Ti si momak
Jugoslavija
- Altsa
#676 Re: Jugoslavija
- dječak sa šibicama
#677 Re: Jugoslavija
Municiju i oruzje proizvodimo u tvornicama koje su komunjare izgradile, ja ne znam ni za jednu koju je napravila mlada demokratska prosperitetna drzava.
-
sumirprimus
#678 Re: Jugoslavija
Djeca sad putuju hladno od italije, spanije , austrije, francuske, a prije kad se dodje do trsta u sverc smatralo se zivotnim uspjehom.
Doduse bila je tu i druga kasta, djeca funkcionera pa se islo i u dojcland, ameriku, ili djeca radnika u libiju i irak
Doduse bila je tu i druga kasta, djeca funkcionera pa se islo i u dojcland, ameriku, ili djeca radnika u libiju i irak
- Athlon64
#679 Re: Jugoslavija
AC Unity?dječak sa šibicama wrote: ↑03/03/2024 22:17 Municiju i oruzje proizvodimo u tvornicama koje su komunjare izgradile, ja ne znam ni za jednu koju je napravila mlada demokratska prosperitetna drzava.
- piupiu
#680 Re: Jugoslavija
Meni je škola platila jednu ekskurziju, jer sam bila Učo, ali iz familije slabijeg materijalnog stanja, na primjer. A gomilu djece, mahom isto tako dobrih učenika, su vodili na zimovanje u Zeleniku, gdje je bilo dječije odmaralište. Djeca koja su imala plućna oboljenja, vodjena su u Baško polje na rehabilitaciju. E sad... jesu li svi imali isti pristup kao djeca iz centra Sarajeva, to je fer pitanje.
- Čitalac
#681 Re: Jugoslavija
Doduše, čini mi se da je i tu postojala neka osnova iz perioda Kraljevine, Zavod Vogošća, Vojno-tehnički zavod Sarajevo...
- Bloo
- Globalna šefica
#682 Re: Jugoslavija
Mi smo isli (pred rat) - skola plivanja u baskoj vodi, zimsko ferije na Palama...njake izlete po sumama..ali sve to kao kroz maglupiupiu wrote: ↑03/03/2024 22:35Meni je škola platila jednu ekskurziju, jer sam bila Učo, ali iz familije slabijeg materijalnog stanja, na primjer. A gomilu djece, mahom isto tako dobrih učenika, su vodili na zimovanje u Zeleniku, gdje je bilo dječije odmaralište. Djeca koja su imala plućna oboljenja, vodjena su u Baško polje na rehabilitaciju. E sad... jesu li svi imali isti pristup kao djeca iz centra Sarajeva, to je fer pitanje.
- Haris.ba
- piupiu
- Athlon64
#685 Re: Jugoslavija
Na ovu temu je n+1 najbolje sve rekao, nije ista percepcija onoga kome je ta drzava bas valjala, ko je zivio u centru Sarajeva i radio u Sarajevu, kao i nekoga iz cazinske krajine npr. kome je država oduzimala i crno iza noktiju.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Cazinska_buna
Neko je imao sreću da bude dio "nove buržoazije" dok većina drugih nisu imala tu sreću. Ovi prvi su svakako upravljali i tadašnjim medijima.
Pitanje za administaciju: šta je ovo s linkovima ?
Neko je imao sreću da bude dio "nove buržoazije" dok većina drugih nisu imala tu sreću. Ovi prvi su svakako upravljali i tadašnjim medijima.
- piupiu
- Čitalac
#687 Re: Jugoslavija
Ma ovo mi pade na pamet, znam da sam čitao dok sam se bavio Milanom Stojadinovićem.
https://iis.unsa.ba/wp-content/uploads/2019/09/28-Prilozi-%C4%8ClanciiPrilozi-Seka-Brklja%C4%8Da.pdfKао najznačajniji pogon vojne industrije u Bosni i Hercegovini u međuratnom periodu bio je Vojno tehnički zavod u Sarajevu, osnovan 1929. godine. Od 1. januara 1936. godine i Zavod u Sarajevu jе pored onih u Čačku, Obilićevu (Кruševac), Kamniku i Zagrebu ušao u sastav Vojno tehničkog zavoda u Кragujevcu.
U Zavodu u Sarajevu izrađivala se artiljerijska municija bez upaljača, dnevnog kapaciteta oko 1.000 komada. Zavod se od 1938. godine modernizuje i proširuje, а 1940. godine traži se stručna i tehnička pomoć Škodinih Zavoda za puštanje u rad odjeljenja kod sela Gornja Vogošća, kao i za izgradnju postrojenja za izradu puščane municije u Busovači...
- Bloo
- Globalna šefica
-
Bitvin
#689 Re: Jugoslavija
Obilaze Ajdinoviće, Igman, Mostar, Jajce, malo neka predstava i film, možda Potočari i Tunel D-B i to ti je to. I kad im načelnik svečano uručuje ruksake da se može uslikati, još ako je izborna godina sve top.PM72 wrote: ↑03/03/2024 20:40Šta obilaze? Ja obišao od Đevđelije do Triglava a ovi sad od Bune do Živinica...Athlon64 wrote: ↑03/03/2024 20:32Ovdje već zaobilaziš istinu, da ne kažem drugačije.Bitvin wrote: ↑03/03/2024 20:30
Danas djeca sa školom ne obiđu ni muzeje i pozorišta po vlastitom gradu. Nešto djelimično.
Mi smo obišli sve te institucije, kino, izleti u i oko grada, spomenici po BiH, more... A u školi smo imali predstave, projekcije filmova, slavili rođendane, Novu godinu, bili sretni i kreativni. Ja sam svoju učiteljicu i nastavnike doživljavao kao najbliže, imali smo odnose kao roditelji i djeca. Ko nije to doživio vjerujem da mu je iz današnje perspektive nezamislivo.
Ja sam krenuo u školu neposredno poslije rata i obišlo se sve navedeno i više od toga.
Supruga radi u školi i dalje se sve ovo obilazi.
-
Bitvin
#690 Re: Jugoslavija
Jedna od slika koje najbolje opisuju današnju državu je kad stave deset dana šatore IZMEĐU DVA MUZEJA u centru grada i naviju muziku da niko ne može mirno naveče odmarati od vrha Trebevića do Huma i uzduž kilometrima. Sarajevo ne pamti da je bila takva kasaba još od vremena kad su se konji jahali.
Dva muzeja okolo, nekoliko ambasada, hoteli, tržni centri, stambene zgrade, bolnica, crkva, džamija, šetalište, sami centar grada i - šator s muzikom i puno decibela. Kakva romantika.
Dva muzeja okolo, nekoliko ambasada, hoteli, tržni centri, stambene zgrade, bolnica, crkva, džamija, šetalište, sami centar grada i - šator s muzikom i puno decibela. Kakva romantika.
- piupiu
#691 Re: Jugoslavija
Isti problem imaš danas, zbog kojeg je u zadnjih 10 godina iz zemlje bukvalno pobjeglo skoro 20% stanovništva. Pitanje je vrlo jednostavno, koja je država valjala većem broju ljudi? Koja je više opismenila? Koja je više prava dala radnicima, ženama, manjinama? Koja je više izvukla iz teškog siromaštva? Koja je stvorila više vrijednosti?
Ljudi su nekada imali drugačije shvatanje kvaliteta života. Danas se kvalitet života mjeri zadnjom verzijom telefona, nekad ti je frižider radio 30 godina. Djeca idu u Barselonu, ali nisu nikad bila u Banjaluci. Lopovi vozaju Ferarije, a za napuštene starce komšiluk skuplja pare da im se okreči, kupi hrana. Ima privatnih zubara, al' državna bolnica ne liječi onkološke pacijente, skupoća. I možemo tako u nedogled. Pa, sad šta je kome bolje, to je njegova stvar.
Mene lično iritira što je mržnja prema Jugoslaviji namjenska i oficijelna ideologija tranzicijskih elita kojom su indoktrinirali i mladje generacije, koje o onoj državi nemaju pojma. I sad ta generacija, koja veze nema kako je izgledala ta država, bjesomučno gugla da nama objasni kako je nama bilo. Mi znamo kako je u Bosni.
- Athlon64
#692 Re: Jugoslavija
Niko ne mrzi Jugoslaviju, nego jednostavno vam govori da gledate taj period rozim naočalama.
Jbg i ja svoje djetinjstvo kad se sjetim, bilo mi je lijepo, bio dijete, nisam se brinuo ni o čemu, a kad realno sagledam taj period života - da se to danas dešava, gostovao bih na svim emisijama tipa "Ispuni mi želju"
Mlađa generacija uglavnom prenosi iskustva svoje okoline (transgeneracijski), ponajprije roditelja, a i ostale rodbine.
Ja razumijem da neko čiji su starci dobili stan od te države, sav mogući sadržaj na dohvat ruke, ko je uživao u svim tim blagodatima, hvali tu državu, sve OK. Ali veliki dio države nije imao taj luksuz.
U mom kraju nijedno selo nije bilo asfaltirano do iza rata, a danas ne može naći nigdje makadamski put, svako selo ima i javnu rasvjetu, bolnica koja danas postoji nastala je u ratu i nastavila kontinuitet nakon rata npr. Prije rata nije postojala, itd. Postoji carinski terminal koji nikad prije rata nije postojao, a trenutno se gradi i autoput, a do tad je taj kraj bio saobraćajno slijepo crijevo.
Ono što se danas tu proizvodi, je barem 10x više nego što se proizvodilo prije rata. Itd. I takvih je mnogo mjesta u BiH danas.
Jbg i ja svoje djetinjstvo kad se sjetim, bilo mi je lijepo, bio dijete, nisam se brinuo ni o čemu, a kad realno sagledam taj period života - da se to danas dešava, gostovao bih na svim emisijama tipa "Ispuni mi želju"
Mlađa generacija uglavnom prenosi iskustva svoje okoline (transgeneracijski), ponajprije roditelja, a i ostale rodbine.
Ja razumijem da neko čiji su starci dobili stan od te države, sav mogući sadržaj na dohvat ruke, ko je uživao u svim tim blagodatima, hvali tu državu, sve OK. Ali veliki dio države nije imao taj luksuz.
U mom kraju nijedno selo nije bilo asfaltirano do iza rata, a danas ne može naći nigdje makadamski put, svako selo ima i javnu rasvjetu, bolnica koja danas postoji nastala je u ratu i nastavila kontinuitet nakon rata npr. Prije rata nije postojala, itd. Postoji carinski terminal koji nikad prije rata nije postojao, a trenutno se gradi i autoput, a do tad je taj kraj bio saobraćajno slijepo crijevo.
Ono što se danas tu proizvodi, je barem 10x više nego što se proizvodilo prije rata. Itd. I takvih je mnogo mjesta u BiH danas.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#693 Re: Jugoslavija
Pitanje Jugoslavija vs. današnja BiH je veoma lako.
Mi ovdje govorimo o nekakvoj nostalgiji i slično, kao neko sjeća se samo dobrih vremena prije 20 godina ili više, a niko da kaže da bi i neka anketa iz 2001. dala slične pro-SFRJ komentare - tada su sjećanja bila veoma friška.
S tim u vezi, treba imati također na umu da bi i Jugoslavija, da je opstala, izgledala dosta drugačije nego 80-ih. Sistem koji je vladao je propao, i sasvim sigurno bi postala kapatalistička država kao i ostatak evrope.
Prelazak bi sigurno bio bezbolniji, ali ovo što se piše o drugačijem sistemu vrijednosti npr. bi se opet desilo.
Ekonomskom i društvenom poretku Jugoslavije je i bez elita koje ovdje spominjete došao kraj 1989/90, Tuđman i Milošević su je "samo" politički dokrajčili.
Mi ovdje govorimo o nekakvoj nostalgiji i slično, kao neko sjeća se samo dobrih vremena prije 20 godina ili više, a niko da kaže da bi i neka anketa iz 2001. dala slične pro-SFRJ komentare - tada su sjećanja bila veoma friška.
S tim u vezi, treba imati također na umu da bi i Jugoslavija, da je opstala, izgledala dosta drugačije nego 80-ih. Sistem koji je vladao je propao, i sasvim sigurno bi postala kapatalistička država kao i ostatak evrope.
Prelazak bi sigurno bio bezbolniji, ali ovo što se piše o drugačijem sistemu vrijednosti npr. bi se opet desilo.
Ekonomskom i društvenom poretku Jugoslavije je i bez elita koje ovdje spominjete došao kraj 1989/90, Tuđman i Milošević su je "samo" politički dokrajčili.
-
Bodkin
- Athlon64
#695 Re: Jugoslavija
Slabo obilaziš BiH.
Pogledaj Tešanj, Žepče, Maglaj, Gračanicu, Gradačac, Živinice, Široki Brijeg, Grude, Cazin...
Prije rata ta mjesta su imala maksimalno jednu proizvodnu firmu, a danas proizvode i izvoze mnogo toga + sva ostala privreda koja tada nije postojala.
- PreWiBa
#696 Re: Jugoslavija
Nije u pitanju djetinstvo, najveći jugonostalgičari su ljudi koji su upravo radili u tom periodu.Athlon64 wrote: ↑03/03/2024 23:21 Niko ne mrzi Jugoslaviju, nego jednostavno vam govori da gledate taj period rozim naočalama.
Jbg i ja svoje djetinjstvo kad se sjetim, bilo mi je lijepo, bio dijete, nisam se brinuo ni o čemu, a kad realno sagledam taj period života - da se to danas dešava, gostovao bih na svim emisijama tipa "Ispuni mi želju"![]()
Rijetko ko ima lošu riječ za Jugu, čak je i najvećim SDA-ovcima teško konstantno govoriti protiv SFRJ.
U Bosni kada je Tito započeo svoju vladavinu ni glavni putni pravci nisu bili asfaltirani, a kamoli seoske ceste. Valjalo je doći do toga.
To što je tvoje mjesto imalo drugačiji razvoj je izuzetak, velika većina građana ove zemlje živi u krajevima koji su bili dosta prosperitetniji za vrijeme SFRJ.
Jugoslavija je bila uređena, pravna država, koja je svakom građaninu obezbjeđivala kakav-takav ugodan život.
Džaba da je danas možda nominalno svako bogatiji ako vlada anarhija i loše društveno stanje.
-
Piaty
#697 Re: Jugoslavija
Drugim riječima, zaboli ove iz centra za ostatak svijeta. Nije to samo Cazinska krajina, bilo je toga koliko hoćeš.Athlon64 wrote: ↑03/03/2024 22:40 Na ovu temu je n+1 najbolje sve rekao, nije ista percepcija onoga kome je ta drzava bas valjala, ko je zivio u centru Sarajeva i radio u Sarajevu, kao i nekoga iz cazinske krajine npr. kome je država oduzimala i crno iza noktiju.
Posljedica je da su nane iz krajine i podrinja već 1991 godine znale mnogo bolje kako stoje neke stvari nego što su znali sarajevski intelektualci.
- PreWiBa
#698 Re: Jugoslavija
Ta mjesta sve zajedno ne čine 10-20% stanovništva BiH.
U Cazinu je toliko dobro da je pola USK vikendom na Maljevcu, a svi znamo otkud i zašto je Široki razvijeniji kraj.
Ovo za tuzlanski kraj spominjati je cinično. Ljudi su iz cijele države išli tamo jer su plate bile visoke, ogromna industrija bila, a danas je sve ili propalo ili bazira na nekakvim robovlasničkim firmama.
- PreWiBa
#699 Re: Jugoslavija
Kakva ba Cazinska krajina, Kladuša imala Agrokomerc sa par hiljada zaposlenih, Bihać izrastao u ogroman grad sa industrijskim potencijalom.
Čuj samo u Sarajevu se dobro živjelo, a gdje je Zenica, Mostar, Tuzla, srednja Bosna...
Majka mi plače svaki put kada zamisli u šta joj je se rodni grad pretvorio.
Čuj samo u Sarajevu se dobro živjelo, a gdje je Zenica, Mostar, Tuzla, srednja Bosna...
Majka mi plače svaki put kada zamisli u šta joj je se rodni grad pretvorio.
Last edited by PreWiBa on 03/03/2024 23:38, edited 1 time in total.
- n+1
#700 Re: Jugoslavija
Pa dobro, kada se misliš odlučiti: jesi li bila dijete u Jugoslaviji, ili ti niko neće objašnjavati kako je izgledala ta država?piupiu wrote: ↑03/03/2024 23:12Isti problem imaš danas, zbog kojeg je u zadnjih 10 godina iz zemlje bukvalno pobjeglo skoro 20% stanovništva. Pitanje je vrlo jednostavno, koja je država valjala većem broju ljudi? Koja je više opismenila? Koja je više prava dala radnicima, ženama, manjinama? Koja je više izvukla iz teškog siromaštva? Koja je stvorila više vrijednosti?
Ljudi su nekada imali drugačije shvatanje kvaliteta života. Danas se kvalitet života mjeri zadnjom verzijom telefona, nekad ti je frižider radio 30 godina. Djeca idu u Barselonu, ali nisu nikad bila u Banjaluci. Lopovi vozaju Ferarije, a za napuštene starce komšiluk skuplja pare da im se okreči, kupi hrana. Ima privatnih zubara, al' državna bolnica ne liječi onkološke pacijente, skupoća. I možemo tako u nedogled. Pa, sad šta je kome bolje, to je njegova stvar.
Mene lično iritira što je mržnja prema Jugoslaviji namjenska i oficijelna ideologija tranzicijskih elita kojom su indoktrinirali i mladje generacije, koje o onoj državi nemaju pojma. I sad ta generacija, koja veze nema kako je izgledala ta država, bjesomučno gugla da nama objasni kako je nama bilo. Mi znamo kako je u Bosni.
Pitati koja je država više ljudi opismenila nije ništa drugačije nego, recimo, pitati koja je država više ljudi informatički opismenila. Niti je Jugoslavija mogla ljude informatički masovno opismenjavati, niti je BiH mogla opismenjavati već pismene ljude. Dakle, to su retorička pitanja, besmisleni sofizmi, koji ne znače ništa i ne pokazuju ništa, već samo služe zapušavanju prostora.
Treba znati i postaviti pitanje.