Jugoslovenstvo

Post Reply
LBVIEW

#726 Re: Jugoslovenstvo

Post by LBVIEW »

uglavnomja wrote:
cyprus wrote:Moj stav o Kosovu - da je Srbija spremna da kosovske Albance inkorporira u svoj državni sistem i da ih tretira kao i ostale građane Republike Srbije, ne bio bio pristalica kosovske nezavisnosti... Međutim, obzirom da srpska politika pod Kosovom podrazumijeva samo teritoriju, a ne i njegove većinske stanovnike, onda mislim da nema drugog rješenja, nego nezavisno Kosovo...

Ali nisam upratio... Kakve ovo veze ima sa Jugoslavenima? Jesmol to i tamo nešto zajebali? :mrgreen:

kosovski problem je star, jako star ... ne znam od kad se vuce.
nije bilo po medijima kao sada. jedino sto je izlazilo u javnost bila su sranja vezana za sluzenje vojske, poznati slucaj silovanja jdnog kosovara jel metlom ili flasom, pa onaj sto je rafalao po spavaonici ...
i kletva: dabogda na kosovu sluzio jna :D
uglavnom, vojska tamo je bila zatvor, uvijek u grupama, pod pritiskom (bar su tako raja pricala)

kosovari nisu (jugo)slaveni, nas i njihov jezik nemaju veze. isto kultura, tradicija
ali najveca je razlika u mentaitetu, dva svijeta (ovo sto sam znam albanaca i jugo i drugih slavena - sa nasim sve fercera perfektno, sa poljacima, rusima, bugarima .... :thumbup: , ali sa albancima, nebitno kosovarima ili izvornim, tesko, slabo nikako ...

protivnik sam generalizacije, ali ovo su moja iskustva zadnjih godina.
u onom prethodnom zivotu, osim zane nimani i par sportasa, nikakvog kontakta sa njima :-?
Nisi imala kontakta, ne bi generalizirala, ali... :mrgreen:
Da sad neko, ne samo na osnovu iskustva, vec i utvrdenih historijskih cinjenica kaze koju o Srbima, gorio bi forum. :mrgreen:
Last edited by LBVIEW on 12/05/2017 09:49, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#727 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

dezurni_ucenik wrote:A fakat, kakvo je misljenje jugonostalgicara o nezavisnom Kosovu
Kakvo je tvoje misljenje o unilateralnom proglasenju nezavisnosti politickih jedinica unutar suverenih drzava? :D
LBVIEW

#728 Re: Jugoslovenstvo

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:
dezurni_ucenik wrote:A fakat, kakvo je misljenje jugonostalgicara o nezavisnom Kosovu
Kakvo je tvoje misljenje o unilateralnom proglasenju nezavisnosti politickih jedinica unutar suverenih drzava? :D
Mislis na Krimu? :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#729 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

LBVIEW wrote: Mislis na Krimu? :D
I na Krimu i na Kosovu i u Repubulici Srpskoj.
General War

#730 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

LBVIEW wrote:
General War wrote:
LBVIEW wrote: A kad ces ti,Jugosloven, cinizam prosipati Srbima/Hrvatima?
I onda se cudite sto vas caste epitetima. :izet:
Tacno ti i veselo drustvo imate njihov mentalitet...nema vas zasta cuko ugrist a preseravali bi se na slabijem...ko vas nezna :lol:
Cekaj, ti mislis meni projicirati svoj mentalitet- nije prvi put da se podsmijavas samo Bosnjacima, ove druge ni ne pominjes. Dalje, hebe mi se kako se izjasnjavate, budite sto hocete, samo ne mogu jeftine srpske foluske i glume. :wink:
Ne znas ili neznas? :mrgreen:
Ako je ko branio bosanjke onda sam to ja, niti sam Jugosloven..ali na preseravanja od onih (koji se busaju u prsa poput tebe i veselog drustva)od kojih se to najmanje treba ocekivat je iritantno, i najbolji vam je penicilin da vas se podsjeti na cemu ste vi...saka jada...jos sto je najsladje sto ste natjerani da zivite skupa :D a nemozete se ocima vidjet, priceless!!!
madner

#731 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:
hAZNADAR wrote:
eno ga nasao sliku na googlu i to za Ameriku 90-tih i to sad nesto dokazuje za BiH prije par godina? E svasta. OK popis - imamo podatke o izjasnjavanju i obrazovanju.
Kako li si onih par posto Ostalih uspio locirati na rezultatu popisa kao obrazovanije - volio bih vidjeti. Jer po svim naseljenim mjestima je skoro 100% rezultat izjasnjavanja B/S/H.

Gdje si na rezultatu popisa locirao bas Bosance i da bas oni popravljaju prosjek obrazovanja? Sad se ne zezam - stvarno me interesuje.

A genetiku spominjem jer je to rezultat tvoje logike. Bosanci po tebi imaju veci IQ od Bosnjaka a znamo jako dobro da je IQ prvenstveno genetika. Naravno da je lakse skole zavrsiti inteligentnijima - ali i to je samo onima koji si skolu mogu priustiti. Koliko iznadprosjecnih talenata ima po siromasnim sredinama gdje je visoko skolovanje i bolji posao onemogucen a koliko glupana zavrsi fakultete bubanjem, stelom i cistom srecom da ubodu na ispitu,.. Medjutim - ti si i IQ i obrazovanje vezao iskljucivo za izjasnjavanje. Sto bi reklo da je rudar Bosanac i Jugosloven iz Kaknja inteligentan sa velikim IQ bez obzira koliko imao skole. Zar ne?
Svaka cast, uspio si opet sve fuliti.
Objasnio sam ti metodologiju, mozes je sam sprovesti ali vidim da ti nista ne znaci jer nisi ni skontao sta radi.

Odvojeno od toga je veza izmedju IQ i edukacije, slika jeste za USA 1994 ali vazi za gotovo svaku populaciju na kugli zemaljskoj. Samo je sluzila ilustraciji, jer vidim da ti tesko ide sa rjecima.

Opet o genetici. Genetika populacije (gradjani BiH) ne prati podjelu po etnickom kljucu. Postoji blaga juzno sjeverna gradijacija, ali opet vazi za sve etnicke grupe.

Naravno da je genetika presudna za licni IQ, samo u BiH genetika nije diferacijalni faktor.

Tih slucajeva ima, moze se dosta precizno i odrediti upravo poredjenjem krive obrazovanja i ocekivanje raspodjele IQ populacije. Ako postoji znatnije odstupanje u krivoj obrazovanja onda sistem ne omogucava pametnim da se skoluju. No to nije tema emisije. Tema emisije je sto nisi u stanju shvatiti proste recenice a totalno si se izgubio sa statistikom.
Rekao sam da ako uzmemo nasumicno 1000 ljudi koji su se izjasnili kao Bosanci da ce imati veci prosjecni stepen obrazovanja i IQ od 1000 ljudi koji su se izjasnili kao Bosnjaci. Sto ne znaci da je svaki Bosanac supergenije, sigurno ima i tu neko ko ima problema sa osnovama statistike.
Ako uzmemo nasumicno,... :lol: :lol: Jel ti to taktika - kada ne mozes naci argumente onda razvodnjavas pa kazes ma sta ti znas, glup si da skontas,.. :lol: Ne interesuje me objasnjenje metodologije niti sam te pitao, niti ima veze sa tvojim ludim tvrdnjama.

Lijepo sam te pitao da izneses argumente, iz posta u post. Gdje si u popisu locirao Bosance i maksuz da su obrazovaniji? Ne mora popis, daj bilo koje istrazivanje, statistiku,.. gdje to stoji.

A IQ je posebna prica. To je do daljnjega izvala godine. A ja sve izvale pamtim :evil:

Bilo mi je zabavno, ali vise nije i gubim vrijeme sa ovim.
Sad opleti istu suplju kako si neshvacen. laku noc
Mislim da imas ozbiljan problem ako za statisticke podatke ne prihvatas statisticke metode dolaska do istih. Sukob sa logikom srecom ne boli previse, mada je dosta smjesan.

Ljepo sam ti objasnio, tj. sasvim dovoljno da sam dodjes do podataka. Naravno to nisu u stanju, niti znas niti zelis.

Da, naucne cinjenice koje ne moze shvatiti jesu za pamcenje. Kada vec ne razumijes.

Meni nije bilo zabavno, frapiran sam neznanjem.
LBVIEW

#732 Re: Jugoslovenstvo

Post by LBVIEW »

General War wrote: Ako je ko branio bosanjke onda sam to ja, niti sam Jugosloven..ali na preseravanja od onih (koji se busaju u prsa poput tebe i veselog drustva)od kojih se to najmanje treba ocekivat je iritantno, i najbolji vam je penicilin da vas se podsjeti na cemu ste vi...saka jada...jos sto je najsladje sto ste natjerani da zivite skupa :D a nemozete se ocima vidjet, priceless!!!
Ma zabij si penicilin, znas gdje. :D
Otvoreno se rugas, provociras, pa kad ti se odgovori, glumis nevinasce.
A u pravu si - nisi ti Jugosloven vec Srbin, kao uostalom vecina "glumaca" na ovom podforumu. :D
General War

#733 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

LBVIEW wrote:
General War wrote: Ako je ko branio bosanjke onda sam to ja, niti sam Jugosloven..ali na preseravanja od onih (koji se busaju u prsa poput tebe i veselog drustva)od kojih se to najmanje treba ocekivat je iritantno, i najbolji vam je penicilin da vas se podsjeti na cemu ste vi...saka jada...jos sto je najsladje sto ste natjerani da zivite skupa :D a nemozete se ocima vidjet, priceless!!!
Ma zabij si penicilin, znas gdje. :D
A u pravu si - nisi ti Jugosloven vec Srbin, kao uostalom vecina "glumaca" na ovom podforumu. :D
PA sta ako sam srbin, i ti si..ko re'ko-ja re'ko :D
Problem je sto ti ne glumis...tacno se ponasas kako se ocekuje od takvih likova sa dijagnozom.
hAZNADAR

#734 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
Ako je ko branio bosanjke onda sam to ja, niti sam Jugosloven..ali na preseravanja od onih (koji se busaju u prsa poput tebe i veselog drustva)od kojih se to najmanje treba ocekivat je iritantno, i najbolji vam je penicilin da vas se podsjeti na cemu ste vi...saka jada...jos sto je najsladje sto ste natjerani da zivite skupa :D a nemozete se ocima vidjet, priceless!!!
:lol: :lol:
Ko te nezna djenerale - skupo bi te platio. Sto nisi branio Bosnjake kada su neki teneki iznosili genetske teorije o nizem IQ, intelektualnom i obrazovnom skartu, da su izmisljeni na minderu u hotelu, da su reginonalci nizeg nivoa,..
a to je ipak na listi nasih prepucavanja na neslavnom prvom mjestu. Mnogo gore od glupih zakljucaka o izdaji bosnjastva i sl.

Mozda nisi Jugosloven - ali si zadrzao dobar dio iskrivljenih standarda tolerancije iz bivseg sistema. I zna se ko jos - imaj to uvijek na umu kada izjednacavas. Ljudi se dokazuju stavovima o necemu a ne imenicom sa velikim slovom u identificiranju.
Last edited by hAZNADAR on 12/05/2017 10:10, edited 1 time in total.
edo_79

#735 Re: Jugoslovenstvo

Post by edo_79 »

hAZNADAR wrote:
edo_79 wrote:

Razlog zbog čega sam to naveo je taj da je najlakše sa distance posmatrati razvoj situacije u nekoj sredini, i davati mišljenje kako je to ovako ili onako ... ja imam dosta prijatelja po cijeloj bivšoj jugi, kao i po inostranstvu, ljude koji su moja generacija i koji su sa svojim porodicama lijepo živjeli u Jugoslaviji, ali mi lično idu na živce ljudi koji žive vani, nemaju blage veze kakvo je stanje ovdje i onda mi soli pamet kako je sad kao bolje nego što je bilo ''NIJE I NEĆE NIKADA BITI'' barem u socio-ekonomskom, obrazovnom, zdravstvenom smislu, uopšteno stanje za radničku klasu koja je ITEKAKO postojala u bivšoj jugi, i koja je izgradila sve ovo što sad naše patriote daju kao zalog za kredite koje ćemo opet mi otplaćivati .....
Kakva je to distanca molim te kada diskutujemo o opcim stvarima poput identiteta?
Cak u bosnjackom ili bosanskom slucaju - imaju pravo o tom idenitetu reci svi bez obzira na distancu. Pa nije Bosna jedino mjesto gdje mozes biti Bosnjak ili Bosanac.

A pogotovo u ovom jugoslovenskom slucaju. Kakva distanca molim te tu? Pogotovo kada znamo da vecina dijaspore nostalgicno simpatise Jugu, posebno ovi koji je pamte.

A dvije stvari imaju se odvojiti. Nostalgija nije isto kao i identificiranje. Govoriti kako je nekada bilo dobro, bolje, .. u ekonomskom, pravnom,... smislu ne znaci uopce da je covjek ostao to. Pa hvalila je i moja rahmetli nana kraljevinu Jugoslaviju upravo ekonomski jer je svega bilo, pravno jer nije bilo nepopularno biti vjernik, izgradjene banske dvore u BL, kako je familija imala nekretnine poslije oduzete,. .. ali nije bila rojalista - vec zena vjernik, polupismena,.. koju politika nije interesovala - vec zivot koji joj je bio laksi. Njena nana joj je sigurno nostalgicno hvalila Austrijsko razdoblje kako se mnogo toga izgradilo i zivjelo isto dobro,.. itd. Nostalgija sa ovom ovdje pricom nema nikakve veze.
I najveci antijugosloveni priznaju prostu cinjenicu koju je lako dokazati - da je vise bilo zaposlenih, redovnije penzije, laksa zdravstvena skrb, veca sigurnost na ulicama,...
A fokus samo na ekonomiji je dovoljan da hvalimo Njemacku i svi koji su imali iskustva sa tim - se deklarisu kao Nijemci.

Ali ovdje se kaci identificiranje i kako sam kazes - nauceni standardi i vrijednosti koje nikada neces napustiti. Upravo ti standardi i naucen sistem vriejdnosti od ranije odvajaju Jugoslovena od jugonostalgicara.

Zato te i pitam ponovo - da li si imalo promijenio neke opce standarde iz Juge poput da Bosnjaci ne postoje pod tim imenom i da nisu za visokih novoa politike, vojske, administracije,.. da je Gavrilo Princip heroj, Njegos skolska litaratura i opcenito pozitivan pristup njegovom opusu, a glavnica historije na fokusu o hajducima junacima, kosovskom mitu,...
Da, jesam promijenio neke od općih standarda iz Juge, definitivno je značajan broj muslimana koji su u tom periodu bili sposobni za visoke nivoe kako politike, vojske, administracije a nisu bili i tu je nepravda učinjena, to stoji .... Gavrilo Princip (moje lično mišljenje) nije nikakav heroj i ja ga ne razlikujem ni sekunde od bilo koje druge osobe koja puca na nenaoružane ljude, bez obzira o kome da se radi, Njegoševih djela ima dosta, i općenito imam neki neutralan stav prema njemu, a fokus o hajducima, kosovskom mitu ..... mislim dali uopšte ima potrebe da polemišemo oko bitke na kosovu .... ja mislim da nema i da je to gubljenje i tvog i mog vremena ....
hAZNADAR

#736 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

madner wrote:
Mislim da imas ozbiljan problem ako za statisticke podatke ne prihvatas statisticke metode dolaska do istih. Sukob sa logikom srecom ne boli previse, mada je dosta smjesan.

Ljepo sam ti objasnio, tj. sasvim dovoljno da sam dodjes do podataka. Naravno to nisu u stanju, niti znas niti zelis.

Da, naucne cinjenice koje ne moze shvatiti jesu za pamcenje. Kada vec ne razumijes.

Kao sto sam i ocekivao - i dalje nemas nikakvih argumenata, dokaza za obrazovanije Bosance sa vecim IQ i dalje si neshvacen.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#737 Re: Jugoslovenstvo

Post by Nurudin »

bilo je to dobro vrijemee ...u auto naspi čorbe pa U TRST (wtf ?!! ) po farmerke
hAZNADAR

#738 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

edo_79 wrote:

Da, jesam promijenio neke od općih standarda iz Juge, definitivno je značajan broj muslimana koji su u tom periodu bili sposobni za visoke nivoe kako politike, vojske, administracije a nisu bili i tu je nepravda učinjena, to stoji .... Gavrilo Princip (moje lično mišljenje) nije nikakav heroj i ja ga ne razlikujem ni sekunde od bilo koje druge osobe koja puca na nenaoružane ljude, bez obzira o kome da se radi, Njegoševih djela ima dosta, i općenito imam neki neutralan stav prema njemu, a fokus o hajducima, kosovskom mitu ..... mislim dali uopšte ima potrebe da polemišemo oko bitke na kosovu .... ja mislim da nema i da je to gubljenje i tvog i mog vremena ....
Ok, hvala na odgovoru.
edo_79

#739 Re: Jugoslovenstvo

Post by edo_79 »

hAZNADAR wrote:
edo_79 wrote:

Ok, hvala na odgovoru.
Nema na čemu ... :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#740 Re: Jugoslovenstvo

Post by Chmoljo »

je li dosta ad hominem "argumentacije"?

od sad vas svaki takav post odvaja od foruma na određeni period :D primjetim li pokušaje kloniranja nakon banovanja, odvojiće vas trajno uz permanentno brisanje postova.

:D

znam, znam, težak je zadatak diskutovati o temi umjesto o diskutantima, ali, du jor best. :D

or els...
:wink:
drastic

#741 Re: Jugoslovenstvo

Post by drastic »

Nurudin wrote:bilo je to dobro vrijemee ...u auto naspi čorbe pa U TRST (wtf ?!! ) po farmerke
http://insider.foxnews.com/2017/04/25/n ... dia-reacts
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#742 Re: Jugoslovenstvo

Post by Nurudin »

drastic wrote:
Nurudin wrote:bilo je to dobro vrijemee ...u auto naspi čorbe pa U TRST (wtf ?!! ) po farmerke
fora su
drastic

#743 Re: Jugoslovenstvo

Post by drastic »

Nurudin wrote:
drastic wrote:
fora su
ja sam zanatlija sad cu postaviti svoje radne na ebay za $500 mozda neko kupi :-D
General War

#744 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
:lol: :lol:
Ko te nezna djenerale - skupo bi te platio. Sto nisi branio Bosnjake kada su neki teneki iznosili genetske teorije o nizem IQ, intelektualnom i obrazovnom skartu, da su izmisljeni na minderu u hotelu, dasu reginolci nizeg nivoa,..
a to je ipak na listi nasih prepucavanja na neslavnom prvom mjestu.

Mozda nisi Jugosloven - ali si zadrzao dobar dio iskrivljenih standarda tolerancije iz bivseg sistema. I zna se ko jos - imaj to uvijek na umu kada izjednacavas. Ljudi se dokazuju stavovima o necemu a ne imenicom sa velikim slovom u identificiranju.
Daj ne zajebavaj...sta da te branim kad diskutujes sa Madnerom :D uletio si u mrezu sad se cupaj :lol: nisi sjajno prolazio ni na temi o Bosancima.
Ne izjednacavam ja nista, sad sto moji postovi handre generalnu matricu to je druga prica.
madner

#745 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:

Kao sto sam i ocekivao - i dalje nemas nikakvih argumenata, dokaza za obrazovanije Bosance sa vecim IQ i dalje si neshvacen.
Posto za statisticke podatke ne prihvatas statisticku metodologiju dolaska do podataka, stvarno nema dokaza. :D
hAZNADAR

#746 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

To je luksuz. Isao sam i ja u Trst po odjecu a u Madjarsku po hranu.
Ali luksuz nije presudan - radije bih izabrao da sam ogranicen a Verteks farmerke, slusam ili gledam Cajevca, vozim Jugu, .. a da istovremeno imam stabilan posao, onakvo zdravstvo gdje je i zubar bio besplatan, redovne penzije, ostriji zakon prama siledjijama i krimosima, .. da moram birati. U Trst se islo zbog luksuza i prestiza a u madjarsku zbog jeftinije hrane.

Kada kritikujemo ono vrijeme - fokus je i dalje na politici i iskrivljenim shvatanjima morlam tolerancije, ravnopravnosti i sl. To je shebalo Bosnjake u ratu a hebe i danas.
John Cleese

#747 Re: Jugoslovenstvo

Post by John Cleese »

Niemand wrote:Na iducem popisu cu se vala izjasniti ko svabo. Mislim, pricam isti jezik, citam iste knjige i novine, slusam istu muziku, gledamo iste filmove, moji su i schiller i nibelungenlied, to je brate moj kulturni identitet i da nije bilo ove teme, ja to ne bih skontala.

Danke ljudi. Mislim, ono, ja se svakako ne mogu identificirati sa turbofolkom, ne volim nasu knjizevnost, ne gledam nase filmove, to je nekako logican slijed stvari da sam ja onda svabo, jel.
Ne, ti si onda Svabica :D
hAZNADAR

#748 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

madner wrote:
hAZNADAR wrote:
madner wrote:

Posto za statisticke podatke ne prihvatas statisticku metodologiju dolaska do podataka, stvarno nema dokaza. :D
Kojih podataka? Nisi nikako podastro kako si uopce statisticki i metodoloski dosao do obrazovanih Bosanaca sa vecim IQ. Metodologija koju si stavio stoji ali ne za ovo sto ti tvrdis. Za dokaz veceg IQ po kljucu licnog nacionalnog izjasnjavanja moras imati prvo jasnije i preciznije podatke o tome - pa tek onda metodologiju.
Nurudin

#749 Re: Jugoslovenstvo

Post by Nurudin »

hAZNADAR wrote:
To je luksuz. Isao sam i ja u Trst po odjecu a u Madjarsku po hranu.
Ali luksuz nije presudan - radije bih izabrao da sam ogranicen a Verteks farmerke, slusam ili gledam Cajevca, vozim Jugu, .. a da istovremeno imam stabilan posao, onakvo zdravstvo gdje je i zubar bio besplatan, redovne penzije, ostriji zakon prama siledjijama i krimosima, .. da moram birati. U Trst se islo zbog luksuza i prestiza a u madjarsku zbog jeftinije hrane.

Kada kritikujemo ono vrijeme - fokus je i dalje na politici i iskrivljenim shvatanjima morlam tolerancije, ravnopravnosti i sl. To je shebalo Bosnjake u ratu a hebe i danas.
farmerke luksuz ?? pa jesu kad moraš preći pola države da ih kupiš
Danas vjerovatno samo Sarajevo ima više auta nego cijela ex Ju, tad je to bila privilegija za odabrane i to ne
zbog tehnološkog napredka nego zbog sistema i siromaštva.
Samo par stotina km dalje, npr Italija je imala standard 5-6 puta veći , kao i dostupnost svega
uglavnomja

#750 Re: Jugoslovenstvo

Post by uglavnomja »

General War wrote:
LBVIEW wrote: Ma zabij si penicilin, znas gdje. :D

PA sta ako sam srbin, i ti si..ko re'ko-ja re'ko :D
Problem je sto ti ne glumis...tacno se ponasas kako se ocekuje od takvih likova sa dijagnozom.
:D
Post Reply