutog telefonskog razgovora iz kojeg se jasno da sagledati njegov zaista pregolem patriotizam prema BiH, njegovo neupitno junastvo... i jos mnogo toga.
33.29 MB
Iznenadio si me.
Nick ti je rajvosa a ovamo pitas mene kad je "to" bilo.
Reci ti meni...
PS. A evo jos malo dokumenata...
http://img355.imageshack.us/img355/771/strana1rv7.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/5822/strana2dw1.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/3239/strana3tn6.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/5346/strana4ck8.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/8349/strana5sr1.jpg
- rajvosa^
#172 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
E jebi ga sad. Znam i ja da je rat. Nisu ni sve sarajlije informirane ko ti. A i neki su imali preca posla.Fair Life wrote:Ratni razgovori prijatelju... ratni.rajvosa^ wrote:@Fair - kad je ovo bilo - otprilike?Fair Life wrote:50-tak minuta Jukinog presretnutog telefonskog razgovora iz kojeg se jasno da sagledati njegov zaista pregolem patriotizam prema BiH, njegovo neupitno junastvo... i jos mnogo toga.
33.29 MB
Iznenadio si me.
Nick ti je rajvosa a ovamo pitas mene kad je "to" bilo.
Reci ti meni...
PS. A evo jos malo dokumenata...
http://img355.imageshack.us/img355/771/strana1rv7.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/5822/strana2dw1.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/3239/strana3tn6.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/5346/strana4ck8.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/8349/strana5sr1.jpg
- Fair Life
#173 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
@rajvosa^
Mislim da je razgovor zabiljezen negdje august/septembar 1992...
Mislim da je razgovor zabiljezen negdje august/septembar 1992...
- zgembo_sa
#174 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Heroj ili zlocinac?
Ja mislim prije svega da je on obicni kriminalac. Tipicni predstavnik sarajevskog podzemlja koji je svoje kriminalne veze iskoristio da se domogne oruzja i okupi svoju privatnu vojsku. Mediji su ga izdigli u status heroja, pjevaci mu pjevali pjesme, djeca se furala na njega... pa je tako okupio mnoge mlade, zaludjene i hrabre u svoju jedinicu. Cinjenica je da su njegovi borci bili hrabri i da su svoj posao odradjivali perfektno. Medjutim Juka nije mogao pobjeci od svoje kriminalne proslosti pa je nastavljao sa kradjama, maltretiranjima ljudi, saradnjom sa cetnicima, ustasama, ma ko god mu je omogucavao da ostvari njegove ciljeve.
Patriotizam... Tesko je zamisliti da to moze biti tako relativiziran pojam, ali u slucaju Juke on je upravo to. Jedino je na kartu patriotizma mogao okupiti toliko ljudi koji ce mu biti tako odani i hrabri. Da je bio pravi patriota onda ne bi pucao na svoje suborce, ne bi se konstantno kacio sa svojim nadredjenima i odbijao njihova direktna naredjenja. Nije nista neobicno da je presao u HVO kasnije i bio jedan od najokrutnijih batinasa Bosnjaka. Kako je samo prilagodjavao svoju pricu, zavisno od okruzenja. U jednom trenutku mu smetaju Sefer, Karic i Zuka, a onda kad predje kod agresora onda je on veliki moralista koji je presao zato sto su "muslimanski ekstremisti htjeli da napadnu Hrvate". Ili sto je govorio da su na demonstrante ispred skupstine pucali svi. Sta sve nece izmisliti, svakoga ce oblatiti samo da sebe ocisti. Prava sibicarska, lazljiva i smrdljiva prica.
Njegov medijski magnetizam i mafijaski stav, su sigurno bili dobro dosli na samom pocetku rata kada je trebalo zaustaviti prve napade, medjutim kasnije kad je poceo stvarati svoju privatnu vojsku i provoditi svoje "zakone" onda je morao biti uklonjen. Moc koju je preko noci stekao mu je udarila u glavu i mislio je da moze sve sto pozeli, da je najjaci covjek u drzavi, da ga se svi boje i da svi treba da ga postuju. ARBiH je morala ocistiti svoje redove od kriminalaca tipa Juka, Caco, Krusko itd. i to je i uradila. Morao se uspostaviti neki red.
Kako su se u armiji uklanjali ti kriminogeni elementi i pocela stvarati prava armija, sa cvrstom hijerarhijom i strukturom tako je ARBiH bila sve uspjesnija.
Ja mislim prije svega da je on obicni kriminalac. Tipicni predstavnik sarajevskog podzemlja koji je svoje kriminalne veze iskoristio da se domogne oruzja i okupi svoju privatnu vojsku. Mediji su ga izdigli u status heroja, pjevaci mu pjevali pjesme, djeca se furala na njega... pa je tako okupio mnoge mlade, zaludjene i hrabre u svoju jedinicu. Cinjenica je da su njegovi borci bili hrabri i da su svoj posao odradjivali perfektno. Medjutim Juka nije mogao pobjeci od svoje kriminalne proslosti pa je nastavljao sa kradjama, maltretiranjima ljudi, saradnjom sa cetnicima, ustasama, ma ko god mu je omogucavao da ostvari njegove ciljeve.
Patriotizam... Tesko je zamisliti da to moze biti tako relativiziran pojam, ali u slucaju Juke on je upravo to. Jedino je na kartu patriotizma mogao okupiti toliko ljudi koji ce mu biti tako odani i hrabri. Da je bio pravi patriota onda ne bi pucao na svoje suborce, ne bi se konstantno kacio sa svojim nadredjenima i odbijao njihova direktna naredjenja. Nije nista neobicno da je presao u HVO kasnije i bio jedan od najokrutnijih batinasa Bosnjaka. Kako je samo prilagodjavao svoju pricu, zavisno od okruzenja. U jednom trenutku mu smetaju Sefer, Karic i Zuka, a onda kad predje kod agresora onda je on veliki moralista koji je presao zato sto su "muslimanski ekstremisti htjeli da napadnu Hrvate". Ili sto je govorio da su na demonstrante ispred skupstine pucali svi. Sta sve nece izmisliti, svakoga ce oblatiti samo da sebe ocisti. Prava sibicarska, lazljiva i smrdljiva prica.
Njegov medijski magnetizam i mafijaski stav, su sigurno bili dobro dosli na samom pocetku rata kada je trebalo zaustaviti prve napade, medjutim kasnije kad je poceo stvarati svoju privatnu vojsku i provoditi svoje "zakone" onda je morao biti uklonjen. Moc koju je preko noci stekao mu je udarila u glavu i mislio je da moze sve sto pozeli, da je najjaci covjek u drzavi, da ga se svi boje i da svi treba da ga postuju. ARBiH je morala ocistiti svoje redove od kriminalaca tipa Juka, Caco, Krusko itd. i to je i uradila. Morao se uspostaviti neki red.
Kako su se u armiji uklanjali ti kriminogeni elementi i pocela stvarati prava armija, sa cvrstom hijerarhijom i strukturom tako je ARBiH bila sve uspjesnija.
- uvjek dobar gost
#175 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?
Da se nadovežem samo na Zgembu, moj dobar jaran iz mostara je bio u Jukinom logoru skoro mjesec dana, zatvoren od strane HVO-a... a čuvan i maltretiran od strane Juke i nekih njegovih bojovnika....