Inace, svaka od tih zemalja je bila poznata kao super mjesto za zivotHajlac wrote:Ko ti kaze da nisu radili na izbijanju komunizma iz svih tih zemalja hehehe pa sve te 'revolucije', kojekakve gradjansko-sindikatske pokrete su pomagali. O tome sa ove distance otvoreno i samozadovoljno pricaju.detroit-mercy wrote:Sto onda ne razbise Poljsku, Rumuniju, Bugarsku, Madjarsku, ipak je tamo komunizam bio mnogo snazniji nego u Jugi. Nemoj samo kako su se bojali privrednih uspjeha Juge i JNA. Sto bas da ruse Jugu a ne PoljskuHajlac wrote:
Ali ne u ocima Zapada koji je tokom Reganove & administracije Tacherove reaktivirao witch hunt na komunizam/socijalizam po svijetu..
Jugoslavija 1980-1992
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
detroit-mercy
#201 Re: Jugoslavija 1980-1992
- Ali Kemal
#202 Re: Jugoslavija 1980-1992
Naravno, svako poredjenje one prijasnje drzave sa ovom novom je u korist one stare, cak ova nova drzava jos nije ni postala drzava. Tu je Visoki predstavnik, strane trupe, strane banke i daju nam na kasicicu tek da prezivimo.nosara wrote:To i ja kazem za sve one koji su, na bilo koji nacin, doveli do unistenja Jugoslavije, ne dao im njihov bog vise nikad Jugoslaviju... Privilegiju zivljenja u normalnoj drzavi treba zasluziti... Sto se tice zaljenja, zalim samo zbog cinjenice da moja djeca nemaju tu privilegiju, jer je sigurno zasluzuju...
A o agit-propu mozes nekom djetetu koje za Jugoslaviju zna samo iz prica... Ili mislis na zlatne kasike i pravnu drzavu od ponedjeljka...?
Nista nije bolje ni u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori. U Hrvatskoj je tek nesto malo bolje, ali opet gore nego u prosloj drzavi sa dugom, ko zna kolikim.
Gdje god mrdnes eto granice, carnika, zajebavanja. Ako neko ima nesto konkretno da kaze sta je to sada bolje, bas bih volio da cujem.
-
radostan dan
#203 Re: Jugoslavija 1980-1992
šteta za post detroit, šteta, mlogo dobar fazon. 
-
detroit-mercy
#204 Re: Jugoslavija 1980-1992
Ne razumijem na sta aludiras sa ovim beuti, ako mozes obrazloziradostan dan wrote:hehh..čitam ovaj dijalog između nosare i vudija i nikako da se snađem sa vlastitim osjećanjima i razmišljanjima.
Svi mi živimo za sebe ili ako smo oformili porodice, za svoju djecu, jeL...
E sad, pustimo nas...zar ne bi svi voljeli da nam djeca piče na exkurziju kao što smo mi, do Poreča, Ohridskog jezera, da im je školovanje besplatno, da ne dajemo 50 km za febricite, sirupe, kad su bolesna..pa naći će se neki posao kad završe škole, da nam glavna briga bude hoće li se napiti od pive ili vinjaka a ne čega će se noćas dohvatiti, trave ili extazija, pa jebaji joj mater, ima i ta penzija, pogura se malo i dijete, itd, itd.
JelL bi voljeli. Voljeli bi.
A biL voljeli da vam dijete jednog dana spozna da je beut, kao ovo što pišu Nele i Detroit (oprostite na izrazu), ili onda nakon te spoznaje provede jedan dio života bježeći od one djece koja nisu beuti, i to ako imaju sreće da uteknu ili se odbrane.
E hajD se sad ti odluči šta je bolje, ili lošije.
Činjenica je da će neki (da ćemo neki) uvijek biti u manjini, i bolje je tako...jer vrijeme na ovim prostorima uvijek pokaže-dokaže da se većinino pita, bez obzira na pozitivni ili negativni krajnji rezultat većininog.
I postavljas konstrukciju tako da unaprijed znas odgovor, zar ne biste voljeli da vam djeca idu na exkurziju od Poreca do Bitole
Vidis, ja licno smatram Jugu jednom od boljih drzava na dunjaluku, medjutim da je bilo gresaka bilo je, da je bila savrsena, nije bila. Je li moglo bolje, mozda je moglo. Ono sto ja vidim je da je bilo jako tesko postici konsenzus medju 6 naroda i xy nacionalnih manjina. Ono sto ja mislim da je svaki narod razlicito vidio Jugu, i to vidjenje ti je vec obrazlozeno u par postova gore. Dok je bio ziv Broz i jak aparat prisile, kojeg mi obicni gradjani koji nisu talasli nismo toliko osjetili, konsenzus se mogao nametati. Medjutim cim se je poljuljao tronozac Tito, JNA, partija, odmah je bilo teze postici konsenzus o bilo cemu bitnijem. Kako je koji od ovih dijelova otpadao tako je rasla nestabilnost zemlje. 6 brace u jednoj kuci tesko mogu postici konsenzus o bilo cemu a kamoli o 6 naroda.
Pogledaj koliko je koja od novonastalih drzava danas stabilna, Slovenija veoma stabilna, BiH i Makedonija ni blizu. Razlog stabilnosti Slovenije nije samo ekonomske prirode nego i cinjenica da je Slovenija pretezno drzava Slovenaca.
Da me nebi neko pogresno razumio i optuzio kako zastupam etnicki ciste drzave i ta sranja, ja licno ne zastupam jer smatram sebe veoma bogatim covjekom time sto sam zivio sa razlicitim narodima i bio u prilici upoznati razlicite obicaje. Iskreno, jezim se danas od jednonacionalnih sredina u BiH jer ih smatram monotonim i neprirodnim za dusu BiH, posebno ako znam da su prije bile visenacionalne.
Moja teza je bila da ako smo se vec morali rastati sto se nismo rastali ko braca, pa bi danas djeca isla na exkurzije od Postojne do Bitole kao i mi nekada.
Opet zastupam tezu da Jugoslovenstvo kao identitet nikada nije potisnulo ili preovladalo nad onim nasim drugim identitetima (Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Slovenci ......) i da taj jedan kohezioni faktor nije bio u stanju da sacuva Jugu.
- Nekako s proljeća
#205 Re: Jugoslavija 1980-1992
Neka neko pojasni članovima razliku i pojmovnu i suštinsku između socijalizma i komunizma.Bolje ćete se razumjeti na ovoj temi.
- Ali Kemal
#206 Re: Jugoslavija 1980-1992
Kakvi narodi, kakvi bakraci. Narode nije niko nista pitao, nego su politicke elite, ciji je posao da narodu obezbjede bolji zivot su uradili sve suprotno ne samo tome, nego zdravom razumu, unistivsi tako cijele jedne generacije.detroit-mercy wrote:Ono sto ja vidim je da je bilo jako tesko postici konsenzus medju 6 naroda i xy nacionalnih manjina. Ono sto ja mislim da je svaki narod razlicito vidio Jugu, i to vidjenje ti je vec obrazlozeno u par postova gore. Dok je bio ziv Broz i jak aparat prisile, kojeg mi obicni gradjani koji nisu talasli nismo toliko osjetili, konsenzus se mogao nametati. Medjutim cim se je poljuljao tronozac Tito, JNA, partija, odmah je bilo teze postici konsenzus o bilo cemu bitnijem. Kako je koji od ovih dijelova otpadao tako je rasla nestabilnost zemlje. 6 brace u jednoj kuci tesko mogu postici konsenzus o bilo cemu a kamoli o 6 naroda.
Ta tzv borba za nacionalnu ravnopravnost, etnicke drzave i sve ostalo je radilo upravo suprotno interesima i tih naroda i ostalih gradjana.
To samo govori o nasoj svijesti i civilizacijskom nivou, tako da nema nikakve veze da li se zivi u Jugoslaviji, BiH, Srbiji, Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj republici, jer konsenzusa nema ni oko cega, cak ni tamo gdje je jedan narod.
Mi jesmo isli u nekom dobrom smjeru i onda smo krenuli unazad, uglavnom nema nikakve svijetle buducnosti, jer nema nikakvih pozitivnih elemenata, niti bilo kakvih pozitivnih promjena. ukratko ova godina je gora od prosle itd.
-
Jay Gatsby
#207 Re: Jugoslavija 1980-1992
Rumunima vjerovatno nije bilo dobro iako danas ima anketa u kojima ni Čaušeskua ne osuđuju tako puno - ako ništa zato što im je ostavio 0 leja duga. No, oni su Čaušeskua izveli na ulicu, ubili ga kao psa i to je bilo to. Zemlja kao takva nije došla u pitanje. U Jugoslaviji je sve došlo u pitanje - sve dobro, svi pametni, svi zadovoljni, ma ljepota prava, ali sve dođe u pitanje.detroit-mercy wrote:
Inace, svaka od tih zemalja je bila poznata kao super mjesto za zivot. Hebote drzava, ******************************:mrgreen: . Je si li ti svjestan kakva su to bila drustva iza zeljezne zavjese. Je si li ikada vidio na sta je licila ta zeljezna zavjesa. Mani puste ideologije, milioni ljudi su bili spremni da napuste te zemlje bez da se okrenu i ti pricas o nasilnoj promjeni necega. To Rumunima bilo lijepo pod Causeskuom
?
-
Jay Gatsby
#208 Re: Jugoslavija 1980-1992
Iz Ustava SFRJ:Nekako s proljeća wrote:Neka neko pojasni članovima razliku i pojmovnu i suštinsku između socijalizma i komunizma.Bolje ćete se razumjeti na ovoj temi.
Društveno-ekonomski i politički sustav i drugi odnosi utvrđeni ovim ustavom usmjereni su na proširivanje uvjeta za dalji razvitak socijalističkog društva za prevazilaženje njegovih protivurečnosti i za takav društveni napredak koji će, na osnovu svestrane razvijenosti proizvodnih snaga, visoke proizvodnosti rada, obilja proizvoda i svestranog razvitka čovjeka kao slobodne ličnosti, omogućiti razvijanje takvih društvenih odnosa u kojima će se ostvariti načelo komunizma „Svatko prema sposobnostima — svakome prema potrebama“.
-
radostan dan
#209 Re: Jugoslavija 1980-1992
po postu vidim da si ipak razumio šta sam htio reći...djelim tvoje mišljenje. ondje gdje sam možda ostao neshvaćen je da takođe dijelim žal za onakvom državom o kojoj nosara piše. ne u smislu nostalgije, nego u činjenici da takav nivo pojedinačno ostale države neće moći dostići, makar kratkotrajno kao i bivša yu, bar da izgura par generacija od kojih bi bilo nešto.detroit-mercy wrote:
Vidis, ja licno smatram Jugu jednom od boljih drzava na dunjaluku, medjutim da je bilo gresaka bilo je, da je bila savrsena, nije bila. Je li moglo bolje, mozda je moglo. Ono sto ja vidim je da je bilo jako tesko postici konsenzus medju 6 naroda i xy nacionalnih manjina. Ono sto ja mislim da je svaki narod razlicito .....
-
detroit-mercy
#210 Re: Jugoslavija 1980-1992
Znas sta jarane, najvise volim kada se poziva na ove ankete, pa tamo neki anketirani kazu kako Causesku nije bio losJay Gatsby wrote:Rumunima vjerovatno nije bilo dobro iako danas ima anketa u kojima ni Čaušeskua ne osuđuju tako puno - ako ništa zato što im je ostavio 0 leja duga. No, oni su Čaušeskua izveli na ulicu, ubili ga kao psa i to je bilo to. Zemlja kao takva nije došla u pitanje. U Jugoslaviji je sve došlo u pitanje - sve dobro, svi pametni, svi zadovoljni, ma ljepota prava, ali sve dođe u pitanje.detroit-mercy wrote:
Inace, svaka od tih zemalja je bila poznata kao super mjesto za zivot. Hebote drzava, ******************************:mrgreen: . Je si li ti svjestan kakva su to bila drustva iza zeljezne zavjese. Je si li ikada vidio na sta je licila ta zeljezna zavjesa. Mani puste ideologije, milioni ljudi su bili spremni da napuste te zemlje bez da se okrenu i ti pricas o nasilnoj promjeni necega. To Rumunima bilo lijepo pod Causeskuom
?
A to sto je Causesku ostavio Rumuniju sa 0 duga ne govori nista jer su bili propali ko kauc, pa da ne bi totalno kolabrirali morali su uzeti opet kredite. Btw, jesi li ikada razgovarao sa nekim iz Rumunije koji pamti to doba da ga pitas za misljenje
-
Jay Gatsby
#211 Re: Jugoslavija 1980-1992
Dobro, živjeli su loše. Ali Rumunija postoji i danas, čak je i u EU (ne moramo sada u detalje kako i zašto), a Jugoslavije nema i mi svi živimo loše i imamo kredite. Nismo ispali ništa ni bolji ni pametniji. To je poenta.detroit-mercy wrote:Znas sta jarane, najvise volim kada se poziva na ove ankete, pa tamo neki anketirani kazu kako Causesku nije bio losJay Gatsby wrote:Rumunima vjerovatno nije bilo dobro iako danas ima anketa u kojima ni Čaušeskua ne osuđuju tako puno - ako ništa zato što im je ostavio 0 leja duga. No, oni su Čaušeskua izveli na ulicu, ubili ga kao psa i to je bilo to. Zemlja kao takva nije došla u pitanje. U Jugoslaviji je sve došlo u pitanje - sve dobro, svi pametni, svi zadovoljni, ma ljepota prava, ali sve dođe u pitanje.detroit-mercy wrote:
?
. Imas tako i u Rusiji anketa u kojima pojedini kazu da ni Staljin nije bio los
![]()
![]()
.
A to sto je Causesku ostavio Rumuniju sa 0 duga ne govori nista jer su bili propali ko kauc, pa da ne bi totalno kolabrirali morali su uzeti opet kredite. Btw, jesi li ikada razgovarao sa nekim iz Rumunije koji pamti to doba da ga pitas za misljenje.
-
detroit-mercy
#212 Re: Jugoslavija 1980-1992
Da li ima promjena ili nema, ja ti ne mogu reci jer mozda je ovo ipak previse kratak period koji gledamo dabi smo donosili sud. Medjutim, ne smijes ignorisati postojanje naroda na tom prostoru i da ti narodi imaju svoja stremljenja. To sto mi idemo kroz neke procese koje je razvijeni svijet vec odavno prosao je drugi par opanaka. Na isti nacin mozes argumentovati i koji se k....c Alzir odvoji od Francuske danas su mogli biti ne znam sta. Ili sta bi ludim Amerima i Australijancima da se odvoje od UKaAli Kemal wrote:Kakvi narodi, kakvi bakraci. Narode nije niko nista pitao, nego su politicke elite, ciji je posao da narodu obezbjede bolji zivot su uradili sve suprotno ne samo tome, nego zdravom razumu, unistivsi tako cijele jedne generacije.detroit-mercy wrote:Ono sto ja vidim je da je bilo jako tesko postici konsenzus medju 6 naroda i xy nacionalnih manjina. Ono sto ja mislim da je svaki narod razlicito vidio Jugu, i to vidjenje ti je vec obrazlozeno u par postova gore. Dok je bio ziv Broz i jak aparat prisile, kojeg mi obicni gradjani koji nisu talasli nismo toliko osjetili, konsenzus se mogao nametati. Medjutim cim se je poljuljao tronozac Tito, JNA, partija, odmah je bilo teze postici konsenzus o bilo cemu bitnijem. Kako je koji od ovih dijelova otpadao tako je rasla nestabilnost zemlje. 6 brace u jednoj kuci tesko mogu postici konsenzus o bilo cemu a kamoli o 6 naroda.
Ta tzv borba za nacionalnu ravnopravnost, etnicke drzave i sve ostalo je radilo upravo suprotno interesima i tih naroda i ostalih gradjana.
To samo govori o nasoj svijesti i civilizacijskom nivou, tako da nema nikakve veze da li se zivi u Jugoslaviji, BiH, Srbiji, Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj republici, jer konsenzusa nema ni oko cega, cak ni tamo gdje je jedan narod.
Mi jesmo isli u nekom dobrom smjeru i onda smo krenuli unazad, uglavnom nema nikakve svijetle buducnosti, jer nema nikakvih pozitivnih elemenata, niti bilo kakvih pozitivnih promjena. ukratko ova godina je gora od prosle itd.
Niko ne zna koliko ce se jos drzava koje mi danas poznajemo raspasti i nastati neke nove tvorevine
Na kraju, politicke i intelektualne elite nastaju iz naroda, ne padaju sa Marsa, mozda ipak te elite samo artikuliraju ono sto narod misli
-
detroit-mercy
#213 Re: Jugoslavija 1980-1992
Ma poenta je u tome, da je u Rumuniji bilo puno lakse postici konsenzus o nekim stvarima jer su uglavnom svi gradjani Rumunije Rumuni. Kao kolektiv su puno kohezivniji nego Jugosi sa 6 naroda i nacionalnom manjinom koja je cinila 10% stanovnistva.Jay Gatsby wrote:Dobro, živjeli su loše. Ali Rumunija postoji i danas, čak je i u EU (ne moramo sada u detalje kako i zašto), a Jugoslavije nema i mi svi živimo loše i imamo kredite. Nismo ispali ništa ni bolji ni pametniji. To je poenta.detroit-mercy wrote:Znas sta jarane, najvise volim kada se poziva na ove ankete, pa tamo neki anketirani kazu kako Causesku nije bio losJay Gatsby wrote:
Rumunima vjerovatno nije bilo dobro iako danas ima anketa u kojima ni Čaušeskua ne osuđuju tako puno - ako ništa zato što im je ostavio 0 leja duga. No, oni su Čaušeskua izveli na ulicu, ubili ga kao psa i to je bilo to. Zemlja kao takva nije došla u pitanje. U Jugoslaviji je sve došlo u pitanje - sve dobro, svi pametni, svi zadovoljni, ma ljepota prava, ali sve dođe u pitanje.. Imas tako i u Rusiji anketa u kojima pojedini kazu da ni Staljin nije bio los
![]()
![]()
.
A to sto je Causesku ostavio Rumuniju sa 0 duga ne govori nista jer su bili propali ko kauc, pa da ne bi totalno kolabrirali morali su uzeti opet kredite. Btw, jesi li ikada razgovarao sa nekim iz Rumunije koji pamti to doba da ga pitas za misljenje.
- Opetja033
#214 Re: Jugoslavija 1980-1992
Ja ne mogu da vjerujem da ti poredis jednu Rumuniju sa Jugoslavijom. Rumunija je jednonacionalna drzava, gdje preovladava jedna religija (necemo sada o madjarskoj i romskoj manjini) a Jugoslavija je vjestacka tvorevina nastala udruzivanjem suverenih i drzavotvornih republika. Poredjenje sa Rumunijom je nigdje veze, Jugoslaviju je bolje porediti sa SSSR.Jay Gatsby wrote:Dobro, živjeli su loše. Ali Rumunija postoji i danas, čak je i u EU (ne moramo sada u detalje kako i zašto), a Jugoslavije nema i mi svi živimo loše i imamo kredite. Nismo ispali ništa ni bolji ni pametniji. To je poenta.
- Ali Kemal
#215 Re: Jugoslavija 1980-1992
Gdje si ti ucio istoriju ?Opetja033 wrote:Jugoslavija je vjestacka tvorevina nastala udruzivanjem suverenih i drzavotvornih republika.
- nosara
#216 Re: Jugoslavija 1980-1992
Opetja033 wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ti poredis jednu Rumuniju sa Jugoslavijom. Rumunija je jednonacionalna drzava, gdje preovladava jedna religija (necemo sada o madjarskoj i romskoj manjini) a Jugoslavija je vjestacka tvorevina nastala udruzivanjem suverenih i drzavotvornih republika. Poredjenje sa Rumunijom je nigdje veze, Jugoslaviju je bolje porediti sa SSSR.Jay Gatsby wrote:Dobro, živjeli su loše. Ali Rumunija postoji i danas, čak je i u EU (ne moramo sada u detalje kako i zašto), a Jugoslavije nema i mi svi živimo loše i imamo kredite. Nismo ispali ništa ni bolji ni pametniji. To je poenta.
-
radostan dan
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#218 Re: Jugoslavija 1980-1992
Možda odgovor daje i ova definicija koju sam pročitao u Encyclopedia Brittanica: (prevedeno) ...pojam Jugoslavija se odnosi na seriju (pazi ovo: seriju) političkih entiteta koji su sukcesivno postojali na području zapadnog Balkana tokom većeg dijela 20. vijeka...
I, fakat, da nabrojimo: Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, DFJ, FNRJ, SFRJ, SRJ i gotovo. (ja izbrojah 6, a vi?)
Znači definitivno: vještačka tvorevina stvorena voljom Antante u Versaille-u 1918, kao rezultat kazne prema KuK, a nikako rezultat nekakve volje nekakvih naroda (bez ikakvog koncenzusa niti plebiscita niti referenduma). Doživjela krah kao i CCCP, KuK, otomanska Turska itsl. Ukratko: višenacionalni konglomerat sa slabim vezivnim materijalom. Zagorac je samo pokušao da kontinuira ono što je bilo već raspadnuto na samom početku, i tako 1945 napravio vanbračno dijete, (da ponovim) u pokušaju stvaranja svog ličnog portabl CCCP-a
I, fakat, da nabrojimo: Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, DFJ, FNRJ, SFRJ, SRJ i gotovo. (ja izbrojah 6, a vi?)
Znači definitivno: vještačka tvorevina stvorena voljom Antante u Versaille-u 1918, kao rezultat kazne prema KuK, a nikako rezultat nekakve volje nekakvih naroda (bez ikakvog koncenzusa niti plebiscita niti referenduma). Doživjela krah kao i CCCP, KuK, otomanska Turska itsl. Ukratko: višenacionalni konglomerat sa slabim vezivnim materijalom. Zagorac je samo pokušao da kontinuira ono što je bilo već raspadnuto na samom početku, i tako 1945 napravio vanbračno dijete, (da ponovim) u pokušaju stvaranja svog ličnog portabl CCCP-a
- nosara
#219 Re: Jugoslavija 1980-1992
Gluposti... Rusi su okupirali drzave koje su cinile ss... Nema veze s mozgom... Niko normalan tada Jugoslaviju nije poredio sa ss...Woody wrote:Možda odgovor daje i ova definicija koju sam pročitao u Encyclopedia Brittanica: (prevedeno) ...pojam Jugoslavija se odnosi na seriju (pazi ovo: seriju) političkih entiteta koji su sukcesivno postojali na području zapadnog Balkana tokom većeg dijela 20. vijeka...
SFRJ je bila savrsen okvir za progres, koji je, uostalom, i nastupio, a zaustavljen je ozivljavanjem klero-nacionalistickih retrogardnih velikodrzavnih pokreta, koji su iskoristili momenat i vratili nas 50 godina unazad...
- vox-populi
#220 Re: Jugoslavija 1980-1992
Izgleda da su mnogi bjezali sa casova istorije...
Hajd ovaj dio o vjestackoj tvorevini se moze raspravljati (btw, malo je danasnjih drzava koje su "prirodne tvorevine", sta god to znacilo). Ali ovaj dio o udruzivanju suverenih i drzavotvornih republika???
Fakat, nemam rijeci.
Prvo bi bilo zgodno da sebi definises pojam republike. Wikipedia nije najbolji izvor na svijetu, ali eto, dobra je polazna tacka.
Ni jedna od bivsih 6 republika SFRJ nisu bile republike prije 1945. godine. Cak ni u sastavu Kraljevine Jugoslavije. O drzavotvornosti i suverenosti u tom periodu je smijesno pricati.
Bosna je svoju drzavotvornost izgubila 1463. godine, vratila tek 1992. Hrvatska i Slovenija, kao i Makedonija su jos ranije izgubile tu karakteristiku. Drzavotvorne su prije 1918. bile samo Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora.
Suverenost je upitna i dan danas, kod vecine.
Ideja o stvaranju zajednicke drzave juznih Slovena nije potekla od Antante niti je je to novotarija 20. vijeka. Tu ideju su gurali cak sto godina ranije srpski i hrvatski intelektualci i pisci. Da je Antanta imala ulogu u stvaranju drzave, jeste. Presudnu ulogu ipak nije imala. Treba imati na umu da su se stvaranju vece juznoslovenske drzave protivile mnoge svjetske sile, izmedju ostalih Rusija i Velika Britanija. O Austriji ne bih trosio rijeci jer je ipak porazena u ratu.
Ovo je mozda i najjaca izjava do sada.Opetja033 wrote:Jugoslavija je vjestacka tvorevina nastala udruzivanjem suverenih i drzavotvornih republika.
Hajd ovaj dio o vjestackoj tvorevini se moze raspravljati (btw, malo je danasnjih drzava koje su "prirodne tvorevine", sta god to znacilo). Ali ovaj dio o udruzivanju suverenih i drzavotvornih republika???
Fakat, nemam rijeci.
Prvo bi bilo zgodno da sebi definises pojam republike. Wikipedia nije najbolji izvor na svijetu, ali eto, dobra je polazna tacka.
Ni jedna od bivsih 6 republika SFRJ nisu bile republike prije 1945. godine. Cak ni u sastavu Kraljevine Jugoslavije. O drzavotvornosti i suverenosti u tom periodu je smijesno pricati.
Bosna je svoju drzavotvornost izgubila 1463. godine, vratila tek 1992. Hrvatska i Slovenija, kao i Makedonija su jos ranije izgubile tu karakteristiku. Drzavotvorne su prije 1918. bile samo Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora.
Suverenost je upitna i dan danas, kod vecine.
Ideja o stvaranju zajednicke drzave juznih Slovena nije potekla od Antante niti je je to novotarija 20. vijeka. Tu ideju su gurali cak sto godina ranije srpski i hrvatski intelektualci i pisci. Da je Antanta imala ulogu u stvaranju drzave, jeste. Presudnu ulogu ipak nije imala. Treba imati na umu da su se stvaranju vece juznoslovenske drzave protivile mnoge svjetske sile, izmedju ostalih Rusija i Velika Britanija. O Austriji ne bih trosio rijeci jer je ipak porazena u ratu.
- nosara
#221 Re: Jugoslavija 1980-1992
Negira drzavu koja je Bosni, koje su mu puna usta, donijela subjektivitet, legitimitet, drzavnost, a o civilizacijskom napretku da i ne govorim...vox-populi wrote:Izgleda da su mnogi bjezali sa casova istorije...
Opetja033 wrote:Jugoslavija je vjestacka tvorevina nastala udruzivanjem suverenih i drzavotvornih republika.
- Challenger__
#222 Re: Jugoslavija 1980-1992
nosara wrote:Drzava za lazne vjernike i jos laznije Valtere
- Nele9
#223 Re: Jugoslavija 1980-1992
Jel' se zezamo ili ozbiljno govorimo?Negira drzavu koja je Bosni, koje su mu puna usta, donijela subjektivitet, legitimitet, drzavnost, a o civilizacijskom napretku da i ne govorim...
SFRJ donijela Bosni legitimitet i drzavnost? Pa ne bi je danas bilo k'o ni SFRJ.
- nosara
#224 Re: Jugoslavija 1980-1992
Pa koji datum se obiljezava kao dan drzavnosti...? Koje su granice proglasene legitimnim u Dejtonu...?Nele9 wrote:Jel' se zezamo ili ozbiljno govorimo?Negira drzavu koja je Bosni, koje su mu puna usta, donijela subjektivitet, legitimitet, drzavnost, a o civilizacijskom napretku da i ne govorim...
SFRJ donijela Bosni legitimitet i drzavnost? Pa ne bi je danas bilo k'o ni SFRJ.
A, ako cemo iskreno, ali bez zuci, sta ce bit s ovom drzavom niko ne moze garantovat, jer ona sama sebi ne moze bit garant...
- Nele9
#225 Re: Jugoslavija 1980-1992
Ne moze ako ti i ja kojekakvim jebivjetrima dozvolimo da je siluju do smrti.nosara wrote:Pa koji datum se obiljezava kao dan drzavnosti...? Koje su granice proglasene legitimnim u Dejtonu...?Nele9 wrote:Jel' se zezamo ili ozbiljno govorimo?Negira drzavu koja je Bosni, koje su mu puna usta, donijela subjektivitet, legitimitet, drzavnost, a o civilizacijskom napretku da i ne govorim...
A, ako cemo iskreno, ali bez zuci, sta ce bit s ovom drzavom niko ne moze garantovat, jer ona sama sebi ne moze bit garant...
A posebno ako dozvolimo rad onima koji na svaki nacin promoviraju defetizam i misao da mi nismo ni za .urca i da ne znamo vladati vlastitom sudbinom. Tada da.