Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
-
#151 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Da li se mozda moze desiti Balkanska Unija? Kao sto su Njemci, Francuzi poceli 57' ekonomski se priblizavati. Povezati BiH, HRV, i SER u neki pakt i neda ti im razloga za rat u buducnosti. Da li bi to bilo moguce i da li je potrebno?
- vee-jay
#152 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
nije moguce, nije potrebno -> zato se ide u EUlocation wrote:Da li se mozda moze desiti Balkanska Unija? Kao sto su Njemci, Francuzi poceli 57' ekonomski se priblizavati. Povezati BiH, HRV, i SER u neki pakt i neda ti im razloga za rat u buducnosti. Da li bi to bilo moguce i da li je potrebno?
-
#153 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Razumijem i slazem se sa time. Ali dok se doceka na red za EU, moglo bi se o tome razmisljati i na tome se raditi. Bilo bi najbolje kada bi Srbija mogla sada odma u EU da udje i da Tadic dodje na mjesto onog Francuza.vee-jay wrote:nije moguce, nije potrebno -> zato se ide u EUlocation wrote:Da li se mozda moze desiti Balkanska Unija? Kao sto su Njemci, Francuzi poceli 57' ekonomski se priblizavati. Povezati BiH, HRV, i SER u neki pakt i neda ti im razloga za rat u buducnosti. Da li bi to bilo moguce i da li je potrebno?
- Lincoln-Burrows
#154 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Slažem se da nije potrebno, a i EU je tvorevina tipa nekakvog savezavee-jay wrote:nije moguce, nije potrebno -> zato se ide u EUlocation wrote:Da li se mozda moze desiti Balkanska Unija? Kao sto su Njemci, Francuzi poceli 57' ekonomski se priblizavati. Povezati BiH, HRV, i SER u neki pakt i neda ti im razloga za rat u buducnosti. Da li bi to bilo moguce i da li je potrebno?
gdje će jednog dana vlasnici nekretnina i tko zna čega htjeti zadržati
sve na okupu zaradi vlastitog interesa i sve je to viša i prljava politika.
Ako bi se mene pitalo, naredio bih udruživanje svih snaga i
usmjeravanje na obranu vlastitih resursa i ekonomije kao i
zadržavanje postrani od EU ali mislim da je to nerealno.
BiH nikad od Katartine naše kraljice, nije bila država pa ni ovih
posljednjih godina nije država već protektorat.
Ovdje je samo prisutna nostalgija (kod nekih) za nekom
od zemalja Vlasnica ovog prostora. (Od osmanlija do Austrije do Srbije (čitaj jugoslavije))
-
edvin
#155 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Valjala je bivsa nam drzava drug, samo narod u njoj nije valjo. Zato je i bilo sto je bilo.Hauptgefrajter-u Ba wrote:hvala na komplimentu.
Zaista sam skoro svaki odgovor ocekivao samo ne taj.
Ozbiljno sam iznenadjen i kad sve sastavim onda bih fakat mogao reci da je rat za narod svakakve strane bijo na neki nacin oslobodilacki rat.
Samo mi nije jasno onda, kad je svak zelio da se jugoslavija raspada, sto onda niste se samo svi dogovorili da svak dobije svoju drzavu i da to bude tako rasporedjeno kako je sad i gotovo.
Zasto vam je trebalo krvoprolica, silovanje, ubijanje kad ste ustvari svi imali zelju za samostalnost ?
pozdrav i hvala.
p.s: ja to pitam posto me interesuje i jer mi nikako neide uglavu to da narod neki zivi godinama zajedno i da sutradan glupo receno, podje pucat u covjeka sa kojim je mozda 20 godina bio dobar i skojim je se druzio isto tako dugo.
Meni je i najvise zao naroda koji je nastrado, naroda koji je izgubio porodicu, i pogotovo zena koji su silovane i ubijene - uzmemo bivsu sovjestku uniju oni se medjusobno nisu ubijali kad je se raspala udssr.
jesmo mi divljaci sta smo ?
I mozete se osjecati uvjredjeni ili ne ali ja mislim da su bosanci najvise patili za vjreme rata i dan danas pate najvise - to je sve ocigledno sta je ko zelio - hrvati i njihovi crnokosuljaci kao i cetnici su se sastali i napadose muslimane u bosni da ih izbrise iz historije i pogotove sa karte evrope i da podjele zemlju svakome po pola (HR 50 % i Srbija 50%) da se tako mrze sto je onda u sloveniji rat trajo samo 2 sedmice ??
Mislim otvorite oci - to CAK I JA ZNAM koji sam odrasto u njemackoj i koji fakat nemam pojma o zivotu u bosni i o toj bosni koju zaista volim sta god da bude =)
-
domi
#156 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Za Jugom zale oni sto su rodjeni 50-ih i 60-ih godina proslog vijeka. Svi ostali, ili su kicmali da ovima bude dobro ( oni rodjeni prije njih ) ili su snosili posljedice nesposobnosti tih dviju generacija ( oni sto su rodjeni poslije njih ).
Juga i ustavnopravni sistem iste da su valjali, ne bi doslo do onoga sta se desilo 90-tih.
Juga i ustavnopravni sistem iste da su valjali, ne bi doslo do onoga sta se desilo 90-tih.
-
paratrooper
#157 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
ne, nisu srbosloveni krivci vec stranci i marsovciFiore wrote:Strane sile su odlucile sta i kako.. azr mislis da se iko ovdje ista pita..
da BIH je srpska jer je JNA ocistila sve ne-srbe sa 49% teritorije.Vodenjak wrote:Danasnja je Bosna i Hercegovina puno vise srpska nego sto je Jugoslavija to ikad bila...
Slijepi kod ociju, gluhi kod ushiju a sve domoljub do domoljuba...![]()
![]()
i ti svojim yugoslovenstvom, a sto se mene tice pojma ti o meni nemas ni ko sam ni sta sam.Pa ti sad kontaj i dici se svojim bosanstvom...
mozel bez psovanja ?U 33 pm!
- Vodenjak
#158 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Joj dirnes li me jos jednom...domi wrote:Za Jugom zale oni sto su rodjeni 50-ih i 60-ih godina proslog vijeka. Svi ostali, ili su kicmali da ovima bude dobro ( oni rodjeni prije njih ) ili su snosili posljedice nesposobnosti tih dviju generacija ( oni sto su rodjeni poslije njih ).
I mene i generaciju mi....
Ma.... vidjeces sta ce te docekati!
- Vodenjak
#159 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
paratrooper wrote:ne, nisu srbosloveni krivci vec stranci i marsovciFiore wrote:Strane sile su odlucile sta i kako.. azr mislis da se iko ovdje ista pita..
da BIH je srpska jer je JNA ocistila sve ne-srbe sa 49% teritorije.Vodenjak wrote:Danasnja je Bosna i Hercegovina puno vise srpska nego sto je Jugoslavija to ikad bila...
Slijepi kod ociju, gluhi kod ushiju a sve domoljub do domoljuba...![]()
![]()
i ti svojim yugoslovenstvom, a sto se mene tice pojma ti o meni nemas ni ko sam ni sta sam.Pa ti sad kontaj i dici se svojim bosanstvom...
mozel bez psovanja ?U 33 pm!
Oooooo...
Ovo mi neko pokusao odgovoriti?
Hajd´ sad polako ponovo i ako imas namjeru sa mnom da se raspravljas, ne sjeckaj mi postove!
I neka mi tvoje fine okice oproste sto ugledase onako ogavnu psovku!
- jeza u ledja
#160 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Vodenjak, psujes ko kocijas. 
- Vodenjak
#161 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
jeza u ledja wrote:Vodenjak, psujes ko kocijas.
Samo mi nemoj mami kazati...
-
Hauptgefrajter-u Ba
#162 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
divljaci ste ozbiljno - nemozete pricati odnosno pisati ni jednu recenicu bez uvrede (ne svi ali par likova od vas) sram i stid vas bilo
eh sacu ja malo da psujem hebo vas ohr gori ste nego oni majke mi.
izvinjavam se na bezobrazluk moj
i sacu zacepiti sto se psovanja tice
i hvala svima koji se normalno ponasaju ovdje primate prijatljski pozdrav od mene =)
i hvala svima koji se normalno ponasaju ovdje primate prijatljski pozdrav od mene =)
-
edvin
#163 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Eto, imas u prijasnjim postovima dokaz sto je do rata doslo, kazem ti, nije narod valjo, drzava je bila OK.Hauptgefrajter-u Ba wrote:divljaci ste ozbiljno - nemozete pricati odnosno pisati ni jednu recenicu bez uvrede (ne svi ali par likova od vas) sram i stid vas bilo
- vee-jay
#164 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Pa samo pogledaj izraz lica onom vodenjaku, kako da nije divljakHauptgefrajter-u Ba wrote:divljaci ste ozbiljno - nemozete pricati odnosno pisati ni jednu recenicu bez uvrede (ne svi ali par likova od vas) sram i stid vas bilo
-> I kao sto Jez rece, jesmo divljaci smo. Ovo nije zafrkancija nego jeste tako, nas narod je zaostao, nenapredan, intolerantan, ekstremno konzervativan i pun mrznje. Tvoj problem Hauptgefrajter je sto si ti tipican primjer nase dijaspore. Dodjes u ljeto malo u Bosnu, vidis kako je lijepa drzavica, narod sve simpa, svi su na "Ti" i u BL i u SA, kafici uvijek puni, svi su "raja", nekako citav ambijent potpuno emocionalniji od onog koji imas medju narodom u Njemackoj. I ti onda kontas kako bi sve bilo super i kako mi bi razvaljivali i Brazil i Argentinu i Spaniju kad bi se ponovo ujedinili. I onda se sa takvim emocijama vratis u Njemacku gdje ti je sve OK. A taj narod ostaje tamo i samo ceka da ti okrenes ledja da te mogu i dalje nepodnositi i psovati ti sve zivo i mrtvo. I ne samo tebi nego i sebi samima a najvise "onim drugim". A tih drugih ima uvijek dovoljno.
Preporucio bih, ako te interesuje tvoja domovina onda prestani slusati ono sto ti drugi u dijaspori govore i pocni se sam direktno informisati. Citaj i gledaj, hvala Bogu pa postoji internet.
P.S. Raja na ovom forumu je 80% OK, ali je i on pun dijaspore. Al ipak, od onih koji nisu dijaspora ti 80% psuju opet sve i zivo i mrtvo -> tek onako reda radi.
-
Hauptgefrajter-u Ba
#165 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
hvala tebi i svaka ti cast za taj komentar =)
imao sam 7 mjesecni uticaj zivota sarajevskog pa malo sam nesto pokupio kako narod tamo zivi
sjecam se jednog artikla iz novina da vise od pola ljudi u velikim gradovima a pogotovo u sarajevu ucine samoubijstva ja sam bio sokiran i nisam mogao vjerovati
da je to tako jako prisutno tamo.
eh da nesletimo sa teme , ja upozno drugu stranu bosne i bosanskog naroda
kod toliko ljepe drzave toliko dobre muzike i djelomicno dobrog naroda - da se vi medjusobno ubijate i ako nista samog sebe.
nazalost. i bas sam zrtva te dijaspore, ma da sam i nostalgican i sanjam puno.
hvala =)
imao sam 7 mjesecni uticaj zivota sarajevskog pa malo sam nesto pokupio kako narod tamo zivi
sjecam se jednog artikla iz novina da vise od pola ljudi u velikim gradovima a pogotovo u sarajevu ucine samoubijstva ja sam bio sokiran i nisam mogao vjerovati
kod toliko ljepe drzave toliko dobre muzike i djelomicno dobrog naroda - da se vi medjusobno ubijate i ako nista samog sebe.
hvala =)
-
domi
#166 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Nije mi bila namjera, ali ako se vec osjecas prozvanim...Vodenjak wrote:
Joj dirnes li me jos jednom...
I mene i generaciju mi....
Ma.... vidjeces sta ce te docekati!![]()
![]()
![]()
-
domi
#167 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Hauptgefrajter-u Ba wrote:hvala tebi i svaka ti cast za taj komentar =)
hvala =)
Haj' i ti ne pametuj vise. Drz' se Svabije i njenih oruzanih snaga.
- ibrotuzla
#168 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
sve što krene iz jajca na kraju ode u .... qrac 
-
pesak
#169 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
eh, kakva to zemlja bese...
divna zemlja...
divna zemlja...
- Topla voda
#170 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
nema se kad zaliti,jebo ekv,pusenje i haustor...to je prica koja je bila smjestena u jednom vremenu.
daj da vidimo kako cemo zivjeti bolje
juga dobra il losa,nema je ,nit ce je biti...energiju treba utrositi u to da nam bude bolje..
daj da vidimo kako cemo zivjeti bolje
juga dobra il losa,nema je ,nit ce je biti...energiju treba utrositi u to da nam bude bolje..
-
kijameta
#171 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
@ druze gefaubejeteru ili kako vec,slabo divanim njemacki,nisam tamo bio vec 17 ljeta.
Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa.Daju iskrivljene slike o Jugoslaviji.
Prvo kvalitet zivota,kvaltet zivota je (govorim za Bosnu) bio mnogo veci nego danas,plate su bile dobre,puno se radilo vani(Irak,Libija,Arabija) ali i ostale jugoslovenske republike kao i Evropa.Sto neko rece da se danas moze ici u crveno i imati cekove je ocito sa sela,u Sarajevu smo krajem 80-ih cekovima i taxi placali a u crvenom smo bili da se nije moglo izracunati.Ja sam se kao momcic,omanji muljator taxijem vozio od Vjecne do Parkuse ,a gdje ces toliko pjeske sta ti je.
Poljakinje su dolazile u kolonama,ako si bio lovator mogao si se ubijati od picke a i ako nisi bio lovator a bio si mlad i lijep(kao ja) poljskoj i ceskoj picki kraja nije bilo.Zasto,jer smo za njih bili 'Evropa'.A tek kad odes u Cesku(slovacku),Poljsku,Madzarsku pa izvadis iz dzepa sto kerma,ja derneka do sabaha.Sada smo mi za njih propalitet i kokuzaneri a oni su 'Evropa'. Vidis ovo posao ja u Svabiju prvi put u zivotu 88,cim sam JNA regulisao,pasos prazan kao nestampana knjiga. Jugoslovenska ,austrijska granica ma ni pogledali me nisu,dolazim na Njemacku granu,gleda mene grozni njemacki policajac i kaze mi nesto,sto uopste ne razumijem.Ja onako preko kurca njemu; ihe bezuhe tante.I on ; Ja,ja,ja i vraca pasos sa postovanjem.Poslije me vise nisu nista ni pitali a hodalo se po Stutgartu i Frankfutu nocima,islo odatle stopom u Milano,ko god te zaustavi pogled na pasos Jugoslavije,rjesava sve probleme.A nije to zato sto su nas volili,nego sto su se bojali i postovali,mocna je Jugoslavija bila i njene gradzane nisi mogao sutati,kako ti se kurac digne kao danas bosanske i srbijanske.
Pod dva,Bosna danas nema suvereniteta ni drzavnosti ni 10 % koliko je imala u Jugoslaviji.Bosna je u Jugoslaviji imala,jedinstvenu vojsku(TO),jedinstvenu policiju,postu,elektroprivredu,vodoprivredu,jedinstvene sve zavode i institucije.Nivo suvereniteta koji je Bosna imala u Jugoslaviji ova Bosna nece postici ni za 20 godina.Imali smo i uticaj na zajednicke institucije.A bilo je i vjerskih sloboda koliko si htio,klanjalo se i molilo i vise nego sto je trebalo.Bilo je i izgradzenih i obnovljenih dzamija( na hiljade) i uzdizanja ludila u Medzugorju,svega bez problema.
Trece,niko Jugoslaviju nije prihvatio iz ljubavi,nego iz interesa.Stvaranje Jugoslavije treba posmatrati iz historijskog ugla onog vremena a ne danasnjeg.Ideja i stvaranje Jugoslavije je hrvatska zamisao a ne srpska a Slovenci su bili najveci zagovornici.Zasto,Hrvatska je stoljecima bila ugrozena;Madzarima,Austrijancima,Italijanima,tako da im se ideja slavenskog jedinstva cinila kao spas.Slovenci su od strane Njemaca dozivjeli takav genocid,prema kojem je zadnji bosanski rat,djecja igra.
Stvaranjem druge Jugoslavije ; Srbija je dobila potvrdu vlasnistva nad teritorijama osvojenim u balkanskim i prvom svjetskom ratu; Vojvodinu,Kosovo,juznu Srbiju i zaledze da se te krvlju okupirane teritorije niko nece usuditi taknuti.Slovenija je dobila drzavnost,prvi puta u povijesti,dio Istre i dozvolu na istrebljenje 20 % stanovnistva njemacke nacionalnosti.Hrvatska je dobila Istru(halo Istru,ogromnu i prebogatu pokrajinu) i prvi put u historiji su Madzari i Italijani,pred njima stajali u stavu mirno. Crna Gora je dobila potvrdu osvajanja iz balkanskih ratova i vracena joj je puna drzavnost.Makedonija je prvi puta u historiji dobila drzavnost a u Grcku koja ih sada jebe pa rastura su do 1949 slali partizane da im tamo po Grckoj prave belaje i probleme a Grkljani su samo mogli vikati,jes,jes i ne talasati. Bosnu smo vec rekli prvi put je poslije 1463 dobila drzavnost i takav suverenitet o kojemu ce jos decenijama moci samo sanjati.
Znaci Jugoslavija je nastala iz interesa a ne iz ljubavi i bila je mocna,bogata i uticajna.Bio je to ideal i san juznoslavenskih naroda,koji su ujedinjeni bili jaki i uzivali su strahopostovanje,cijeloga svijeta.
Naravno EU i USA su to zeljeli razjebati i uspjeli su igrajuci na kartu koju su jos stari Rimljani predlagali protiv Slavena,na nejedinstvo slavenskih plemena-naroda. Nasuprot racionalnim Slovencima,uplasenim Bosancima,siromasnim Makedoncima koji su bili spremni iz raznih razloga na kompromise i nastavak savezne drzave-preustrojene naravno,su stajale maksimalisticki ektremi u hrvatskom i srpskom narodu.Zato su strane sile zaigrale na srpsko-hrvatski nacionalizam i po sistemu toplo-hladno ih navukli da rasture zajednicku drzavu. I sta sada imamo prezaduzenu Hrvatsku( 35 milijardi),unistenu Bosnu,izbombardovanu i unistenu Srbiju sa otetim Kosovom,Crnu Goru u rukama par mafijasa.siromasnu Makedoniju,prisiljenu trpiti grcka zajebavanja,Sloveniju,koja jeste ekonomski stabilna ali je politicki minorna i nebitna u EU. A najgorem se mozemo tek nadati,ni Slovenija ni Hrvatska nemaju odgovor na pobjedu desnice ili fasizma u Italiji ili Njemackoj,u Bosni stranci mogu proizvesti rat u 7 dana,Srbija je na koljenima,ne moze povratiti Kosovo a isto ih se bez problema moze povesti u jos izgubljenih ratova,Makedonija je na putu da nestane a Crna Gora je rekli smo vec vlasnistvo par mafijaskih porodica.
Da nam je dobro nije,da nam je bilo bolje jeste.Ali znaj nesto historija je ciklicna i doci ce opet do ujedinjnja Juznih Slavena,na kojim odnosima i na kakav nacin,to je sada tesko reci ali historijom,porijeklom,jezikom smo upuceni jedno na drugo i to nam je jedini izbor. Ja licno uvijek cinim koliko to iz moje skromne perspektive mogu na pomirenju nasih naroda,cini i ti to ,koliko mozes. I zapamti i Srbi i Hrvati i Slovenci su nasa braca a mi trebamo ciniti koliko mozemo da budemo dobra i slozna braca.
Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa.Daju iskrivljene slike o Jugoslaviji.
Prvo kvalitet zivota,kvaltet zivota je (govorim za Bosnu) bio mnogo veci nego danas,plate su bile dobre,puno se radilo vani(Irak,Libija,Arabija) ali i ostale jugoslovenske republike kao i Evropa.Sto neko rece da se danas moze ici u crveno i imati cekove je ocito sa sela,u Sarajevu smo krajem 80-ih cekovima i taxi placali a u crvenom smo bili da se nije moglo izracunati.Ja sam se kao momcic,omanji muljator taxijem vozio od Vjecne do Parkuse ,a gdje ces toliko pjeske sta ti je.
Poljakinje su dolazile u kolonama,ako si bio lovator mogao si se ubijati od picke a i ako nisi bio lovator a bio si mlad i lijep(kao ja) poljskoj i ceskoj picki kraja nije bilo.Zasto,jer smo za njih bili 'Evropa'.A tek kad odes u Cesku(slovacku),Poljsku,Madzarsku pa izvadis iz dzepa sto kerma,ja derneka do sabaha.Sada smo mi za njih propalitet i kokuzaneri a oni su 'Evropa'. Vidis ovo posao ja u Svabiju prvi put u zivotu 88,cim sam JNA regulisao,pasos prazan kao nestampana knjiga. Jugoslovenska ,austrijska granica ma ni pogledali me nisu,dolazim na Njemacku granu,gleda mene grozni njemacki policajac i kaze mi nesto,sto uopste ne razumijem.Ja onako preko kurca njemu; ihe bezuhe tante.I on ; Ja,ja,ja i vraca pasos sa postovanjem.Poslije me vise nisu nista ni pitali a hodalo se po Stutgartu i Frankfutu nocima,islo odatle stopom u Milano,ko god te zaustavi pogled na pasos Jugoslavije,rjesava sve probleme.A nije to zato sto su nas volili,nego sto su se bojali i postovali,mocna je Jugoslavija bila i njene gradzane nisi mogao sutati,kako ti se kurac digne kao danas bosanske i srbijanske.
Pod dva,Bosna danas nema suvereniteta ni drzavnosti ni 10 % koliko je imala u Jugoslaviji.Bosna je u Jugoslaviji imala,jedinstvenu vojsku(TO),jedinstvenu policiju,postu,elektroprivredu,vodoprivredu,jedinstvene sve zavode i institucije.Nivo suvereniteta koji je Bosna imala u Jugoslaviji ova Bosna nece postici ni za 20 godina.Imali smo i uticaj na zajednicke institucije.A bilo je i vjerskih sloboda koliko si htio,klanjalo se i molilo i vise nego sto je trebalo.Bilo je i izgradzenih i obnovljenih dzamija( na hiljade) i uzdizanja ludila u Medzugorju,svega bez problema.
Trece,niko Jugoslaviju nije prihvatio iz ljubavi,nego iz interesa.Stvaranje Jugoslavije treba posmatrati iz historijskog ugla onog vremena a ne danasnjeg.Ideja i stvaranje Jugoslavije je hrvatska zamisao a ne srpska a Slovenci su bili najveci zagovornici.Zasto,Hrvatska je stoljecima bila ugrozena;Madzarima,Austrijancima,Italijanima,tako da im se ideja slavenskog jedinstva cinila kao spas.Slovenci su od strane Njemaca dozivjeli takav genocid,prema kojem je zadnji bosanski rat,djecja igra.
Stvaranjem druge Jugoslavije ; Srbija je dobila potvrdu vlasnistva nad teritorijama osvojenim u balkanskim i prvom svjetskom ratu; Vojvodinu,Kosovo,juznu Srbiju i zaledze da se te krvlju okupirane teritorije niko nece usuditi taknuti.Slovenija je dobila drzavnost,prvi puta u povijesti,dio Istre i dozvolu na istrebljenje 20 % stanovnistva njemacke nacionalnosti.Hrvatska je dobila Istru(halo Istru,ogromnu i prebogatu pokrajinu) i prvi put u historiji su Madzari i Italijani,pred njima stajali u stavu mirno. Crna Gora je dobila potvrdu osvajanja iz balkanskih ratova i vracena joj je puna drzavnost.Makedonija je prvi puta u historiji dobila drzavnost a u Grcku koja ih sada jebe pa rastura su do 1949 slali partizane da im tamo po Grckoj prave belaje i probleme a Grkljani su samo mogli vikati,jes,jes i ne talasati. Bosnu smo vec rekli prvi put je poslije 1463 dobila drzavnost i takav suverenitet o kojemu ce jos decenijama moci samo sanjati.
Znaci Jugoslavija je nastala iz interesa a ne iz ljubavi i bila je mocna,bogata i uticajna.Bio je to ideal i san juznoslavenskih naroda,koji su ujedinjeni bili jaki i uzivali su strahopostovanje,cijeloga svijeta.
Naravno EU i USA su to zeljeli razjebati i uspjeli su igrajuci na kartu koju su jos stari Rimljani predlagali protiv Slavena,na nejedinstvo slavenskih plemena-naroda. Nasuprot racionalnim Slovencima,uplasenim Bosancima,siromasnim Makedoncima koji su bili spremni iz raznih razloga na kompromise i nastavak savezne drzave-preustrojene naravno,su stajale maksimalisticki ektremi u hrvatskom i srpskom narodu.Zato su strane sile zaigrale na srpsko-hrvatski nacionalizam i po sistemu toplo-hladno ih navukli da rasture zajednicku drzavu. I sta sada imamo prezaduzenu Hrvatsku( 35 milijardi),unistenu Bosnu,izbombardovanu i unistenu Srbiju sa otetim Kosovom,Crnu Goru u rukama par mafijasa.siromasnu Makedoniju,prisiljenu trpiti grcka zajebavanja,Sloveniju,koja jeste ekonomski stabilna ali je politicki minorna i nebitna u EU. A najgorem se mozemo tek nadati,ni Slovenija ni Hrvatska nemaju odgovor na pobjedu desnice ili fasizma u Italiji ili Njemackoj,u Bosni stranci mogu proizvesti rat u 7 dana,Srbija je na koljenima,ne moze povratiti Kosovo a isto ih se bez problema moze povesti u jos izgubljenih ratova,Makedonija je na putu da nestane a Crna Gora je rekli smo vec vlasnistvo par mafijaskih porodica.
Da nam je dobro nije,da nam je bilo bolje jeste.Ali znaj nesto historija je ciklicna i doci ce opet do ujedinjnja Juznih Slavena,na kojim odnosima i na kakav nacin,to je sada tesko reci ali historijom,porijeklom,jezikom smo upuceni jedno na drugo i to nam je jedini izbor. Ja licno uvijek cinim koliko to iz moje skromne perspektive mogu na pomirenju nasih naroda,cini i ti to ,koliko mozes. I zapamti i Srbi i Hrvati i Slovenci su nasa braca a mi trebamo ciniti koliko mozemo da budemo dobra i slozna braca.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#172 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Kurcina su oni meni moja braca. Ja brace nemam. A supljaci kao ti - nece da shvate da nema bracenja, vec se fataj ili lopate ili utoke. Postuje se tvrdi kesic a i ako budemo braca, bicemo samo po jednom - ujedinjeni i izjebani od strane kapitalista. Nijedan od kojih nije - iz nekog - divno plemenitog soja ni sloja - jerbo takvi tek nastanu u 2-3 koljenu. Ovi koji kod nas dodju su 2-3 razredni kapitalisti i dakle - gladniji od gladnih - zajebaniji od zajebanih - i spremni da nas drze po gulazima ako treba - samo da uzmu - sto im treba.I zapamti i Srbi i Hrvati i Slovenci su nasa braca a mi trebamo ciniti koliko mozemo da budemo dobra i slozna braca.
Da bi postojalo nesto zajednicko, mora postojati i ideal. Ideala danas nema druze. Ja necu s tobom nista da gradim, niti ti sa mnom, a kamoli sa milionima ljudi. Jer ako ti neces mene zajebati, budi uvjeren da cu ja tebe. Sto te i ne bih zajebao - trebao bih to da se grbim - umjesto da te zajebem? Tako ne moze da se ide naprijed, ali itekako dobro, moze da se stoji u mjestu i mogu se ruke zavrtati, dok se ne utvrdi lanac ishrane tj. koje od koga jaci, ko gazi ko tlaci i cija je teritorija. Ciji smo mi svi. Koji su nam zadatci i smjernice ozgora. A krcanje crijeva ce biti podsticaj - da se te iste i prihvate.
Ja nesto ne vidim Sloveniju i Hrvatsku tvojim ocima. Za mene su oni uspjeli. I danas - koji ce njima kurko Juga, molim ja tebe ljepo? Jesi ti cuo za neku EU? To je jedina opcija realna. To sto baba namisli da ima muda, kako bi bila did, to je nesto drugo, i meni je drago ako tebi bude lakse - ali generaciju ispod sebe neces zavarati pricama kojima se ti tjesis - o tome kako ce da nam bude.
Bosna je totalni debakl, i tu se nema sta raspraljvati. Ne postoji rijesenje ni zanimanje da se nadje rijesenje a to - koliko smo mi braca - mozes na primjeru Bosne da vidis - Bosna zato i treba. To je jedina svrha Bosna - da dokaze sto ti postuliras da je ne moguce . I iako vrijeme ljeci neke rane, vrijeme i utvrduje - i granice i zakone, ti zaboravljas da je bio neki genocid, urbicid, brain-drain, i da je otislo 1/3 ljudi s ovih prostora, nista od cega jos - nije nesto s cim se je Bosnica suocila i sve ono sto je - napravljeno nahereno i na brzinu trebaju decenije da se ispravi, a danas - je situacija toliko brza i fluidna u svijetu, da nema niko vremena da ceka - da apartatura drzavna konacno bude u svrhu - boljeg zivota a ne pljacke i represije da bogati budu sto povlasceniji i bogatiji. Sta se tu desi - kao i u Rusiji - preskakanje drzave s cim - parama. Imas one za koje ima drzava i zakon i ciji su zivoti jako spori. Kao u Indiji - untouchables. LJudi koji vjeruju da im je sudbina od dana kad su rodjeni zapecacena da nisu niko i nikad ni ne budu niko i da je to to, i da nema vise i nema bolje. I oni za koje to ne postoji. Gradjani svjeta, imaju velo, i ne interesuje ih nikakve gluposti kao placanje kazne na drzavnom salteru. Pogledaj od Gorana Milica - Idemo u Rusiju - do sad su bila 3 dijela, to je ono sto Bosnu ceka. Bice oni koji djecu skoluju od prvog razreda u kravatama i odjelima i oni koji djecu salju nakon osnovne da idu bjezati da rade po svijetu jer - bolje je raditi 8-10 godina u svijetu nego zavrsiti fakultet u BiH i poceti s pripravnickom platom. Imacemo i one koji prodaju znacke te neke Jugoslavije istim tim Cehinjama koje su se guzile po Sarajevu kad dodju sa 88 banki prije nego sto krepucnu jer s penzijom - Bosna im je najjeftnija destinacija. Slicna sudba ceka i Srbiju, mada - Srbija je ipak - populacijski sila, ipak je to zemlja u kojoj je kocnicar kriminal a ne rat. Tj. njima su govorili da je rat ono sto su opljackali kriminalci. Ti ce se vrtiti jos jako dugo, taman dok ne postanu legalizirani biznismeni i novi jet-set, ali - ukoliko budu samo imali ideja kako - imaju i sa cim. I sa gubitkom Kosova - oni su profitirali. Bez obzira sta pricaju politicari - to je i onako sputavalo Srbadiju a koji ce im kurko Kosovo? Ko je tamo srecu svoju nasao, da je meni znati. Kosovo ce da bude Divlji Zapad, ali s toliko love, da nikad neces moci razumijeti - odakle to sve, u tom regionu i nikad nece niko to moci objasniti - ali ce biti takvim. Bastijon svega ilegalnog, crna rupa Europe. Crna Gora - nije ih mnogo a imaju finu lokaciju. Kad njima Rusi dolaze kupovati zemljiste a i Donald Trump, to nesto znaci. Ta zemlja mora da vrijedi i osim toga mora da ima neki potencijal u vidu gradnje i prosirenja biznisa - a Ruska elita hoce na toplom moru da prica Ruski tj. novi Srpski dok jede kavijar i ispija vodku na 101 nacin. Makedonija - pa njih je pola u svijetu i ovako i onako. Snasli se dobro. Dijasporska komuna jaka ko beton, jaka koliko Bosanci ako ikad u dijaspori dozive da budu na nivuo Pecalbara Makedonaca - moci cemo reci da nije sve bilo uzalud. Njima je kljucno pitanje s Albancima a ne s Grcima. Grci ih mogu jebavati za ime i zastavu ali - to je vise cvokica po cvokica. Osim toga - Makedonija ima takvu prehrambenu industriju da su oni nova Slovenija. Slovenci jadni ne mogu plasirati produkt na Americko trziste ali za to imaju tu Bosnu a Makedonaca u svakom selu i u Americi - tegle i tegle cega god hoces. Cijena? Jeftinije nego u Bosni ili tu negdje.
Ta prica o vaznosti - Jugica je bila vazna samo - dok nije pao Istocni blok. Poslje toga - zemlja je prosla rok trajanja ko sir kad se ubudja i usmrdi u frizideru. Mi smo na takvo podrucju gdje treba uvijek - ideja i vizija, te su potrajale i iscripile se do anemicnih 1980'tih. Kljucno je ovo. Edukacija nije bila - kakvom je trebala. I nije se stvorilo gradjanstvo. Od seljaka je lako napraviti radnika, ali napraviti gradjanina - koji je savjestan - to neces mozda nikad a mozda ni tada a dok je bilo - bilo je silom ili nije ni bilo ali nama nije ni smetalo - svako je malo javasio, a diplomirani kriminalci su se slali vani da se dodatno obrazuju. To je najvece bogatstvo - jedne drzave a to je - da je ne jebe ko stigne i kako - ali kod nas je to - jedina moda, i nema druge preokupacije, dok se ama bas sve ne proda, a poslje toga imas 3 miliona robova kojima mozes dusu vaditi kako hoces, i to je neki biznis, i od toga moze ljepo da se zivi. Mi smo mogli biti Zapad - ali Jugoslavija i njeni - su odlucili da ne budemo. A proprije foteljasa i nekakvih plemenitih ideala - da mi mozemo izdrzati izmedju istoka i zapada, a da nismo ni istok i zapad. Toga se uvijek sjecaj i zapamti, da dok su drugi isli biti clanice NATO neko je isao s Afirckim novim kolonijama, Arapima nacionalistima i Indijcima koji za 3 sake rize rade po vazdan u novom kapitalizmu praviti nesvrstane. Na kraju - problem je dusa Slavenska. I dokle je god imamo - mi smo donji. A Bosanci imaju i merhamet. Nemoj bolan - smiluj se. Smilovanjem smo nestali - jer - jos jedan rat i ne samo da Bosne nema nego nema ni Bosnjaka - kakav je narod bez zemlje, a zemlja bez naroda? Slaveni su cigani Europski i roblje koje treba sto manje platiti i sto vise zajebavati da zive u imaginarnim ideoloskim dimenzijama i odrednicama - i tu ce ih i smjestiti Zapadna Europa, samo dok ubrizgava malo love - da oci napari i da nove generacije - vrlo brzo nauce - da slusaju svoje oceve i djedove - sve propalitet do propaliteta - vec one koji su odnekud drugdje i koji donose sjaj i raskos. Doduse - ima jos uvijek Kina, Vijetnam, Laos, Indonezija, ljudi rade i sute. U Kineskim gradovima dizu po 2000 nebodera u godinu-dvije dana. Cak i Rusi - kukaju kako - zbog svoje vlade i njihovog sistema koji sputave i gusi svakog participanta - odose ljudi u Kinu i Aziju. U takvom drustvu - nema vise - pretjerane beskaharnosti i zivota u balunu koji si ti zabiljezio i koje bi svi mi da se vratimo a ako se zajebavas mozes - izgubiti sve sto imas - za 1 dan ili 1 sedmicu.
Na kraju, neces morati otici nigdje, doci ce ti kapitalisti u tvoje dvoriste. I zavesti takav rezim da ce Amerika biti renesansa i humanost. A drzave nece biti nigdje - osim da njih sluzi i da im vraca i ono poreza sto se plati, dok te oni kolju, a ti nemas vise nista. I nemas vise nikoga. A braca koju si pobrojao, samo ce gledati i nadati se da oni nisu sljedeci na listi. S nekim moraju - ove cigane dovesti u red. Sta mislis s kim ce? Za koga ce govoriti - nemoj da vam bude ko? Ko kome? Bosancima. Aferim rodjace. Ne gubi mnogo sna, jer jedino sto tvoja generacija moze da shvati kao olaksavajucu cinjenicu je - sto nisi moja generacija. A moja generacija - to ni nije generacija, to nije vise nista. To je kicma izvadjena, dusa bez tijela, tijelo bez duse, ruke bez znanja i sve sto i nije problem, problem je, a prodacemo se samo za 3 obroka, i da nas niko ne dira i ne tuce. Nije vise niko budala da se za nesto vise trudi i gine. A i ako jeste - ne ovdje. Ne na ovom terenu - gdje moze svaki polupismeni kriminalac s utokom - da postigne za godinu sto ti ne mozes cijeli zivot, i ne samo to - vec da ga sistem uvede - da on postane sistem - monolitan kao nas Shaja npr. Pitas me o braci. Nema brace tamo gdje su pare. Brace ima samo na dnu. Tamo gdje vise nema nista. I kad ne ostane nista - tek onda moze biti neka Jugica - kao Africke kolonije koje su opeljane i izjebane i iz kojih su sve sto valja odvukli sebi, i na kraju - ostavili im da se oni igraju malo drzave, e, to je jedina Jugica, ali - nesto nemam pretenzija da je komsiluk u ovakvim govnima kao mi, i bez ikog, ko moze da bude ikakav autoritet da nam ne bude najgore kako nam osmisle. Treba ih samo plasiti s krvavim Balkanom i tim - kako je ovdje svako koje dosao najebao. To su price koje treba pricati strancima - ili to - ili da nas uzmu pod svoje. Pristacemo da budemo kolonija. Samo nemoj nasih domacih, jucerasnjih wanna be kapitalaca, tj. kriminalaca i gangstera koji znaju ukrasti ali ne znaju ni prodati ni proizvesti. Sta ti onda vrijedi kapital koji ne moze i nema nigdje da se investira.
-
The__Doctor
#173 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
kijameta wrote:@ druze gefaubejeteru ili kako vec,slabo divanim njemacki,nisam tamo bio vec 17 ljeta.
-
edvin
#174 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Upravo to, samo u jednom se ne slazem. Nisu nas ni USA ni EU mogli razjebati da mi to nismo htjeli sami.kijameta wrote:@ druze gefaubejeteru ili kako vec,slabo divanim njemacki,nisam tamo bio vec 17 ljeta.
- vee-jay
#175 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ljudskoj naivnosti (citaj: gluposti) nigdje granica. Ostavite Jugoslaviju proslosti i radite na danasnjosti i boljoj buducnosti za nasu djecu.