Jugosloven - narodnost, nacionalnost

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Vodenjak wrote:Boze VAŠ dragi, iz koje vi perspektive govorite o zemlji u kojoj ste se rodili, proveli sretno djetinjstvo, mladost, u kojoj su se vasi ocevi po prvi put istinski osjecali ljudima, bili postovani i priznati od sviju... :roll:
Pocev od komsija pa do onih koji su o njima samo culi!

Daj se probudite, pogledajte oko sebe i vidite u kojoj i moralnoj i materijalnoj bijedi zivote zivite i na kojim sad temeljima buducnost i sebe i svoje djece gradite! :x

Jugoslavija je mrtva, i maloj je djeci to vec jasno, ali nemojte se izivljavati na njoj jer po SVOJOJ istoriji i istoriji svojih oceva pishate!
Roditelji su vasi pjevali i plakali u toj zemlji, radjali se i umirali, voljeli je i mrzili, ali ipak znali da je uredjena zemlja sa zakonima i pravilima ponasanja! 22 miliona ljudi su je vise ili manje svojom zemljom smatrali a vi se sad nasli da po svemo tome svoje fekalije istresate!

Sta mislite, sta ce vasa djeca raditi kad se sve ovo smiri i kad pogledaju vase rijeci, vasa djela i vas (ne)rad?

Ako niste u stanju da cijenite svoju istoriju, kako ce onda neko VAS da cijeni?
Vodenjak,jesi li siguran da ju je svih 22 miliona smatralo vise ili manje svojom zemljom.
A nasa istorija pocinje puno prije Jugoslavije i ja je veoma cijenim
margareta

Post by margareta »

seas of cheese wrote:
zzzzz wrote:PS. Nasoj djeci ce ovo biti cumur tema, ima'ce osjecaj da im pricamo o necemu sto je egzistiralo u srednjem vijeku i boli ce ih neka stvar za nase zamajavanja glupostima i promasenim investicijama
bosna je cumur tema.

nema jadnije zemlje sa crnijom buducnosti.
............sa rs pepelom
Vodenjak

Post by Vodenjak »

DiplomataSaSela wrote:
Vodenjak,jesi li siguran da ju je svih 22 miliona smatralo vise ili manje svojom zemljom.
Ima jedna stara fora. Da li je samo fora ili se stvarno zbilo nema veze, ali u njoj ima i te kako lijepe i duboke poruke.
Ukratko:

Pitaju tipa je li citao "Na Drini cuprija".
A on gleda pa se prodera: "Sta ba cit´o, hod´o po njoj, hod´o!!"

Zivio sam u Jugoslaviji do njenog kraha.
Nesto preko 30 godina sam imao kad sam postao "pobjeglica". U svom sam zivotu prosao od Mahova do Grahova sto vele. Nema dijela Jugoslavije gdje nisam bio sto zbog posla sto zbog cejfa! Sreo sam masu svakojakih ljudi i mogu ti reci da sam bio dobro dosao u svakom kutku one zemlje!

I zato TVRDIM da je ogromna vecina ljudi VOLJELA onu zemlju!

To sto je narodu ispran mozak i sto ima kratku pamet podsjeca na npr neki bracni par koji se nakon recimo 25 godina braka bije, cupa za kose, mrzi, razvodi, ne da jedno drugom mira i.... TVRDE da se nikada voljeli nisu!

APSURD i.. kratka pamet kao sto rekoh!
DiplomataSaSela

Vodenjak wrote:
DiplomataSaSela wrote:
Ima jedna stara fora. Da li je samo fora ili se stvarno zbilo nema veze, ali u njoj ima i te kako lijepe i duboke poruke.
Ukratko:

Pitaju tipa je li citao "Na Drini cuprija".
A on gleda pa se prodera: "Sta ba cit´o, hod´o po njoj, hod´o!!"

Zivio sam u Jugoslaviji do njenog kraha.
Nesto preko 30 godina sam imao kad sam postao "pobjeglica". U svom sam zivotu prosao od Mahova do Grahova sto vele. Nema dijela Jugoslavije gdje nisam bio sto zbog posla sto zbog cejfa! Sreo sam masu svakojakih ljudi i mogu ti reci da sam bio dobro dosao u svakom kutku one zemlje!

I zato TVRDIM da je ogromna vecina ljudi VOLJELA onu zemlju!

To sto je narodu ispran mozak i sto ima kratku pamet podsjeca na npr neki bracni par koji se nakon recimo 25 godina braka bije, cupa za kose, mrzi, razvodi, ne da jedno drugom mira i.... TVRDE da se nikada voljeli nisu!

APSURD i.. kratka pamet kao sto rekoh!
Obiso sam je i ja cijelu sto zbog posla sto zbog cejfa.Zato sam te i pito ovo gore.A sto se tice ovog primjera bracnog para jel fakat mislis da su se srbi i hrvati ili srbi i siptari ili makedonci i siptari,slovenci i srbi,madjari itd,itd da Bosnjake ne pominjem jel mislis da su se uvijek bas toliko volili pa im najednom dosadilo.
zili

Post by zili »

Diplomato

nismo se mi pobili zato što se ne volimo, već zato što smo doživjeli krah sistema. sruši sad sistem u bilo kojoj "civiliziranoj" evropskoj državi, pa da vidiš kako će krv da leti na sve strane. Dovoljno je da malo zagrebeš po površini civilizacije pa da vidiš kolika su ljudi stoka, a nas ne da su zagrebali nego su nas oguuulili.

...

Poštujem ljude koji su uprkos svemu ostali doslijedni sebi. Poštujem one koji nisu promijenili priču kad se promijenilo vrijeme.
DiplomataSaSela

zili wrote:Diplomato

nismo se mi pobili zato što se ne volimo, već zato što smo doživjeli krah sistema. sruši sad sistem u bilo kojoj "civiliziranoj" evropskoj državi, pa da vidiš kako će krv da leti na sve strane. Dovoljno je da malo zagrebeš po površini civilizacije pa da vidiš kolika su ljudi stoka, a nas ne da su zagrebali nego su nas oguuulili.

...

Poštujem ljude koji su uprkos svemu ostali doslijedni sebi. Poštujem one koji nisu promijenili priču kad se promijenilo vrijeme.
Zili u pravu si sve sto kazes.Vidjeli smo sta su sve ljudi u stanju.Stoka je super.Al govorio sam o "ljubavi "izmedju nas dok smo bili u sistemu.Prikazivali su to kao bajku a daleko je to bilo od ljubavi.Na to sam mislio...
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

Novi_Nick wrote:
Sarajevska Princeza POZDRAV NOVOM NIKU. :)
Lijepo te je i interesantno citati. Osvjezenje si za ovaj forum.
I ZA TEBE JEDAN VELIKI POZDRAV :)
Image
Vodenjak

Post by Vodenjak »

DiplomataSaSela wrote:

Zili u pravu si sve sto kazes.Vidjeli smo sta su sve ljudi u stanju.Stoka je super.Al govorio sam o "ljubavi "izmedju nas dok smo bili u sistemu.Prikazivali su to kao bajku a daleko je to bilo od ljubavi.Na to sam mislio...
A ja opet, primjer naveo samo kao metaforu!
Al´ jegi ba, sve moram crtati izgleda!

Primjer je PRAVI jer govori o LJUBAVI iz koje se, znamo to svi, svasta moze izroditi!

A sto se tice "ljubavi" izmedju naroda u nju nisam NIKAD ni vjerovao i to NIGDJE na kugli zemaljskoj!
KAKVA je to "ljubav" medju narodima? Pa to su samo gluposti ba!

Ja mogu voljeti ili ne voljeti jednu osobu, moze mi biti lijepo da se druzim s tom osobom, da imam zajednicke interese, gradim i zajednicku buducnost, ali da se moj i neciji narod "voli" je obicna nebuloza!

Upravo iz tih razloga i pokusavam da kazem da su sve ovo samo shuplje price da se narodi vole ili mrze. Taj privid se moze dobiti kada pojedine vodje pojedinih skupina ili drzava govore o "ljubavi" njihovih skupina, a mi onda svi poprihvatamo sve to i ne razmisljajuci da je svaka ta ljubav nastala iz nekog interesa (sto je u stvari OK!) i da se u razlicitim trenucima istorije moze na razlicite nacine manifestovati!

Nadam se da je sad barem malo jasnije? :sad:
emac

Post by emac »

U Tvrđavi Meše S. ima odjeljak kada Šehaga drži monolog o korumpiranosti i lošem uređenju državnog aparata i kaže : "samo me jedna stvar tješi, a to je saznanje da će buduće generacije ovo nazivati dobrim vremenima".
(oprostite ako ima grešaka jer ja ovo pišem po sjećanju i garantujem samo da je smisao tačan)
livadic

#60 Re: Jugosloven - narodnost, nacionalnost

Post by livadic »

arnaut wrote:Da li neko moze da se izjasnjava kao Jugosloven.
Jugoslavija je postojala kao drzava i ljudi su se prije 15 godina izjasnjavali kao Jugosloveni.
Npr. neko iz mjesovitog braka koji ne zeli da se odrekne nijednog svog segmenta opredjeljujuci se za bilo koju stranu.
Ako postoje Bosnjaci kao narod, a Bosnjanija nije nikada postojala, nego Bosna, a Bosanci postoje, zasto ne bi mogli postojati Jugosloveni kao narod ili nacionalnost.
kad mogu ovoliki bosanci ... :roll:

... moze i jedan jugosloven ... :D

a nikom do zore nije gorilo ... :(

:D

;)
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:...Nadam se da je sad barem malo jasnije? :sad:
Tesko Vodenjak, tesko.

Ne vjerujem da ces uspjeti sliku dimenzija 120x80 cm postaviti u ram velicine 12x8 cm. Neki vole "minijaturice"... lakse ih skontaju 'na prvi pogled'. Eeeeee, velike slike tjeraju na razmisljanje. Tesko je to, tesko... ne ide bas svakome od... glave.
DiplomataSaSela

Vodenjak wrote:
DiplomataSaSela wrote:

A ja opet, primjer naveo samo kao metaforu!
Al´ jegi ba, sve moram crtati izgleda!

Primjer je PRAVI jer govori o LJUBAVI iz koje se, znamo to svi, svasta moze izroditi!

A sto se tice "ljubavi" izmedju naroda u nju nisam NIKAD ni vjerovao i to NIGDJE na kugli zemaljskoj!
KAKVA je to "ljubav" medju narodima? Pa to su samo gluposti ba!

Ja mogu voljeti ili ne voljeti jednu osobu, moze mi biti lijepo da se druzim s tom osobom, da imam zajednicke interese, gradim i zajednicku buducnost, ali da se moj i neciji narod "voli" je obicna nebuloza!

Upravo iz tih razloga i pokusavam da kazem da su sve ovo samo shuplje price da se narodi vole ili mrze. Taj privid se moze dobiti kada pojedine vodje pojedinih skupina ili drzava govore o "ljubavi" njihovih skupina, a mi onda svi poprihvatamo sve to i ne razmisljajuci da je svaka ta ljubav nastala iz nekog interesa (sto je u stvari OK!) i da se u razlicitim trenucima istorije moze na razlicite nacine manifestovati!

Nadam se da je sad barem malo jasnije? :sad:
Vodenjak ovo ljubavi sam stavio u navodnike kolko vidis.Mislio sam na bratsvo i jedinstvo nasih naroda i narodnosti kojim su nas pumpali a koje je u njihovim novinama i TV-u funkcionisalo da ne moze biti bolje al daleko je to bilo od toga...na to sam mislio
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:
Tesko Vodenjak, tesko.

Ne vjerujem da ces uspjeti sliku dimenzija 120x80 cm postaviti u ram velicine 12x8 cm. Neki vole "minijaturice"... lakse ih skontaju 'na prvi pogled'. Eeeeee, velike slike tjeraju na razmisljanje. Tesko je to, tesko... ne ide bas svakome od... glave.
Vidimo to cesto na tvom primjeru...
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:
Fair Life wrote:
Tesko Vodenjak, tesko.

Ti si za mene primjer tog malog rama u koji ne mogu stati slike veceg formata.
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:
DiplomataSaSela wrote:
Fair Life wrote:Tesko Vodenjak, tesko.

Ti si za mene primjer tog malog rama u koji ne mogu stati slike veceg formata.
Znam zato sam ti i odgovorio...
I usput ti si za mene primjer velikog rama(glave) u kojoj nema nista osim mrznje i zelje za vrijedjanjem i svadjom.Na zalost,tvoju,to malo koga interesuje...
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:Znam zato sam ti i odgovorio...
I usput ti si za mene primjer velikog rama(glave) u kojoj nema nista osim mrznje i zelje za vrijedjanjem i svadjom.Na zalost,tvoju,to malo koga interesuje...
Kritikovati ne znaci mrziti. Ili stojis na rukama, ili si sliku pogresno okrenuo. Svejedno, svako posmatra svojim ocima i zakljucke donosi svojom glavom.
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:
DiplomataSaSela wrote:Znam zato sam ti i odgovorio...
Kritikovati ne znaci mrziti. Ili stojis na rukama, ili si sliku pogresno okrenuo. Svejedno, svako posmatra svojim ocima i zakljucke donosi svojom glavom.
Ti si za mene primjer tog malog rama u koje ne mogu stati slike veceg formata-tvoje rijeci upucene meni.Koja je to vrsta kritike...
Daleko je to od kritike nego je ono sto sam ti napiso

I vidis da si konacno skonto da sad zakljucke donosimo svojom glavom.Napredak...
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:...Koja je to vrsta kritike...
Ne poznajes zanrove.
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:
DiplomataSaSela wrote:...Koja je to vrsta kritike...
Ne poznajes zanrove.
A mozda i LAZEM
privremeni

Post by privremeni »

Pozdravila vas kraljica Katarina i popustite taj ljubavni zagrljaj, ugusi me.
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

to je samo privremeno privremeni :lol:
Post Reply