zelio bih svama zajedno, na prijateljskim osnovu diskutirati , sta smo imali , sta smo dobili, sta smo bili i postali i(li) sta smo izgubili ili bolje receno sta je nama vredio taj prokleti rat i sta je uticalo u nasu jugoslaviju i njegovog naroda da se raspada takva velika drzava. Pocet cu sa cinjenicama i faktama pa vi samo nastavljajte ili dementirate ili jednostavno komentirajte dalje o ovoj kako ja mislim vazda aktuelnoj i za mene licno interesantnoj temi.
Imali smo, velikog covjeka i veliku zemlju.
Svaki jugosloven je se borio u drugom svjetskom ratu, nekome poznat i kao "rat naroda".....kao i nas president Tito , i on je se borio na frontu !
Producirali smo 4 ratne Avione u jugoslaviji. (ORAO J22)
Imali smo 4. Najvecu vojnu snagu evrope. (JNA)
IMALI bih najbolju Fudbalsku ekipu u cjelom svjetu. (Petric, Mijatovic, Ibrahimovic, Barbarez, Krstajic, Zahovic. Klasnic itd.)
A sada ?
Sta vi mislite - dali ce biti na neki nacin "nova jugoslavija" kroz europsku uniju - i ako ce biti kako ce to izgledati ?
dali ce ove mladje posljeratne generacije biti pametnije nego poslednje ili ce taj nacionalizam i ta mrznja dalje zivjeti u srcama i dusama naroda.
Dakle ja pitam, posto ja licno nisam to godiste da znam kakav je zivot u jugoslaviji bijo i u bosni niti prije rata a kamoli u toku i poslje rata.
Zato me i zanima - da sto vise saznajem od ljudi koji su to mozda dozivjeli licno ili koji jednostavno vise znaju nego ja.
pitanje je sta smo dobili i osvojili kroz taj rat ?
cemu je se narod nadao da slusa u te price politicara tadasnjih i sta je se promjenilo u glavama naroda da "odjednom" drugacije kontaju nego sto su prije i da odjednom gledaju svog komsiju sa drugim ocima kao prije i sutradan puca bukvalno receno u njega.
Teskto je doci do prave istine jer se zna da je u svakom ratu prva zrtva , istina ali hajmo pokusavati zajedno prici toj istini lagano i korak po korak da se njoj priblizemo , i ako nista da barem pricamo o tome i da vidimo dali cemo doci do onoga sto vec svi znaju a niko ne govori ili da mozda saznajemo nesto skroz novo , drugo sto niko ne ocekuje, nesto radosno i nesto bas jugoslovensko - to bi bilo super jer mi smo nasi i mozda je to samo neka glupa prica od mene ali mozda i nije glupa nego mozda ce pokazati da mladja generacija moze osnovati i ponovo ugraditi temeljni kamen za novu jugoslaviju , i ponovo probuditi ono sto nas je tito naucio.
Ko zna ? imamo moc svi zajedno i ako bog da i imamo pamet da osnovimo jacu, vecu, snazniju vredniju i bolju, novu jugoslaviju pod zastavom ciji je glavni simbol bjeli golub - eh da vas ne tusim dalje vi ste na redu i furajte samo veselo, mirno bez frke i svadje i uz bratstvo i jedinstvo.
Pozdrav svima i hvala =)