biseru, nisu u SFRJ Bosnjaci bili jedini muslimani sa velikim M_BataZiv_0809 wrote:Biseru, sta je zajednicko Bosnjacima, Pomacima, Gorancima i Torbesima?Connaisseur Karlin wrote:
Muslimani su trebali imati izbor da se izajsnajvaju kao : Bosanjci, Pomaci, Goranci, Torbesinaravno da je realnost doticnog doba, jedna negativna realnost
Jugoslovenstvo
- Connaisseur Karlin
#1901 Re: Jugoslovenstvo
-
John Cleese
#1902 Re: Jugoslovenstvo
Nije selektivno, jer je Zilnik zivio u SFRJ, rodjen je tokom rata, intelektualac je i pisao je iz licnog iskustva?Connaisseur Karlin wrote:nije selektivno, jer je osoba zivjela u SFRJ, rodjena tokom rata Želimir Žilnik je intelektualac koji je pisao iz licnog iskustvauglavnomja wrote:osoba koja trosi (svoj americki) zivot na citanje subjektivnih traktata apsolutno nebitnih anonimnih likova koje je selektivno izabrala na netu da popljuje zemlju u kojoj nikad nije zivjela, o kojoj nista ne zna i koja vise ni ne postojida bi ispala najpametnija na jednom lokalnom bosanskom forumcicu
![]()
![]()
![]()
Ma sjajno, sjajno
Zasto bas Zilnik?
Gdje i kad si cula to prezime?
Kako znas da je intelektualac?
Jesi li znala da je reziser?
Jesi li, kojim slucajem, gledala neki njegov film?
Hoces li, nakon ovog izvanrednog citalackog iskustva, upamtiti barem njegovo prezime, sta mislis?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1903 Re: Jugoslovenstvo
Pa to ti i govorimConnaisseur Karlin wrote:biseru, nisu u SFRJ Bosnjaci bili jedini muslimani sa velikim M_BataZiv_0809 wrote:Biseru, sta je zajednicko Bosnjacima, Pomacima, Gorancima i Torbesima?Connaisseur Karlin wrote:
Muslimani su trebali imati izbor da se izajsnajvaju kao : Bosanjci, Pomaci, Goranci, Torbesinaravno da je realnost doticnog doba, jedna negativna realnost
- BHCluster
#1904 Re: Jugoslovenstvo
Sta je zajednicko Dalmatincima, Zagorcima, Slavoncima, Istranima...? Pravoslavlje?
- piupiu
#1905 Re: Jugoslovenstvo
Kad već citiraš Žilnika, citiraj ono što je relevantno za temu.Connaisseur Karlin wrote:....
Želimir Žilnik, reditelj: Jugoslavija je, u stvari, jedan koncept vezan na emocije porobljenih južnih Slovena, emocije još iz ilirskog perioda. To je jedan kosmopolitski koncept. Stvarali su ga ljudi koji su bili jednim procentom pod Italijom, jednim procentom pod Austrougarskom, trećim procentom pod Turcima i govorili su o tome tako da bi normalno bilo, kao što se drugi evropski narodi oslobađaju od stranog osvajača, da se i mi, ti bednici, sirotinja, ta raja, da se nekako skrasimo i da počne da živi dostojanstveno...
...E sad, vidite, sve vreme postojanja te obe Jugoslavije interesantno je da ova vrsta stigmatizacije Titove Jugoslavije, koju smo mi doživeli devedesetih, da je bila prilično slična stigmatizaciji i Kraljevine Jugoslavije, s tim što smo o Kraljevini Jugoslaviji čitali, ja bih rekao, mnogo više i podataka i nekih činjenica, koje su išle u prilog, hajde da kažemo, toj kritici, a ovde je došlo do nečeg što može u pravom smislu reči da se nazove oceubistvom. Jer, Mirjana divno kaže – nismo tog mrtvaca sa’ranili. Mi ga nismo mogli da sa’ranimo, jer su se ubice naselile u kuću tog mrtvaca. Naselile su u kuću i počeli su, razume se, da rade isključivo na jednom na najsurovijoj tehnici zaboravljanja. Kad kažem najsurovijoj, šta su bile devedesete godine? Devedesete godine su bile – i sami znate – ne samo pljuvanje po Jugoslaviji, nego hvatanje mladića od 18, 19 godina da idu da ratuju protiv ideje zajedničkog života...
Ceo tekst na linku: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=959065
-
Fudo387
#1906 Re: Jugoslovenstvo
Kakav Zelimir Zilnik, jedino sto iz tog vakta valja su Lordan Zafranovic i Neda Arneric.
Pravili su najbolje filmove.
- Connaisseur Karlin
#1907 Re: Jugoslovenstvo
pa i prvi njegov tekst sa njegove stranice je takodjer relevatnatan za temupiupiu wrote:Kad već citiraš Žilnika, citiraj ono što je relevantno za temu.Connaisseur Karlin wrote:....![]()
Želimir Žilnik, reditelj: Jugoslavija je, u stvari, jedan koncept vezan na emocije porobljenih južnih Slovena, emocije još iz ilirskog perioda. To je jedan kosmopolitski koncept. Stvarali su ga ljudi koji su bili jednim procentom pod Italijom, jednim procentom pod Austrougarskom, trećim procentom pod Turcima i govorili su o tome tako da bi normalno bilo, kao što se drugi evropski narodi oslobađaju od stranog osvajača, da se i mi, ti bednici, sirotinja, ta raja, da se nekako skrasimo i da počne da živi dostojanstveno...
...E sad, vidite, sve vreme postojanja te obe Jugoslavije interesantno je da ova vrsta stigmatizacije Titove Jugoslavije, koju smo mi doživeli devedesetih, da je bila prilično slična stigmatizaciji i Kraljevine Jugoslavije, s tim što smo o Kraljevini Jugoslaviji čitali, ja bih rekao, mnogo više i podataka i nekih činjenica, koje su išle u prilog, hajde da kažemo, toj kritici, a ovde je došlo do nečeg što može u pravom smislu reči da se nazove oceubistvom. Jer, Mirjana divno kaže – nismo tog mrtvaca sa’ranili. Mi ga nismo mogli da sa’ranimo, jer su se ubice naselile u kuću tog mrtvaca. Naselile su u kuću i počeli su, razume se, da rade isključivo na jednom na najsurovijoj tehnici zaboravljanja. Kad kažem najsurovijoj, šta su bile devedesete godine? Devedesete godine su bile – i sami znate – ne samo pljuvanje po Jugoslaviji, nego hvatanje mladića od 18, 19 godina da idu da ratuju protiv ideje zajedničkog života...
odlicno obrazlozenje: koncept jugoslavenstva ( dio izmejdu dva postavljena paragrafa)
znaci, doticni koncpet nije nikad imao sanse da uspijeRazume se, on je stvoren kasno. On se rodio osamdeset, devedeset godina pre nego što je stvoren. On je stvoren posle Prvog svetskog rata. I kad je on funkcionisao? On je funkcionisao samo onda kad je tu vrstu, da kažemo tog svog kosmopolitizma, uspevao da održava, a čim je prevladavalo nešto što bi se moglo zvati tribalizam, onda se taj koncept jasno zadrmavao.
Zanimljivo je da je Jugoslavija nastala posle užasnog Prvog svetskog rata, ali uz čiju pomoć, uz čiju podršku? Uz podršku tih koji su u stvari pobedili onaj prvi agresivni fašizam iz koga se rodio ovaj drugi, još agresivniji
Last edited by Connaisseur Karlin on 30/05/2017 19:40, edited 3 times in total.
- Connaisseur Karlin
#1908 Re: Jugoslovenstvo
nista nisi rekao_BataZiv_0809 wrote:Pa to ti i govorimConnaisseur Karlin wrote:biseru, nisu u SFRJ Bosnjaci bili jedini muslimani sa velikim M_BataZiv_0809 wrote:
Biseru, sta je zajednicko Bosnjacima, Pomacima, Gorancima i Torbesima?
- insomnia78
#1909 Re: Jugoslovenstvo
Sram i stid da te bude gospodje MireFudo387 wrote:Kakav Zelimir Zilnik, jedino sto iz tog vakta valja su Lordan Zafranovic i Neda Arneric.![]()

Gl'aj tjela jebo te kolač
- Putnik ali stvarno
#1910 Re: Jugoslovenstvo
Jedinstvena Jugoslovenka

proganjana od Cro politickih zombija - pijetlica HSPa - par decenija.
Zamisli da posle svega sretne jos i karlinku

proganjana od Cro politickih zombija - pijetlica HSPa - par decenija.
Zamisli da posle svega sretne jos i karlinku
-
John Cleese
#1911 Re: Jugoslovenstvo
Samo "Vecernja zvona" i "Haloa" ili jos nesto, bez obzira jesu li radili zajedno ili ne?Fudo387 wrote:Kakav Zelimir Zilnik, jedino sto iz tog vakta valja su Lordan Zafranovic i Neda Arneric.![]()
Ovo, mozda?
https://www.youtube.com/watch?v=98-Q52fcBHo&t=18m35s
-
John Cleese
#1912 Re: Jugoslovenstvo
Ma citirala bi kad bi poznavala Zilnikov opus tako dobro... kao, na primjer, Nerudinpiupiu wrote:Kad već citiraš Žilnika, citiraj ono što je relevantno za temu.Connaisseur Karlin wrote:....![]()
-
Novak20
#1913 Re: Jugoslovenstvo
Connaisseur Karlin wrote:nista nisi rekao_BataZiv_0809 wrote:Pa to ti i govorimConnaisseur Karlin wrote:
biseru, nisu u SFRJ Bosnjaci bili jedini muslimani sa velikim Mkakva je razlika izmedju Muslimana i muslimana
Muslimani sa malim "m" su pripadnici religije bilo da su Arapi, Kinezi ili Bošnjaci. Muslimani sa veliko "M" su pripadnici naroda koji je pod tim imenom priznat kao ravnopravan i državotvoran narod u SFRJ i SR BiH. Bošnjacima, Gorancima i ostalim pomenutim je zajednička vjera jer su Pomaci, Goranci i Torbesi etničke grupe sa svojim imenima koja se pišu velikim slovom. Goranci nikada nisu bili Muslimani a muslimani su postali u 18 i 19 vijeku.
Što se tiče muslimana i Muslimana u SFRJ, njihov razvojni put kao naroda koji je izabrao (ili vratio) današnje ime Bošnjaci i nije tako jednostavno objasniti od 19 vijeka pa nadalje. Bilo je tu vjerovatno lutanja između vjere i tadašnjih nacionalnih pokreta a istorija nije bila naklona da se taj put poklopi sa putevima razvoja evropskih i drugih slovenskih naroda. Ono što je bitno je da ih je SFRJ oslobodila obaveze da budu Srbi, Hrvati ili neopredijeljeni u smislu pojedinačnog nacionalnog izjašnjavanja.
Last edited by Novak20 on 30/05/2017 22:47, edited 1 time in total.
-
Novak20
#1914 Re: Jugoslovenstvo
Kako su se Bošnjaci izjašnjavali na popisima u Otomanskoj imperiji, A-U monarhiji, Kraljevini SHS, NDH i SFRJ ?Connaisseur Karlin wrote:
Realnosti od pada srednjovjekovne Bosne su pune sr... i stradanja a prava nema ako se narod predvođen svojom intelektualnom i političkom elitom sam ne izbori za njih.
- cyprus
#1915 Re: Jugoslovenstvo
WTF, kakve regije?Connaisseur Karlin wrote:cypres, pisala sma ranije , tvoje kulturno jugoslavenstvo ne obhvata kompletnu kulturu i tradiciju doticne regije sa kojom se ti identificiras!cyprus wrote:Pa sad, na kakko je jugoslavenstvo mislila Karlinka ne znam, ali obzirom da je na otvaranju teme citirala mene, mislim da sam dužan pojasniti na kakvo sam jugoslavenstvo ja mislio...uglavnomja wrote:mislim da se jugoslavenstvo iz naslova teme odnosi na sfrj, ne na ono prije.
Ja sam mislio na današnje kulturno jugoslavenstvo, ne nekakvo prošlo političko-komunističko jugoslavenstvo... Pod kulturnim jugoslavenstvom podrazumijevam zajedničko kulturno naslijeđe Srba, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca, jer su to narodi čiji se kulturni i jezički identiteti međusobno isprepliću, te ih nije moguće potpuno razgraničiti, bez da se ti elementi nasljeđa i identiteta iskasape... Dakle, reći da Vuk Karadžić nema ništa sa bosanskim ili hrvatskim jezikom, da su stećci samo nasljeđe Bošnjaka, da je Aleksa Šantić samo srpski pjesnik, da na kršćansko nasljeđe srednjeg vijeka pravo mogu polagati samo Srbi i Hrvati, a na Hasanaginicu samo Bošnjaci, da je Miroslav Krleža samo hrvatski književnik, da se trebamo dobro posvađat prije nego utvrdimo čiji su Kulin i Tvrtko, da Ljudevit Gaj pripada samo hrvatskom nasljeđu, da mi je Jovan Jovanović Zmaj tuđi književnik itd. jeste osiromašivanje vlastitog identiteta... Ja na to ne pristajem, i zato sam Jugoslaven...
Na logično pitanje šta je sa Slovencima, Makedoncima, pa i Bugarima, mogu dati sljedeći odgovor... U nekom širem smislu i za njih ima mjesta pod kapom jugoslavenskog identiteta, ali zbog jezičke specifičnosti mislim da oni svoje kulturno nasljeđe ipak mogu lakše razgraničiti, nego što je to slučaj sa Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i Crnogorcima...
Već sam govorio, ali da ponovim - političko jugoslavenstvo je nešto drugo, i ono može imati različite formate... Dosad svo imati tri Jugoslavije - kraljevinu, oscijalističku u onu krnju SRJ, od koje su dvije bile kurac od ovce... SFRJ jeste bila svjetli, tj. najsvjetliji primjer državne organizacije koje ovaj prostor pamti, ali šta to vrijedi kada više nema vezivnog tkiva koje je to državu držalo u jednom komadu - komunizma... Nasilu je zasigurno ne treba obnavljat, niti težiti tome... Umjesto toga, težiti bi trebalo narmalizaciji odnosa među jugoslavenskim plemenima, a to ne možemo dok iskreno ne pristupimo rješavanju pitanja iz prošlosti, pri čemu moramo odbaciti licemjerje... Ali to je neko drugo pitanje...
-
Bodkin
#1916 Re: Jugoslovenstvo
Juznoslavenskecyprus wrote:WTF, kakve regije?Connaisseur Karlin wrote:
cypres, pisala sma ranije , tvoje kulturno jugoslavenstvo ne obhvata kompletnu kulturu i tradiciju doticne regije sa kojom se ti identificiras!
- Connaisseur Karlin
#1917 Re: Jugoslovenstvo
a tebi je veliko M kao nacionalno izjasnjvanje ziasta normlanoNovak20 wrote:Connaisseur Karlin wrote:
nista nisi rekaokakva je razlika izmedju Muslimana i muslimana
Muslimani sa malim "m" su pripadnici religije bilo da su Arapi, Kinezi ili Bošnjaci. Muslimani sa veliko "M" su pripadnici naroda koji je pod tim imenom priznat kao ravnopravan i državotvoran narod u SFRJ i SR BiH. Bošnjacima, Gorancima i ostalim pomenutim je zajednička vjera jer su Pomaci, Goranci i Torbesi etničke grupe sa svojim imenima koja se pišu velikim slovom. Goranci nikada nisu bili Muslimani a muslimani su postali u 18 i 19 vijeku.
Što se tiče muslimana i Muslimana u SFRJ, njihov razvojni put kao naroda koji je izabrao (ili vratio) današnje ime Bošnjaci i nije tako jednostavno objasniti od 19 vijeka pa nadalje. Bilo je tu vjerovatno lutanja između vjere i tadašnjih nacionalnih pokreta a istorija nije bila naklona da se taj put poklopi sa putevima razvoja evropskih i drugih slovenskih naroda. Ono što je bitno je da ih je SFRJ oslobodila obaveze da budu Srbi, Hrvati ili neopredijeljeni u smislu pojedinačnog nacionalnog izjašnjavanja.
- dale cooper
#1918 Re: Jugoslovenstvo
Karlinka neće odustati dok sve i jednom ne ogadi jugoslovenstvo i natjera da ga se odreknete i priznate da ste bili u zabludi.
- Connaisseur Karlin
#1919 Re: Jugoslovenstvo
doticni je imao Staljinovu sliku u podrumudale cooper wrote:Karlinka neće odustati dok sve i jednom ne ogadi jugoslovenstvo i natjera da ga se odreknete i priznate da ste bili u zabludi.![]()
- dale cooper
#1920 Re: Jugoslovenstvo
Indeed, ali nije poenta postavljanja ove scene.Connaisseur Karlin wrote:doticni je imao Staljinovu sliku u podrumudale cooper wrote:Karlinka neće odustati dok sve i jednom ne ogadi jugoslovenstvo i natjera da ga se odreknete i priznate da ste bili u zabludi.![]()
takve je Titonja cap cap
- Connaisseur Karlin
#1921 Re: Jugoslovenstvo
poanta je besmislenadale cooper wrote:Indeed, ali nije poenta postavljanja ove scene.Connaisseur Karlin wrote:
doticni je imao Staljinovu sliku u podrumutakve je Titonja cap cap
- dale cooper
#1922 Re: Jugoslovenstvo
Mislim da bi ti na temu besmislenosti imala mnogo toga za reći.Connaisseur Karlin wrote:poanta je besmislenadale cooper wrote:Indeed, ali nije poenta postavljanja ove scene.Connaisseur Karlin wrote:
doticni je imao Staljinovu sliku u podrumutakve je Titonja cap cap
- General War
#1923 Re: Jugoslovenstvo
Connaisseur Karlin wrote:doticni je imao Staljinovu sliku u podrumudale cooper wrote:Karlinka neće odustati dok sve i jednom ne ogadi jugoslovenstvo i natjera da ga se odreknete i priznate da ste bili u zabludi.![]()
takve je Titonja cap cap

-
Novak20
#1924 Re: Jugoslovenstvo
Connaisseur Karlin wrote:a tebi je veliko M kao nacionalno izjasnjvanje ziasta normlanoNovak20 wrote:Connaisseur Karlin wrote:
nista nisi rekaokakva je razlika izmedju Muslimana i muslimana
Što se tiče muslimana i Muslimana u SFRJ, njihov razvojni put kao naroda koji je izabrao (ili vratio) današnje ime Bošnjaci i nije tako jednostavno objasniti od 19 vijeka pa nadalje. Bilo je tu vjerovatno lutanja između vjere i tadašnjih nacionalnih pokreta a istorija nije bila naklona da se taj put poklopi sa putevima razvoja evropskih i drugih slovenskih naroda. Ono što je bitno je da ih je SFRJ oslobodila obaveze da budu Srbi, Hrvati ili neopredijeljeni u smislu pojedinačnog nacionalnog izjašnjavanja.Zasto je bilo tesko izabrati opcije muslimana razlicitih etnickih grupa,a koje sam ranije spomeula?
Zasto je bilo tesko izabrati opcije muslimana razlicitih etnickih grupa (Goranci i ostale slovenske grupe islamske vjeroispovijesti) ? To je pitanje za kakvog "objektivnog" istoričara ali bih ja rekao da su se neke etničke grupe identifikovale sa svojim kulturnim naslijeđem i jezikom a druge sa religijom.
Izjašnjavanje bosanskih muslimana sa velikim M nije normalno ali je slijed istorijskih i društvenih okolnosti. Ono što je bitno za SFRJ je da se tadašnjim Muslimanima pružila prilika da u okviru južnoslovenskih naroda evoluiraju u ravnopravan, samostalan i generalno gledajući obrazovan narod. Da je kojim slučajem SFRJ poživjela mijenjajući postepeno svoj društveno-politički sistem, vjerovatno bi Muslimani sasvim legalno mogli zahtijevati i drugo ime od onog kojeg su odabrali (ili na koje su pristali) na ZAVNOBIH-u.
Kako god, naknadna pamet ne pomaže nikome.
- Connaisseur Karlin
#1925 Re: Jugoslovenstvo
naravno da nije bilo normlano, no Bata rece na temi, da to nije nekakav problemNovak20 wrote:Connaisseur Karlin wrote:a tebi je veliko M kao nacionalno izjasnjvanje ziasta normlanoNovak20 wrote:
Što se tiče muslimana i Muslimana u SFRJ, njihov razvojni put kao naroda koji je izabrao (ili vratio) današnje ime Bošnjaci i nije tako jednostavno objasniti od 19 vijeka pa nadalje. Bilo je tu vjerovatno lutanja između vjere i tadašnjih nacionalnih pokreta a istorija nije bila naklona da se taj put poklopi sa putevima razvoja evropskih i drugih slovenskih naroda. Ono što je bitno je da ih je SFRJ oslobodila obaveze da budu Srbi, Hrvati ili neopredijeljeni u smislu pojedinačnog nacionalnog izjašnjavanja.Zasto je bilo tesko izabrati opcije muslimana razlicitih etnickih grupa,a koje sam ranije spomeula?
Zasto je bilo tesko izabrati opcije muslimana razlicitih etnickih grupa (Goranci i ostale slovenske grupe islamske vjeroispovijesti) ? To je pitanje za kakvog "objektivnog" istoričara ali bih ja rekao da su se neke etničke grupe identifikovale sa svojim kulturnim naslijeđem i jezikom a druge sa religijom.
Izjašnjavanje bosanskih muslimana sa velikim M nije normalno ali je slijed istorijskih i društvenih okolnosti. Ono što je bitno za SFRJ je da se tadašnjim Muslimanima pružila prilika da u okviru južnoslovenskih naroda evoluiraju u ravnopravan, samostalan i generalno gledajući obrazovan narod. Da je kojim slučajem SFRJ poživjela mijenjajući postepeno svoj društveno-politički sistem, vjerovatno bi Muslimani sasvim legalno mogli zahtijevati i drugo ime od onog kojeg su odabrali (ili na koje su pristali) na ZAVNOBIH-u.
Kako god, naknadna pamet ne pomaže nikome.