Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post Reply

U Jugoslaviji su muslimani bili ravnopravni

Da
109
58%
Ne
78
42%

Total votes: 187

glade

#1026 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by glade »

Alfa Kentaur wrote:
P.S. Tri prsta je cetnicki znak, a tekbir vjerski! Nije isto! :wink: :!:
ovo dovoljno govori o tvom poznavanju situacije i objektivnosti...

tri prsta sama po sebi predstavljaju sveto trojstvo u pravoslavnoj vjeroispovjesti... otac, sin i sveti duh... dakle vjerski...

druga je stvar sto su u posljednjem ratu iskoristeni u svrhu FASISTICKE (dakle ne srpske ili pravoslavne) ideologije koja je ubijala sve sto nije isto...

tekbir je takodjer poklik onih koji ce se avionom zabiti medju civile... ali to ga opet ne cini teroristickim znakom...

dakle ista stvar kao i sa tri prsta... prvenstveno vjerski, ali iskoristeni od strane idiota u pogresne svrhe
glade

#1027 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by glade »

KatarinaKosaca wrote:Rat u BIH je bio klasičan primjer agresije teritorijalnih pretenzija. Prije ekonomski (jer teritorija je ekonomska kategorija) nego vjerski. Uostalom, rat su i poveli zakleti ateisti (Milošević nije bio vjernik). Da je vjera često puta zloupotrebljavana u smislu ratnih pohoda... Jeste. Da je SPC imala sramnu ulogu u svemu... Jeste.
sto se tice milosevica zaista ne znam je li bio ateista ili pravoslavac, ali u krajnjem slucaju i nebitno... fazon je u tome sto se narod toliko zaglupio propagandom da je isao sa misljenjem da brani pravoslavlje, srpstvo i da sprijeci islamski ekstremizam u evropi (sto je nevjerovatan paradoks, jer je to "sprecavanje" i proizvelo islamske ekstremiste u bih)... iz nase perspektive glupo i nepotrebno ali je cinjenica da oni i dan danas vjeruju da su zbog toga usli u rat...

p.s. ono sto hocu da kazem da rat "iz vrha" i jeste poveden zbog ekonomskih razloga... puca kurac nekom milosevicu za pravoslavlje i srpstvo, jer u suprotnom ne bi ni poslao svoj narod da gine zbog lazi koje im je servirao... ali se on moze najbolje opisati kroz rat amerike na bliskom istoku... njihov narod je ubijedjen da se bore protiv terorista, zlog islama, jer im je to tako servirano... iako je on u pozadini cisto ekonomski (nafta) i dalje se vodi kao rat protiv terorizma... tako da se u svakom ratu ogleda vecina... i zbog toga je vise vjerski nego ekonomski...
poenta je da 85% ljudi vjeruje da je zbog vjere, 5% zna da ce se obogatiti na osnovu njega, a ostalih 10% tu najvise ispasta jer im se jebe i za vjersku razlicitost i za pare...
Last edited by glade on 29/01/2010 16:53, edited 1 time in total.
michio

#1028 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by michio »

Milosevic je bio ateista. Srbi su ratovali zato sto im je tako receno na TV.

A da je Alija bio Bosanac Bosanci bi danas htjeli da budu Bosnjaci.
Ateista

#1029 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Ateista »

Alfa Kentaur wrote:
Ateista wrote:
Alfa Kentaur wrote:
Ti si rekao da je rat u Bosni bio nastiman!
Na taj nacin si oslobodio fasisticku srbiju odgovornrosti za agresiju, i Tudjma za njegovu agresiju na BiH!
Na taj nacin si omalovazio heroje armije BiH koji su sve svoje dali za ovu zemlju!
Na taj nacin si rekao da je ovo bio gradjanski rat a ne odnbrana drzave i naroda ov dva vanjska neprijatelja!

To sto si rekao je muzika za usi velikocetnicima! :x
Jeste ako izvuces iz konteksta kao sto si ti to uradio, ali ja sam rekao puno vise od toga.

Ja ni jednog trenutka nisam oslobodio ni srbiju ni hrvatsku odgovornosti za ucesce u ratu i zlocine u kojima su ucestvovali. To sto i treca strana ima svoje zlocine ni malo ne opravdava ostale dvije strane.

Isto tako sam rekao i ovo, samo sto si to zaobisao - svaka cast onima koji su se borili za BiH, odnosno koji su mislili da se ucescem u amiji BiH stvarno bore za BiH. Steta je sto su bili naivni pa nisu bili svjesni da se time ne bore za BiH vec za Alijine ciljeve, ali tu je njihova krivica samo sto nisu bili svjesni sta se desava, i protiv njih nemam nista, ako nisu oni koji su pravili zlocine.

Ovo nije bila odbrana drzave od vanjskog neprijatelja, to jesam rekao i stojim iza toga. Kako moze biti odbrana drzave kada u samoj drzavi imas tri strane koje se nisu mogle dogovoriti, ili ti mozda mislis da bosna pripada samo muslimanima, o ostale ko jebe, pogotovo nas neutralne?
Ovo sto si napisao je relativizacija crpskih i hrvatskih zlocina, prebacivanje odgovornosti na zrtvu, oslobadjanje Srbije i Hrvatske od odgovornisti za agresiju na BiH, omalovazavanje armije BiH bez koje danas Bosna ne bi postojala, i u dobrom dijelu nagradjivanje fasista! ....sad je jasno koa dan na cijoj si strani Ateista!

Srbija i Hrvatska nisu ucestvovali u ratu u BiH, oni su taj rat proizveli svojom agresijom na nasu zemlju.

Svaka cast Alinim ciljevima! Zahvaljujuci tim ciljevima Bosna danas postoji, a Velika Srbija je zavrsila na smetljistu historije! A nasi borci su se borili casno i za pravu stvar, jer bez njih bi ovdje danas bila Velika Srbija a svi mi u masovnom grobnicama!

Bosnaski srbi i hrvati nikada ne bi mogli uraditi ono sto su uradili da nisu imaju podrsku JNA is Srbije, logistiku, oruzije, ideje SANU, i plan o Velikoj Srbiji! Dakle, to je bila klasicna agresija na nasu zemlju!
Ti ili se pravis lud ili uopste ne citas sta sam ja napisao, ali nije ni bitno, znam nacin na koji razmisljas, ako ne dijelim tvoje misljenje onda sam fasista, misli kako hoces, nije mi uopste bitno tvoje misljenje.

Sad mi je malo jasnije s kim razgovaram, ako stvarno mislis da je alija imao prave ciljeve. Nadam se da uzivas u zlatnim kasikama. :lol:
Ateista

#1030 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Ateista »

Alfa Kentaur wrote:
Ateista wrote: Da je alija bio imalo Bosanac, danas bi Bosanci imali svoju državu!
Jesu li Bosnu branili i odbranili samo bosnjaci ili i bosanci??

P.S. Kada govoris o danasnjoj BiH, prvo se sjeti od kakva dva vanjaska agresora, domacih izdajnika, i svijeta, smo se morali goloruko braniti!
Kao prvo, to nisu moje rijeci, vjerovatno je neko pogresno citirao, ali se svejedno slazem sa tim.
Vec sam rekao sta sam imao na to, u bosni su se tri strane borile za svoje politicke ciljeve, tri strane koje imaju jednako pravo da zive tu, a druga je prica to ko je imao pomoc od koje drzave i zasto, razmisli malo sam o tome, zasto su bosanski pravoslavci imali pomoc bas od srba, osanski katolici od hrvata, bosanski muslimani iz islamskih zemalja mudzahedine i slicno, to kao nikakve veze nema sa vjerom? :-)

Razmisli malo o tome.
Ateista

#1031 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Ateista »

KatarinaKosaca wrote:Rat u BIH je bio klasičan primjer agresije teritorijalnih pretenzija. Prije ekonomski (jer teritorija je ekonomska kategorija) nego vjerski. Uostalom, rat su i poveli zakleti ateisti (Milošević nije bio vjernik). Da je vjera često puta zloupotrebljavana u smislu ratnih pohoda... Jeste. Da je SPC imala sramnu ulogu u svemu... Jeste.
Ma ja, sad ispade svi bili ateisti... :lol:

Ne znam kako se milosevic izjasnjavao, sto nije toliko ni bitno, ispade sad on jedini krivac. Krivi su podjednako i ovi domaci, karadzic, tudjman, alija, i sve je sluacjno krenulo bas onda kad je pocelo jacanje nacionalne (citaj vjerske) svijesti i kada su svi odjednom postali sestoaprilski novokomponovani vjernici. :-)

U BiH ne postoje tri nacije vec tri dominantne religije, a ta vjerska pripadnost se mijesa sa nacionalnom. Kao sto sam napisao u prethodnom postu, jel' to slucajno sto su tzv bosanski srbi imali pomoc iz sbije, muslimani iz islamskih zemalja, svako je svoju bracu po vjeri pomagao.
Prozor

#1032 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Prozor »

ne ka*i ateista!!! Dok su Srbija i Hrvatska slali vojsku, oružje, tehniku, plaćali oficire, slali naredbe, sve što je došlo iz islamskih zemalja je šaka mudžahedina i donacije oružja što su pola uzeli hrvati. žao mi je tvog oca stvarno jeste, vjeruj mi! ali tvoja ignorancija, lažna neutralnost i stalno izjednačavanje strana je fuj.

i da, srbija je jedini krivac za rat.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1033 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by KatarinaKosaca »

Ateista wrote:
Ne znam kako se milosevic izjasnjavao, sto nije toliko ni bitno, ispade sad on jedini krivac. Krivi su podjednako i ovi domaci, karadzic, tudjman, alija, i sve je sluacjno krenulo bas onda kad je pocelo jacanje nacionalne (citaj vjerske) svijesti i kada su svi odjednom postali sestoaprilski novokomponovani vjernici. :-)

U BiH ne postoje tri nacije vec tri dominantne religije, a ta vjerska pripadnost se mijesa sa nacionalnom. Kao sto sam napisao u prethodnom postu, jel' to slucajno sto su tzv bosanski srbi imali pomoc iz sbije, muslimani iz islamskih zemalja, svako je svoju bracu po vjeri pomagao.
Kao prvo ljudi nisu po automatizmu dobri ako su ateisti niti obratno. MOgu dobri ljudi biti i ateisti i teisti. A to da su Milošević i Alija jednako krivi za rat, :-) :-) tebi na obraz.
michio

#1034 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by michio »

Opste poznata stvar da je Milosevic bio ateista. pa necemo valjda sad o tome raspravljati.
Ateista

#1035 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Ateista »

Prozor wrote:ne ka*i ateista!!! Dok su Srbija i Hrvatska slali vojsku, oružje, tehniku, plaćali oficire, slali naredbe, sve što je došlo iz islamskih zemalja je šaka mudžahedina i donacije oružja što su pola uzeli hrvati. žao mi je tvog oca stvarno jeste, vjeruj mi! ali tvoja ignorancija, lažna neutralnost i stalno izjednačavanje strana je fuj.

i da, srbija je jedini krivac za rat.
Slazem se da je pomoc mudzahedina zanemarljiva u odnosu na pomoc koju su pravoslavci imali od strane srbije, ali to svejedno ne znaci da je samo jedna strana kriva za rat.

Tvoje je pravo da mislis kako hoces, pa cak i to da je srbija jedini krivac za rat a da je alija zastupao cijelu bosnu, tvoja stvar, ali nemas pravo da mi namece laznu neutralnost jer ja jesam neutralan. Nemam nikakvog razloga da zastupam bilo koju stranu jer smatram da je osnovna podjela na vjerskoj osnovi, a ja tu ne pripadam ni jedoj strani pa tako nisam ni u samom ratu.

Mozemo da se neslazemo oko nekih stvari, ali ne vidim razlog da me optuzujes da sam lazno neutralan ili kako me neki drugi optuzuju da sam fasista. Imamo razlicite informacije i zbog toga imamo razlicit stav po ovom pitanju, ali stvarno ne vidim razlog za takav ton.
KatarinaKosaca

#1036 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by KatarinaKosaca »

Ateista wrote: Slazem se da je pomoc mudzahedina zanemarljiva u odnosu na pomoc koju su pravoslavci imali od strane srbije, ali to svejedno ne znaci da je samo jedna strana kriva za rat..
Muž pije (ili ne pije, svejedno) tuče ženu svaki dan i maltretira. Ona pokušava sa njim da razgovara, ne prestaje. Ode od kuće i traži utočište u sigurnoj kući (ili kako se već zovu ta skloništa za maltretirane žene) Razvedu se.
Da li to znači da je samo jedna strana kriva za razvod? Ili i ta žena koja se usudila tražiti pomoć u cilju zaštite fizičkog integriteta?
Ateista

#1037 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Ateista »

KatarinaKosaca wrote:
Ateista wrote:

Kao prvo ljudi nisu po automatizmu dobri ako su ateisti niti obratno. MOgu dobri ljudi biti i ateisti i teisti. A to da su Milošević i Alija jednako krivi za rat, :-) :-) tebi na obraz.
Nisam ni rekao da jesu. Samo sam rekao da je ovaj rat poceo kada je religija uzela ponovo svoje mjesto u politici i kada su ljudi ponovo poceli da se dijele po toj osnovi, ne znam kako se svi prave da to ne vide.

Mozda je milosevic i bio ateista, to ne znam, ali se osjecao kao veliki srbin sto je postalo jednako veliki pravoslavac i pomagao je ne srbe nego pravoslavce.
Ateista

#1038 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Ateista »

KatarinaKosaca wrote:
Ateista wrote: Slazem se da je pomoc mudzahedina zanemarljiva u odnosu na pomoc koju su pravoslavci imali od strane srbije, ali to svejedno ne znaci da je samo jedna strana kriva za rat..
Muž pije (ili ne pije, svejedno) tuče ženu svaki dan i maltretira. Ona pokušava sa njim da razgovara, ne prestaje. Ode od kuće i traži utočište u sigurnoj kući (ili kako se već zovu ta skloništa za maltretirane žene) Razvedu se.
Da li to znači da je samo jedna strana kriva za razvod? Ili i ta žena koja se usudila tražiti pomoć u cilju zaštite fizičkog integriteta?
Ne, ali poredjenje uopste nije adekvatno. Alija se na svoj nacin spremao za ovaj rat i imao svoje ciljeve i svoje zlocine.
KatarinaKosaca

#1039 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by KatarinaKosaca »

Ma, spremao se Alija :lol: :lol: . Vidjela sam 1992 kako je spreman bio. Daj , dođi si k sebi danas
Vodenjak

#1040 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Ateista wrote:
Ma ja, sad ispade svi bili ateisti... :lol:

E @Ateista, ovaj put bih se u potpunosti slozio s @Katarinom. :wink:

Ovaj rat JESTE bio prije svega ekonomski motivisan. Sve price od strane Srbije i Hrvatske o toboznjoj zastiti njihovih naroda u BiH su shuplje i prozirne. Njihovo uvlacenje crkve u sve to bilo je iskljucivo iz razloga da se produbi jaz medju ljudima.

Za ove tvrdnje postoji milion dokaza a ja cu navesti samo jedan: Cak i danas, poslije svega sto se izdesavalo ljudi u miru zive jedni pored drugih. Da kojim slucajem prestane prepucavanje i hushkanje na najvisem nivou, taj bi suzivot imao i daleko bolji kvalitet.

Usudio bih se reci da je Alija bio jedini od lidera koji je od srca, iskreno i iz svog vjerskog opredeljenja ali na zalost vrlo naivno, uveo (ili dopustio, kako hoces) da vjerska demagogija prevlada na bosanskoj strani. Taj potez je tu istu stranu pretvorio u muslimansku a time i u jednu od tri zaracene strane. Time je Bosna i Hercegovina kao drzava najvise izgubila i zato se svi i koprcamo u blatu kleronacinalizma koje donosi korist samo onima koji ga i prave a kojima je do naroda i boga stalo koliko i beteru do sapuna...
Alfa Kentaur

#1041 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Vodenjak wrote: Usudio bih se reci da je Alija bio jedini od lidera koji je od srca, iskreno i iz svog vjerskog opredeljenja ali na zalost vrlo naivno, uveo (ili dopustio, kako hoces) da vjerska demagogija prevlada na bosanskoj strani. Taj potez je tu istu stranu pretvorio u muslimansku a time i u jednu od tri zaracene strane. Time je Bosna i Hercegovina kao drzava najvise izgubila i zato se svi i koprcamo u blatu kleronacinalizma koje donosi korist samo onima koji ga i prave a kojima je do naroda i boga stalo koliko i beteru do sapuna...
Obracas paznju na nebitne stvari a zaboravljas one bitnije!

Krajem rata jeste bila povecana doza vjere u nasoj armiji, ali to nije prouzrokovalo zlocine niti destrukciju. Sami borci su se okretali vjeri zbog iscrpljenosti i nepravde koja se vrsila nad njima, nama, i nasom zemljom!

To sto je nasa armija bila sacinjena vecinom od bosnjaka, to ne znaci da smo biti samo strana u sukobu, vec je to samo jedna obicna cinjenica! Mi smo od svijeta vec bili prepoznati kao muslimanska strana, od samog pocetka rata, tako da su kasnija desavanja nebitna! To sto se povecala doza religioznosti, nije mijenjalo stavri na terenu! I dalje smo se branili, oni su nas i dalje napadali, a svijet nas je i dalje ignorisao!

Bosna bi najvise izgubila da je kapitulirala, da se nije branila, ili da je izgubila rat. A to sto su se bosnjaci okrenuli vjeri, alia na nacin da nisu ugrozavali druge, je njihovo pravo na svoju tradiciju, kulturu, i vjeru! Po tebi ispade da bi smo bolje prosli da smo se kojim slucajem svi masovno prekrstili... Smatrati danasnje stanje rezultatom sto bosnjaci tokom rata nisu htjeli da izgube svoje zivote i vjeru je stvarno bezveze i nelogicno!

P.S. Moj rodjak je isao na liniju sa tespihom zakacenim na ramenu. Borio se za Bosnu, za bosanske crkve, za bosnjake i nebosnjake, za sve nas. ...ili ces mu to sve oduzeti jer je ucio bismilu kad je trebao da krene u akciju :?:
Vodenjak

#1042 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Alfa Kentaur wrote:
Vodenjak wrote: Usudio bih se reci da je Alija bio jedini od lidera koji je od srca, iskreno i iz svog vjerskog opredeljenja ali na zalost vrlo naivno, uveo (ili dopustio, kako hoces) da vjerska demagogija prevlada na bosanskoj strani. Taj potez je tu istu stranu pretvorio u muslimansku a time i u jednu od tri zaracene strane. Time je Bosna i Hercegovina kao drzava najvise izgubila i zato se svi i koprcamo u blatu kleronacinalizma koje donosi korist samo onima koji ga i prave a kojima je do naroda i boga stalo koliko i beteru do sapuna...
Obracas paznju na nebitne stvari a zaboravljas one bitnije!

Krajem rata jeste bila povecana doza vjere u nasoj armiji, ali to nije prouzrokovalo zlocine niti destrukciju. Sami borci su se okretali vjeri zbog iscrpljenosti i nepravde koja se vrsila nad njima, nama, i nasom zemljom!

To sto je nasa armija bila sacinjena vecinom od bosnjaka, to ne znaci da smo biti samo strana u sukobu, vec je to samo jedna obicna cinjenica! Mi smo od svijeta vec bili prepoznati kao muslimanska strana, od samog pocetka rata, tako da su kasnija desavanja nebitna! To sto se povecala doza religioznosti, nije mijenjalo stavri na terenu! I dalje smo se branili, oni su nas i dalje napadali, a svijet nas je i dalje ignorisao!

Bosna bi najvise izgubila da je kapitulirala, da se nije branila, ili da je izgubila rat. A to sto su se bosnjaci okrenuli vjeri, alia na nacin da nisu ugrozavali druge, je njihovo pravo na svoju tradiciju, kulturu, i vjeru! Po tebi ispade da bi smo bolje prosli da smo se kojim slucajem svi masovno prekrstili... Smatrati danasnje stanje rezultatom sto bosnjaci tokom rata nisu htjeli da izgube svoje zivote i vjeru je stvarno bezveze i nelogicno!

P.S. Moj rodjak je isao na liniju sa tespihom zakacenim na ramenu. Borio se za Bosnu, za bosanske crkve, za bosnjake i nebosnjake, za sve nas. ...ili ces mu to sve oduzeti jer je ucio bismilu kad je trebao da krene u akciju :?:
Gotovo u sve i jednom svom postu koristis se manipulacijama, laganjem, izmisljanjem i pljuvanjem po onima koji ne misle kao ti!
Smjestas raznorazne smicalice ljudima, prozivas ih kao neprijatelje i zemlje i naroda.

Zaslijepljen svojim neznanjem i nerazumijevanjem svega sto se desilo, dajes sebi pravo da etiketiras ljude zaključcima koji nemaju veze ni sa temom ni sa komentarima a ponajmanje sa pamecu!

Nauci se prvo da diskutujes bez da diskrediras ljude s kojima se upustas u raspravu pa ce mozda i biti onih koji ce ti ozbiljno pokusati odgovoriti na tvoje stavove!
Alfa Kentaur

#1043 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Ni mrvicu mi nije zelja da diskreditujem sugovornike!
Vodenjak

#1044 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

saibaba wrote:
Vodenjak wrote:
saibaba wrote:
Sta nije istina u gornjem tumacenju (osim sto te boli da su "nasi" malo laguckali :-) o svemu i svacemu)?
Konkretno molim... :wink:
Nema mene ko sta lagati ja znam čiji su tenkovi bi oko sarajeva...
a samo pristrasan i priglup čovjek može reći da je u BiH i Hrvatskoj pa malo i u sloveniji bio nacionalno - vjerski rat .. To konkretno nije istina ...
Tebe boli drug sto su te tvoji laguckali 50 godina i sve nas
E moj @saibaba.. Lako cu ja na kraj izaci sa svojim "bolom". Ja sam barem iskren pa kazem da sam od prvog dana ogorceni protivnik SDA i njihovih koalicionih partnera koji Bosnu u crno zavise i, sto vrijeme dalje ide, to ja sa sve vecim ponosom isticem. A da mi je drago sto sam bio u pravu - NIJE! Nije zbog jadnog naroda koji je, vjerujuci tim hostaplerima sve izgubio a posebno vjeru u buducnost!
Za mene je, vojsku pozdraviti sa "Tekbir" identicno kao i podici 3 prsta u znak pozdrava istoj, a ti se sad upinji koliko hoces da dokazes suprotno! :wink:
Nije to ni blizu isto... ali to je irelevantno ...
Kralju moj alija je mogao pozdravljat vojsku sa "k..u.rac palac" ali to ne mjenja vlasnika tekova iznad sarajeva .... To sto ti govoriš je isto kao kad bi srbe u jasenovcu optužio zato sto su se pozdravljali recimo sa "dobar dan braco srbi" ...
Opet ti ko Mujo u tamburu! :-)

O tome ko je i cime tukao jasno je i malom djetetu i zivota ti, ne sakrivaj se i sam iza cetnickih tenkova!
To sto su oni sijali smrt shirom BiH, a ne samo po Sarajevu nije nikakvo opravdanje onima koji su imali obavezu da vode DRZAVU BiH i sve njene narode!

A kad vec pominjes Jasenovac i WWII da i ja malo.
Pokusaj uporediti zlocine Nijemaca u WWII i ono kako i na koji nacin su saveznici vodili rat protiv njih a onda i kako su postupili prema njima nakon rata.
Isto to pokusaj zamisliti i u nasoj zemlji pa mi reci sta bi bilo da je Broz sa svojim partizanima poceo da igra igru koju su igrali i Svabe i Ustase i Cetnici i... da ne nabrajam!

Nemoj @saibaba zivota ti. Uostalom, imamo vec 20 godina demokratiju i nije nikakvo zlo smatrati da je politika koju je poveo Izetbegovic a koju dovrsavaju njegove junoshe kostala preskupo i narod i drzavu! Jednostavno sam toj politici opozicija a to je sastavni dio demokratije! :wink:

Elem, tema je ravnopravnost u bivsoj Jugoslaviji i ja tvrdim da je onaj podmukli, jednostranacki rezim, onakav kakav je bio, donio svakom covjeku, a posebno, ako vec hoces, svakom i Bosnjaku i postenom Bosancu, vise radosti nego sto je ovaj u zlu koje imamo donio zalosti!
A ti sad skontaj koliko je to, u svom jadu i bijedi u kojemu 80% svih zitelja BiH zivi u zadnjih 20 godina!
saibaba

#1045 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by saibaba »

Vodenjak wrote:
saibaba wrote:
Vodenjak wrote: Sta nije istina u gornjem tumacenju (osim sto te boli da su "nasi" malo laguckali :-) o svemu i svacemu)?
Konkretno molim... :wink:
Nema mene ko sta lagati ja znam čiji su tenkovi bi oko sarajeva...
a samo pristrasan i priglup čovjek može reći da je u BiH i Hrvatskoj pa malo i u sloveniji bio nacionalno - vjerski rat .. To konkretno nije istina ...
Tebe boli drug sto su te tvoji laguckali 50 godina i sve nas
E moj @saibaba.. Lako cu ja na kraj izaci sa svojim "bolom". Ja sam barem iskren pa kazem da sam od prvog dana ogorceni protivnik SDA i njihovih koalicionih partnera koji Bosnu u crno zavise i, sto vrijeme dalje ide, to ja sa sve vecim ponosom isticem. A da mi je drago sto sam bio u pravu - NIJE! Nije zbog jadnog naroda koji je, vjerujuci tim hostaplerima sve izgubio a posebno vjeru u buducnost!
Za mene je, vojsku pozdraviti sa "Tekbir" identicno kao i podici 3 prsta u znak pozdrava istoj, a ti se sad upinji koliko hoces da dokazes suprotno! :wink:
Nije to ni blizu isto... ali to je irelevantno ...
Kralju moj alija je mogao pozdravljat vojsku sa "k..u.rac palac" ali to ne mjenja vlasnika tekova iznad sarajeva .... To sto ti govoriš je isto kao kad bi srbe u jasenovcu optužio zato sto su se pozdravljali recimo sa "dobar dan braco srbi" ...
Opet ti ko Mujo u tamburu! :-)

O tome ko je i cime tukao jasno je i malom djetetu i zivota ti, ne sakrivaj se i sam iza cetnickih tenkova!
To sto su oni sijali smrt shirom BiH, a ne samo po Sarajevu nije nikakvo opravdanje onima koji su imali obavezu da vode DRZAVU BiH i sve njene narode!

A kad vec pominjes Jasenovac i WWII da i ja malo.
Pokusaj uporediti zlocine Nijemaca u WWII i ono kako i na koji nacin su saveznici vodili rat protiv njih a onda i kako su postupili prema njima nakon rata.
Isto to pokusaj zamisliti i u nasoj zemlji pa mi reci sta bi bilo da je Broz sa svojim partizanima poceo da igra igru koju su igrali i Svabe i Ustase i Cetnici i... da ne nabrajam!

Nemoj @saibaba zivota ti. Uostalom, imamo vec 20 godina demokratiju i nije nikakvo zlo smatrati da je politika koju je poveo Izetbegovic a koju dovrsavaju njegove junoshe kostala preskupo i narod i drzavu! Jednostavno sam toj politici opozicija a to je sastavni dio demokratije! :wink:

Elem, tema je ravnopravnost u bivsoj Jugoslaviji i ja tvrdim da je onaj podmukli, jednostranacki rezim, onakav kakav je bio, donio svakom covjeku, a posebno, ako vec hoces, svakom i Bosnjaku i postenom Bosancu, vise radosti nego sto je ovaj u zlu koje imamo donio zalosti!
A ti sad skontaj koliko je to, u svom jadu i bijedi u kojemu 80% svih zitelja BiH zivi u zadnjih 20 godina!
Ti pričas priče iz slikovnica paretizani-svabe mirko-slavko tito kao vođa koji ljubicicama i lijepom riječju upravlja drzavom ... daj ba uozbilji se malo ... Tita cijenim zato sto je zastupao ideologiju atifasizma, ali znas koliko je nevinih ljudi stradalo... Uostalom to nije tema... Mislim ovo ponavljam 10 put, Ako je bilo iskreno bratstvo i jednistvo 50 godina, kako to da četnici u srbiji dobijaju toliko glasova, a Čeda jedva skupi za izborni prag ?
Prošli post je bio odgovor na konstataciju da nacin pozdravljanja mjenja karakter rata ...
Agic Nurija

#1046 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Agic Nurija »

Alfa Kentaur wrote:
Ateista wrote: Da je alija bio imalo Bosanac, danas bi Bosanci imali svoju državu!
Jesu li Bosnu branili i odbranili samo bosnjaci ili i bosanci??

P.S. Kada govoris o danasnjoj BiH, prvo se sjeti od kakva dva vanjaska agresora, domacih izdajnika, i svijeta, smo se morali goloruko braniti!
Dobro eskiviraš udarce, ali loše ih plasiraš, fulaš!
Ko smo to MI u ovoj "tvojoj odbranjenoj državi"?!
Agic Nurija

#1047 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Agic Nurija »

"Vodenjak", historija bosanske političke scene od 1990 na ovamo još nije ispisana, ni u godišnjacima ili sličnim brošurama, pa je jako nezahvalno ubacivati krnje puzzle u mozaik nečega što mnogi još nemaju ni kao najimaginarniju predstavu. Saradnja onih koji su trebali da Bosnu izvedu na put državne i nacionalne samostalnosti, od akademika do prodavca "slobodne bosne" po bosanskim ćaršijama, iskonstruisana je po receptu "gradi zgradu i fasadu tako da se suština ne vidi ni kada međunarodna, a kamo li lokalna inspekcija dođe u obilazak građevinskog čuda". I nije nikakva tajna da su mnogi redovno dobro plaćeni za taj posao...od istog naroda kojem su položili zakletvu da će, upravo ONI braniti i državu i državni narod...od vanjskih i unutrašnjih neprijatelja!
P. S.
Sjećate li se Pejakovića sa njegovim "Fadil Stihl" monolozima..... Fadil traži stan, sekretarica mu kaže da u prilog molbe mora dostaviti kraću autobigrafiju, a on, ko biva ne zna da piše, pa će sekretarica pisati dok se Fadil bude ispovijedao...Kada je bilo gotovo, pita sekretarica Fadila hoće li on da mu se pročita zapisano, a Fadil, onako bezvoljno, pa hajde, ćitaj...Na pola čitanja se Fadil u suze umio...Sekretarica pita, šta je, a on, Fadil, drvosjeća...Pa nisam ni znao kolko mi je život u.ran, dok mi ga nisi zapisala....!

Aluzija na "mirnim putem" prevarene Bosance i njihov život u u.ranoj i pokradenoj državi......
SoulSeeker

#1048 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by SoulSeeker »

Vodenjak wrote:Ovaj rat JESTE bio prije svega ekonomski motivisan.
Rat u ex. Jugoslaviji je posljedica odavne težnje stranaca za privatizacijom "ničije zemlje" koja je izvedena uz pomoć poslušnih "političkih nacionalno opredijeljenih predstavnika naroda" kojima su obećane mrvice koje će ostati nakon pojedenog kolača.

O tome "koliko ste zaštićeni jedni od drugih", i koliko vas vaše nacionalne vođe "uspješno brane od domaćeg neprijatelja" vidite i sami...
Prozor

#1049 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Prozor »

SoulSeeker wrote:
Vodenjak wrote:Ovaj rat JESTE bio prije svega ekonomski motivisan.
Rat u ex. Jugoslaviji je posljedica odavne težnje stranaca za privatizacijom "ničije zemlje" koja je izvedena uz pomoć poslušnih "političkih nacionalno opredijeljenih predstavnika naroda" kojima su obećane mrvice koje će ostati nakon pojedenog kolača.

O tome "koliko ste zaštićeni jedni od drugih", i koliko vas vaše nacionalne vođe "uspješno brane od domaćeg neprijatelja" vidite i sami...
klasična velikosrpska priča

mir mir niko nije kriv
SoulSeeker

#1050 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by SoulSeeker »

Prozor wrote:klasična velikosrpska priča mir mir niko nije kriv
Jebe te samo činjenica da nisam Srbin. :)
Post Reply