Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post Reply
jeza u ledja

#326 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

Stanje u Hrvatskoj i Sloveniji jako dobro poznajem. Iz mog licnog iskustva i iz iskustva Hrvata i Slovenaca koje poznajem te iz nekih ekonomskih pokazatelja stanje u Sloveniji i Hrvatskoj je bolje nego prije rata. A i prosta racunica ti govori - pogledaj Bosnu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo danas i onda skontaj da bi Slo i Hr zajedno s nama imali MANJE nego sad kad su samostalni jer bi svoje morali da dijele. To je barem lako zakljuciti.

Slovenacka jugonostalgija je u najvecoj mjeri uzrokovana zalom za mnogo vecom zemljom od one koju sad imaju, a furanje komunizma je samo trend. U Hrvatskoj toga je sigurno jos manje.

Nije tacno da sam ja formirao stav 'samo da nema komunizma teci ce med i mlijeko'. To nigdje nisam rekao niti sam na to aludirao. Ja sam samo rekao 'samo nek nema komunizma', ovaj drugi dio si ti dodao. :D
zonbirile

#327 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by zonbirile »

jeza u ledja wrote:Stanje u Hrvatskoj i Sloveniji jako dobro poznajem. Iz mog licnog iskustva i iz iskustva Hrvata i Slovenaca koje poznajem te iz nekih ekonomskih pokazatelja stanje u Sloveniji i Hrvatskoj je bolje nego prije rata. A i prosta racunica ti govori - pogledaj Bosnu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo danas i onda skontaj da bi Slo i Hr zajedno s nama imali MANJE nego sad kad su samostalni jer bi svoje morali da dijele. To je barem lako zakljuciti.

Slovenacka jugonostalgija je u najvecoj mjeri uzrokovana zalom za mnogo vecom zemljom od one koju sad imaju, a furanje komunizma je samo trend. U Hrvatskoj toga je sigurno jos manje.

Nije tacno da sam ja formirao stav 'samo da nema komunizma teci ce med i mlijeko'. To nigdje nisam rekao niti sam na to aludirao. Ja sam samo rekao 'samo nek nema komunizma', ovaj drugi dio si ti dodao. :D

Tu si u pravu,Slovenija i Hrvatska sa nama bi imali manje,ali bi mi s njima imali više.
popajic

#328 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by popajic »

@jeza u ledja
To je sve tacno. Medjutim, ja smatram da je ona Jugoslavija i pogotovo onakav sistem UZROK sadasnjeg stanja. Opet, da smo zivjeli u demokratskom i kapitalistickom drustvu u periodu za vijeme kojeg je postojala SFRJ (u prijevodu - odavno bi bili clanica EU, NATO i uopste 'zapadne' sfere uticaja) mi se nikad ne bi onako krvnicki pobili, a standard zivljenja bi zasigurno i prije, a i danas bio BOLJI nego sto je u stvarnosti bio. To je sto se tice sistema. Sto se tice same Jugoslavije vs. nezavisne BiH vs. neceg treceg, jeste, bilo je prednosti zivljenja u vecoj, lijepoj, sarolikoj drzavi kakva je bila Yu. No, paradoksalno je sto proponenti SFRJ zahvaljuju njima na 'opstanku' BiH drzavnosti (AVNOJ) no istovremeno se sprdaju sa 'Frankestajnom' od drzave BiH kakvu imamo sad, a hvale 'ne-vjestacku' drzavu Jugoslaviju. Kao da na jednom mjestu zale sto zive u BiH, a na drugom zahvaljuju SFRJ na njenom nastanku?!

BIH jeste nakaradna drzavna tvorevina.Da je model dobar valjda bi pametniji od nas (sto nije tesko biti) taj model vec odavno eksploatisali?!Cudoviste od drzavne konstrukcije koje sprijecava bilo kakav razvoj.U najboljem slucaju nudi stagnaciju.
Govoreci ovako ja se ne sprdam.Nimalo.Ja duboko zalim da je iznebuha ugalopirana "Demokratija" tako brzo uspjela ponistiti sve one vrijednosti koje su bile svojstvene Bosni.
Nimalo ne zalim sto zivim u Bosni,cak sta vise !Ja nemam rezervne domovine.
Ali zalim sto sam prinudjen da dijelim taj prostor sa naprasno "osvijestenim" nacionalistima,kvazi vjernicima,primitivcima,lopuzama,neskolovanim feudalcima, kojima je do BIH stalo koliko do lanjskog snijega.Dovoljna im ogradjena prcija,a sav jad i bijedu duha motaju u neku nepostojecu demokratiju.
TO poredim sa ONIM i konstatujem razliku.
Doduse i ovo potpade pod:o ukusima se ne diskutuje !
Jer,sto je meni ogavno i fuj,nekome je to kao kasika koja se iznenada umocila u med !I to zlatna !
Topla voda

#329 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Topla voda »

ne valja ti terminologija

BIH jeste nakaradna drzavna tvorevina.
uredjenje bih mozes nazvati nakaradnim,al bih nit je tvorevina nit je nakaradna tvorevina

mozes reci ..u bih je nakaradno drzavno uredjenje
popajic

#330 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by popajic »

Topla voda wrote:ne valja ti terminologija

BIH jeste nakaradna drzavna tvorevina.
uredjenje bih mozes nazvati nakaradnim,al bih nit je tvorevina nit je nakaradna tvorevina

mozes reci ..u bih je nakaradno drzavno uredjenje
nakaradna drzavna tvorevina=nakaradno drzavno uredjenje !
a znamo o cemu govorim,zar ne?!
mostarac

#331 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by mostarac »

jeza u ledja wrote:Stanje u Hrvatskoj i Sloveniji jako dobro poznajem. Iz mog licnog iskustva i iz iskustva Hrvata i Slovenaca koje poznajem te iz nekih ekonomskih pokazatelja stanje u Sloveniji i Hrvatskoj je bolje nego prije rata. A i prosta racunica ti govori - pogledaj Bosnu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo danas i onda skontaj da bi Slo i Hr zajedno s nama imali MANJE nego sad kad su samostalni jer bi svoje morali da dijele. To je barem lako zakljuciti.

Ti govoris pogledaj Bosnu danas i hrvatsku danas. To se ne moze porediti apsolutno. Bosnu je rat opustosio dok hrvatsku vecinom nije.
Stanje 20 godina nakon 1990. godine mora bit bolje i u bijafri i ruandi, a ne u Hrvatskoj i Sloveniji i argument ti je skroz neupotrebljiv jer ne mozes porediti kruske i jabuke. Pisao sam ti gore za 1970. godinu i 1990. godinu. Znaci to sto je stanje bolje ne znaci da je stanje dobro. Bruto nacionalni dohodak je veci, al troskovi su mnogo brze rasli nego sto je rastao dohodak po glavi stanovnika ili u prevodu standard je manji nego prije rata. Ne mozes porediti neke stvari onda i danas jer vrijednost zivota uopste nije bila ista. Znaci Hrvatska i Slovenija ne zive danas nista bolje nego sto bi sa danasnjim danom zivile da su ostale u Jugoslaviji. Cak stavise mislim da danas zive mnogo gore nego sto bi zivili 2008. godine u SFRJ.

Na kraju najdrazi su mi ovi ispranog mozga koji su u americi vidili malo kapitalizma i ufurali se da su dio mocne svjetske sile i poceli da se okrecu kako vjetar puse. Da sutra amerika kaze hocemo komunizam ti bi postao komunista jer je to u trendu. Samo sa ovim trendom antikomunizma si zakasnio nekih 20 godina.
saibaba

#332 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by saibaba »

JThomas wrote:znači, rata nije bilo :roll:

čovjek se uči dok je živ, valjda :roll:

ikad čuo za izraz "odbrambeni rat"?
Nisam to rekao.. Samo sam htio pobliže da objasnim sta se dešavalo.. Ovo rat mi je zvučalo više kao građanski..
ko se sad nadjebava terminologijom ?
saibaba

#333 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by saibaba »

popajic wrote:
@jeza u ledja
To je sve tacno. Medjutim, ja smatram da je ona Jugoslavija i pogotovo onakav sistem UZROK sadasnjeg stanja. Opet, da smo zivjeli u demokratskom i kapitalistickom drustvu u periodu za vijeme kojeg je postojala SFRJ (u prijevodu - odavno bi bili clanica EU, NATO i uopste 'zapadne' sfere uticaja) mi se nikad ne bi onako krvnicki pobili, a standard zivljenja bi zasigurno i prije, a i danas bio BOLJI nego sto je u stvarnosti bio. To je sto se tice sistema. Sto se tice same Jugoslavije vs. nezavisne BiH vs. neceg treceg, jeste, bilo je prednosti zivljenja u vecoj, lijepoj, sarolikoj drzavi kakva je bila Yu. No, paradoksalno je sto proponenti SFRJ zahvaljuju njima na 'opstanku' BiH drzavnosti (AVNOJ) no istovremeno se sprdaju sa 'Frankestajnom' od drzave BiH kakvu imamo sad, a hvale 'ne-vjestacku' drzavu Jugoslaviju. Kao da na jednom mjestu zale sto zive u BiH, a na drugom zahvaljuju SFRJ na njenom nastanku?!

BIH jeste nakaradna drzavna tvorevina.Da je model dobar valjda bi pametniji od nas (sto nije tesko biti) taj model vec odavno eksploatisali?!Cudoviste od drzavne konstrukcije koje sprijecava bilo kakav razvoj.U najboljem slucaju nudi stagnaciju.
Govoreci ovako ja se ne sprdam.Nimalo.Ja duboko zalim da je iznebuha ugalopirana "Demokratija" tako brzo uspjela ponistiti sve one vrijednosti koje su bile svojstvene Bosni.
Nimalo ne zalim sto zivim u Bosni,cak sta vise !Ja nemam rezervne domovine.
Ali zalim sto sam prinudjen da dijelim taj prostor sa naprasno "osvijestenim" nacionalistima,kvazi vjernicima,primitivcima,lopuzama,neskolovanim feudalcima, kojima je do BIH stalo koliko do lanjskog snijega.Dovoljna im ogradjena prcija,a sav jad i bijedu duha motaju u neku nepostojecu demokratiju.
TO poredim sa ONIM i konstatujem razliku.
Doduse i ovo potpade pod:o ukusima se ne diskutuje !
Jer,sto je meni ogavno i fuj,nekome je to kao kasika koja se iznenada umocila u med !I to zlatna !
Ti to pričaš kao da smo mi to birali .. Pa vidiš da nam je dio države otet na silu .. i Hrvatska bi bila nakardna da je krajina ostala ..
Imas li kakvo riješenje ?
Kralj Tvrtko XXVIII

#334 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Da je narod htio opstala bi jugoslavija. Ovako su samo srbi hjeli da opstane jugoslavija i to je moralo propasti. Mozete danas pricati sta hocete o toj zemlji, to je historija i mi se samo mozemo nadati da jednog dana citav taj prostor Ex SFRJ zivi opet ujedinjen u ujedinjenoj Evropi. Sve ostalo su puste price i budalastine.
popajic

#335 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by popajic »

@osa
Ti to pričaš kao da smo mi to birali .. Pa vidiš da nam je dio države otet na silu .. i Hrvatska bi bila nakardna da je krajina ostala ..
Ovim nisam mislio samo na oteti-dati dio drzave
Ja zivim sa ovakvim i u neotetom dijelu !
Imam li rijesenje?
Imam- da svako postane prvo gradjanin pa onda sve ostalo.Sto je sa turbo demokratama gotovo nemoguc zahvat !
Imas li ti sta bolje?
saibaba

#336 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by saibaba »

popajic wrote:
@osa
Ovim nisam mislio samo na oteti-dati dio drzave
Ja zivim sa ovakvim i u neotetom dijelu !
Imam li rijesenje?
Imam- da svako postane prvo gradjanin pa onda sve ostalo.Sto je sa turbo demokratama gotovo nemoguc zahvat !
Imas li ti sta bolje?
Imaš li neku ideju ? Recimo da si ti na vlasti Kako bi to izveo ?
Ustav se ne moze mjenjati samo na jednom dijelu teritorije bez prihvatanje svih ..
mostarac

#337 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by mostarac »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Da je narod htio opstala bi jugoslavija. Ovako su samo srbi hjeli da opstane jugoslavija i to je moralo propasti. Mozete danas pricati sta hocete o toj zemlji, to je historija i mi se samo mozemo nadati da jednog dana citav taj prostor Ex SFRJ zivi opet ujedinjen u ujedinjenoj Evropi. Sve ostalo su puste price i budalastine.
ujedinjena evropa je ubleha i glupi termin za porobljavanje i kolonizaciju Slavena. Jes britancima do ujedinjenja sa poljacima i bugarima. Ujedinjena evropa je samo izgovor da naivni slaveni dobrovoljno potpisu ugovor sa robovlasnikom da mu budu robovi
JThomas

#338 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by JThomas »

saibaba wrote: Nisam to rekao.. Samo sam htio pobliže da objasnim sta se dešavalo.. Ovo rat mi je zvučalo više kao građanski..
ko se sad nadjebava terminologijom ?
a brate bode mi to oči, a sve češće viđam, čuj nije rat nego agresija...

zna se šta je sve rat, i građanski i odbrambeni i napadački, sve je to rat, može tebi zvučati kako hoće.

(teoretski, jedina situacija kad agresija ne bi značila i rat jeste kad bi ovi napadnuti predali prvi dan bez ikakvog otpora)
osa

#339 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

mostarac wrote:@jeza u ledja: ako ti mislis da se u hrvatskoj zivi bolje nego za vrijeme juge onda si ti totalno neinformisan. Hrvatska i BiH imaju plate tu negdje u pet deka, a ni Slovenija sa penzijama nije puno ispred. Odmakni od Zagreba i Splita malo do Kutine, Gospica, Vinkovaca pa vidi kako se zivi i kako im je super i kako im cvjetaju ruze. Autoput Split-Zagreb kosta 170 kuna i nazad 170 = 340 sto ti je desetina dobre hrvatske plate , a nisi ni kilometra presao. Hrvatska i Slovenija imaju malo vise reda u drzavi nego mi i onda se cine bajkovitima, al daleko je to od dobrog. Na kraju krajeva Hrvatska sama je duzna 3 puta vise nego Juga u trenutku raspada, a ima skoro pet puta manje stanovnika, a i privrednih potencijala. Svugdje na svijetu u drzavama jaci guraju slabije i nije to bio samo slucaj u Jugoslaviji. Na kraju krajeva, ako nista gurali su regije i zajednicke institucije, dok Amerika npr. intervenise novcem da spasi PRIVATNE banke. Da ne duzim, imas totalno iskrivljeno misljenje o stanju u Hrvatskoj i standardu Hrvata. On je za nijansu bolji od naseg, al za nijansu i uz sve to rasprodali su cijelu zemlju strancima i novac iz Hrvatske samo izlazi sto preko trgovackih lanaca, privrednih subjekata ili stranih banaka. Nema tu mnogo novca koji ostaje u domacoj sehari. Sa Slovencima je isto tako. Slovenija nije samo Ljubljana, a i ako pogledas i skupove i forume i slicno najvise jugonostalgicara je Slovenaca, jer TV Gorenje u EU tesko da mogu prodati, a ovdje je on nekonkurentan sa cijenom i tu dolazi do propadanja citavih slovenskih firmi. Da Slovenci tako mrze komunizam i slicno ne bi im premjer bio clan CK KP Slovenije u posljednjem njegovom sazivu. On svakako to nije postao kao izraz nostalgije za Jugoslavijom, ali u nas ne bi imao nikakve sanse jer u nas narod razmislja drugacije, tj. ne razmislja nikako.
Ti si formirao stav na principu, samo nek nije komunizam pa ce teci med i mlijeko. U komunizmu nije bio med i mlijeko kao sto ni u jednoj drzavi nije i nikada nece biti, ali komunisticka Jugoslavija je brinula kao drzava o svojim gradjanima. Danasnje drzave brinu samo o sigurnom izvlacenju novca od strane inostranih kapitalista ili jednostavnim rjecnikom receno - mi smo moderni oblik kolonija.
Slovenija i Hrvatska su danas daleko od super stanja i stanja koje je bolje nego kad su bili u Jugoslaviji. Jugoslavija se raspala prije 20 godina, a ako uporedimo Sloveniju i Hrvatsku 1970. i 1990. nije tesko zakljuciti koliko bi i Hrvatska i Slovenija bile razvijenije nego sto su to danas da smo ostali svi na okupu. U nas su rat i porace na "patriotski" nacin opustosili cijelu zemlju pa je o nama bespredmetno i raspravljati.
znam da ti je krivo, ali živi se bolje, znam iz prve ruke, kod nas nećeš naći ni 10% građana da žali za jugom, imaju ljudi doduše uspomene kojih se rado sjećaju, ali da bi htjeli opet živjeti u zajednici sa srbijom bih i ostalima, ne pada nikom na pamet, najbolje je da se svako brine za sebe, kako zna i umije.
zonbirile

#340 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by zonbirile »

osa

na svim temama ti znaš sve iz prve ruke,evo ti nešto iz druge noge

Jeli propaganda,ili šta,glupost jest,ali bila 4 armija u Evropi
Po statističkim podacima EC i ostalih nikada SFRJ nije bila zadnja u Evropi
Imali par brendova svjetskog glasa Elan,SAS,Cedevita,Podravka-Vegeta,aspirin
Imali evropske , svjetske ,olimpijske zlatne,srebrne,bronzane u košarci,vaterpolu,boksu,rukometu,a i ostali su znali ubosti rezultat
Imali najjači pasoš u svijetu
imali najljepše more na svijetu
imali olimpijadu,i druga evropska i svjetska takmičenja
Imali svoju poljoprivredu i industriju
imali svoje termo,hidro i nuklearku već 1974g
imali željeznicu i rafinerije sa naftovodom,gasovodom
imali tv,radio kao i proizvodnju aparata za isto
imali TAS;CIMOS;CRVENA ZASTAVA;TAM;FAP,IMV u autoinustriji
imali tvornice vlastitog oruđja i opreme
imali škole.fakultete,kina,biblioteke,domove kulture
imali smo..ne mogu više nabrajati

e sada ti pored svakog odgovori šta je za 12g napravljeno od toga,ne nasljeđeno i opravljeno
Lincoln-Burrows

#341 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Lincoln-Burrows »

zonbirile wrote:osa

Imali evropske , svjetske ,olimpijske zlatne,srebrne,bronzane u košarci,vaterpolu,boksu,rukometu,a i ostali su znali ubosti rezultat

e sada ti pored svakog odgovori šta je za 12g napravljeno od toga,ne nasljeđeno i opravljeno
Sve što si nabrojao a nalazi se u Hrvatskoj i danas je brend svjetskog glasa,
tako da ne vidim što se ciljano hoće reći.
osa

#342 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

zonbirile wrote:osa

evo iz druge ruke:

-mi u hrvatskoj smo ponizili tu 4. vojnu silu europe, koja uzgred nije bila u stanju ispuniti svoj jedini zadatak, sačuvati jugoslaviju
-ako ćemo o statistici ni hrvatska nije na zadnjem mjestu u europi
- imamo najljepšu obalu, ali sami, našu hrvatsku
-imamo cedevitu, vegetu,
imamo rafinerije, naftovod, pola nuklearke (za nas dosta), hidro i termo elektrane
- imamo autoputeva 20 puta više nego cijela juga
-proizvodimo oružje (pištolje, prije par dana hv je dobila prvi kontigent jurišne opuške naše proizvodnje, radimo tenkove, neki dan smo potpisali ugovor za potpuno opremanje vojske crne gore)
- da ne nabrajam dalje, sve to imaju građani hrvatske za sebe i nemamo potrebe to dijeliti s drugima, i zbog čega bi mi reci mi žalili za jugom ili željeli opet živjeti u nečem sličnom.
Mogly

#343 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Mogly »

Imamo interes. Pakt Jugoistočne Evrope može da skupi 50-60 mlrdUSD investicija, prednost imaju zajednički projekti (podatak iz 2001). Interesna zajednica je mnogo jača od ideološke i ona opstaje. Ne opstaje ono što valja već ono što je jače. Duhovni interes je posebna priča, pa valjda cijeniš Krležu, Matvejevića...
osa

#344 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

Mogly wrote:Imamo interes. Pakt Jugoistočne Evrope može da skupi 50-60 mlrdUSD investicija, prednost imaju zajednički projekti (podatak iz 2001). Interesna zajednica je mnogo jača od ideološke i ona opstaje. Ne opstaje ono što valja već ono što je jače. Duhovni interes je posebna priča, pa valjda cijeniš Krležu, Matvejevića...
svakako imamo interes biti dio regije ili dio eu, nato-a i slično, imamo interes trgovati, surađivati na svim poljima od kojih naravno imamo koristi, ali biti dio iste države, njegovati nekakvo bratstvo i sl. , e to nemamo interes, čist račun-duga ljubav, to je jedini interes.
turban

#345 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by turban »

Svima koji zale za Yu-slavenijom...salim se Yugoslavijom nak'mi se jave.Poslacu vam maketu iste besplatno..da je zimus ne prekrije snjeg... :-)
jeza u ledja

#346 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

mostarac wrote:
Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Da je narod htio opstala bi jugoslavija. Ovako su samo srbi hjeli da opstane jugoslavija i to je moralo propasti. Mozete danas pricati sta hocete o toj zemlji, to je historija i mi se samo mozemo nadati da jednog dana citav taj prostor Ex SFRJ zivi opet ujedinjen u ujedinjenoj Evropi. Sve ostalo su puste price i budalastine.
ujedinjena evropa je ubleha i glupi termin za porobljavanje i kolonizaciju Slavena. Jes britancima do ujedinjenja sa poljacima i bugarima. Ujedinjena evropa je samo izgovor da naivni slaveni dobrovoljno potpisu ugovor sa robovlasnikom da mu budu robovi
Glupi Slaveni trebali su s bracom Rusima. :-)
Mi cemo s Arapima posto se svakako stidimo svog Slavenstva.

Procitajte sta pisu ova dva Hrvatica i sve ce vam biti jasno. Onaj zonbirile nabrojao 100 stvari, od toga 75% iz Slovenije i Hrvatske.
zonbirile

#347 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by zonbirile »

jeza

pa ti stvarno ne pratiš pisao,sam o zajedničkoj državi
jeza u ledja

#348 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

zonbirile wrote:jeza

pa ti stvarno ne pratiš pisao,sam o zajedničkoj državi
Pisao si o zajednickoj drzavi, a vecina stvari koje si nabrojao dolazi iz Hr i Slo. Jel razumijes sta se hoce reci?

PS: Stvarno te: nesto ne; ide ova, interpunkcija! :D
mostarac

#349 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by mostarac »

da da oni su finansirali sve nas, al je najjaca jugoslovenska firma bila u Bosni i Hercegovini. Covjece shvatas li ti kakve nebuloze govoris. Slovenija nikad ne bi mogla biti to sto jeste bez ostalih republika, jer je privreda tako koncipirana. Da mi Bosanci nismo glupi kao sto jesmo pa da lijepo zatvorimo pipu i odvoz trupaca u Sloveniju pitao bi te gdje bi bila slovenska drvna industrija. Zatim zanimljivo bi bilo viditi kako bi se Dalmacija ponasala da Bosna zatvori pipe struje. Zelim ti reci da nijedna od tih republika sama nije mogla nista i nije imala sanse sto i danasnje vrijeme dokazuje, kad su te republike siromasne kolonije koje izrabljuje kako ko hoce i maltretira i uredjuje ih i iznutra kako ko hoce. isto tako prije samo 20 godina Slovenija je u svom vlasnistvu imala: Iskru, Gorenje, Tomos, Elan, Rasicu, Jutranjku, Peku, Drogu, Fructal, TAM, Litostroj, Savu Kranj, a danas ista ta Slovenije to NEMA,nego imaju strani kapitalisti koji zaradu od tih preduzeca izvoze vani, a radnicima kao i svaki kapitalisti daju onoliko koliko moraju. Ostatak zarade, osim nuznog ulaganja u firmu, odlazi van iz Slovenije, a nekad su od toga pravljene skole, putevi, bolnice, pozorista. Danas to nasa sjeverna braca placaju povecanim porezima, tj. direktno iz svog dzepa i onda ti meni zelis reci da im je danas bolje nego onda. Jest kako da nije. Ubili se od dobrote. Prosjecna penzija im svega 300 maraka veca od prosjecne penzije u opustosenoj bosni. Toliko o snazi slovenske drzave i nenormalnom razvitku iste nakon izlaska iz Jugoslavije. O Hrvatskoj se isto ovako moze samo je u njih stanje jos gore.
Osu mi isto tako ne uzimaj za relevantan faktor i primjer Hrvata, jer osa je lik koji lupa ko maksim po diviziji i non stop baca neprovjerene podatke, a izrazito je nacionalisticki nastrojen. Hrvati su jos davno proglasili Tita najvecim Hrvatom svih vremena :D
Sto se tice obnove Jugoslavije niko sada tu obnovu ne zeli pa ni ja, jer jednostavno ne postoji kriticna masa ljudi koji si medjusobno vjeruju, sto ne znaci da za 20 godina ta kriticna masa ljudi nece postojati. Ljudi evoluiraju i razvijaju se i ne mora znaciti da za 20 godina nece shvatiti da mi samo zajedno mozemo da se odupremo tome da budemo kolonija, a da smo sami niko i nista i beznacajna tacka na karti svjetskih mocnika i obicni mali broj kojeg mogu prepraviti kako im odgovara finansijskom interesu. Svi Slaveni zajedno ce morati iz nuzde i radi opstanka napraviti svoju uniju i to ce vrijeme pokazati kao vitalnu potrebu i potrebu za opstankom. Naravno ta zajednica nikada i nikako ne smije i ne moze ukljucivati Ruse, jer oni jednostavno ne znaju igrati zajedno nego hoce svugdje da se samo oni pitaju. Juzni Slaveni ce potrebu za jedinstvom osjetiti jako brzo i vec se osjeca jer samo zajedno mozemo da se odupremo i prezivimo. To sto se ti grozis toga po americkom receptu nije moj problem, al zivi bili pa vidili. Stanje se tako drasticno mjenja na gore da bi do tog jedinstva moglo doci i prije nego se mnogi nadaju, a da li je ono moguce najbolje govori cinjenica da smo mi za 24 sata presli iz krajnje lijevog i krajnje desni politicki sistem i nacin razmisljanja. Na Balkanu je sve moguce i ja se nadam da ce jedna nova jugoslavija ugledati svjetlo dana. Koliko god tebi to grozno izgledalo to ce biti odraz volje nasih potomaka koji su imali vise ljudskosti, pameti, znanja, a i medjusobnog povjerenja da su znali izgraditi ono sto ti i ja nismo, tj. ako je i naprave znaci da si medjusobno vjeruju sto nama iz ove pozicije izgleda bajkovito, al bilo je bajkovito i 1941. godine zar ne? Znam samo da ce nasi potomci imati puno pravo da popljuju nasu generaciju na svakom koraku i u svim knjigama jer smo mi to i zasluzili i nismo iza sebe ostavili nijednu pozitivnu tekovinu od Vardara pa do Triglava za ovih 20 godina.
stickitout

#350 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by stickitout »

Mostarac lijepo te je vidjeti aktivnog, samo udri brato :wink:
Post Reply