Jugoslavija 1980-1992
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
radostan dan
#76 Re: Jugoslavija 1980-1992
dug ti post jarane, moglo je ovo i u jednoj rečenici - srbi su krivi za sve.
Last edited by radostan dan on 26/03/2012 18:32, edited 1 time in total.
- nosara
#77 Re: Jugoslavija 1980-1992
Moj stari se ne bi s tobom slozio... On je tih godina zavrsio zanat, odsluzio armiju (ruski sistem, bez gaca, carapa, potkosulja, potkapa), kad se vratio isti dan je poceo da radi i zaradjuje, a klima u dtzavi je bila toliko pozitivna, da je sve vrilo...Jay Gatsby wrote:Jeste do sistema. No, ja ne bih baš rado živio u bivšoj Jugoslaviji iz perioda kasnih 40-ih ili cijelih 50-ih. Od druge polovine 60-ih i nekako. Sedamdesete i kasnije su još bile najbolji i tog perioda se ljudi rado sjećaju. Nama bi sad (i cijeli ovaj period poslije rata) za početak trebao jedan period 40-ih i 50-ih iz bivše Jugoslavije, ali bi na to danas pristalo 0,001% ljudi. Svi hoće zlatne godine bivše Juge, ali ono prije... ne baš. Ili da nekako dođu same od sebe. Nisu ni onda, ne vidim zašto bi se to desilo sada.
Moj brat, naprotiv, tih zlatnih sedamdesetih, jedva je nasao posao...
Najljepse su godine one u kojima se nesto stvara niizceg... Ali, treba znati, htjeti, smjeti...
Drzava nije vic, ili barem ne bi trebala bit...
- nosara
#78 Re: Jugoslavija 1980-1992
Previse faktickih pogresaka...Haj_Halve wrote:Jugoslaviju je unistila ideja o velikoj Srbiji.
Prica se o odlasku Slovenije ali sjecam se Slovenije koja je bila kao druga drzava. Kad je meni sa 12 godina to bilo jasno, onda je bilo jasno svakome. Nije Slovenija bila kriticna za ostanak Jugoslavije. Vidjeli ljudi Gazimestan, film o Kosovu, anti-birokratsku revoluciju i skontali da su dovoljno homogeni da bjeze na vrijeme a i bez poslijedica. To se vidjelo u toku njihovog 'rata' gdje JNA nije mogla nista bez podrske barem dijela naroda.
Hrvati su dijelom ali ne i cijelinom bili sa nezavisnost (pardon, neovisnost). Bilo je medju njima i te kako pro-jugoslovenski orijentisanih elemanata ali naravno emigracija i propalo hrvatsko proljece su stvorili apetit za dugorocne reforme. Eh, kad su skontali sta se radi u Sloveniji, a Srbi u Hrvatskoj su vec poceli pricu o povampirenim ustasama, i Hrvatska je odlucila da krene svojim putem. Naravno, nije tako homogena zemlja, velika srpska manjina i bilo je sto je bilo.Bilo je i elemenata u 'novoj' hrvatskoj vlasti koji su zeljeli da se rijese Srba, ali balvan revolucija je dobrim dijelom pomogla radikalizaciji nove hrvatske vlasti.
Za Bosnu znamo. Nazalost. Zato nam i zive ovakvi forumi.
Jos jedna stvar. Prica se kako je zapad ( prvenstveno Amerika i Evropa) napravio neku urotu protiv Jugoslavije, sto je besmislica. Prvo, Jugoslavija je tom zapadu dugovala i te kako zbog raznoraznih kredita koje je decenijama uzimala za razvoj, industrijalizaciju,odbranu od SSSRa. Padom Jugoslavije, taj dug se ne bi nikad vratio jer drzava koja je uzela kredit ne postoji, a samim time i sanse da vrati sav dug su minimalne. Druga stvar, steta napravljena raspadom zemlje bi bila diktirajuci factor mogucnosti otplate kredita i kad bi se on mogao svesti na drzave naslijednice. Zar to nije mali paradoks?Dajem ti novac iako radim na tome da toliko nahebes da mi ga nikad neces moci vratiti.
Osim toga, ni jedna od susjednih zemalja Jugoslavije ne bi bila previse sretna da joj na granice navale desetine hiljada izbjeglica zbog moguce politicke nestabilnosti (sjetimo se na hiljade ‘turista’ iz Istocne Njemacke koji su kroz Madarsku presli u Austriju, a onda u Zapadnu Njemacku a tamo rata nije bilo kad je Istocna Njemacka digla restrikcije na putovanje). Znajuci historiju ovih prostora, svako normalan na zapadu bi mogao pretpostaviti sta bi moglo da se des na Balkanu. Zato su i pokusavali da ocuvaju Jugoslaviju, samo njihova i Slobina definicija Juge su bile dvije razlicite stvari. Eh, u tom detalju je i problem.
-
Haj_Halve
#79 Re: Jugoslavija 1980-1992
Za tebe mozda da, ali za mene ne. To je divota foruma 
-
Haj_Halve
#80 Re: Jugoslavija 1980-1992
I ne krivim Srbe za sve. Kao sto ne krivim jevrejski narod za ideju cionizma.
-
radostan dan
#81 Re: Jugoslavija 1980-1992
E sad si se izvadioHaj_Halve wrote:I ne krivim Srbe za sve. Kao sto ne krivim jevrejski narod za ideju cionizma.
-
Haj_Halve
#82 Re: Jugoslavija 1980-1992
Uh, odma' mi lakse...
- sinuhe
#83 Re: Jugoslavija 1980-1992
Drugi je ono mir bio, drugo je sve.nosara wrote:Mir je 17 godina... Gdje su rezultati...?sinuhe wrote:Jugoslavija nam je valjala, ali bila je tek samo bolja od ovoga sto imamo danas. A za to i ne treba mnogo, samo mir.
Ipak je do sistema...
-
detroit-mercy
#84 Re: Jugoslavija 1980-1992
Ovdje si dobro u pravunosara wrote:Moj stari se ne bi s tobom slozio... On je tih godina zavrsio zanat, odsluzio armiju (ruski sistem, bez gaca, carapa, potkosulja, potkapa), kad se vratio isti dan je poceo da radi i zaradjuje, a klima u dtzavi je bila toliko pozitivna, da je sve vrilo...Jay Gatsby wrote:Jeste do sistema. No, ja ne bih baš rado živio u bivšoj Jugoslaviji iz perioda kasnih 40-ih ili cijelih 50-ih. Od druge polovine 60-ih i nekako. Sedamdesete i kasnije su još bile najbolji i tog perioda se ljudi rado sjećaju. Nama bi sad (i cijeli ovaj period poslije rata) za početak trebao jedan period 40-ih i 50-ih iz bivše Jugoslavije, ali bi na to danas pristalo 0,001% ljudi. Svi hoće zlatne godine bivše Juge, ali ono prije... ne baš. Ili da nekako dođu same od sebe. Nisu ni onda, ne vidim zašto bi se to desilo sada.
Moj brat, naprotiv, tih zlatnih sedamdesetih, jedva je nasao posao...
Najljepse su godine one u kojima se nesto stvara niizceg... Ali, treba znati, htjeti, smjeti...![]()
Drzava nije vic, ili barem ne bi trebala bit...
E sad naravno da su se u tome entuzijazmu desavale i neke greske ali globalno gledano ipak je vecina imala korist.
Sranje je stiglo kasnije
-
detroit-mercy
#85 Re: Jugoslavija 1980-1992
Ko nas bre zavadiradostan dan wrote:E sad si se izvadioHaj_Halve wrote:I ne krivim Srbe za sve. Kao sto ne krivim jevrejski narod za ideju cionizma.
- sinuhe
#86 Re: Jugoslavija 1980-1992
Taj zanos imaju u danasnjoj Estoniji. Ljudi dobili drzavu i odlucili nesto napraviti.
- zateznistub
#87 Re: Jugoslavija 1980-1992
poslije Tita-k.....ita!
Sva pamet ove teme. Sve ostalo je suplja.
Sva pamet ove teme. Sve ostalo je suplja.
-
radostan dan
#88 Re: Jugoslavija 1980-1992
Bata Živojinović, zna se.detroit-mercy wrote:Ko nas bre zavadiradostan dan wrote:E sad si se izvadioHaj_Halve wrote:I ne krivim Srbe za sve. Kao sto ne krivim jevrejski narod za ideju cionizma..
-
Bodkin
#89 Re: Jugoslavija 1980-1992
samo bih se na ovo osvrnuo, juga je imala duga oko 20 milijardi a i to je cini mi se markovic smanjio. danas ovo podrucje duguje oko 100 milijardi. jel sad besmislica?Haj_Halve wrote:Jugoslaviju je unistila ideja o velikoj Srbiji.
Prica se o odlasku Slovenije ali sjecam se Slovenije koja je bila kao druga drzava. Kad je meni sa 12 godina to bilo jasno, onda je bilo jasno svakome. Nije Slovenija bila kriticna za ostanak Jugoslavije. Vidjeli ljudi Gazimestan, film o Kosovu, anti-birokratsku revoluciju i skontali da su dovoljno homogeni da bjeze na vrijeme a i bez poslijedica. To se vidjelo u toku njihovog 'rata' gdje JNA nije mogla nista bez podrske barem dijela naroda.
Hrvati su dijelom ali ne i cijelinom bili sa nezavisnost (pardon, neovisnost). Bilo je medju njima i te kako pro-jugoslovenski orijentisanih elemanata ali naravno emigracija i propalo hrvatsko proljece su stvorili apetit za dugorocne reforme. Eh, kad su skontali sta se radi u Sloveniji, a Srbi u Hrvatskoj su vec poceli pricu o povampirenim ustasama, i Hrvatska je odlucila da krene svojim putem. Naravno, nije tako homogena zemlja, velika srpska manjina i bilo je sto je bilo.Bilo je i elemenata u 'novoj' hrvatskoj vlasti koji su zeljeli da se rijese Srba, ali balvan revolucija je dobrim dijelom pomogla radikalizaciji nove hrvatske vlasti.
Za Bosnu znamo. Nazalost. Zato nam i zive ovakvi forumi.
Jos jedna stvar. Prica se kako je zapad ( prvenstveno Amerika i Evropa) napravio neku urotu protiv Jugoslavije, sto je besmislica. Prvo, Jugoslavija je tom zapadu dugovala i te kako zbog raznoraznih kredita koje je decenijama uzimala za razvoj, industrijalizaciju,odbranu od SSSRa. Padom Jugoslavije, taj dug se ne bi nikad vratio jer drzava koja je uzela kredit ne postoji, a samim time i sanse da vrati sav dug su minimalne. Druga stvar, steta napravljena raspadom zemlje bi bila diktirajuci factor mogucnosti otplate kredita i kad bi se on mogao svesti na drzave naslijednice. Zar to nije mali paradoks?Dajem ti novac iako radim na tome da toliko nahebes da mi ga nikad neces moci vratiti.
Osim toga, ni jedna od susjednih zemalja Jugoslavije ne bi bila previse sretna da joj na granice navale desetine hiljada izbjeglica zbog moguce politicke nestabilnosti (sjetimo se na hiljade ‘turista’ iz Istocne Njemacke koji su kroz Madarsku presli u Austriju, a onda u Zapadnu Njemacku a tamo rata nije bilo kad je Istocna Njemacka digla restrikcije na putovanje). Znajuci historiju ovih prostora, svako normalan na zapadu bi mogao pretpostaviti sta bi moglo da se des na Balkanu. Zato su i pokusavali da ocuvaju Jugoslaviju, samo njihova i Slobina definicija Juge su bile dvije razlicite stvari. Eh, u tom detalju je i problem.
- poznanik
#90 Re: Jugoslavija 1980-1992
Haj_Halve wrote:Jugoslaviju je unistila ideja o velikoj Srbiji...
Jugoslaviju je počela nagrizati, i na kraju uništila - priča o Velikoj Albaniji.
- p206
#91 Re: Jugoslavija 1980-1992
Uzmi u obzir i druge zemlje u okruženju, siguran sam da rast zaduženja ide krivom sa istim nagibom kao što je to za područje bivše Jugoslavije. Tako da je besmislica reći da je za rat kriva i SAD npr. jer bi oni danas realno više voljeli na usmjere svoje resurse na Kavkaz ili bliski istok, nego što se bave onim ovdje banana državama.Bodkin wrote:
samo bih se na ovo osvrnuo, juga je imala duga oko 20 milijardi a i to je cini mi se markovic smanjio. danas ovo podrucje duguje oko 100 milijardi. jel sad besmislica?
- nosara
#92 Re: Jugoslavija 1980-1992
Ma, bave se do mojega... Bilo bi super da se nisu bavili nikad...p206 wrote:Uzmi u obzir i druge zemlje u okruženju, siguran sam da rast zaduženja ide krivom sa istim nagibom kao što je to za područje bivše Jugoslavije. Tako da je besmislica reći da je za rat kriva i SAD npr. jer bi oni danas realno više voljeli na usmjere svoje resurse na Kavkaz ili bliski istok, nego što se bave onim ovdje banana državama.Bodkin wrote:
samo bih se na ovo osvrnuo, juga je imala duga oko 20 milijardi a i to je cini mi se markovic smanjio. danas ovo podrucje duguje oko 100 milijardi. jel sad besmislica?
-
cindrlimindrli
#93 Re: Jugoslavija 1980-1992
Jugu su razvalili pomahnitali Srbi i Hrvati koji su jedva cekali ove prve da pobudale. Naravno, bostan obrali levati, tj. mi. Sto je najzalosnije, i pored svih batina, jedino pogubljeni Bosnjo kupuje ovu jugonostalgicnu lafinu.
- nosara
#94 Re: Jugoslavija 1980-1992
Slovenačka jugonostalgija
Najnovija anketa sporevedena uoči dvadesetogodišnjice nezavisnosti Slovenije pokazuje da većina građana ove zemlje nije zadovoljna postignutim nakon proglašenja samostalnosti.
Slovenija obeležava dvadesetogodišnjicu nezavisnosti, a najnovija anketa pokazuje da većina Slovenaca nije zadovoljna rezultatima koje je zemlja postigla otkad se opredelila za samostalnost.
Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, koje je danas objavilo ljubljansko "Delo", 65 odsto građana na pitanje da li je nezavisnost ispunila njihova očekivanja, odgovorilo je da nije, a 35 odsto da jeste.
Skoro polovina Slovenaca starijih od 30 godina smatra da se bolje živelo pre 20 i više godina, a taj procenat dodatno se povećava u starijim kategorijama ispitanika.
Prema mišljenju Slovenaca najviše se napredovalo po pitanju ličnih sloboda.
Na drugoj strani, kada je reč o socijalnim pravima, 80 odsto ispitanika navelo je da su ta prava, pre svega radnička, nekada bila veća.
Vodeći slovenački dnevnik sproveo je anketu povodom dvadeset godina od referenduma na kojem se ogromna većina, 95 odsto, Slovenaca izjasnilo za otcepljenje od tadašnje SFRJ.
Odziv na referendumu, održanom 23. decembra 1990, bio je 93,2 odsto. Rezultati glasanja objavljeni su 26. decembra 1990. godine i taj dan se u Sloveniji od tada slavi kao dan nezavisnosti i jedinstva.
-
El_comadante
#95 Re: Jugoslavija 1980-1992
što se tiče duga Juge današnje države moraju vračati i taj dug jer taj dug niko nije ni oprostio ni zaboravio, a Hrvati su napravili više km autoputa za ovih godina iza rata nego Juga 45-90 a imamo Sloveniju u EU a uskoro i Hrvatsku. toliko o rezultatima rebuplika nastalim raspadom. a dosta se para i potrošilo na vojne objekte, a valjalo je to sve vratiti.
- nosara
#96 Re: Jugoslavija 1980-1992
Sve su bivse Jugo-republike u krizi, neko vise, neko manje... Bruka i sramota je da se jedini izlaz vidi u svojevoljnom pristanku na okupaciju... Sta ima hrvatska od tih auto-puteva kad je jedina guzva koja je stalna tokom godine ona ispred kontejnera sa plasticnim bocama...?El_comadante wrote:što se tiče duga Juge današnje države moraju vračati i taj dug jer taj dug niko nije ni oprostio ni zaboravio, a Hrvati su napravili više km autoputa za ovih godina iza rata nego Juga 45-90 a imamo Sloveniju u EU a uskoro i Hrvatsku. toliko o rezultatima rebuplika nastalim raspadom. a dosta se para i potrošilo na vojne objekte, a valjalo je to sve vratiti.
-
simpozijum delirijum
#97 Re: Jugoslavija 1980-1992
nije bilo banana i slicnoga "povrca' , bilo je par -nepar da vozis auto da natankas benzinaamrica wrote:ma nije bilo bas da nije bilo.....
moralo se cekati u redu, ali bi se natocilo![]()
kome je trebalo vise, isao je u slavonski brod ili tamo negdje pa tocio u burad![]()
isto i za kafu, kad doje, kupi se par kila, a bilo i na pijacama sirove, u sis pa przi![]()
ee, a to je bilo i doba kad su se pojavili buvljaci, pijace sa svim i svacim, bofl, dupljaci, od garderobe do namjestaja i masina... a zamalo dzaba![]()
nego sam zaboravila napisati da je bilo ekstra sigurno!
x puta sam se vracala sama kuci u 2-3 ujutro, nikad me nije bilo strah.
nije bilo pucanja, kockastih glava, balavih nasilnika, malih pljackasa lancica... postojala je jalija koja je sve rjesavala sakama. ja se sjecam samo jednog ubistva koje se desilo u sarajevu, to bilo cudo![]()
imali smo par cela, njufka, brneta, .... i ostale malo starije i malo mladje likove, ali normalnog covjeka nije bilo strah da ce zavrsiti kao kolateralna steta kad se dva bezmozga magarca odluce potkusurati.
raja isla na more po mjesec dana, spavala na plazi, stopala... podju sa dvije crvene, vrate sa 3
ali ? imao si sigurnost , djeca idu u skolu , ako nekome pozli ? ode u bolnicu nista ne placa , nije se umiralo a da se trazi donacija za lijekove
islo se na more , firma placa ili partija ( i komunalnim radnicima i svima po zakonu ) bar sedam dana
cak i u Dubrovnik i Hvar i Opatiju , govorim , bas svima ..
a gdje danas kokuz ne smije prismrditi bez 1000 eura
i bilo sigurno , sto forumasica kaze
meni bilo dobro , deset puta bolje nego u 'demokratiji " danas i na zapadu i vidim kod vas u BiH
gdje ledja ne smijes okrenuti..
uz svu oskudicu i sve "Komunisticke propagande"?
imao sam fino djetinjstvo
a bogami i dosta moje rodbine je i u Dzamiju i Crkve islo za vjerske praznike ( tajno naravno, ali ih nisu streljali i hapsili kako to prikazuju danas, "prvoborci ")
bogami i Bajram se slavio i ( polu-ilegalno ) a cijel carsija na somune mirise i u Travniku gdje mi je rodbina bila a i u Sarajevu
a milicija nije nikoga hapsila za to
-
radostan dan
#98 Re: Jugoslavija 1980-1992
ode tema u krivi smjer...iL se vraćajte u period 80-92, ili će vam spojiti temu sa onom - što je propala yu, ili tako nešto...
-
El_comadante
#99 Re: Jugoslavija 1980-1992
nema ništa ali su autoputevi jedna od stavki koja država ide naprijed jer nema turizma bez autoputeva. a Hrvatska manje-više živi od turizma. a u neku ruku je i Jugoslavija bila okupacija za pojedine države i narode zavisno od toga kako ko gleda. npr. Kosovo je 80tih izgubilo status autonomije...nosara wrote:Sve su bivse Jugo-republike u krizi, neko vise, neko manje... Bruka i sramota je da se jedini izlaz vidi u svojevoljnom pristanku na okupaciju... Sta ima hrvatska od tih auto-puteva kad je jedina guzva koja je stalna tokom godine ona ispred kontejnera sa plasticnim bocama...?El_comadante wrote:što se tiče duga Juge današnje države moraju vračati i taj dug jer taj dug niko nije ni oprostio ni zaboravio, a Hrvati su napravili više km autoputa za ovih godina iza rata nego Juga 45-90 a imamo Sloveniju u EU a uskoro i Hrvatsku. toliko o rezultatima rebuplika nastalim raspadom. a dosta se para i potrošilo na vojne objekte, a valjalo je to sve vratiti.
-
El_comadante
#100 Re: Jugoslavija 1980-1992
izalziš iz konteksta priče jer tema niej poređenje Juge i današnjih država. a recimo pitaj Hrvate jeli im bolje sada ili u Jugi ili recimo Kosovare. a samim tim što je bilo tajno i poluilegalno znaći da nije bilo potpune vjerske slobode. a šta imaš o toga što se smjelo prenočiti napolju? i da li je to iko uistinu i radio?! a za more i zdravstvo stoji. kakva je situacija jeftinije je otići u Tursku na more nego u Hrvatsku ali imamo ljudi ko i nevole more i njima nije bitno to toliko.simpozijum delirijum wrote:nije bilo banana i slicnoga "povrca' , bilo je par -nepar da vozis auto da natankas benzinaamrica wrote:ma nije bilo bas da nije bilo.....
moralo se cekati u redu, ali bi se natocilo![]()
kome je trebalo vise, isao je u slavonski brod ili tamo negdje pa tocio u burad![]()
isto i za kafu, kad doje, kupi se par kila, a bilo i na pijacama sirove, u sis pa przi![]()
ee, a to je bilo i doba kad su se pojavili buvljaci, pijace sa svim i svacim, bofl, dupljaci, od garderobe do namjestaja i masina... a zamalo dzaba![]()
nego sam zaboravila napisati da je bilo ekstra sigurno!
x puta sam se vracala sama kuci u 2-3 ujutro, nikad me nije bilo strah.
nije bilo pucanja, kockastih glava, balavih nasilnika, malih pljackasa lancica... postojala je jalija koja je sve rjesavala sakama. ja se sjecam samo jednog ubistva koje se desilo u sarajevu, to bilo cudo![]()
imali smo par cela, njufka, brneta, .... i ostale malo starije i malo mladje likove, ali normalnog covjeka nije bilo strah da ce zavrsiti kao kolateralna steta kad se dva bezmozga magarca odluce potkusurati.
raja isla na more po mjesec dana, spavala na plazi, stopala... podju sa dvije crvene, vrate sa 3
ali ? imao si sigurnost , djeca idu u skolu , ako nekome pozli ? ode u bolnicu nista ne placa , nije se umiralo a da se trazi donacija za lijekove
islo se na more , firma placa ili partija ( i komunalnim radnicima i svima po zakonu ) bar sedam dana
cak i u Dubrovnik i Hvar i Opatiju , govorim , bas svima ..
a gdje danas kokuz ne smije prismrditi bez 1000 eura
i bilo sigurno , sto forumasica kaze
meni bilo dobro , deset puta bolje nego u 'demokratiji " danas i na zapadu i vidim kod vas u BiH
gdje ledja ne smijes okrenuti..
uz svu oskudicu i sve "Komunisticke propagande"?
imao sam fino djetinjstvo
a bogami i dosta moje rodbine je i u Dzamiju i Crkve islo za vjerske praznike ( tajno naravno, ali ih nisu streljali i hapsili kako to prikazuju danas, "prvoborci ")
bogami i Bajram se slavio i ( polu-ilegalno ) a cijel carsija na somune mirise i u Travniku gdje mi je rodbina bila a i u Sarajevu
a milicija nije nikoga hapsila za to