Jugoslavija danas

ABDstudent

#1 Jugoslavija danas

Post by ABDstudent »

Sta mislite u rangu kojih drzava bi bila Jugoslavija da se nije raspala
aratet

#2 Re: Jugoslavija danas

Post by aratet »

Bilo bi sranje kao i danas, narod je odlucio nacionalne-vjerske stranke, cak i ako bi Jugolavija opstala ovi bi je vodili prema bankrotu.
Niemand

#3 Re: Jugoslavija danas

Post by Niemand »

Mislis bil im internet bio poput ovog il rezirana verzija poput one onog bucke iz koreje, erdoganova dje ne mores na odredjene stranice il kuba dje ti treba par sati da posaljes mail i kosta bogatstvo?

Ne znam. Dobro pitanje. Fabrike bi sigurno proizvodile mobitele, al bi narod htio ajfone (i danas se proizvode jeftiniji kineski mobiteli al svi hoce ajfon, pa zato velim).

Al chmoljo bi sigurno daleko doguro, crveno obojen, banuje bez rijeci i tako to. :D 8)
dale cooper

#4 Re: Jugoslavija danas

Post by dale cooper »

Niemand wrote:Mislis bil im internet bio poput ovog il rezirana verzija poput one onog bucke iz koreje, erdoganova dje ne mores na odredjene stranice il kuba dje ti treba par sati da posaljes mail i kosta bogatstvo?

Ne znam. Dobro pitanje. Fabrike bi sigurno proizvodile mobitele, al bi narod htio ajfone (i danas se proizvode jeftiniji kineski mobiteli al svi hoce ajfon, pa zato velim).

Al chmoljo bi sigurno daleko doguro, crveno obojen, banuje bez rijeci i tako to. :D 8)
Chmoljo bi bio sjajan sekretar SKJ-u. :D
ABDstudent

#5 Re: Jugoslavija danas

Post by ABDstudent »

dale cooper wrote:
Niemand wrote:Mislis bil im internet bio poput ovog il rezirana verzija poput one onog bucke iz koreje, erdoganova dje ne mores na odredjene stranice il kuba dje ti treba par sati da posaljes mail i kosta bogatstvo?

vjerovatno
salik79

#6 Re: Jugoslavija danas

Post by salik79 »

Evo, ja necu ajfon, nego bas Kineza. Jesam li ja dio tog naroda, ili sam izrod :-?
dale cooper

#7 Re: Jugoslavija danas

Post by dale cooper »

A madner bi bio Tito poslije Tita. :D
Niemand

#8 Re: Jugoslavija danas

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Sta bi ti bio? :D
Niemand

#9 Re: Jugoslavija danas

Post by Niemand »

salik79 wrote:

Evo, ja necu ajfon, nego bas Kineza. Jesam li ja dio tog naroda, ili sam izrod :-?
Izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Nemam ni ja smartfon, al milioni imaju i zele bas taj. Pokoji izuzetak se ne pika, i fabrike u kini proizvode za nekog, inace bi bilo besmisleno.
dale cooper

#10 Re: Jugoslavija danas

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:
Sta bi ti bio? :D
Đuro Pucar stari. :mrgreen:
ljevoruki

#11 Re: Jugoslavija danas

Post by ljevoruki »

Jebla vas vise Jugoslavija. :-)
neki

#12 Re: Jugoslavija danas

Post by neki »

Ekonomski nas rat nije uništio koliko poslijeratna tranzicija...isto bi desilo i da nije bilo rata i ostala Jugoslavija..
zg1911

#13 Re: Jugoslavija danas

Post by zg1911 »

bila bi ko bih
dječak sa šibicama

#14 Re: Jugoslavija danas

Post by dječak sa šibicama »

Spavali bi po parkovima!
hAZNADAR

#15 Re: Jugoslavija danas

Post by hAZNADAR »

Bjelorusija, Sj. Koreja, Kina, Iran, Kuba,....

Samo diktatura u cvrsta ruka je mogla ocivati YU. Demokratski - nema sanse.
piupiu

#16 Re: Jugoslavija danas

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:Bjelorusija, Sj. Koreja, Kina, Iran, Kuba,....

Dragi moj, još je Makijaveli napisao da narodi koji su živjeli pod 'čvrstom rukom' ne znaju šta bi sa svojom slobodom kada je jednom dobiju. Balkan je živi dokaz za to.
hAZNADAR

#17 Re: Jugoslavija danas

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:

Dragi moj, još je Makijaveli napisao da narodi koji su živjeli pod 'čvrstom rukom' ne znaju šta bi sa svojom slobodom kada je jednom dobiju. Balkan je živi dokaz za to.
I zakljucak je po tebi da im se treba oduzeti sloboda? Ili da je trebala ostati, izbora nije trebalo biti?
piupiu

#18 Re: Jugoslavija danas

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:

I zakljucak je po tebi da im se treba oduzeti sloboda? Ili da je trebala ostati, izbora nije trebalo biti?
Ne, to može biti samo tvoj zaključak, moj nikako. Zaključak je da je istorija učiteljica života.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#19 Re: Jugoslavija danas

Post by KatarinaKosaca »

Moja nena bi mozda bila miss da nije umrla. Koja je svrha naricanja nad hladnim mrtvacem ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20 Re: Jugoslavija danas

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote:
Ne, to može biti samo tvoj zaključak, moj nikako. Zaključak je da je istorija učiteljica života.
:thumbup:

On topic: u rangu danasnje Hrvatske.
hAZNADAR

#21 Re: Jugoslavija danas

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
Mnogi narodi su itekako znali sta ce sa slobodom i to progresivno iskoristili kada su se oslobodili diktature. Prestanak diktature je u vecini slucajeva svugdje u svijetu donio prosperitet. Trebam li nabrajati silne primjere pocetka demokratije gdje nije doslo do rata i genocida? Pa da onda krenemo malo objektivnije o uciteljici zivota. Kako su docekali demokratiju vecina bivsih republika SSSR-a, Cehoslovacka, sta su Spanci, Grci, uradili od sebe prestankom diktature,.. ? Ocito smo mi imali jedan faktor ekstra koji je donio rat, razaranje, genocid, teritorijalne pretenzije,...

Bolje je pitanje - sta bi bilo sa nasim narodima da nije bilo rata? Da jedan narod sebi nije dopustio malo vise slobode.

Jugoslavija je bila diktatura htjeli to ljudi priznati ili ne - light diktatura - ali ipak diktatura. I samo je tako mogla opstati.

Ili da je u startu davne 18-te pocela ispravnije. Demokratski i istim pravima za sve. Mozda bi u tom slucaju opstala ali voljom svih naroda? Da su narodi imali tokom cijelog proslog vijeka sansu i mogucnost da izaberu izlazak iz YU a ne tek devedesetih. Pa izabrali makar iz interesa ostanak. Samo u tom slucaju ima smisla mastati gdje bi bila YU danas.

Ali sa diktaturom ne.

Tako da nostalgicari u svom pravljenju mita o prozorima od mermelade, kucama od cokolade, dugogodisnjem EU clanstvu,... ne smiju izostaviti taj detalj - a to je da bilo kakav idilican prikaz YU danas je moguc samo uz diktaturu.
bh.tornjak

#22 Re: Jugoslavija danas

Post by bh.tornjak »

traze se beraci jagoda...hrana pice i dnevnica 35 KM .
jbg...nece niko da radi...
House

#23 Re: Jugoslavija danas

Post by House »

pokretače tema o jugoslaviji treba kažnjavati trajnim banom.
dale cooper

#24 Re: Jugoslavija danas

Post by dale cooper »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:
Mnogi narodi su itekako znali sta ce sa slobodom i to progresivno iskoristili kada su se oslobodili diktature. Prestanak diktature je u vecini slucajeva svugdje u svijetu donio prosperitet. Trebam li nabrajati silne primjere pocetka demokratije gdje nije doslo do rata i genocida? Pa da onda krenemo malo objektivnije o uciteljici zivota. Kako su docekali demokratiju vecina bivsih republika SSSR-a, Cehoslovacka, sta su Spanci, Grci, uradili od sebe prestankom diktature,.. ? Ocito smo mi imali jedan faktor ekstra koji je donio rat, razaranje, genocid, teritorijalne pretenzije,...

Bolje je pitanje - sta bi bilo sa nasim narodima da nije bilo rata? Da jedan narod sebi nije dopustio malo vise slobode.

Jugoslavija je bila diktatura htjeli to ljudi priznati ili ne - light diktatura - ali ipak diktatura. I samo je tako mogla opstati.

Ili da je u startu davne 18-te pocela ispravnije. Demokratski i istim pravima za sve. Mozda bi u tom slucaju opstala ali voljom svih naroda? Da su narodi imali tokom cijelog proslog vijeka sansu i mogucnost da izaberu izlazak iz YU a ne tek devedesetih. Pa izabrali makar iz interesa ostanak. Samo u tom slucaju ima smisla mastati gdje bi bila YU danas.

Ali sa diktaturom ne.

Tako da nostalgicari u svom pravljenju mita o prozorima od mermelade, kucama od cokolade, dugogodisnjem EU clanstvu,... ne smiju izostaviti taj detalj - a to je da bilo kakav idilican prikaz YU danas je moguc samo uz diktaturu.
Civiliziranost, kultura i uljudnost dragi kolega. To su sve odlike koje su te države imale, a koje su deficitne na ovim
balkanskim prostorima. Nažalost. :-?
putokaz1

#25 Re: Jugoslavija danas

Post by putokaz1 »

1941 dolazi nijemac i kaže:
Heil Hitel
Naš čojk odgovara:Jedi G'ovna
SAD
Nijemac kaže
HEIL Merkel
Naši odgovaraju:Ja Wohl(ja sam vo) čistit ću vaša g'ovna u Minhenu.
Post Reply